Berta Sándor

A felvásárlás után a termékeire össz­pontosíthat a Nest

A Google által megvett, intelligens termosztátokat gyártó cég által gyüjtött információk nem azonnal kerülnek bele az adathalmozó óriás rendszerébe.

"Nagyon világosan megmondtuk, hogy a Nest-adatokat kizárólag a termékeinkhez használjuk fel és nem lesznek a többi Google-adattal összefésülve. De ha ez mégis megtörténik, arról tájékoztatni fogjuk az ügyfeleinket és mindez csak azután történhet meg, hogy ők hozzájárulnak az információk megosztásához. Azt gondolom, hogy a Google segítségével egy sokkal jobb szolgáltatást nyújthatunk. Egy ideje próbáltunk Európában is megjelenni, de a termékeinket nem lehet egyszerűen egy USB-portra csatlakoztatni. A kontinens háztartásaiban eltérő technikákat és szabványokat használnak, most viszont gyorsabban megjelenhetünk Európában." jelentette ki a Nest Labs alapítója és vezetője Tony Fadell a DLD Konferencián.

"Ennél az üzletnél nem a pénzről volt szó, a világot akarjuk megváltoztatni és a lehető legjobb termékeket kínálni a vásárlóinknak. Az emberek most azt mondhatják, hogy Tony Fadell rossz üzletember, hiszen még több milliárdot hozhatott volna ki a dologból. De az én szenvedélyem a termékek kifejlesztése, ugyanakkor az idő 90 százalékában az infrastruktúrával kapcsolatos és a szabályozási kérdésekkel kellett foglalkoznom. Ez számomra sem volt hatékony dolog és a cégnek sem volt jó." Mint ismeretes, a vállalkozást néhány nappal ezelőtt 3,2 milliárd dollárért vásárolta fel a Google.


Fadell szerint ha az élet számos területét hálózatba kötjük akkor ez rengeteg előnnyel járhat. Mi történik például, ha az autó kommunikál a háztartásban megtalálható eszközökkel? Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mi minden valósul majd meg, de azt biztosra vehetjük, hogy ez a korszak eljön. A Nest munkatársai ezt a trendet akarják meghatározó módon befolyásolni, alakítani. A felhasználók bizalmatlanok az új dolgokkal szemben, éppúgy, mint a korábbi technológiák esetében, de ha az emberek mindig mindent elutasítottak volna, akkor nem a jelenlegi világban élnénk.

"Abból indulok ki, hogy az Apple és a Nest Labs együttműködése ezután is folytatódik majd. Közvetlenül Larry Page irányítása alá tartozunk. Biztosítékokat kaptunk arra vonatkozóan, hogy függetlenek maradunk. De természetesen semmire sincs garancia. El kell végeznünk a munkánkat és ezután meglátjuk, mi történik. Ugyanakkor az is igaz, hogy bizonyos dolgok egyszerűen nem működnek. Ez így van a Google esetében és az Apple esetében sem volt másként. De meggyőződésünk, hogy a megfelelő helyen kötöttünk ki" - hangsúlyozta végül a menedzser.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Eleve kitalaltak, hogy minden adatot (meg azt is, hogy mikor kapcsolta fel vagy le az ember a wc-ben a villanyt) egy kozponti felho alapu szerveren tarolnak. Ezek utan amikor megveszi oket a google, arra szamitani, hogy nem lesz a gmail/google+ account-okhoz kotve az utolso villanykapcsolo eleg naiv hozzaallas. Ahogy android alatt is kotelezo a market hasznalatahoz a google account, ugy a villanykapcsolokhoz is kelleni fog. Ennek hatalmas elonye, hogy a google account-on keresztul is iranyithatova valnak majd a lakasok, mivel a nest keszulekei halozat nelkul nem igazan mukodokepesek. Persze ha veletlenul leallna ez az 'ingyenes' kozponti rendszer, akkor mindenki dobhatja ki a hazabol, mert nem fog mukodni. (ingyenes = ha valami ingyen van, akkor az is lehet te vagy az aru)

    Egyebkent a termekeik jok lennenek, csak nyilt halozati architekturara kellene epiteni, felho nelkuli megoldasokra alapozva. Reszemrol en a kulcscsomos megoldast tartanam jonak, tehat minden keszulek standalone lenne, de lenne hozzajuk egy kriptografiai kulcs, amit egy kulcscsomon lehetne tarolni, tovabba minden keszulek tobbfajta kulcsot hasznalna, lenne lathatosagi, vedeg, felhasznaloi es tulajdonosi kulcs tipus is. A felhasznalok azt a kulcsot osztanak meg egymassal (pl. csaladtagokkal) amelyiket akarnak. Igy a kulcscsomok tartalamaznak tetszolegesen csoportosithato modon (pl. otthoni villanykapcsolok, osszes lakas/munkahely/auto riasztoi) az osszes keszulek leirasat es hozzaferesi szintjet. Mindezt felho nelkul, egy akar felhoben vagy az otthoni szefben is tarolhato file-ban.