Berta Sándor

Újabb szélerőműparkba fektet be a Google

A webes óriás 75 millió dollárt fordít az Amarillo mellett található terület megvásárlására, illetve fejlesztésére.

A Texas államban lévő szélerőműpark neve Panhandle 2, teljesítménye 182 megawatt lesz és 56 000 háztartást tud majd ellátni megújuló energiából származó árammal. A Panhandle 2 területén összesen 79 Siemens-turbinát szerelnek fel, ezek egyenként maximum 2,3 megawatt teljesítményre képesek. Ez a Google második texasi beruházása. A Texasban található két szélerőműparkot év végétől helyezik üzembe. Ez a társaság 15. zöldenergiás befektetése. Az IT-óriás eddig a saját adatai alapján több mint egymilliárd dollárt fektetett be a megújuló energiák területén, a célja pedig az, hogy ezeknek a beruházásoknak a segítségével összesen 2 gigawatt zöld energiát termeljen.

A Panhandle 2 közel sem a Google legdrágább befektetése, a The Spinning Spur nevű létesítményre ugyanis 200 millió dollárt költött a vállalat. Hosszú távon az óriáscég szervereit kizárólag megújuló energiákból származó árammal kívánja üzemeltetni. 2010-ben szerezték meg az energiakereskedelemhez szükséges licencet, ami lehetővé teszi, hogy nem kell minden egyes zöldenergiás beruházásnak egy-egy szerverközpont közelében megvalósulnia, továbbá a megtermelt energia egy részét a Google értékesítheti és ezáltal jövedelemre tehet szert belőle.

A zöld energiákra való átállás egyike volt a társaság 2008-ban megfogalmazott célkitűzéseinek. A tengerentúli cég 2011 áprilisában 100 millió dollárt fektetett be egy szélerőműparkba. A projekt keretében a világ legnagyobb ilyen létesítményét hozták létre az USA-ban, Oregon államban. A Shepherds Flat nevű park áramtermelési kapacitása eléri a 845 megawattot, ami több mint 235 000 háztartás ellátására elegendő. Az építési költségek összesen 2 milliárd dollárt tettek ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nonix #1
    2,3 megawatt, az azt jelenti hogy ezer porszivo teljesitmenyet tudja biztositani?