Berta Sándor

Nyitott rendszerekkel haladunk a dolgok internete felé

Nyitott rendszerek nélkül nem érdemes belevágni a dolgok internetével kapcsolatos fejlesztésekbe. Három európai kezdeményezés létrehozói döntöttek a kooperáció mellett.

Az EEBus Initiative e.V., az Energy@home és az AGORA vezetői azt akarják elérni, hogy az együttműködésnek köszönhetően egységes nyelven léphessenek kapcsolatba egymással a különböző készülékek. Az első kompatibilis megoldásokat az Amszterdamban megrendezett Utility Wee nevű nemzetközi kiállításon mutatták be. A kooperáció keretében olyan funkciókat fejlesztenek ki, amelyeknek köszönhetően az új rendszereket könnyen hozzá lehet majd igazítani a jövőbeli technikai fejlesztésekhez, különösen az energiamenedzsmentre összpontosítanak majd.

A Plug and Play megoldások lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy egyszerűen és megbízhatóan összekössék az eszközeiket, ezáltal megvalósítható lesz a három kezdeményezés "Egy Európa, egy nyelv, egy intelligens otthon" nevű víziója. Peter Kellendonk, az EEBus vezetője kiemelte, hogy a jövőben a közös kommunikációs technológiába integrált termékek a nagy számuk miatt jelentős többletértéket jelentenek majd a felhasználóknak. A három kezdeményezésnek több mint 100 tagja van, köztük az ABB, a Bosch, az E-on, az Intel, a Miele, a Deutsche Telekom és a Vaillant. E társaságok közül számos piacvezető pozícióban van a saját területén vagy meghatározó az innovációban.

Eduard Sailer, a Miele műszaki ügyekét felelős vezetője azt hangsúlyozta, hogy habár sokan úgy vélik, hogy a mosógépek vagy a hűtők technológiájában már nem igazán lehet előrelépni, de hamarosan új piacok keletkezhetnek, amikor az egyes háztartási berendezések teljes rendszerekké fognak összeállni. A Miele teljesen más úton indult el, mint a Philips, amely nem intelligens eszközöket fejleszt, hanem a meglévő készülékeket módosítaná.


A cég alapítótagja a Quivicon nevű platformnak is, mely olyan szabványok meghatározásán dolgozik, amelyeknek köszönhetően az egyes gyártókon és ágazatokon átnyúló alkalmazások készülhetnek majd. Sailer kiemelte: ők a nyitott rendszereket támogatják és a céljuk az, hogy a vásárlóknak ne kelljen sokat gondolkodniuk azon, hogy vajon melyik eszközt melyik szoftverrel kötik össze. Első lépésként 2015 közepén elérhetővé tesznek egy programot, amely mind az iOS-t, mind az Androidot támogatni fogja, s amely biztosítja majd a háztartási berendezések ellenőrzését és vezérlését az okostelefonok segítségével.

A cég egyik promóvideója szerint ha a jövőben egy fiatal pár lát a televízióban egy főzőműsort, és kedvet kapnak egy étel elkészítéséhez, akkor a vállalat alkalmazásán keresztül letöltik a szükséges programot a sütő számára és a receptet, míg a hűtőszekrény megvizsgálja, hogy rendelkezésre áll-e minden összetevő. Sailer elismerte, hogy hiába létezik már évek óta ez az elképzelés, nem igazán történt előrelépés, ugyanakkor az is tény, hogy a téma a 2-3 esztendővel ezelőttihez képest sokkal gyakrabban merül fel.

Sailer leszögezte, hogy az embereknek van igényük ezekre a megoldásokra, még akkor is, ha nem feltétlenül állítják ezt. Egyúttal egy példát is felhozott: 15 évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy szükség lesz azonnali üzenetküldő szoftverekre, de napjainkban az életünk részévé váltak. A menedzser hozzátette, hogy az Apple és a Google megjelenése ezen a piacon szintén azt támasztja alá, hogy egyre fontosabb lesz ez a terület. Az alkalmazásokat a 200-250 fős részlegük készíti el és minden egyes programot védenek az illetéktelen hozzáférések ellen. Az adatvédelem tekintetében világos az álláspontjuk: az adatok a felhasználók tulajdonát képezik.

A Miele-t 1899-ben alapította Carl Miele és Reinhard Zinkann, s a mai napig a két család tulajdonában van. A cég főleg prémium kategóriás termékeket gyárt, a tömegpiacot meghagyja az olyan vetélytársainak, mint az Elektrolux, a Whirlpool, a Haier, a Bosch vagy a Siemens. A termékeket nyolc üzemben állítják elő, ezek Ausztriában, Csehországban, Romániában és Kínában találhatók. Az eszközök körülbelül 70 százalékát exportálják, fontos piacuk az Amerikai Egyesült Államok, Németország, Svájc, Ausztrália és természetesen Kína. A cég bevétele a 2013-2014-es üzleti évben 2,3 milliárd eurót tett ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pignoris #9
    Lehet hogy pont az amire használják, de ettől még dilettáns undormány.
    Nem szállnék vitába Kohn Frigyessel mert nem is jegyzem... attól hogy híres deviszontozó volt, még nem esem hasra. Nem mellesleg az ő személye aztán végkép nem lehet garancia semmire. Ha Kazinczy Ferenc deviszontozott volna akkor talán elfogadnám.
  • fszrtkvltzttni #8
    Lehet téged idegesít, de attól még helyes, és pontosan azt jelenti amire használják.
    Azt is megnézném ahogy kiosztod Karinthyt. (Ő egy híres deviszonozó volt.)
    XD
  • TomecK #7
    Borzalom . . .
  • A1274815 #6
    Akarod, hogy igazán fájon?

    Angolul: Internet of Things
  • Cat #5
    Jobb ha megszokjátok, mindenhol így használják, legalábbis én még nem láttam másként.

    "Nyitott kapcsolatokkal haladunk az internetes eszközök kapcsolata felé."
    A dolgok internete nem az internetes eszközökről szól, hanem mindenről. Mindenben lesz szenzor, RFID, akármi, amik egymással kommunikálnak. Pl. a szagelszívó figyeli a főzést, és bekapcsol - se a tűzhely, se a szagelszívó nem internetes eszköz.
  • TomecK #4
    pl. az mérnem jó hogy: Nyitott kapcsolatokkal haladunk az internetes eszközök kapcsolata felé.
  • TomecK #3
    Nekem is fáj és azt hittem, ez csak egyszeri eset lesz. Azóta 3x-ra látom itt SG-n. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!
  • verge175 #2
    "A dolgok internete".. aztakurva, mintha egy idézet lenne a Micimackóból.
  • pignoris #1
    "dolgok internete" ettől a "kifejezéstől" már a hajam is hullik, mintha valaki a körmeit karistolná a táblán. Ennél már csak az jobb amikor valaki azt mondja hogy "de viszont" vagy "megmondom az őszintét".
    Értem én hogy divat megerőszakolni a saját nyelvünket, de van azért egy határa amikor már komoly fizikai fájdalom hallani ilyeneket, kár hogy ezzel egyre kevesebben vagyunk így, ha már ilyen gyöngyszemekre vetemednek egyesek.
    Utoljára szerkesztette: pignoris, 2014.12.03. 09:57:56