Berta Sándor

Robot a főszereplője Az átváltozásnak

Yokohamában nem mindennapi módon viszik színpadra Franz Kafka egyik leghíresebb alkotását.

Kafka Az átváltozás című novellájából Japánban színpadi művet készítettek, amit hamarosan bemutatnak és amelyben a főszerepet nem egy ember, hanem egy robot fogja eljátszani. Mindez azt jelenti, hogy immár egy teljesen új területen is megjelentek a robotok. Az elképzelések alapján a színdarabot novemberben Franciaországban is bemutatják, méghozzá a normandiai Őszi Fesztivál keretében, ahol ezzel a művel nyitják majd meg a rendezvényt.

Az új változat hivatalos neve La Metamorphose Version Androide lett, míg a főszereplő Repliee S1. Ő személyesíti meg Gregor Samsa kereskedelmi utazót, aki egy nap felfedezi, hogy egy hatalmas rovarrá változott át. Repliee S1 fémcsontvázból áll, amelyet kiegészítették fehér színű arcmaszkkal és fehér kezekkel. A robot a saját hangján mondja majd el a szöveget.


A robotot Hiroshi Ishiguro fejlesztette ki Oriza Hiratával, a színdarab rendezőjével közösen. Hiroshi Ishiguro már korábban is számos robotot alkotott meg. Irene Jacob színésznő, aki Gregor Samsa édesanyját személyesíti meg úgy fogalmazott, hogy Repliee S1 néha tud mosolyogni vagy akár nevetni is. Kicsit olyan, mint egy fehér maszk a színházban, vagy ahogy a franciák mondják: a Masque Blanc.

A La Metamorphose Version Androide francia-japán koprodukcióban készült, francia nyelven hangzik el, de elkészítették hozzá a japán feliratokat is. Az első előadásra Yokohamában kerül sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #3
  Szerintem pont ez a lényeg.
 • NEXUS6 #2
  Nade a Transzformersz (átváltozók) már megvan filmen, képregénybeen akárhogy, miért pont a színpad kell a japánoknak? Perverzek!
  XD
 • gombabácsi #1
  milyen undorítóan kinéző robot, méltó a kafka regényéhez...
  :/