Berta Sándor

Az egészségügyben is fontos lehet a dolgok internete

A valós idejű adattovábbítás és az adatbiztonság lehetnek a legfontosabbak a dolgok internetében.

A jövő gyógyászatát többek között lenyelhető kamerák jelképezhetik, amelyek képesek lesznek kiváltani a kellemetlen vizsgálatokat. Jó példa erre a Pillcam, ami akár egy tablettába is beépíthető, de ide sorolhatók az állandóan adatokat továbbító szenzorok is. Ugyanígy szerepet kaphatnak ezen a területen a fitneszkarkötők, az okosórák és az okos szemüvegek is. "Ennek a folyamatnak még az elején járunk. A viselhető termékek elterjedése csak a dolgok internetének előszele. A ma kapható ilyen jellegű eszközök többsége az életstílussal függ össze. Azonban nem csupán a fogyasztó terület izgalmas, az egész dolog igazán érdekessé csak akkor válik, ha ezeket a megoldásokat az egészség ellenőrzésére vagy az ipar számára fejlesztik ki" - jelentette ki Andreas Gerstenmayer, az AT&S cég vezérigazgatója.

A viselhető termékek megjelenése az egészségügyben teljesen megváltoztatja majd a beteg és az orvos viszonyát, mert a doktorok képesek lesznek online ellenőrizni a pácienseik egészségügyi állapotát. A menedzser kiemelte, hogy elsősorban új technológiákra kell összpontosítaniuk; miniatürizálni kell az egyes modulokat, hogy elférjenek a legkisebb helyen is, emellett a vezetőképes anyagok textíliákba való integrálása is érdekes lehet. Vannak érdekes fejlesztések és ötletek, de először el kell hárítani a társadalmi akadályokat.

Andreas Gerstenmayer szerint a társadalom még nem készült fel arra, hogy megjelenjenek az okos megoldások az egészségügy területén. Amennyiben egy orvos hozzáférhet adatokhoz, akkor először be kell bizonyítani, hogy ezek az információk biztonságban lesznek. A testi adatokat felmérő és azokat részben - valós időben - az internetre továbbító órák csupán ízelítőt nyújtanak abból, ami a jövőben vár majd minket.


"Vannak morális határok. Aggályaim vannak a Big Datával és az elemzéssel összefüggő minden dologgal kapcsolatban. Amíg az adatbiztonsági kérdéseket nem oldják meg, addig a hálózatba kötött viselhető termékek kritikus tényezőt jelentenek. Az adatbiztonság a legnagyobb probléma, amit meg kell oldani. Mindenkinek tudnia kell, hogy nyomokat hagy hátra, amik szisztematikusan kiértékelhetők."

"A valós idejű adatfeldolgozás előrelendítheti az elektronikai ipart és a kutatást. A kutatásban a valós idő a kulcsszó, ugyanis a valós idejű adatokon alapul a dolgok internete, függetlenül attól, hogy az egészségügyről vagy az iparról van szó. A járműveknél az adatfelismerés és a valós idejű feldolgozás a legnagyobb kihívás. Az okos szemüvegek fontos szerepet fognak játszani az iparban, például bonyolult javításoknál vagy a gyártás során utasításokat lehetne megjeleníteni a kijelzőkön, vagy az orvosok is kiegészítő információkhoz juthatnának műtét közben. Ezeken a területeken az okos szemüvegek ésszerűek, de azt még nem igazán fedeztem fel, hogy a fogyasztók szempontjából miért lennének hasznosak" - szögezte le Andreas Gerstenmayer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!