Berta Sándor

YouTube-videókból tanulhatnak főzni a robotok

Amerikai és ausztrál kutatók olyan rendszert fejlesztettek ki, amelynek a segítségével robotok bizonyos tevékenységeket nem hétköznapi módon ismerhetnek meg.

A kifejlesztett új rendszer egyelőre még közel sem tökéletes és a korábbi kutatási projektekre épít. A cél az, hogy a jövőben a robotok akár YouTube-videók segítségével is megtanulhassanak főzni és más tevékenységeket elvégezni. Az új programban megpróbálják a korábbi hibák számát csökkenteni és lehetővé válik a videók korlátozások nélküli használata. A felhasznált felvételeket egyébként nem robotoknak, hanem felhasználóknak készítették.

A kutatók szerint az előzetesen integrált rendszernek köszönhetően a valóban intelligens robotok akár a háztartási munkákra is alkalmazhatók lesznek, s képessé válhatnak arra, hogy a videók segítségével saját maguk bővítsék a tudásukat. A rendszer két felismerési modulból áll, az egyik a kézmozdulatokat, a másik a tárgyakat azonosítja. Lehetőség van arra is, hogy a robot később reprodukálhassa az általa végzett tevékenységet. A tesztelési időszakra a tudósok összesen 88 YouTube-videót választottak ki és nem véletlenül esett a választásuk a főzésre. Úgy gondolták, hogy a főzés mindenképpen egy olyan tevékenység lesz, amit a jövőben a háztartási robotok végeznek majd.


A projektben a Maryland Egyetem és az ICT ausztrál kutatóközpont munkatársai vettek részt, a kutatásokat támogatta többek között az Európai Unió, az amerikai National Science Foundation és az Amerikai Egyesült Államok Hadserege is. A szakemberek már nyilvánosságra hozták a legfontosabb megállapításaikat, míg az eredményeiket az Association for the Advancement of Artificial Intelligence 29. éves konferenciáján mutatják majd be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • GabenBFG #3
  Már alig várom, hogy lássam, hogy megy majd ez a robiknak :D

  Utoljára szerkesztette: GabenBFG, 2015.01.12. 08:02:30
 • Grodt #2
  Azaz igazság, hogy az új pálinkafőző üzemeknél, már az egész folyamat számítógépvezérelt, úgy hogy már most is robot főzi :)
 • NEXUS6 #1
  Pálinkát is tud főzni!?
  XD