Berta Sándor

Ismeretlen adatokat adnak ki az okostévék

Újabb vizsgálat mutatta ki, hogy az okostelevíziók automatikusan továbbítanak különböző információkat.

Reiner Müller, az új sajtóorgánumokért felelős bajor tartományi központ műszaki részlegvezetője vizsgálata során feljegyezte egy Samsung okostévé az összes kimenő és beérkező adatcsomagját, majd ezeket az információkat elemezte. Összehasonlította az adatforgalmat a felhasználói aktivitással és megállapította, hogy teljesen tisztázatlan, hogy milyen adatokat, mikor, kinek és hova küldenek el az okostévék. Az adatok továbbítása már a bekapcsoláskor elkezdődik és ehhez nincs szükség sem programra, sem csatornaváltásra.

Müller hozzátette, hogy nagyon sok titkosítatlan kapcsolat kötődik egy koreai honlaphoz, amelyet a Samsung regisztrált. Azonban nem ez az egyetlen kapcsolat. Számos esetben valósul meg adattovábbítás a Microsoft, a Google és a Yahoo! szervereire, ráadásul felhasználói aktivitás nélkül is. Ezek az adatlekérdezések rendszertelenek és állandóan változnak.

A szakember nem értette, hogy mi köze van például a Google munkatársainak ahhoz, hogy az ő televíziója csatlakozik-e az internethez vagy sem. A PC-je az információkat a beleegyezése nélkül küldi el. Gyakran észlelte azt is, hogy titkosított kapcsolat létesül az Amazon webes szolgáltatásának felhőplatformja és a készüléke között. Ez szintén úgy valósul meg, hogy nincs felhasználói aktivitás. "Mi köze van az Amazonnak a tévémhez?" - tette fel a kérdést a kutató.

2013 májusban mutatták ki a Darmstadti Műszaki Egyetem informatikusai, hogy a televízióadók kielemzik az internethozzáféréssel rendelkező készüléktulajdonosok szokásait és a nézők minderről semmit sem tudnak. Tavaly a c't számítástechnikai magazin szakértői az LG, a Panasonic, a Toshiba és a Samsung modelljeit vizsgálták meg és gyakorlatilag mindegyikről elmondható volt, hogy továbbítja a megszerezhető információkat. Mindezt számos biztonsági hiba tetézte. Nemrég fogyasztóvédők beperelték a Samsungot, mert az okostévéi bekapcsolás után azonnal, hozzájárulás nélkül adatokat küldenek és erről nem is tájékoztatják a tulajdonost.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matrix222 #6
    Tarsadalmi analizalas, amit a nagy valalatok mar a kormanyok elott kiepitettek. Van egy hatalmas network halozat, ami kulonfele helyekrol gyujtik ossze az adatokat.
    A nagy valalatok, corporations azok akik iranyitjak az orszagokat, a politikai eletet, egeszsegugy (fontos lakalmozasokat hoznak letre globalis szinten). A kormanyok a nagy valalatok alatt vannak.
    Jelenleg most ezt a Transatlantic Free Trade Agreement -et (TAFTA) eroltetik mar jo ideje az Eu ra. Ha ezz megvalosul akkor a kormanyok elveszitik jelenlegi fuggetlenseguket. Azonba ez mar jol tapasztalhato az EU on belul is. Egy hetkoznapi ember az ilyesmit nem nagyon veszi eszre. Ezert van ma a nemzet ellenesseg a nemzetbe gondolkodo kormanyok ellen. Pl. egy menekult hullammal (ami mar legalabb egy evtizede keszuloben van) e nemzeti nepessegeket konnyen meg higitjak, hogy utana az 'ujabb' torvenyek jobban ervenyt szerezzenek. Ez persze nem hasznal egy ontudatos nemzetnek, de pl. a bejovo izlam is ennek a veszelynek van kiteve - annyi elonnyel, hogy ok szivosabbak, erosebbek hitu reven.
    Ezzel a modszerrel csodalatos modon vegreviszik 'rovidebb' idon belul a legiok megerositeset, mint az EU, Arab legio, vagy ott van az Afrikai legio eroltetese is. Afrikat is lelkiismeret nelkul, egyszeruen kizsakmanyoljak. Semmi tekintettel arra, hogy megvan a saj kulturajuk, ugy mint kozel keleten is, csak hogy 'valakik' a hatalmukat kiterjesztve megszilarditsak.
    Nagy nehezseg nincs, a tarsadalom hig, rohan a folvilagosodasnak koszzonhetoen, semmi gyoker nelkul.
  • zola2000 #5
    A megfigyeléshez annyit fűznék hozzá, hogy nem is lenne baj, egy normálisan kéne egy lehetőség a teljes kikapcsolására a beállítások menüben, és ha az ember tényleg mindent kikapcsolt akkor tényleg ne küldjön adatokat sehova ... a windowsnál érdemes lenne megnézni hogyha minimálisra vesszük az információküldést, meglátogatunk pár politikailag érzékeny szélsőséges oldalt telepítünk egy például egy tor böngészőt, nem kezd e el nőni az ms felé küldött adatok mennyisége :)
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2015.12.01. 14:32:27
  • kvp #4
    Az okoseszkozok lenyege, hogy a felhasznalo helyett gondolkoznak. Mivel erre azert meg a legtobb szoftver nem kepes, ezert az osszes elerheto adatot at kell lapatolni a gyartohoz, ahol a hozzaerto mernokok majd kezdenek vele valamit. Pont az a megoldasok lenyege, hogy valahol van egy kelloen okos ember, aki a felhasznalo szemelyes adatai es jol megirt programok segitsegevel, egy megfelelo szamitasi kepessegu felhoben eloallitja az ugynevezett 'okossagot', azaz azt az informaciot/reklamot amire a felhasznalonak szuksege van es amiert az okoskeszuleket vasarolta, cserebe a cegek a koltsegeik fedezese erdekeben a szemelyes adatokat ertekesitik.

