Balázs Richárd

Egy lehetséges magyarázat az anyag eredetére

A természet törvényei egyenlőként kezelik a részecskéket és antirészecskéket, a csillagok és bolygók azonban részecskékből tevődnek össze, nem antirészecskékből, vagy antianyagból. Ez az aszimmetria évek óta fejtörést okoz a tudósoknak.

Az amerikai UCLA fizikusai találtak egy lehetséges megoldást az anyag eredetének rejtélyére. Alexander Kusenko fizikus és csillagász professzor munkatársaival a Higgs-bozonnal hozta összefüggésbe az anyag-antianyag aszimmetriát. A kutatók beszámolója szerint az aszimmetria a bozonhoz kötődő Higgs-mező mozgásának tulajdonítható, ami átmenetileg egyenlőtlenné teszi a részecskék és antirészecskék tömegét a világegyetemben, lehetővé téve némi többletet a részecskék javára.

A részecske és ellenpárja találkozásukkor két foton vagy más részecskepár kibocsátásával eltűnnek. Az ősrobbanást követő "őslevesben" szinte egyenlő mennyiségű részecske és antirészecske volt, csupán egészen minimális, megközelítőleg 10 milliárdonként egy részecske lehetett az eltérés. A világegyetem hűlésével a részecskék és antirészecskék egyenlő számban oltották ki egymást és csak egészen kisszámú részecske maradt. Ez a kis szám adja ma a világegyetem összes csillagát, bolygóját és gázait, magyarázta Kusenko.

A Higgs-bozon 2012-es felfedezését az utóbbi évtizedek legnagyobb tudományos vívmányaként értékelik. Létezését körülbelül 50 évvel ezelőtt vetették fel először, a természet erői modern elméletének kulcsfontosságú elemeként, a teóriák szerint ez a részecske biztosítja mindennek a tömegét a világegyetemben. A Nagy Haronütköztető (LHC) fizikusai megmérték a részecske tömegét és értékét konzisztensnek találták annak lehetőségével, hogy a Higgs-mező az ősrobbanás első pillanataiban sokkal nagyobb volt, mint a ma észlelhető "egyensúlyi érték".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Astrojan #154
    Magasról tesz rám? Hiszen harminc hozzászólásában mást sem tesz csak velem foglalkozik, mit te is. Ahelyett, hogy a kérdésre válaszolna. Hjah, hogy fogalma sincs ?

    Bajban vagytok.
  • gforce9 #153
    Nem veszed észre, hogy pont magasról tesz rád? Ugye nem?.....mert a szád nagyobb mint az eszed.
  • Astrojan #152
    Arra válaszolj, hogy nagyobb lesz a gravitációs hatása a két együttálló (fedésben lévő) objektumnak vagy kisebb lesz. Vagy már a kérdés is tudományodellenes ??

    Vagy csak fogalmad sincs de a szád nagyobb mint az eszed.
  • Irasidus #151
    "És sajnos nagyon sokminden biznisz, de ez ellen sem lehet tenni semmit, max. hogy felháborodsz, hogy van aki megveszi, elhiszi, betelefonál az asztroshowba, a 10000szeres pénzenergia stb.. (De a téridővel kapcsolatos téves vagy trollkodó fórumhozzászólások azért nem ez a kategória)"

    De lehet, jobb oktatással, ismeretterjesztéssel - és a törvényi szabályozással, illetve a törvények valóban betartatásával. Mert ugye az ezotévé csaló, és törvény szerint nem szabad csalni, de ugye kiskapu mindig van. És hasonló a helyzet a többi olyan csalással is, amiből pénz van. És sajnos Astroján is az a kategória mint az előző levelebben írtam. Mert egyrészt a hülyeség csomagokban jön, aki elhiszi ezt, az le fog hinni más más áltudományos ezoterikus dolgot is. Azonkívül a tudományt önmagában is rombolja, hiszen ha Astroján hülyeségét elhisszük akkor ugye egyrészt a tudósok becsapnak, és megtévesztenek minket, másrészt a tudósok csak a közpénzt pazarolják, tehát nincs szükség rájuk. Látjuk milyen mély már most is a tudományellenesség, és Astroján ezzel a szellemi környezetszenyezzésel ezt erősíti. Ami káros. Nézd, amiket én itt most mondok, azok nem az én kutfejemből pattantak ki, nem vagyok ilyen okos. Ezek társadalomtudományi eredmények, ugyanis a hülyeség terjedését, és hatásait is vizsgálja a tudomány.
  • Astrojan #150
    Na akkor egy kis szellemi környezetszennyezés annak aki nem meggyőződésből hülye:

    A Nap holnap és a hold hol nem nap maholnap együttáll. Ha éppen fedésben vannak, akkor nagyobb lesz a gravitációs hatásuk mint amikor egymás mellett vannak vagy esetleg kisebb lesz a gravitációs hatásuk akkor amikor egymást takarják ?

