Hunter

E-tetoválás figyelheti az agyhullámokat és a magzatot

Egy homlokra ragasztható matricával megoldható a gondolatolvasás? Egy amerikai találmány, az "elektronikus tetoválás" hajlékony áramköreivel képes egy EEG pontosságával rögzíteni több összetett agytevékenységet. A tetoválás a fejlődésben lévő magzat megfigyelésére is alkalmas lehet.

Az első elektronikus tetoválás 2011-ben jelent meg, amikor Todd Coleman és kollégái a San Diego-i Kalifornia Egyetemen megalkottak egy átlátszó tapaszt, melyben hajszálvékony áramkörök kígyóztak. A bőrre felragasztva, mint egy ideiglenes tetoválás, a tapasz képes volt a szívvel és az izmokkal kapcsolatos elektrofiziológiai jelek, valamint az alapvető agytevékenység figyelemmel kísérésére.

Az alkalmazás fejlesztése érdekében Coleman csoportja most optimalizálta az elektródák elhelyezkedését, ezáltal jóval összetettebb agyhullámok rögzítését téve lehetővé. Mindezt az előagy úgynevezett P300 jeleinek észlelésével demonstrálták, melyek akkor jelennek meg, amikor felfigyelünk egy ingerre. A csapat önkénteseknek egy képsorozatot mutatott, majd megkérték őket, hogy jegyezzék meg, bizonyos tárgyak hány alaklommal jelentek meg a képeken. Minden esetben, amikor a kísérleti alanyok észlelték az adott tárgyat, a tetoválás rögzítette a P300 jelet.


A tetoválás a kísérlet során hatásfokát tekintve megegyezett a hagyományos EEG-vel. Jelenleg a kutatók egy újabb módosításon dolgoznak, mellyel az adatokat vezeték nélkül egy okostelefonra tudják átküldeni. Coleman reményei szerint idővel az eszköz az agytevékenység más összetett sémáinak azonosítására is képes lesz. A közeli jövőt tekintve a depresszióval és az Alzheimer-kórral küzdőknél szeretnék alkalmazni a megoldást, az eszköz ugyanis segíthet a gyógyszeres kezelések hatékonyságának kiértékelésében.

Mivel a tetoválás alkotóelemei jelenleg is tömeggyártásban készülnek, ezért az előállítása rendkívül olcsó lehet, ezáltal a terhesség nyomon követéséhez is alkalmazhatnák, akár a fejlődő országokban is. A Bill és Melinda Gates Alapítvány segítségével Coleman csapata olyan jelek észlelésére alkalmas változaton dolgozik, mint a méhösszehúzódás és a magzat szívverése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #8
  Ezeket tenyleg fontos dolgok hogy pl. nem kell a telefont manualisan felvenni.
  Nehogy mar mozogni kelljen ja tenyleg kurva megterhelo.
  "..ahol gondolati úton lehetne inteakciókat bonyolítani..."
  Ja pl ha nem tetszenek a a gondolataid(mert siman tovabb fogjak fejleszteni abban biztos lehetsz) akkor faszaul nekivezetnek a grand canyon-nak vagy a busz ele.
  Ennyit az interakciorol.
 • ugh #7
  Ez gyonyoru.
  Csak en latom ennek a negativ oldalat?
  Hogy ezzel faszaul vissza fognak elni.
  Pengen a az elleneorzesrol szol csak ugy probaljak beadni (extra funkcioakkal) a sok birkanak, hogy ez miylen jo.
 • endgamer #6
  Jel. 13.16
  És megadatott neki, hogy mindenkit, kicsiket és nagyokat, gazdagokat és szegényeket, szabadokat és szolgákat jobb kezükön vagy homlokukon bélyeggel jelöltessen meg,

  Jel. 13.17
  és hogy senki se vehessen vagy adhasson, csak az, akin bélyegként rajta van a fenevad neve vagy nevének a száma.

  Jel. 13.18
  Itt van helye a bölcsességnek! Akinek van értelme, számítsa ki a fenevad számát, mert egy embernek a száma az. Az õ száma pedig hatszázhatvanhat.
 • Inquisitor #5
  "De amint finomodna a cucc lehet akár mint valami virtuális billenytűzet is müködhetne."

  Ilyen eszköz most is van, amit meg is vehetsz, csak nem kicsit sokkal nagyobb a tömege, az inkább "igazi" EGG, meg elég lassú a reakció ideje.
 • nextman #4
  Jelezni is fog, ha rosszra gondolok?
 • Starfarer #3
  Tiszta warhammer 40K, meg az inkvizitorok esete.
 • Whysper #2
  Hol lehet jelentkezni teszt alanynak? 8)
 • csimmasz #1
  Teljesen jó, ha meglesz az összeköttetés a telefonokkal és némi fejlesztést eszközölnek abba az irányba, hogy jeleket tudjunk küldeni némi tanulás, gyakorlás után ezen a kütyün keresztül onnan már csak egy lépés az a világ ahol gondolati úton lehetne inteakciókat bonyolítani.

  Telefon fölvesz, meg egy két alp dologgal indulhatna, aztán a fejlesztések hatására tovább mehetnénk abba az irányba, hogy a telefon netkapcsolatát használva elérjünk szinte mindent.
  Nyilván itt max egy két parancsot tudnánk küldeni kezdetben azt is valószínüleg sok gyakorlással és nem 100% hatékonysággal.

  De amint finomodna a cucc lehet akár mint valami virtuális billenytűzet is müködhetne.