Ötvös Tibor

Delfinek inspirálták az új, érme nagyságú bombakeresőt

A delfinek hanglokátor-rendszere inspirálta azt az új, érme nagyságú eszközt, mellyel sikerrel lehet bombákat és időzítőket beazonosítani, akár egy hatalmas kupac szemét alján is.

Nagyon jelentős változást hozhat a bombakeresők tekintetében az a szerkezet, melyet Timothy Leighton, a Southampton Egyetem mérnöke egy természetfilm hatására alkotott meg. Az említett műsorban a delfinekről volt szó és az úriember érdeklődve figyelte az állatok orrnyílásából feltörő buborékokat, melyekkel terelgették a kiszemelt halakat egy bizonyos terület felé, ahol aztán lecsaptak rájuk. Leighton akkori véleménye szerint ezek a buborékfalak visszatükrözték a delfinek hanglokátora által kibocsátott impulzusokat és így tudták beazonosítani a halak tartózkodási helyét.

A mérnök azonnal nekiállt, hogy megoldást találjon a rejtélyre és számos akusztikai jellel próbálta megalkotni a filmben látott hatást. A kísérletek során végül kiderült, hogy ha egy hosszabb impulzust rögtön egy rövidebb követ, akkor képesek előállítani a kívánt eredményt. "Építettünk egy hanglokátort, kivittük a tengerre és gyönyörűen működött" - árulta el Leighton, aki ezután arra gondolt, hogy ez a hanghullámoknál is működhet, így megépített egy radar-prototípust. A tesztelés után kiderült, hogy elég széles azon anyagok skálája, melyeket meg tud különböztetni a szerkezet segítségével.

A radar nagyon kicsi, mindössze 2 centiméter átmérőjű és csupán 2 fontos befektetéssel (nagyjából 800 forint) előállítható. "Ha az útszéli szemét között, melyben van fadarab, üdítős doboz, nejlonzacskó és hasonló, teljesen átlagos hulladékok el van rejtve egy bomba azt is ki tudjuk szúrni ezzel az eszközzel, méghozzá távolról is. De földrengések után, a törmelékek alatt ragadt embereket is lokalizálni tudjuk a mobiljuk segítségével, melyet be tudunk határolni a radarral."

"A radar nagyon ígéretesnek tűnik" - árulta el Gary Kemp, a Cambridge Consultants programigazgatója. "Minden olyan technológia, amely segítségével nagyobb eséllyel kutathatjuk fel a veszélyes eszközöket vagy az élve eltemetett embereket életeket menthet és mint ilyen fontos eszköz."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vargagy #34
    Ha ez hanggal működik, akkor nem adarnak kell nevezni, hanem szonárnak. A radarok elektromágneses (kvázi rádió) hullámokkal dolgoznak.
  • Vol Jin #33
    Elég lett volna, ha csak olvasod, amit ír. Elhiszem, hogy a disznót dinónak olvastad, de a párosujjú patásból levághattad volna.

    Továbbá abból is, hogy leírta egysorosban is, hogy nem dinó, hanem disznó. Még ha a disznót itt dinónak is nézed, akkor a helytelenül értelmezett nem dinó hanem dinó kizökkenthetett volna.

    Tipikus write-only módba váltottál, ami nem tévedés dolga.
  • Vol Jin #32
    Teddybeart nézted be, nem engem.
  • Irasidus #31
    Ok, elnéztem. Megkövetlek, és elnézést kérek a kellemetlenségért! Még egyszer sorry!
  • Vol Jin #30
    Nem rémlik, hogy hallottam volna így, de rohadt találó. :-)
  • Szefmester #29
    Nem az ilyenekre szokás azt mondani hogy átkapcsolt write-only módba?
  • wraithLord #28
    Azért a szarvasfélék, tevefélék, zsiráffélék stb. annyira nem hasonlítanak a disznóra. Csak hogy azok is párosujjú patások.


    Ezen a dínózáson behaltam... :D
  • Vol Jin #27
    Állítsd már takarékra a tenyérbemászó önelégültséged!

    Disznószerűt írt, nem dinoszerűt.

    di-SZ-nó és nem di-nó.

    Már vagy háromszor leírta neked bazmeg, de te a fáradtságot se veszed, hogy értelmezd a másikat.

    Egyszerűen irritálnak azok a parasztok, akik eldöntik, hogy mit mond a másik, és annak mondandóját le se szarva osztják az észt! Tipikus flame generátorok...
  • teddybear #26
    A disznó is párosujjú patás, meg a víziló is, meg még pár másik állatfaj is. Disznószerűek, mert ebben hasonlítanak a disznóra, de vannak olyan tulajdonságaik, amik eltérnek. Például a szarvasmarha-félék gyomra. De ettől még a tehén is párosujjú patás.

    Szóval, ahelyett, hogy elismernéd a hülyeségedet, és lezárnád a dolgot, inkább ezen lovagolsz tovább. Persze a "büszkeség" nem engedi, hogy tévedj, azaz inkább nem fogod beismerni a tévedésedet, ugye?
  • Irasidus #25
    "Egyrészt az őslénytani ásatásokból ismerjük a delfinek elődjeit, amik disznószerű, mocsárlakó állatok voltak ... Disznószerű, azaz párosujjú patás állat volt, nem dinó!!!"

    A párosujjú patás az neked dinószerű? Igen? LOL. Nyilván, ha valaki akkor ökörséget fogalmaz meg emlősről, hogy dinószerű az valószínűleg nincs képben, és ezért odabiggyesztettem, hogy se nem szerűn se nem az. Ugye kínos amikor rájössz ökörséget írtál, és abba kötsz bele amibe tudsz? Igen, te csak azt az ökörséget írtad, hogy dinószerű, és úgy látom folytatod, mert valamiért égni jó neked...?