    Találós kérdés végtelenül magabiztos nemlétező tér/idő görbítő nemzeti károgozóknak..
  • Ragnaar #149
    Valószínűleg végignézem a sorozatot, mert érdekel a téma, első részt láttam eddig, és érdekes az előadás. Mondjuk az előadó is említi, hogy fórumokon felbukkannak hajmeresztő elméletek a csillagászati fórumokon.
  • Ragnaar #148
    Ne haragudj, de azt kell mondanom, hogy sajnos ilyen a világ. Aki asztrológusok alapján dönt, és táltossal gyógyíttatja magát.. Nem kényszeríti őket senki erre, és ha az ember beteg, a gyógyulásért hajlamos mindent megtenni, ha az orvostudomány protokolljai nem tudnak mit kezdeni a betegségével, vagy több millió forint lenne egy kezelés.. És sajnos nagyon sokminden biznisz, de ez ellen sem lehet tenni semmit, max. hogy felháborodsz, hogy van aki megveszi, elhiszi, betelefonál az asztroshowba, a 10000szeres pénzenergia stb.. (De a téridővel kapcsolatos téves vagy trollkodó fórumhozzászólások azért nem ez a kategória)
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.03.17. 18:42:30
  • Irasidus #147
    Túlreagálom? Amikor emberek az alternatív gyógymódokba halnak bele, vagy amikor emberek az utolsó fillérjüket is az ezotévére költik, vagy asztrológus döntését veszik figyelembe, például Amerikai politikusok (mondjak neveket)? Vagy az oltásellenesek miatt járványok tombolnak és gyerek hallnak meg, vagy amikor nyugatról a kuruzslók Afrikában az Aids "gyógyítják" próbálják megelőzni - higtott Aids-el??? Pénzért természetesen. A kremtél hívők meg arról beszélnek, hogy repülőgépeket kellene lelőni, ja már valami hasonló megtörtént... Vagy amikor a sötétzöldek berontatnak egy kutatóközpontba és tönkreteszik 10 év munkáját ahol az Alcheimere ellenszerén dolgoztak? A nemzeti sötétségekről meg nem is beszélve, micsoda károkat tud okozni. Vagy... tudom még folytatni! Tényleg túlreagálom?

    Mindenki maga dönt, ez így van. De az embereknek egyrészt nincs elég információjuk a döntéshez, mert ugye az egyik tök egyszerű a másik meg bonyolult és nem érti. Másrészt az emberek ritkán döntenek ész érvek alapján, inkább érzelmek alapján döntenek. Nem értek azzal egyet, hogy aki hülye az dögöljön meg, viszont a trollkodáson túl, ezek óriás bizniszek, amik emberek életét követelik! És persze a gazdaságra is súlyos csapást mér a tudatlanság, és irracionalitás. Volt már ilyen időszaka a történelemnek, sötét középkornak hívják!
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.03.17. 14:20:09
  • gforce9 #146
    Igen, én sem vagyok matematikus sem fizikus. Viszont az az előadássorozat lépésről lépésre halad, az alapoktól, következetesen építi fel a mondandót. Meg lehet érteni anélkül, hogy differenciálegyenleteket bújna az ember. Viszont természetesen tudni kell, hogy ez érzékeltetés csak. Hasonlatokkal magyaráz, de nem azért mert úgy működik a fizika, hanem azért, hogy érthető legyen a mondandó. Ahhoz, hogy érdemi vitát tudjon kezdeni az ember, bele kell ásnia magát egyrészt a komoly matematikába, másrészt a fizikába. Nem azon a szinten tart a fizika jelenleg, hogy ilyen ostobaságokkal, mint "nyomógravitáció" és egyéb sületlenségekkel el lehessen intézni. De nyilván ezt már te is felismerhetted, ha elkezdted nézni a sorozatot. :) Mindenesetre ebből a sorozatból sikerült megértenem az, hogy pontosan mit is jelent a térgörbület és hogy hogyan tudjuk kimérni azt, mi, akik benne élünk. Roppant érdekes téma. :)
  • Ragnaar #145
    Ez az egyik része a 'problémának', te egy kicsit túlreagálod, túl komolyan veszed a jelenséget (lehet, hogy fizikus, vagy matematikus vagy?). Van aki trollkodik fórumokon, ezt sem tudod megváltoztatni. És akit érdekel a téma az úgyis igyekszik több forrásból tájékozódni. Egy ilyen fórumon elhangzottaknak társadalmi hatása nem nagyon van, hacsak nem az hogy igény szerint érdemes tovább tájékozódni egy témában. A gyerekek megfelelő tájékoztatása pedig szerintem a szülők és a pedagógusok felelőssége. Igazság szerint mindenki maga döntheti el melyik elméletet választja és miért (vagy gyerek korban a szülei). Hiába bizonyítod, vagy állítod egy hívőnek, hogy nincs Isten, attól ő még valószínűleg ugyanúgy hívő marad, ha azt választja.

    gforce9
    Persze nekem hiába magyarázza egy matematikus, vagy fizikus, hogy ugye, hogy milyen szép és egyértelmű a 10 oldalas levezetés, mert én nem foglalkozok napi szinten matematikai problémák megoldásával. Az előadássorozatban meg is említik, hogy a komoly matematikai részt hasonlatokat fogja helyettesíteni, vagy szemléltetni, hogy haladósabb, és egyszerűbb legyen, és ne képletek, meg levezetések megoldásából álljon az előadássorozat.