Hunter

Megtalálták végre a sötét anyagot?

Körülbelül két héten belül nagy bejelentésre kerülhet sor a sötét anyag kutatásokban. Ekkor látnak majd napvilágot az egyik vezető tudományos folyóiratban a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső részén elhelyezett Alfa Mágneses Spektrométer (AMS) részecske gyűjtő eredményei, nyilatkozott Samuel Ting, az MIT fizikusa, az AMS főfelügyelője.

Bár Ting nem árulta el, mit is talált pontosan a kísérlet, elmondása szerint az eredmények a sötét anyag rejtélyéhez kapcsolódnak, ahhoz a láthatatlan dologhoz, ami a hagyományos anyagnál elméletileg jóval nagyobb, körülbelül hatszoros mértékben van jelen a világegyetemben. "Nem kis horderejű cikk lesz" - mondta Ting, hozzátéve, hogy a tudósok harmincszor írták át a tanulmányt, ennek ellenére is csak egy "kis lépést" jelent a sötét anyag mibenlétének kiderítésében, így valószínűleg még koránt sem fogunk minden kérdésre választ kapni.

Egyes fizikai elméletek szerint a sötét anyag úgynevezett WIMP-ekből, gyengén kölcsönható, tömeggel rendelkező részecskékből tevődik össze, egy olyan részecskeosztályból, ami magába foglalja saját antianyag részecskéit is. Amikor az anyag és az antianyag találkoznak, kioltják egymást, így amikor két WIMP összeütközik, megsemmisülnek és a folyamatban egy részecskepár szabadul fel - egy elektron és antianyag párja, egy pozitron.

Az AMS képes észlelni a Tejút sötét anyag kioltásaiból keletkező elektronokat és pozitronokat. A 2 milliárd dolláros műszert 2011 májusában helyezték el az ISS-en és eddig 25 milliárd részecske eseményt észlelt, ebből körülbelül 8 milliárd elektron és pozitron volt. Ting elmondása szerint a tanulmány részletezni fogja az adatokat, illetve az észlelt részecskék energiáit.


Amennyiben a kísérlet egy bizonyos energiájú pozitronok sokaságát észlelte, az a sötét anyag egy észlelésére utal, mivel elektronokban igen gazdag kozmikus környezetünk, pozitronok azonban jóval kevesebb folyamatból keletkeznek. "A perdöntő bizonyíték egy emelkedés, majd egy drasztikus visszaesés lenne az adott energiájú pozitronok számában, mivel a sötét anyag kioltásokban keletkező pozitronok egy rendkívül specifikus energiával rendelkeznek, ami a sötét anyagot alkotó WIMP-ek tömegétől függ" - magyarázta Michael Turner, a Chicago Egyetem kozmológusa, aki nem vett részt az AMS projektben.

Egy másik árulkodó jel a pozitronok érkezési iránya lehet. Amennyiben sötét anyagból származnak a tudósok várakozása szerint egyenletesen oszlanak el az űrben, ha viszont valamilyen asztrofizikai folyamat, például egy csillagrobbanás eredményei, akkor egy adott irányból csapódtak be az AMS-be. "Sok minden képes utánozni a sötét anyagot" - tette hozzá Lisa Randall, a Harvard Egyetem elméleti fizikusa, aki szintén független az AMS projekttől, azonban nagyon várja a bejelentést. "Ezekben a kísérletekben a kérdés az, mikor van olyan antianyagunk, amit asztrofizikai forrással magyarázhatunk, és mikor van olyasvalamink, ami valami egészen újra utal?"

A tudósok az AMS eredményétől függetlenül is úgy vélik, hamarosan tisztábban fognak látni a sötét anyag eredetét illetően. Az AMS mellett a Nagy Hadronütköztető (LHC) és több földalatti detektor is dolgozik a kérdések megválaszolásán. "Meggyőződésünk, hogy egy felfedezés küszöbén állunk"- mondta Turner. "Úgy gondoljuk, hogy ez a WIMP évtizede lesz"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wiIlcox #2
    Téged mutogatni kéne, mint nagyon hülyét. Neked nem az a lényeg, hogy mire menjen a pénz, hanem az, hogy jó drága legyen. Látod, pont ezt használják ki a mai szélhámosok. Sajnos ilyen fazonokat szül a mai gagyimédia és a ratyi iskolarendszer.
  • wiIlcox #14
    Legalább érvelni tudnál, de hát az már meghaladja a gagyimédia szenzációin, a gyenge oktatáson és a scifin felnevelkedett agyadat.
    A DNS-t sem látjuk, mégis hasznos a kutatása! És még sorolhatnám.

