Berta Sándor

Nyílttá teszi lakás­automatizálási platformját a Samsung

Az intelligens otthon nemsokára nem csupán egy utópisztikus gondolat, hanem mindennapi valóság lehet.

A Samsung Electronics a berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállítás (IFA) alkalmából jelentette be, hogy új termékeket dob piacra, amelyek kompatibilisek lesznek a Smart Home nevű lakásautomatizálási platformjával. A rendszert áprilisban mutatták be és jelenleg kizárólag az Amerikai Egyesült Államokban és Dél-Koreában érhető el. Emellett a társaság azt tervezi, hogy megnyitja a platformot a külső fejlesztők előtt és a kapcsolódó fejlesztői csomagot még az idén elérhetővé teszi.

Az óriáscég többek között klímaberendezéseket, robotporszívót és kapcsolóval ellátott világítótestet dobna piacra, amelyek vezérelhetők valamelyik okosórájának a segítségével vagy a Galaxy okostelefonok S Voice beszédfelismerési funkcióján keresztül. Wonpyo Hong, a Samsung Electronics médiamegoldások központjának elnöke kijelentette, hogy olyan intelligens otthon élményt akarnak nyújtani az ügyfeleiknek, amely egyszerűbbé teheti az életüket és olyan innovatív termékeket tennének elérhetővé, amelyek segítenek a mindennapi rutinfeladatok (az otthon védelme és az energiafogyasztás vezérlése) megoldásában.


Az otthoni digitális ajtózárak csatlakoznak az IP kamerákra, melyek képét figyelemmel követhetjük a mobilunkon, és távolról is irányíthatjuk azokat. (Például ha az ajtó nyitást jelez, akkor az okostelefonunkon erről egy értesítést kapunk.) Követhetjük eszközeink energiafelhasználását akár napi, akár havi szinten is, és elemezhetjük, hogy egy adott időtartamra mennyibe kerül az adott eszköz használata. Fogyasztási célokat határozhatunk meg, hogy csökkenjenek a kiadásaink, vagy egy eszközt érintő havi limitet is beállíthatunk, és ha a fogyasztás e határhoz közelít szintén értesítést kapunk.

A helyzetfelismerésnek köszönhetően automatikusan működésbe lépnek a beprogramozott készülékek, ha úgy érzékelik, hogy a közelükben vagyunk; például a villany felkapcsolódik, a légkondicionáló berendezés elindul. A Gear okos óra vagy a telefon által hangutasítással is vezérelhetjük bárhonnan az intelligens LED lámpákat vagy akár a robotporszívót is. A Samsung szerepet vállalt az Open Interconnect Consortium (OIC) megalapításában és a Thread Group tagja is. Az utóbbi szervezet új hálózati protokollt dolgozna ki a lakásautomatizálás szabványosításáért. Augusztus végén pedig megvásárolta a SmartThings nevű amerikai vállalkozást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • culas25hc #1
    "vagy egy eszközt érintő havi limitet is beállíthatunk"

    Baszki én már évek óta gondolkozom ezen. Már eszembe jutott, hogy elkezdek foglalkozni vele mint szakdoga téma, csak mivel én épületgépész vagyok, kellett volna egy informatikus társ. De régi ötletem, hogy a szobatermosztát (vagy szobatermosztát alkalmazás) írja ki, hogy mennyi lesz a becsült fűtés költség a jelenlegi menetrendet alkalmazva. Természetesen csekkolja az időjárás jelentést, és a lakók szokásait. És ennek megfelelően lehetne hőmérséklet helyett havi költséget beállítani, amiből a rendszer automatikusan az elérhető legmagasabb komfortot valósítja meg.

    Lehet, hogy engem is megfigyeltek már :D:D:D :P Nem tetszik, hogy ezek az óriáscégek a világ minden területét le akarják fedni... :(
    Utoljára szerkesztette: culas25hc, 2014.09.06. 16:32:11