Gyurkity Péter

Az okostelefonoknál is egyre fontosabbak a külső kijelzők

Ahogy a hordozható készülékek fokozatosan az otthoni és munkahelyi informatika központjává válnak, a külső kijelzők megfelelő csatlakoztatásának lehetősége is egyre fontosabbá válik.

Az ABI Research legújabb előrejelzésében azt vetíti előre, hogy ezen külső kijelzők párosítása egyre több készüléken lesz elérhető, mivel az elkövetkező években óriási mennyiségben szállítanak majd le erre alkalmas okostelefonokat. Ez nemcsak a házimozi, hanem szinte minden egyéb tevékenység esetében is egyértelmű előrelépést jelent.

A dokumentumban szereplő adatok alapján 2018-ig több mint 2,1 milliárd olyan okostelefon talál majd gazdára, amelyek gond nélkül megbirkóznak majd a nagyobb méretű külső kijelzők kezelésével. Ezzel a gyártók és a felhasználók tulajdonképpen az asztali szférában évek óta megszokott funkciót teszik a mindennapok részévé a hordozható eszközöknél, és amit korábban a VGA-csatlakozó jelenléte tett lehetővé számunkra, azt most a VESA Mobility DisplayPort, az MHL, illetve a Wi-Fi Miracast megjelenése teszi elérhetővé újabb százmillióknak.

Erre már csak azért is szükségünk lesz, mert az okostelefonok és a táblák egyre több területen veszik át az asztali és mobil PC-k szerepkörét, feladatait. Ennek részeként a jelenleg még többnyire az egyes készülékek saját érintőképernyőjén megjelenített tartalmakat egyre gyakrabban kell majd kiküldenünk valamilyen külső kijelzőre, legyen szó mozifilmekről, televíziós műsorokról, prezentációkról, vagy bármilyen más, az otthonokban és a munkahelyen használt anyagokról. Itt jelenleg az ehhez szükséges csatlakozók és technológiák hiánya jelent hátrányt, ez azonban a 2018-ig terjedő időszakban (legalábbis az előrejelzés szerint) leküzdhető lesz.

Természetesen a vezetéknélküli alternatívák is sokat lendítenek majd a trenden, ahogy a WirelessHD és a WiGig szabványok elterjednek. Ezek révén akár Ultra HD felbontású videókat is megfelelő sebességgel továbbíthatunk majd külső kijelzőkre, leegyszerűsítve a folyamatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!