Gyurkity Péter

Újabb moduláris okostelefon készülőben

Már készül a Google Project Ara kihívója, amely három komponenst engedne kicserélni.

Az utóbbi hetekben több alkalommal is olvashattunk a Project Ara keretében készülő moduláris készülékről, amely a Google jóvoltából jelenne meg a piacon. Ennek prototípusát már be is mutatták, most azonban egy új rivális felbukkanásáról számolhatunk be, amely azonban kevesebb összetevő esetében teszi lehetővé a változtatást.

A Vsenn névre hallgató kezdeményezés még igen korai állapotban van, amire jó példa, hogy hivatalos oldaluk mindössze egyetlen szimpla lapból áll. Azt azonban már megtudhattuk, hogy a Nokia X projekt egykori munkatársa által alapított cég egy olyan okostelefont dobna piacra, amely három fontos komponens gyors és egyszerű lecserélését tenné lehetővé a felhasználóknak, ezek sorrendben pedig a kamera, az akkumulátor, valamint a processzor és a RAM párosa. Ehhez egy szintén cserélhető hátlapot kínálnak majd, amely a Nokia régebbi készülékei esetében használtakra emlékeztet, a telefon viszont ezen túl háromszintű titkosítást, ingyenes VPN-hozzáférést, valamint egy biztonságos felhő-szolgáltatást is kínálna a vásárlóknak.

A szoftveres oldalon az Android alap változatára esett a választás, ezt telepítenék az okostelefonokra, a cég pedig 4 éven keresztüli folyamatos frissítést ígér. Saját Twitter-hírfolyamukban már azt is közölték, hogy az első változat egy 4,7 hüvelykes, FullHD-felbontást támogató kijelzőre épülne, amely emellett 468,7 ppi pixelsűrűséget kínálna, a telefon pontos fizikai mérete pedig 124 x 63 x 8,9 mm lenne. Azt még nem tudni, hogy a megoldás mikor és milyen feltételek mellett jelenne meg.

A Google a maga részéről a Project Ara legfrissebb prototípusát mutatta be a nagyközönség előtt az Expand NY 2014 elnevezésű rendezvényen, ahol kiderült, hogy a készülék valóban működik, azon már az Angry Birds nevű játék is vígan elfut, de a Twitter oldalán közölt képeken és videókban azt is figyelemre vehetjük, hogy az egyes komponensek cseréje pontosan hogyan történik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!