Hunter

Einsteint agyféltekéinek kapcsolódása tehette zsenivé

Új elemzési technikával vetették össze Albert Einstein agyát más, ugyanabban az időszakban élő emberekével. A vizsgálat kimutatta, hogy a híres tudós bal- és jobb agyféltekéje szokatlanul jól kapcsolódott egymáshoz, Ez a kapcsolódás eredményezhette zsenialitását, véli a Florida Állami Egyetem evolúciós antropológusa, Dean Falk.

Falk részt vett abban a kutatásban, ami Einstein agyának kérgestestét, a corpus callosumot vizsgálta. Ez a két agyféltekét összekötő és a féltekék közötti kommunikációt lebonyolító rostok hatalmas kötege, ami több mint 200 millió idegszálból áll. Az eredményeket a Brain szaklapban publikálták.

A kutatás központi eleme a bevezetőben is említett új technika, amit Vej-vej Men, a Kelet-Kínai Egyetem tudósa fejlesztett ki, mellyel teljes hosszában mérhetők és szín-kódolhatók a corpus callosum azon kamráinak változó vastagságai, ahol az idegek átnyúlnak az agy egyik oldaláról a másikra. A vastagság jelzi a keresztül haladó idegek számát, ezáltal a két oldal "kapcsoltságának" mértékét az adott agyterületeken, melyek elősegítik a különböző funkciókat.

1955-ös halálakor Einstein agyát eltávolították és több szögből lefényképezték. Ezek közül a fotók közül 14 csak tavaly került elő, melyet már akkor alapos vizsgálatnak vetett alá Falk és csapata, hogy kiderítsék miben rejlettek a tudós páratlan kognitív képességei. A corpus callosum vizsgálatát Men kezdeményezte, hozzáférést kérve a Falk és kutatótársai által vizsgált nagy felbontású fényképekhez, melyek Einstein agya két felének belső felületéről készültek.

Men technikája lehetővé tette Einstein agya kapcsolódásainak összehasonlítását más mintákkal, melyek két csoportba sorolhatók 1905-höz, Einstein úgynevezett "csodaévéhez" viszonyítva. 15 minta az akkor 26 esztendős Einsteinnél idősebb férfitől származik, míg 52 minta vele egyidős férfiaktól eredeztethető. 26 éves korában Einstein négy olyan publikációval állt elő, melyek nagy mértékben hozzájárultak a modern fizika alapjaihoz, megváltoztatva a térről, időről, tömegről és energiáról alkotott globális szemléletet.

Az összehasonlításból kiderült, hogy Einsteinnek jóval kiterjedtebb kapcsolódásai voltak egyes területek között a két agyféltekéjénél, mint a két kontroll csoport bármely tagjának. "Ez a tanulmány több, mint bármelyik másik korábbi, mivel ténylegesen betekint Einstein agyába" - magyarázta Falk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #11
    Mielőtt heves vita bontakozik ki, nem ártana definiálni mit, vagy kit értünk zseni alatt. Úgy látom eléggé szubjektív fogalom, és nincs neki objektív magyarázata. Így vitatkozni sem nagyon van értelme azon. Lehet megkülönböztető jelzőként használni, vagy megszokásból. Igazából semmit sem változtat azon, hogy Einstein jó pár kimagasló eredményeket ért el. Ez tény, a többi mindenkinek az egyéni ízlése.
  • qrd0xQSt2rdvnu #10
    Nem a tudását és nagyságát akarom firtatni, de az tény, hogy Einsteint túllihegik, szinte már istenítik. Tudásában nem hiszem, hogy annyival kiemelkedett volna rengeteg tudóstársa közül, mint amennyire folyton felnézünk rá, de tény, hogy mert teljesen másképp gondolkodni, mint az akkori tudomány és megvolt a fizikai és matematikai tudása, hogy elképzeléseit számításokon átvigye. Róla meg szoktunk feledkezni, pedig neki se kis jelentősége volt abban, hogy ez a mániákus elme célba ért és rájött a megoldásra.
    Amúgy én úgy tudom, hogy a nők esetében a két agyfélteke közötti összeköttetés erősebb, szorosabb, mint a férfiak esetében. Ezért én kíváncsi lennék, hogy női agyak adataival is összevetették-e?
  • mizar1 #9
    Tényleg, nem arra kapta? Nahát! :-)
  • Irasidus #8
    Ja meg az "egy" ötlete, átírta az akkori tudományt, nyilván az semmi. Meg a nobelt is "nem különösebben okos embereknek" osztogatják. Ennyire ne legyél már...
  • Irasidus #7
    "yilván mások ötleteire, munkáira épült."

    Mint cumzámen az egész tudomány, ezt bármelyik tudósra elmondhatod. Egyébként meg nem egy ötlete volt, hanem számtalan, többek között nem is a relativitás elméletért kapott nobelt... Szóval inkább nézz utána, mielőtt ilyen false állításokkal jössz.
  • mizar1 #6
    Einstein nem volt különösebben nagy tudású.
    Volt egy ötlete, de az is nyilván mások ötleteire, munkáira épült.
  • halaszlo #5
    Hát persze! A Dual Channelben van a titok, mint a ramoknál! :)
  • lokutus #4
    érdekes cikk :)
  • teddybear #3
    Attól, hogy te képtelen vagy bármi újat kitalálni, másoknak még lehetnek önálló és új gondolatai. Nem feltétlenül ekkora horderejűek persze, mint Einsteinnek, de újak és jók.

    Nem kell mindig előhúzni az idegenek tanították jellegű dzsókert....
  • Jááánoskkaaa #2
    Semmi köze az idióta elméleteikhez, másról van szó, Einstein nem véletlenül volt ekkora tudású..fejlettebb intelligens lények tanították őt erre arra..