Gyurkity Péter

Már az év végére lehagyják a PC-t a táblák

A legújabb piaci előrejelzés szerint az utolsó negyedévben több tábla kerül majd forgalomba, mint hagyományos asztali és mobil PC, míg éves szinten 2015-re jön a helycsere.

Az IDC által most közzétett friss előrejelzésben arról olvashatunk, hogy a tábla PC már az év vége előtt megkaparinthatja az első helyet, megelőzve ezzel a hagyományos számítógépeket. A teljes évre vonatkozóan ez ugyan csak 2 év múlva ismétlődik meg, ám a fordulópont kétségtelenül elérkezett.

A piackutató cég saját adatai szerint az év utolsó három hónapjában az "okos" eszközök (PC, tábla, okostelefon) teljes szegmense több mint egynegyedével, egészen pontosan 27,8 százalékkal bővül, ami kissé lassabb ütem az egy évvel korábbihoz (30,3 százalék) képest. A növekedést egyértelműen az okostelefonok és táblák táplálják majd, míg a PC-k korábban megjósolt forgalmát most 10 százalékkal mérsékelték. Az igazi érdekesség, hogy a negyedik negyedévben már több tábla találhat gazdára, mint hagyományos PC, ezzel pedig elérkezik a várva-várt fordulópont - éves szintre vetítve ez csak 2015-ben várható, mivel az idei év elején még egyértelműen a hagyományos számítógépek voltak előnyben.


Amennyiben az okostelefonokat is ide soroljuk, az első hely természetesen az övék, hiszen csak idén több mint 1 milliárd ilyen eszközt vásárolunk meg globális szinten, míg két év múlva már 1,4 milliárd példány felett járhat a mutató. Ezzel a piac 70 százalékát uralják ezek a megoldások, a maradékon osztoznak a táblák és a hagyományos PC-k. Ami a leszállított termékek összértékét illeti, itt a növekedés lassulni fog, ami elsősorban az olcsóbb és márkátlan változatok terjedésének köszönhető. A teljes piac idén 622 milliárd dollárt tesz ki, amiből 423 milliárdot a 350 dollár alatti okostelefonok és táblák szállítanak majd.

2015-re PC-ből, táblából és okostelefonból már 2 milliárdnál is több találhat gazdára, ám 2017-re a hagyományos számítógépek részesedése egészen 13 százalékra mérséklődik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #11
    "Aki játszani és/vagy dolgozni akar, az továbbra is PC-t vagy laptopot vesz."

    Nyugaton a gyerekek jo resze konzolon vagy tablan jatszik. Munkara pedig a cegek vesznek pc-t, de csak azoknak akik nem irodai munkat vegeznek, mert ahhoz mar eleg egy billentyuzetes dokkoval szerelt tabla is. Az egyetlen piac ahol a pc-nek meg van eselye az a munkaallomasok piaca, tehat tipikusan a mernoki teruletek. Persze ahogy haladunk a felhok fele, ugy lesznek a desktop gepekbol egy ido utan grafikus konzolok, amit viszont mar egy tabla vagy mernoki/muveszi esetben egy digitalizalo asztal (pl. wacom cintiq) is el tud vegezni.
  • Bren X #10
    "Már az év végére lehagyják a PC-t a táblák"

