Berta Sándor

Navigációs rendszer robotoknak

Egy linzi startup navigációs rendszerrel szereli fel a robotokat.

A Robart megoldása segítségével a robotok a jövőben a komolyabb utasításokat is megérthetik, ráadásul megkülönböztethetik egymástól egy lakás különböző zónáit és az elvégzendő feladatokat. A kifejlesztett navigációs modullal különböző robotokat lehet majd vezérelni. Az egység része a fedélzeti számítógép, a szenzor és a hozzájuk tartozó szoftver, melyekkel a robot feltérképezheti a környezetét és működési területének a határait. Amint az adott robot feltérképezte a területet, képes lesz navigálni is, így később pontosan tudja, hogy a lakáson belül éppen hol tartózkodik.

A felhasználó egy alkalmazás segítségével pontosan nyomon követheti, hogy mit lát a robot. Így egy táblagép képernyőjén pontosan figyelemmel kísérelhető, ha az eszköz feltérképezi a lakást, majd különböző zónák jelölhetők ki. Külön területet jelenthetnek például a konyha, az ebédlő és az egyes szobák, de ugyanígy kijelölhetők olyan zónák is, ahová a robot nem mehet be.

A háztartási robotok a jövőben sokkal több funkcióval rendelkezhetnek. Miközben napjainkban a robotporszívók például elakadnak a kábelekben, úgy ez a jövőben elkerülhető lesz. A robotokkal való kommunikáció egyre inkább interakcióvá válhat. Az eszköz üzenetben tájékoztathatja a tulajdonost, ha egy ajtó állja el az útját. A jobb navigációs képességekből profitálhatnak a biztonsági és az ápolási robotok is.

A Robart világszerte partnereket keres, elsősorban az Amerikai Egyesült Államokra, Kínára és Japánra összpontosít. A vállalat számos nagyobb cég érdeklődését keltette fel, és ennek köszönhető, hogy tulajdonrészt szerzett benne például a Bosch. Az első Robart navigációs modullal felszerelt termék idén karácsonykor jelenhet meg a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!