    "Az asztrofizikusok és kozmológusok szerint a Világegyetemnek mintegy 4-5 százalékát alkotja a látható anyag, 25-26 százalékát a sötét anyag és 70 százalékát a sötét energia névre keresztelt titokzatos jelenség." - szerintem meg nem. Még az sem biztos, hogy van ilyen, de a szélhámosok még azt is megmondják, hogy ez mekkora. Hihetetlen sötétség van a fejekben. Az emberek többségét teljesen meghülyíti a média azzal, hogy apránként adagolják a szélhámosságot. Először csak az jön le, hogy feltételezik, majd amikor már mindenki hallott róla, akkor az egészet úgy tálalják, hogy ez tény. És onnantól már a meghülyített fórumhuszárok is szajkózzák, ahogy itt is olvasható. És persze mindenkit lenéznek, hülyének, tanulatlannak, ostobának állítanak be, aki nem dőlt be a szélhámosságnak. Gratulálok!
    Ja, míg el nem felejtem: jöhetnek a mínuszok. Ennél többre magatoktól egyébként sem vagytok képesek.
  • Caro #24
    És sajnos elfogadjuk azt, hogy mi nem engedhetjük meg magunknak. Ezzel van a baj, pedig még ha kicsi is az ország, rá lehetne fókuszálni pár területre, amiben ki kellene mondani hogy világelsők akarunk lenni. De most hadd ne kezdjek bele...
  • globint #1
    Nagyon király, még akkor is, ha ez a műszer akár több milliárd dollárba kerül.
    A történelemben visszatekintve, mindig azok a kultúrák lettek, voltak erősek, amelyek költséges projekteket akartak, és tudtak megvalósítani, a tudást, és annak kutatását fontosnak, és megismerni valónak ítéltek. Azok a kultúrák viszont, amelyek "csak" napi életre voltak képesek gondolni, elkorcsosultak, és többnyire meg is szűntek.
  • kjhun #52
    Fáradt fény elmélet?? Az meg mi?
  • hszilard #51
    ugh: Amiről írtál, az a sötét energia, nem a sötét anyag. A sötét energia az az a valami (nem biztos, hogy valóban energiáról van szó), ami a világegyetem tágulásának gyorsulásáért felelős.
    A sötét anyag fogalmát akkor vezették be, amikor próbálták lemodellezni a galaxisokat, de azzal a tömeggel és tömegeloszlással, mint amit látunk a galaxisoknál, a modellek szerint szét kéne esniük. A modell szerint léteznie kell még a látható anyag többszörösének, amit nem látunk, ez a sötét anyag.
  • Zero 7th #48
    Tökéletesen értem amit mondtál, ennek ellenére tartom hülyeségnek.

    De mindegy, látom, nálad ez világnézeti kérdés, nem zavarják holmi tények a jó előre felállított prekoncepcióidat, úgyhogy hiába is érvelnék.
  • bvalek #25
    Hát ha úgy lenne, akkor eltévesztette a házszámot, mert a kvantumfizika nagyrészt a német fizikatudomány eredménye, föleg Schrödinger és Heisenberg révén. De azok a nem német tudósok is, akik az ügyön dolgoztak, német egyetemeken tanultak, és gyakran ott maradtak a kutatásaikat is végezni. Lényegében az elsö világháború elötti bismarcki német birodalmi oktatási rendszernek köszönhetjük a XX. századot.
  • csimmasz #20
    Nem látom miért nem jó az elektronikai hasonlat és miért jó a dns.

    A sőtét anyag kifejezés azért lett mert nem tudják mi az a valami de az általa keltett hatásokat mérni tudják, ha neked jobban tetszik a lekváros bukta akkor hívd úgy ez azon nem változtat, hogy valami van ott csak nem tudjuk, mi és képzeld ezért kutatják, hogy megtudják miaz.

    Ha neked igazad lenne és nincs is semmi ott akkor is csak kutatásokon keresztül kapsz bizonyosságot annak a valaminek a nemlétéről.

    Vagy lehet csak téged kérdezzenek bármi van, te vagy a helyi megmondó ember?
    Osz a tanaidat honnan szedted, mindent te találtále ki, vagy isteni kinyilatkoztatás áldozata lettél e?

    Az Új régi neved is csinos, mivan megint kivágtak innen?
  • Zero 7th #19
    Nem, náci a lelkem, Deutsche Physik über alles, Heil Lénárd, Heil Mengele, abzug Einstein!