Gyurkity Péter

Finn kihívó előzheti meg a Google moduláris telefonját

A Nokia egykori mérnökei által alapított cég fél éven belül piacra dobná saját megoldását.

Még október végén írtunk arról, hogy a Google bemutatta moduláris okostelefonjának prototípusát, amelyet januárban egy második változat követ majd, 2015 folyamán pedig sort keríthetnek a piaci megjelenésre. Időközben felbukkant a korábban a Nokia X programon dolgozó mérnökök által alapított Vsenn cég fejlesztése is, most pedig egy újabb finn kihívó erősítette meg, hogy megelőzné a Google fejlesztését.

A Puzzlephone névre hallgató kezdeményezés a finnországi Espoo városában indult útjára, ami jelképes, hiszen annak idején a Nokia is itt bontotta ki szárnyait. A cég a hírek szerint egy némileg egyszerűbb koncepcióval vágott neki a fejlesztésnek, ennek értelmében három alapvető komponenst határoztak meg: a „gerinc” a készülék keretét, az LCD-kijelzőt, illetve a hangszórókat, a „szív” az akkumulátort, az antennát és a modemeket, míg az „ész” az SoC-chipet, a memóriát, valamint a kameramodult foglalja magába, ezeket lehetne könnyen és gyorsan kicserélni, helyettesíteni.

Az egyszerűsítés azt is jelenti, hogy gyorsabb ütemben haladnak a munkálatokkal, amit jól jelez, hogy a januári elindulást követően már a második, némileg tökéletesített prototípuson dolgoznak, amely eleinte az Android OS egy módosított változatát futtatná, de szóba került az egyéb alternatívák, így például a Tizen, az Ubuntu Mobile, illetve a Firefox OS alkalmazása is. A nagy kérdés, hogy mindezt mennyiben sikerült majd egy kellően vékony és könnyű keretbe passzírozni, illetve, hogy milyen áron kínálják majd a különböző komponenseket és telefonokat a boltokban és az interneten.

A cég 2015 közepére dobná piacra az első példányokat, ezek a szeptemberben bemutatott második prototípuson alapulnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gauge #6
    Csak most olvasom, de egyetértek vele:)
  • Gauge #5
    A PC-k is modulárisak, de a tapasztalat az, hogy ha valaki cserél, akkor általában mindent cserél ( leginkább az újabb szabványok miatt...). Talán a RAM és a VGA két olyan alaktrész, amit cserélnek rendszeresebben, de olyan nem hallottam, hogy ugyanazon alaplapon valaki processzort cserél, csak mert gyorsabbat szeretne.
  • TomecK #4
    A pc most is moduláris kb. 4-5 évente kell csak egész konfigot cserélned, de van rá lehetőséged hogy egy jó alaplappal, olcsóbb procival meg vga-val el legyél 1-1.5 évet aztán még 1.5 év valami jobbal.

    Mostani gépem most lesz 4 éves. De még van benne 1 év minimum, egy kis plusz rammal és egy új videokártyával. Egyébként, a probléma, pc-nél és laptopnál az állandóan változó architektúra amivel készítik a procikat, és ehhez az alaplapokat. Igaz mostanában Intelék nagyon elbaszták a sok hülye lábkiosztású socketet. . . nem sok különbség volt köztük csak, pont annyi, hogy vegyél új alaplapot.
  • CairoJack #3
    Én is híve vagyok a moduláris felépítésnek, nem csak telefonoknál, de minden másnál is (Pc, tablet, laptop, bármi).
    Az egyedüli dolog ami "zavar", hogy az összes koncepcióban külön tokozást kapnak a modulok, és amolyan legószerűen, sőt akár "hot swap" lehet cserélni őket. Ez szerintem egy picit visszás, több hátránya van, mint előnye. Persze lehet, hogy ez még csak gyerekbetegség, és a jövőben sikerül kiküszöbölni a mostani hátrányokat, de most még szerintem nincs erre kész a technológia.
    Sokkal több értelmét látnám annak, ha a gyártók létrehoznának egy-egy weboldalt, ahol a vevők a telefonjukat testre szabhatják. Mint a Moto Maker.
    A gyártók csak egy héjat terveznének, egy házat, ha úgy tetszik, meg az alaplapot. A készülékházakból csinálnának több fajta méretet, esetleg dizájnt, az ember meg eldönthetné, hogy mit tegyenek neki a készülékházba. Az ember az adott weboldalon kiválasztja, hogy melyik készülék ház kell neki, milyen színben, méretben, aztán belelegózza a szükséges belső alkatrészeket. Kijelző felbontása, SOC, ram mennyiség, belső tárhely, kamera felbontás, minőség, stb. Leadja a rendelést, a gyárban összelegózzák neki, a futár meg kiviszi pár napon belül.
  • SupraMKIII #2
    +1
    Egyébként sok jó dolgot csinál az EU (a sok értelmetlen marhaság mellett), de egy ilyen szabvány kidolgozása nagyon hasznos lenne: javítaná a versenyhelyzetet, és csökkentené az elektromos és egyéb hulladékot.

    Én a magam részéről tökéletesen ellennék a note1 kijelzőjével - de azóta két telefont cseréltem, a CPU és a ram miatt. Ezzel gyanítom az emberek többsége így van...
  • sola #1
    Nekem nagyon tetszik a moduláris okostelefon koncepció, nagyban növelné a telefonok javíthatóságát is.

    Nagyon zavaró dolog, hogy a tipikus 2 éves futamidő környékén tönkremegy valami a telódban és a cseréje majdnem annyi lenne mint egy új telefon.