Gyurkity Péter

Nem igényel érintést egy kísérleti okostelefon

Mozgássérültek számára készül a Nexus 5 egy módosított változata, amely nem igényel érintést.

Érdekes projektet hirdetett meg az Android operációs rendszer alatt futó Sesame alkalmazás fejlesztője, amely kifejezetten mozgássérültek, illetve súlyos betegségben szenvedők számára jelenthet komoly segítséget. A hangvezérlésen és fejmozdulatokon alapuló kezelés a jövőben teljes mértékben felválthatja az érintésen alapuló felhasználói élményt, egyelőre az erre rászorulók körében.

A Sesame szoftver ötlete egy izraeli veterán ajánlatán alapult, aki évek óta tolószékben élt, és egy televíziós műsor megtekintése után intézett kihívást egy külső fejlesztőhöz, mégpedig az érintés nélküli vezérlést megvalósító app létrehozására. Ez azóta meg is történt, a most meghirdetett projekt keretein belül pedig olyan okostelefonokat dobnának piacra, amelyek a speciális szoftverrel kiegészítve alaposan megkönnyítenék a hasonló helyzetben lévők életét. Az érintésen alapuló vezérlés helyett szóbeli utasításokkal, valamint fejmozdulatokkal irányíthatnánk a telefonon megjelenő pointert, így válna lehetővé a tolószékben élők, illetve a kezüket megfelelő módon irányítani nem tudók számára minden fontosabb okostelefonos funkció.


A telefon maga egy módosított Nexus 5, amelyen ugyanúgy az Android platform futna, mint ahogy azt az eredeti példányokon is megszokhattuk. A Sesame alkalmazás révén azonban a felhasználók a „Szezám, tárulj fel!” felszólítással oldják fel a készüléket, a fej megfelelő módon történő mozgatásával jelölik ki és indítják el a kívánt alkalmazásokat és funkciókat, ezt követően pedig a „Szezám, zárulj!” utasítással helyezik a telefont készenléti állapotba. A fejlesztőpáros 30 ezer dollár összegyűjtését reméli a projekt meghirdetésétől, ez elegendő lenne a teljes mértékben működő, végleges prototípus elkészítéséhez és az első sorozat legyártásához.

Ha minden a tervek szerint alakul, az első példányokat jövő márciusban szállítják majd ki a kezdeményezés támogatóinak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Egy hangvezérlés még angolul is idegörlő, persze akinek muszáj...
  • Merwenus #1
    Simán csak szezám tárulj, nem? :)