Berta Sándor

Google-adót tervez Spanyolország

A spanyol kormány az eddiginél jobban védené a szellemi tulajdont és ezért új adóval sújtaná a keresőket üzemeltető cégeket.

A Mariano Rajoy miniszterelnök vezette spanyol kormány úgy döntött, hogy megreformálja a szellemi tulajdonról szóló jelenleg hatályos jogszabályt. A tervezet célja, hogy az online keresőket és hírgyűjtőket működtető vállalkozások - például a Google - az általuk terjesztett szövegek után bizonyos összegeket fizessenek a szerzőknek és a kiadóknak. Az egyelőre még nem derült ki, hogy konkrétan mekkora lenne a fizetendő összeg.

A tervezet hamarosan a spanyol parlament elé kerül. A törvény új kereteket szabna meg, hogy még hatékonyabban lehessen harcolni a "szövegkalózkodás" ellen. A lényeg, hogy a Google és más keresőket üzemeltető vállalkozások továbbra is külön engedélyek nélkül idézhetnek majd a különböző anyagokból pl. a Google News vagy a Yahoo News esetében, de fizetniük kell. Hosszú távon pedig a keresőknek nem az egyes kiadókkal vagy sajtóorgánumokkal kell együttműködési megállapodást kötniük, hanem a szerzői jogvédő szervezetekkel. Aki megsérti az előírásokat, az akár 300 000 eurós pénzbüntetést is fizethet. A Google szóvivője elmondta, hogy mivel még nem látták a tervezet szövegét, ezért egyelőre nem akarják kommentálni sem a bejelentést, sem az elképzelést.

A spanyol lapkiadók szerint ez fontos lépés a sajtó védelmében, míg a keresők képviselői tiltakoznak amiatt, hogy a kisebb idézetekért is fizetniük kelljen. Ráadásul rámutattak, hogy a szolgáltatásaikban való megjelenés reklámot jelent a szerzői jogtulajdonosok számára. A spanyol médiát keményen érintette a gazdasági válság, a hirdetési bevételek zuhanása miatt tucatnyi napilap és egyéb újság szűnt meg, négy év alatt 9500 újságíró került az utcára. Franciaországban 60 millió euróval kell támogatnia a Google-nak a média internetes jelenlétét, cserébe a kereső nem fizet a tartalmak megjelenítéséért. Németországban egy tavaly márciusi törvény szerint a lapok pénzt követelhetnek a keresőktől tartalmaik indexeléséért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Svlad Cjelli #6
    hahahahahaha

    Persze.
  • Kryon #5
    Pontosan ezt kéne, aztán mehetnének a jogvédőkhöz kártérítésért, mert a kutya se látogatja az oldalaikat :D
    Valamit csinálni kéne már ezekkel a "jogvédőkkel", mert egyre pofátlanabbak. Akinek valami problémája van, ugyanúgy védheti a jogait, nem kell ehhez egy sóhivatal, aki kéretlenül jogvéd, és gazdagodik az én szellemi tulajdonomból.
  • bdzsana #4
    A másik meg az, hogy 1000%-ban biztos vagyok abban, hogy a szerzői jogdíj miatt befizetett adókból egy forintot nem fog kapni egy darab szerző sem.
  • bdzsana #3
    Ez azért kemény:D Jó tudom utálni kell a gazdagokat, de én a Google helyében kiszedném az indexéből azokat az oldalakat akik pénzt követelnek tőle. Akinek vagy egy kis sz...ros weboldala is az tudja, hogy a Google-ben való jó rangsor nélkül szinte az életben nem találná meg senki. Meglátjuk ki fog jobban járni, ha a google kiveszi őket a találatok közül.
    Ez kb. olyan, mintha egy reklámszolgáltatótól pénzt követelnék, mert reklámoz engem.

    A hírek ellopása viszont más tészta.
  • Zoli007 #2
    Helyes a ló****t. Jogvédők meg sz***nak sünt.
  • Mekong Delta #1
    nagyon helyes!