SG.hu

Bemutatkoztak az LG és a Samsung csúcstévéi

Sokáig csak a tévék mérete nőtt, de most már a hajlítás mellett a 4K OLED, illetve a kvantumpontos pixel révén a képminőség is alapvetően javulhat.

Ugyan a japán cégek évtizedekig vezették a tévéipari innovációkat, az utóbbi években egyértelműen háttérbe szorultak, és a dél-koreaiak vették át a vezetést. Az LG a héten zajló CES-en hét új 4K OLED készüléket mutatott be, melyek hajlékony, ívelt és síkképernyős modellek 55 (138 cm képátlójú), 65 (165 cm képátlójú) és 77 hüvelykes (195 cm képátlójú) képernyőmérettel. A cég a képminőség javítására négyszínű pixeltechnológiát alkalmaz, mely fehér alpixeleket is tartalmaz a három alapszín mellett. Az OLED tévék válaszideje 0,001 milliszekundum, azaz több mint ezerszer gyorsabbak, mint a hagyományos síkképernyős LCD televíziók, és oldalról nézve sem tapasztalható rajta színtorzítás vagy a kontraszt csökkenése.

Dizájnszempontból természetesen mindenki a lehető legvékonyabb kialakításra törekszik, melyet az LG olyan optikai trükkökkel fokoz, mint az átlátszó talp, hogy első pillantásra úgy tünjön, mintha a kijelző lebegne. Hangtechnológiában a Harman/Kardon 4.2 csatornás rendszerére támaszkodnak, operációs rendszerük pedig a webOS 2.0.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Új termékcsaládjánál a Samsung is még valósághűbb megjelenítést ígér, ők a most bejelentett SUHD technológiával változtatnák meg a televíziózást. A rövidítés elég "samsungos": a cég egyszerűen odateszi az S betüt az általános megnevezések elé, ez megfigyelhető volt például az okostelefonok és a táblagépek esetében is. Ez a kvantumpontos technológia által az Ultra HD televízióknál megszokottnál is mélyebb feketéket és több színt ígér a megjelenített képen. Az új kategóriába tartozó modellek egymilliárd szín megjelenítésére képesek, ami 64-szer több mint a hagyományos modellek esetében. Érdekesség, hogy a konszern csupán tavaly november vége óta rendelkezik az SUHD-vel kapcsolatos márkajogokkal.

"Ez egy teljesen új tévékategória. Éppúgy, ahogy korábban a LED televízióval, a Smart TV-vel és a hajlított tévével új kategóriákat hoztunk létre, az SUHD is egy új kategória lesz. Meggyőződésünk, hogy az SUHD televíziók el fognak terjedni. Ha ez nem így lett volna, nem alkottuk volna meg ezeket az eszközöket" - fejtette ki Joe Stinziano, a Samsung Amerika ügyvezető alelnöke. Az új készülékek a prémium árkategóriába fognak tartozni, az áruk - mérettől függően - körülbelül 3000 eurónál kezdődik majd, és a technológiát alkalmazni fogják a hajlított modelleknél is.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

2015-ben a Samsung összes új Smart TV-je már a nyílt forráskódú Tizen operációs rendszert fogja alkalmazni. Ebben újratervezték a bekapcsoláskor megjelenő Smart Hubot és a tévé még könnyebben kapcsolódhat más eszközökhöz. A Wi-Fi Direct használatával például a tartalmak egy kattintással megoszthatók a televízió és egy okostelefon vagy táblagép között, bármilyen irányban. A Bluetooth Low Energy (BLE) segítségével a szoftver automatikusan rákeres a közelben található Samsung mobileszközökre, és kapcsolódik hozzájuk. A felhasználók így akkor is nyugodtan tévézhetnek a mobiljaikon a saját wifi hálózatukon belül, amikor a televíziójuk ki van kapcsolva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nismoka #3
    A japók a minőségre, képminőségre mennek nem az ilyen olyan parasztvakításra ami vagy kiforratlan, vagy értelmetlen. Az OLED még mindig kiforratlan, beégésre hajlamos, gyenge élet tartammal. Az LG WOLED sem különb sokkal, az organikus dolgok hamar öregszenek ha rgb ha woled akkor is. ;) Most jönnek az Androidos sony-k, ha ez fontos egy tv- nél valakinek...
    Utoljára szerkesztette: nismoka, 2015.01.07. 22:19:13
  • Cat #2
    Lemaradtak a görbe tévénél, mobiljuk most sincs. (Nem az a kérdés, hogy van-e értelme, hanem hogy van-e.) A dél-koreaiaké nem csak hajlított, hanem hajlítható is.

    Van nekik nagyméretű OLED tévéjük? A Sony sok éve bemutatta már a sajátját, de valahogy megragadt 20 collnál.

    Van nekik menő tévé oprendszerük? A WebOS és a Tizen a legjobbak.
    stb.
  • nismoka #1
    A sony már 2 éve forgalmaz kvantum technologiás tv-ket (Triluminos), ennyit a japán lemaradásról...
    Utoljára szerkesztette: nismoka, 2015.01.07. 20:30:16