    Viszont a gond az, hogy az uj windows ugyanezt csinalja, de az ios es az android is ugyanigy mukodik. Az utobbibol van ugyan nyilt forraskodu verzio, ami alapbol nem tartalmazza a megfigyelesre alkalmas komponenseket es titkosito kulcsokat, cserbe nincs is hozza application store. (mivel az utobbi egyfajta backdoor-nak szamitana, ezert a google onkent kivette a nyilt forraskodu valtozatbol) A tobbi gyarto nem ennyire tisztesseges es nem kinal alternativat a teljes megfigyeles helyett.
  • zola2000 #3
    Okostv? Ugyan, hdmi mini pc a buta tvre, az kínából 10ezer forintért ideért (úgy egy éve quad core 1giga ram 16giga rom) + air mouse , aztán olyan biztonságos nem kémkedő arm linuxot rak rá az ember amilyent akar (ha nem tetszik az android tv) , és jöhetnek torrenten a sorozatok, filmek amit akar az ember ha nem tetszik az itteni tv műsor.
  • barret #2
    Nem használok semmilyen okos ezközt,tehát buta vagyok :) Az is maradok...
  • Macropus Rufus #1
    nesze neked okos tévé...
    az ilyen faszságok miatt fognak az emberek szépen lassan, de biztosan elfordulni a technológiától. Mert most lehet, hogy tök jó, hogy pl. az okos telóm gyűjti az infókat az egészségemről, csak tök szar lesz amikor ez miatt nem tudok sehol biztosítást kötni magamra. Tök jó, hogy a tévém netre van dugva, és megy az FB meg a Youtube és társai, de tök szar, ha távolról pl. inaktívvá tehető az a készülék amin pl. illegális tartalom fut. Tudom, tudom nálunk lehet letölteni de ezt ők nem nagyon nézik.
    A scannelt infókat elemzik és továbbítják a jogtulajdonosnak, az meg szól, hogy akkor blokkolják a tévét, és helyezzenek el egy üzenetet a tévén, hogy illegális tartalom megtekintése miatt a tévé átmenetileg üzemen kívül van. Kérem vegye fel a kapcsolatot a szolgáltatójával. Ez csak egy példa, de nem olyan futurisztikus mint ahogy elsőre hangzik.

    Hajrá okos technológia. Jelenleg az a legbiztonságosabb, ha minél kevesebb eszköz van a neten. Csak az van fent ami feltétlen kell. Belső hálózatban lehetnek össze kötve, de erősen korlátozva van az internethez való hozzá férés. Ez lehet akár az is, hogy azt a portot blokkoljuk amit ezek a nyamvadt eszközök használnak, vagy MAC kód alapján szűrünk stb...