Berta Sándor

Izraelben a kasszához kérhetik a Google-t

A közel-keleti országban nem adót kellene fizetnie az amerikai IT-óriásnak, hanem a nyeresége egy részét kellene közvetve átutalnia a helyi honlapoknak.

Erel Margalit multimilliomos vállalkozó egy éve parlamenti képviselő. Büszke arra, hogy kereken száz cég alapításában vett részt, emellett rendszeresen felemeli a szavát a szociálisan nehéz helyzetben lévő csoportok mellett. A Jerusalem Venture Capital Partners kockázati tőkealap létrehozója most törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek értelmében a helyi és a külföldi keresőket üzemeltető társaságok kötelesek az éves nyereségük egy részét felajánlani az izraeli online sajtóorgánumoknak. A Google Izraelből származó éves bevételeit 200 millió euróra becsülik.

Margalit elmondta, hogy a minőségi tartalmakat kínáló szolgáltatóknak, például az újságkiadóknak legalább minimális profitot kellene termelniük, ezt azonban a szabad piac egyedül nem tudja szabályozni. Ugyanakkor ezeknek a sajtóorgánumoknak a túlélése fontos az izraeli demokrácia jövője szempontjából.

Az izraeli parlament, a Knesszet pénzügyi bizottsága tavaly év végén foglalkozott először a törvényjavaslattal. Az első parlamenti vitára februárban vagy márciusban kerülhet sor. A csomag lényege, hogy az újságok hozzájárulnak az internetes forgalomhoz és ebből a keresők profitálnak, ezért utóbbiaknak némi kompenzációt kell fizetniük a kiadóknak. A tervezet alapján a helyi és a külföldi keresőket működtető vállalkozásoknak egyaránt a nyereségük 7 százalékát kellene átutalniuk a pénzügyminisztérium egy folyószámlájára. A beérkező összegeket egy több szaktárca képviselőit és egy bírót tömörítő testület osztaná szét a honlapok között.

Csak azok a portálok kaphatnának a pénzből, amelyek legalább egy éve léteznek és amelyek legalább hetente egyszer frissítik a megjelentetett tartalmakat. Szintén előírás lenne, hogy a megjelenő anyagok minimum egyharmadát az oldal szerkesztőinek kellene készíteniük. Ugyan Izraelben Google-törvényként emlegetik a tervezetet, de az végeredményben minden internetes keresőt és tartalomszolgáltatót érintene. Az ölet egyébként más országok számára is vonzó lehet. Margalit közölte, hogy a francia innovációs miniszter már érdeklődött nála, de más államokból is volt érdeklődés.

Izraelben felmerült az az elképzelés is, hogy meg kellene adóztatni a külföldi internetkonszerneket. A Google rendelkezik egy helyi kutatóközponttal és fizet helyi adókat. A Waze felvásárlása után a vállalat 370 millió dollárt utalt át az izraeli adóhivatalnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Linkout #19
    Régebben én is azt hittem, hogy itt zsidó világuralom van, de szerintem nincs.
    Ezért is megy a kapkodás. egyébként ilyenkor simán mondanám a google helyében, hogy nem kívánok fizetni azért, mert TE ingyen használhatod a remek keresőmet. Inkább megszüntetném az izraeli szolgáltatást. Nem akkora ország az, hogy fájjon. Vajon mi kellene a kiválasztottaknak előbb, kis aprópénz, vagy egy jó kereső?
  • Sajátvéleményem #18
    A Google-t is zsidók működtetik. Ez is inkább kibúvó az adó elől...
  • Willenbrock #17
    Át fogok állni másik keresőre, azt' leshetnek.
  • fecg21 #16
    "az újságkiadóknak legalább minimális profitot kellene termelniük, ezt azonban a szabad piac egyedül nem tudja szabályozni. Ugyanakkor ezeknek a sajtóorgánumoknak a túlélése fontos az izraeli demokrácia jövője szempontjából."

    Miért a guglinak kelljen eltartania az életképtelen cégeket? A demokráciának ehhez semmi köze szerintem, egyszerű pénzbeszedés az egész, és na persze honnan szedjenek be lóvét-hát onnét ahol szarásig van. Ez a mocskos rohadt pénz elront mindent. Olyan hogy közel kelet meg nem létezik, döntsék már el hogy hol a faszomba vannak földrajzilag( Afrika vagy Ázsia...)
  • sanyicks #15
    Ostoba max te vagy. Tudod a rezsicsökkentés adóemeléssel pedig egy nagy semmi, azt még is azt hiszik az emberek jól jártak ;)
    Tudod a dolgok neve, és szokványossága is látszik. Mellesleg adót simán el tudják kerülni, nyereségrészesedést nem olyan könnyen.
  • goldmember #14
    Ostobák vagytok. Az adózás vagy nyereségrészesedés egyazon megjelenítése a pénznek. Nincs különbség.
  • sanyicks #13
    Ők megtehetik, hiszen "kiválaszottak", na meg ha a gugli ellentmond, egész véletlenül durva gazdasági szankciókat kapna a nyugati világtól, persze teljesen független, és önálló döntések alapján :DD.
    Ettől függetlenül más nem teheti meg. Izrael a kivétel, ami erősíti a szabályt :)
  • RAZOR27 #12
    jövőhéttől kapható a Google szappan
  • Pares #11
    Mit vártok azoktól, akik a saját tragédiájukból is pénzt csinálnak.
  • Amergin #10
    Ki tudja, lehet a gúgül is részt vett a hanukausztban? Az alapító nagyapjának a macskájának az előző tulajdonosa egy norvég bevándorló, aki annak idején kollaborált a nácikkal!!! A túlélők és a hiteles szemtanúk minden bizonnyal ezt is alá fogják támasztani.
    Fizessen a gúgül is holokárpótlást!