Berta Sándor

Október végén jön a Nokia első táblája

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy heteken belül bemutathatják a finn mobiltelefon-gyártó első táblagépét. Kérdéses, hogy a készüléket miként fogadják majd a vásárlók, hiszen a cég nagyon elkésett a lépéssel.


A Windows RT a bukást jelenti
Az FCC amerikai távközlési hatósághoz benyújtott iratok megerősítették, hogy a Nokia valóban egy tábla PC-n dolgozik. Az eszköz jelölése a benyújtott anyagokban RX-114, ez megegyezik a július végén megjelent információval. Ugyan a dokumentumok igyekeznek elrejteni, hogy pontosan milyen termékről van szó, de a 11b jelölésű anyag utolsó oldalai eléggé beszédesek.

Az már korábban kiderült, hogy az RX-114 operációs rendszere a Windows RT 8.1, a processzor pedig az új négymagos Snapdragon 800 chip lesz. Az utóbbit az Adreno 330 grafikus vezérlő egészíti majd ki. Másfél héttel ezelőtt arról írtunk, hogy az integrált flashmemória 32 gigabájt lesz, s a tábla egy kiegészítő akkumulátort és számos USB-portot tartalmazó, levehető billentyűzetet is kap. Továbbá ellátják IEEE 802.11a/b/g/n-kompatibilis WLAN-modullal, USB 3.0-porttal és MicroHDMI-kimenettel, s a Compal tajvani vállalat fogja gyártani. A Sirius kódnevű tábla PC Lumia dizájnt kapott. A 10,1 hüvelykes érintőképernyő felbontása 1920 x 1080 képpont, míg - LTE-kapcsolat esetén - a maximális üzemidő 10 óra lesz. Az új modellt ellátják 6 megapixeles hátoldali és a videotelefon-beszélgetésekhez használható előoldali 2 megapixeles kamerával. A Siriust árszintjét tekintve az iPad kategóriájába lehetne besorolni.

Az új információknak köszönhetően immár az is ismertté vált, hogy a tábla 2 gigabájt RAM-ot és microSD-bővítőhelyet kap. Méreteit tekintve könnyebb és vékonyabb lesz, mint az iPad. A Sirius 8,89 mm vékony lesz, a súlya pedig 589,67 gramm. Az új terméket várhatóan október 22-én a Nokia World 2013 nevű rendezvényen mutathatják be, ahol a társaság féltucat új eszközt is bejelenthet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #5
    Office, mond valamit?
  • OstOr #4
    ez annyira exkluzív lesz, hogy senkinek nem lesz :)
  • shamanist #3
    Windows Nokia tábla.
    Ezt tuti meglesem majd vmelyik boltban, ha itthon is fogják forgalmazni.

    Help!
    A Windows RT 8.1 tudja a magyar karaktereket? Van magyar nyelven?

    :-)
  • ppista #2
    Gondolom a Nokia és Ms rajongóknak akarják legfőképpen eladni. Rajtuk kívül hátha találnak még pár mazochista, perverz pénzeszsákot.
  • CairoJack #1
    Célszerűbb lenne egyenest a zúzdába küldeni, úgy legalább a raktározási költséget megspórolnák.

    Nem értem ki fog pénzt (főleg olyan sokat, amibe kerülni fog) adni egy halott gyártó, használhatatlan és halott platformra épített legójáért.

    Tuti bukó!