Berta Sándor

Intelligenssé tenné az átlagos termékeket a Philips

A holland konszern nem intelligens eszközöket fejleszt, hanem a meglévő készülékeket módosítaná.

A gyártó a berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) mutatta be azt a kávéfőzőt, amelyet Bluetooth-kapcsolaton keresztül össze lehetett kötni egy iPad készülékkel. Ez a megoldás szimbolizálta az újjászületett társaságot, mely nem a könnyen pótolható tömegtermékekre koncentrál. Frans van Houten 2011 óta vezeti az óriáscéget és szeretné azt radikálisan átszervezni. Ezzel kapcsolatban azonban teljesen más stratégiát követ, mint a vetélytársai, például a General Electric és a Siemens, amelyek kivonultak a fogyasztói üzletágakból.

Bernd Laudahn, a Philips fogyasztói életstílusért felelős régiós vezetője kijelentette, hogy hisznek abban, hogy a mindennapi termékeket az intelligens technológiák segítségével át lehet alakítani vonzó árucikkekké. Ebben a folyamatban a hálózatba kötöttség nagy szerepet játszik. Más cégekhez hasonlóan ők is a dolgok internetén dolgoznak, de a vetélytársaiktól eltérő úton indultak el. Úgy vélik, csak azért nem érdemes az internethez csatlakoztatni egy háztartási berendezést, mert erre lehetőség van.

Jürgen Morath, az Accenture tanácsadó cég technológiai szakértője osztotta ezt az álláspontot. Kifejtette, hogy az intelligens lakás nem azt jelenti, hogy a hűtőszekrénynek kommunikálnia kell a kávéfőzővel. Csak akkor nyílnak meg a lehetőségek a piac szereplői számára, ha az emberek felismerik, hogy valami valódi többletértéket tud nyújtani nekik. Ezek lehetnek olyan megoldások, amelyekkel idő vagy pénz takarítható meg, de olyanok is, amelyek kénelmesebbé teszik az életünket.

Jó példa erre az új kávéfőző, amit a Philips leányvállalata, a Saeco készített és amelynek több mint 6000 beállítási lehetősége van. Az iPad és a különböző alkalmazások gondoskodnak a kényelmes kezeléséről. Egy ebéd vagy megbeszélés során körbenyújtható az iPad és mindenki beírhatja, hogy milyen kávét szeretne, a gép pedig egymás után el is készíti a különböző kávékat. Idővel a kávéfőző majd csatlakozhat a világhálóhoz, hogy ha szükséges, megrendelje a szervizszolgáltatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #3
  "Ezeknek az okosrendszereknek mindig az lesz a hátulütője, hogy ha valamit fizikailag kellene megoldani a végeredményhez az nem müködik."

  Ehhez robotikai fejlesztesek szuksegesek. Vagy minden keszuleknek kepesnek kell lennie egy minimalis fizikai mozgasra (pl. poharak az adagolobol a kionto nyillas ala, majd egy talcara rakasa), vagy kell egy univerzalis rakodo gep, ami kepes tarolobol poharat rakni a kavefozobe, majd talcara, azt bevnni, majd a talcarol a mosogatogepbe pakolni, majd onnan vissza a taroloba. Mosogepnel ugyanez, szennyestartobol a mosogepbe, majd onnan a tiszta ruha taroloba. Persze meg is konnyithetjuk a robotok dolgat, ha a szennyestartokba mar szetvalogatva rakjuk a cuccot, akkor csak egy kosarnyi cuccot kell beraknia a moso szarito gepbe, majd utanna egy masik kosarba atraknia. A robotok navigaciojat is konnyithetjuk a padlora lathatatlan modon felvitt navigacios csikokkal (pl rfid matricak a szonyeg alatt) vagy a biztonsagi kamera kepen kezzel kijelolt utvonalakkal.

  Szoval az okos keszulekek akkor lesznek tenyleg okosak, ha mar nem kell emberi fizikai munka ahhoz, hogy onalloan mukodni tudjanak. Ez persze sokkal nehezebben fejlesztheto ki, mint egyszeru taviranyitast rakni egy meglevo gepbe a mechanika modositasa nelkul.
 • Andrew1986 #2
  "Idővel a kávéfőző majd csatlakozhat a világhálóhoz, hogy ha szükséges, megrendelje a szervizszolgáltatást"
  Majd meg is nézi mennyi pénz van a bankszámlámon, és ha kiderül, hogy nem elég akkor meg az interneten árulja a "szolgáltatásait", hogy össze tudja szedni a pénzt a szervizre. :-)
 • repvez #1
  ez mind szép és jó,de a poharakat és a kávét és a cukrot ki fogja majd a helyére tenni? Ezeknek az okosrendszereknek mindig az lesz a hátulütője, hogy ha valamit fizikailag kellene megoldani a végeredményhez az nem müködik.
  Hiába tudom okostelefonnal vezérelni a micrót, hogy mire hazaérjek meleg legyen a kaja, ha az még a hütőben van. Vagy a mosogépet elinditani ha a ruhák még nincsenek beletéve. ha már oda kell mennem akkor kézzel is be tudom állitani amit akarok,semmivel nem jutok előbre ha okos .