Berta Sándor

Jöhetnek a rugalmas robotok

A jövőben a robotok közel sem fémből vagy műanyagból készített dobozok lesznek, hanem hajlékony, alakjukat változtató megoldások.

A Sols cég olyan cipőt készített, amely segít a felhasználónak abban, hogy kényelmesen mozoghasson. Az Adaptiv nevű termék többek között lehetővé teszi, hogy futás közben ne sérüljön meg az Achilles-ín. Amennyiben a felhasználó lába egy rögös erdei talajon balra vagy jobbra csúszik, kibicsaklik, akkor a cipő a másodperc tört része alatt stabilizálja a láb helyzetét és kiegyenlíti a zökkenéseket és a kilengéseket. Az Adaptiv ráadásul ellensúlyozza a természetellenes és káros mozdulatokat, ezért nem csupán a túrázóknak vagy a futóknak lehet hasznos, hanem az átlagembereknek is.


Az új cipőnél is látható technológiát felhasználva olyan robotokat lehet létrehozni, amelyek rugalmasak és megváltoztathatják az alakjukat. A cipő itt csak az inakat és az ízületeket óvja, aprócska giroszkópokat és nyomásérzékelőket rejtettek el benne, melyek figyelik a tartásbeli változásokat. Ezekben az újfajta anyagokban apró, levegővel, gázzal vagy valamilyen folyadékkal töltött csatornák vannak, ezáltal adott helyen tetszés szerint meg tudnak keményedni. Modellül a természet szolgált, hiszen így mozognak a hernyók és a tengeri csillagok is. Az így formált mechanikus ujjak képesek zongorán játszani, mágnesezhető alkatrészekkel kiegészítve pedig nagyon finom műtétekhez is használhatók.

A jövőben több robot is hasonló lehet majd. Az úgynevezett lágy robotika egy viszonylag új kutatási terület, amely teljesen új alkalmazási lehetőségeket tehet lehetővé. Az ilyen robotok minden tárgyat megfoghatnak, függetlenül attól, hogy az adott tárgy például csúszós felületű-e, mint egy szappan, vagy törékeny, mint egy üvegpohár. Ugyanide tartozhatnak a rugalmas külső vázak (exoskeletonok) is. Ezek az eszközök különböző feladatok elvégzésére lesznek alkalmasak és számos szenzorral, kamerával, valamint más kiegészítővel szerelhetők fel.


A mikroméretű alkatrész nagyságát a mellette lévő pénzérme érzékelteti

Az eddigi teszteken lágy robotoknak már sikerült megfogniuk egy golyóstollat vagy éppen paradicsomot, sőt, egy csomag spagettit is. Ezeknek a modelleknek az is előnyük, hogy ügyesebbek, mint hagyományos társaik és jobban elvegyülnek az emberek között. Már most is előállíthatóak 3D nyomtatókkal olyan rugalmas elektronikák, melyek törés nélkül nyúlnak és deformálódnak, a jövőbeli kutatási cél pedig hasonlóan puha kamerák fejlesztése. Látással felszerelve ezeket az eszközöket jóval több dologra lehetnek alkalmasak. Jelenleg csak az online áruházak emberi csomagolói tudnak egy olyan rendelést bedobozolni, melyben rádió és zokni is szerepel, a jövőben azonban ilyen robotok is képesek lehetnek rá.

A jövőben az emberek és a robotok közösen fognak dolgozni, például egy egyébként nehezen elérhető turbinarész szerelése közben. Az érzékeny robotok másik nagy előnye, hogy szociálisan jóval elfogadhatóbbak. Mivel puhák, ha összeütközünk velük sem történik baleset, tehát akár egy szállodában is használhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #17
    Egész másról beszélsz! Én a cikk kapcsán írtam azt, amit...próbáld értelmezni!
  • Zero001 #16
    Ennek ellenére még éhséglázadással soha nem lett megállítva a technikai fejlődés.
  • Zero001 #15
    Zenésznek lenni a történelem során néhány kiugró kivételtől eltekintve (elképesztő tehetségek és az 1960-2000 közt csinált sztárok) mindig is csóróság volt, meg éhkopp.

