Berta Sándor

Vigyáz a házra az intelligens padló

A Fraunhofer Társaság olyan padlót fejlesztett ki, amely felismeri, ha valaki rálép, így hatékony védelmet nyújthat a betörésekkel szemben, de azt is érzékeli, ha egy ember elesik és segítségre van szüksége. Az új fejlesztés a biztonságtól a lakásvezérlésig számos területen használható.

A CapFloor nevű megoldás egy érintésérzékeny padló, ami észreveszi, ha valaki rálép. Amennyiben egy betörő belép a házba, akkor a padlóba beépített szenzorok azonnal riasztanak. A padló alapját egy drótokból álló egyszerű rácsszerkezet képezi, amit a szőnyeg vagy a parketta alatt helyeznek el. A rácsszerkezetben lévő drótokat gyenge elektromos mező veszi körül. Amennyiben egy ember mozog ezen a területen, akkor a mező megváltozik. Mindegy, hogy a betörő miként kerül az épületbe, amint padlót ér a lába, lebukik. A riasztást leadhatja egy sziréna, de küldhető üzenet a tulajdonos okostelefonjára vagy a biztonsági szolgálat központjába is.

A CapFloor alkalmas arra is, hogy jelezze, ha elesik valaki, de az épülettechnikai rendszerekkel összekötve lehetővé teheti a világítás és a fűtés be-, illetve kikapcsolását, amint a tulajdonos vagy a család egyik tagja a házba lép vagy elhagyja azt. SMS-ben küldhet riasztást, ha a kisgyerek kimászik az ágyából vagy ha senki sem tartózkodik a házban, de a sütő véletlenül bekapcsolva maradt.

A rendszer alapját egy bonyolult szoftver képezi. A kutatóknak sikerült a minimálisra csökkenteniük a padlóba beépített technikát, így szobánként csupán egy-egy kis méretű eszközre van szükség, ami feldolgozza és a központi vezérlőszekrényhez továbbítja a szenzoroktól érkező jeleket. Ezáltal minden adat házon belül marad. Egy tesztprojekt keretében több mint 30 apartmanban és lakóközösségben szerelték fel a padlót. A rendszer felismeri, ha az egyik lakó vagy háziállat átmegy egy szobán, vagy ha valaki éjjel felkel, hogy a mellékhelyiségbe menjen. Ilyenkor automatikusan bekapcsol a világítás.

A CapFloor részét képezi egy több fokozatú segélyhívó rendszer is. Amennyiben egy személy hosszabb ideig hever a padlón, akkor a lámpák villogni kezdenek. Amennyiben az illető erre sem reagál és nem kapcsolja ki a lámpákat, akkor a CapFloor előbb a rokonokat, majd a szomszédokat, végül a mentőket értesíti telefonon vagy SMS-ben. Dr. Reiner Wichert, a Fraunhofer Társaság Grafikus Adatfeldolgozó Intézetének (IGD) munkatársa, a projekt vezetője elmondta, hogy a fejlesztésből - egy vállalat bevonásával - 2015 közepére lehet konkrét termék. 2010-ben a Potsdami Egyetemhez tartozó Hasso Plattner Intézet hallgatói olyan interaktív padlókijelzőt fejlesztettek ki, amelyet bárki a lábával vezérelhet. A Multitoe nevű rendszer alapja a mobil- és okostelefonokban előszeretettel alkalmazott multitouch technika.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • regelek5 #6
    @Ender: Tudod, ennek csak akkor fogod értelmét látni, ha a szokásos hétvégi lerészegedésed és h-nyásodban fetrengéseden kívül egy esetleges rosszullét miatt is földön feküdnél magatehetetlenül, és az "okos-padló" hívná neked a mentőket. De nem kívánok neked ilyent, csak gondold át.

    Szerintem nagyon jó találmány, legyen belőle mielőbb tömegesen is elérhető termék.
  • zola2000 #6
    Cugoi deszka ne!
  • Ender Wiggin #5
    elesik vagy lefekszik. nem mindegy. betörő vagy az éjjel kószáló prosztatás nagypapa. ez sem mindegy. sok jót talált már fel a fraunhofer, de ez...hát nem az.
  • culas25hc #4
    Fasza lehet egy nagyobb házibuli után, halomszám kapják a rokonok meg a mentők az SMS-eket :D:D
  • IMYke2.0.0.0 #3
    Jó is lehet vidéken, amikor házi rágcsálók fényorgiát okoznak a házban :)
  • Sippie #2
    sátáp end ték máj máni
  • Narxis #1
    need