Berta Sándor

Továbbra is kémkednek az okostévék

Adatvédelmi szempontból az elmúlt egy évben nem sok dolog változott az okostelevíziók területén.

A c't számítástechnikai magazin munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy milyen gyakran kerülnek a felhasználók személyes adatai az okostévé-gyártókhoz, a televízióadókhoz és más társaságokhoz. A c't szakértői az LG, a Panasonic, a Toshiba és a Samsung okostelevízióit vizsgálták meg. Kiderült: gyakorlatilag a vizsgált modellek mindegyikéről elmondható, hogy továbbítják a megszerezhető információkat, mindezt tetézi a számos biztonsági hiba.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a felhasználók többsége nincs tisztában azzal, hogy az általa megvásárolt készülék továbbítja az adatokat a szokásairól, miként arról sem, hogy ezeket az információkat utána kielemzik. A mostani vizsgálat rámutatott: a rendszer a meglévő adatokat nem csupán a gyártóknak, hanem a televízióadóknak és harmadik félnek (például Google) is azonnal továbbítja, amint online kapcsolatot észlel. Arra még a szakembereknek sem sikerült rájönniük, hogy mi az adattovábbítás célja. Az viszont kiderült, hogy az LG modelljei minden lejátszott tartalommal kapcsolatos adatra kíváncsiak, függetlenül attól, hogy azok a televízión vannak-e vagy valamilyen csatlakoztatott adattárolón (USB-meghajtó stb.).


A televízióadók értesülnek minden nézői döntésről, például az előfizető pontosan mikor, melyik csatornáról melyikre váltott át vagy mennyi ideig nézett egy adott műsort. A beépített szabványos Hybrid Broadcast Broadband TV (HbbTV) funkciónak köszönhetően még az előfizető IP-címét is meg tudják állapítani. További probléma, hogy a készülék és a szerverek közötti online kapcsolatban komoly biztonsági hibák vannak. A szakértőknek nem esett nehezükre csatlakozni az adatforgalomhoz és onnan személyes adatokat megszerezniük. Bár megoldás lehet a HbbTV-funkció kikapcsolása, de önmagában ez nem nyújt megfelelő védelmet.

Tavaly májusban mutatták ki a Darmstadti Műszaki Egyetem informatikusai, hogy a televízióadók kielemzik az internethozzáféréssel rendelkező készüléktulajdonosok szokásait és a nézők minderről semmit sem tudnak. A HbbTV például információkat közöl az éppen elérhető műsorokról vagy egy sorozat következő részéről. 2013 novemberében ismertté vált, hogy az LG okostévéi titokban információkat gyűjtenek a megnézett csatornákról és az egyéb tevékenységekről. A menüben ugyan ki lehet kapcsolni az adattovábbítást, de semmit nem ér. A gyártó ezután sajnálatát fejezte ki az okostelevízióival kapcsolatos adatvédelmi problémák miatt és leszögezte, hogy nem használja fel a tulajdonosoktól gyűjtött információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • john333 #13
  BalyiBoy!

  Ha kiveszem a batteryt a telefonbol, akkor mi van?
  A valaszod az email cimemre kerem, ha lehet:
  [email protected]
 • john333 #12
  Kedves "matrix222", szeretnem ha megmagyaraznad ezta 8 merfoldes laptop dolgot.
  Ne ide irj, hanem az email cimemre:
  [email protected]
  Koszonom,
 • Sajátvéleményem #11
  Kedves matrix222!
  "Ma egy egyszeru laptoppal, 8 merfoldes korzetben barkinek az adatait meglehet nezni. Ahoz nem is kell az internetre kosd a gepedet. "
  Ezt meg hogyan képzeljem el?
 • Sajátvéleményem #10
  Rajtakaptam az éjjel az okosTVmet, hogy beleset a spájzba...meg a födöket emelgette a konyhában, és a kukában is kutakodott a házelött, és rámordult a kóbor kutyára.
 • matrix222 #9
  Ma egy egyszeru laptoppal, 8 merfoldes korzetben barkinek az adatait meglehet nezni. Ahoz nem is kell az internetre kosd a gepedet.
 • BaliBoy #8
  Te olvastad már az egyes aplikációk telepítése előtt, hogy mihez kérnek hozzáférést?
  Az teljes mértékben irreleváns, hogy mennyit netezel, ha a háttérben mindenféle információt küld a telefonod rólad.

  Azt hiszed a GPS nem jelent problémát??? Ha nem kapcsolod ki, (mintha kilehetne egyébként...) minden egyes szokásod rögzítve van. Hányszor mész moziba, hányszor keresed fel a kedvenc vadász boltodat, hányszor és mikor sz@rsz a wc-n... és a sor kimeríthetetlenül hosszú.
 • CairoJack #7
  BaliBoy

  Ebben részben igazad van, de nekem a telefonom egész nap a zsebemben van, a kamera nem nagyon lát semmit. Itthon meg fiókban tartom. Persze a GPS koordinátákat osztja, de azzal nincs mit tenni. Ha éppen megyek atombombát venni, otthon hagyom.
  Netezni csak olvasgatok rajta, szal a böngésző adataimmal sem mennek messzire. Email meg csak céges ügyben, az meg legyen a cég baja.

  Viszont a TV egész nap a nappaliban van, mindent lát, ami a lakásban történik. Mármint látna, ha okos cucc lenne, és kamerás. Mondjuk akkor - mint mondtam - nem adnék neki netet, meg leragasztanám a kamerát, mikrofont, azt csók.
 • barret #6
  Hát igen,az okos telefon az igazi kém!

 • BaliBoy #5
  Hogy az okos TV információkat küld.... nem emiatt kellene izgulni. A zsebeitekben lapuló okos eszköz 1000-szer rosszabb! Az okos telefonok jelentik az igazi veszélyt a személy adatokra illetve az emberi, alapvető szabadsági jogokra nézve. Mindenkinek javaslom, hogy internet kapcsolat a telefonokon csak addig éljen amíg ténylegesen használja is!
 • Ender Wiggin #4
  Jobb ma egy papagáj, mint holnap egy túzok? Vagy valami ilyesmi...:-D