    Nem nagyon láttál még szellemi munkát közelről, ugye? Másképp nem mondanál ilyen hülyeséget.
  • zola2000 #14
    Amíg a föld alkalmas lesz az életre, addig az evoluciónak nem lesz vége ez egyértelmű, még az is lehet hogy nem halunk ki, hanem továbbfejlődünk évmilliók-milliárdok alatt minden lehet :)
    De ha a robotokra gondolsz azt nem hinném, amíg emberek hozzák létre az ai-t addig nagyjából ismerni fogjuk a képességeit-korlátait, lehet felső szabályokat adni a rendszer számára, az is baromság, hogy majd az ai alulról "rootolja" magát, hogy elpusztítsa az emberiséget.
    Ami érdekes, hogy hogy jelenik ez meg, az hogy a robotok emberiek lesznek: amerikai/nyugati kultúrákban mindíg negatívan, hogy majd öntudatra ébrednek, és agresszívek lesznek, hogy szolgák, de szinte mindíg negatívan.
    japán/keleti kultúrákban meg inkább pozitívan, hogy majd egyre inkább emberiek, emberi érzelmeik lesznek. (jó, az amerikai terminátor filmben is a gép "megtanulta" az emberi érzelmeket, de valahogy nem az a jellemző onnan, illetve volt Johny az 5ös robot, de ilyenkor abban a kultúrában valahogy mindíg egyfajta gyerekes felhangot érzek vagy nemtudom, míg a másikban ... a virtues last rewardben a robotok sem voltak gyilkológépek sőt, vagy elég annyit írni hogy kagemine rin - kokoro illetve még a ps1es suikoden jut eszembe, ahol a robot halála után többszáz évvel is gyászolta tervezőjét ... stb. ilyesmi történetek jönnek elő ha robotokról van szó, amerikaiaknak meg valahogy nemcsak a robot témában, hanem szinte mindig a gyilkosságon jár az eszük)
  • batman #13
    azért sok embernek el kéne kezdeni barátkozni a gondolattal, hogy at ember nem feltétlenül lesz a földi evolúció vége...
  • zola2000 #12
    Csak társadalmi elfogadottság kérdése, és az énekesek is munka nélkül maradnak koncerteken már ma is: https://youtu.be/UOqToU5r7b8 ez hologramm, és a yamaha által kiadott vocaloid nevű énekhang szintetizátor.

  • kvp #11
    "Harmadrészt ha nem is így lesz, mert mondjuk sose lesz csoda AI, akkor sem tök mindegy, mert a tanulatlan buta emberek is emberek, és kurvára nem fognak csendben éhen halni a kedvedért."

    Ellenben ha van eleg olcso es hatekony robot, akkor azok ingyen halomra lovik a szegenyeket. A mernokok meg joreszt vegignezik, mert ok szeretnek megtartani a munkajukat. Viszont egyetlen csavarkulcs eleg a fogaskerekek kozze (tehat egyetlen 'lazado' mernok) es akkor megeshet, hogy a robotok a nagytokes tulajdonosaikat lovik halomra vagy esetleg mindenkit aki mozog, jobb esetben meg senkit.

    A rugalmas robotok viszont azert elonyosebbek, mert konnyebb oket emberi kornyezetben hasznalni. Igazabol a rugalmas helyett eleg lenne a 'puha' robot kifejezes, mert az, hogy belul mennyire kemeny senkit nem erdekel. Viszont a puha burkolathoz egy rugalmas kulso kell, ami hasonlo az emberi borhoz, igy konnyebb pl. apolo robotot kesziteni, ami kek foltok okozasa nelkul is fel tud emelni valakit.
  • nlght #9
    Elég ha kb. 35-40%-ot elér a munkanélküliség és elkeseredett éhséglázadások és puccsok jönnek. A robotgyártó multik meg megvonják a vállukat és viszik a robotgyártást egy szegényebb országba, ahol tárt karokkal várják majd őket. Vagy lesz egyszer világszerte egységes alapjövedelem minden ember számára és a robotok dolgoznak helyettünk (amire 1% esélyt se látok) vagy csúnya világ lesz kb. 20 éven belül. Már most óriási különbségek vannak a társadalomban, képzeld milyen lesz később.

    "Széles bázisú kutatások alapján úgy tűnik, hogy mostanra a világ lakosságának leggazdagabb 1 százaléka szerezte meg a teljes vagyon több mint 48 százalékát. Eközben a világ lakosságának szegényebbik fele együtt csak a teljes vagyon 1 százaléka felett rendelkezik, míg a felső 10 százaléknál van a vagyon 87 százaléka." És ez a különbség még komoly AI nélkül jött létre...
  • Archenemy #8
    "ha a tanulatlan, semmihez nem értő manuális munkát végző népség alól kirántják a szőnyeget"

    Ja, pl. zenészek:
    http://www.bbc.com/future/story/20140808-music-like-never-heard-before

    De amúgy egy "igazi" AI hamar mindenben jobb tudna lenni, mint az emberek, tehát minden munkát jobban el tudna végezni, tehát nem csak a buta fogatlan parasztok lennének munka nélkül, hanem előbb-utóbb az orvosok meg a mérnökök is.

    Harmadrészt ha nem is így lesz, mert mondjuk sose lesz csoda AI, akkor sem tök mindegy, mert a tanulatlan buta emberek is emberek, és kurvára nem fognak csendben éhen halni a kedvedért.
  • Zero001 #7
    Hjah, mindig ez van, ha a tanulatlan, semmihez nem értő manuális munkát végző népség alól kirántják a szőnyeget valami automatizálással.

    Gondolom a liftkezelő-szakszervezet is hangosan óbégatott, amikor már bárki megnyomhatta a gombot...