    Ez így is van! Sokkal könnyebb messzire eldobni a táblakészülékeket, mint a PC-ket. Adódik ez a súly- és a formabeli különbözőségekből. A tábla készülékek sokkal jobban repülnek, vagyis lehagyják a PC-ket. :-)
  • Atisz #9
    Más-más piac.
    A tableteket inkább a smartphone-okkal érdemes összevetni (a méretbeli "harc" pl. hamarosan elindul).
    Aki játszani és/vagy dolgozni akar, az továbbra is PC-t vagy laptopot vesz.
  • Macropus Rufus #8
    amivel vitába szálnék az a gyorsaság.
    Egy gépet is meg lehet vadítani annyira, hogy egy táblagép sebességével induljon. Továbbá a táblák ugye soha nincsenek kikapcsolva. Tehát a tábla indulása egy hibernált állapotból történik. Ha a gépet is így indítod nem percek kérdése lesz a dolog. (nekem egy HP 6730b laptopom van jelenleg van benne egy 128Gb-os ssd-vel. Bekapcsolástól számítva 9.8sec alatt feláll a rendszer(a bott ennél jóval rövidebb idő) úgy, hogy már használhatod. Kikapcsolás kevesebb mint 1 sec. Eddíg a BeOS volt az ami ilyenekre képes volt, hagyományos hdd-el. Hibernálva olyan 1-1.5sec az indulása. Azért ez már odavág a tábláknak nem? :)
    okés erről az egyorrú usernek nem sok fogalma van, de pl. én a párom gépében is kicseréltem a hdd-t egy 64Gb-os ssd-re. És már nem is nagyon nyavajog a tábla miatt, ui. ő is rájött, hogy a táblánál azért nagyságrendekkel jobb használni egy laptopot. (itt vita van köztünk mert én a desktop gépekre esküszöm. A tábla max. második ill. ha van még egy laptop akkor harmadik gépnek elmegy. Elsődlegesnek kizárt)
  • torreadorz #7
    Attól függ mire használod. Például én azt tapasztalom a környezetemben hogy a nőket le sem lehet lőni az okostelefon elől.
    Ugyanis amire használják (facebook, ruha,cipő,táska nézegetés stb) arra bőven elég ráadásul villámgyors. Benyomja rajta a wifi-t/mobilnetet és 5 másodperc múlva már tolhatja is az fb-.t.

    Ehhez képest egy átlagos asztali windowsos gép (és most ne a legujabb bika ssd-s modellekre gondolj) legalább másfél percig bootol, de ha már 1-2 éve van rajta windows akkor bizony sokszor 4-5 perc is eltelik mire használatba veheted (lehet hogy bejön korábban is a windows de még tekeri ezerrel a vinyot).
    És ha valaki egyszer megérezte a kettő közt a különbséget és egyébként kielégiti az igényeit az telefon/tablet, akkor bizony nem a számítógép mellé teszi a voksát.
  • ugh #6
    #5 ----> #2
  • ugh #5
    Van benne racio szerintem csak egy gond.
    A savszel.
    Ha mindenki ezt cs akkor keves a mostani net(plane a mobil).
    A masik hogy nem tesz jot ennek a megoldasnak az utobbi idok kis botranya sem.
  • ugh #4
    * ...20e froncsis...
  • ugh #3
    Ezen semmi csodalkozni valo nincs.
    Minek egy embernek aki netezik meg levelezget egy 100 ezres gep. Eleg neki egy 20 froncsis tablet.
    Az mas teszta hogy kb 1 evig lesz hasznalhato mert 1 olcso kinai szar es tonkremegy meg egy kis fejlodes es nem lesz eleg a teljesitmeny.
    Mig egy 60ezres (monitor nelkul) pc ugyenezzel a kihasznaltsaggal kihuzza vagy 5 evig.
    Gyak. a tablet "ipar" olyan mint az a gumis aki felszorja a kornyeket u szeggel.
    Azzal hogy megvetted a tabletet mar megalapozta a kov tabletvasarlasod is.
    Ha csak nem poccen be az ember azt int be nekik, hogy lofaszt nektek.
  • Zoliz #2
    Ahogy megyünk a kisebb csíkszélesség fel egyre jobban tudnak miniatürizálni, de akkor is egy nagyobb gépből nagyobb teljesítményt lehet kihozni. Bár a barmok még azt is kitalálhatják, hogy a feldolgozóegység és háttértár egy desktopgép legyen otthon és hálózaton keresztül küldi a hordozható táblának a számolási eredményt ami csak megjelenitő, hangkimenet és vezérlőegység. Igaz a kijelzőméret akkor is probléma lesz, mert a 24 colos IPS monitorom nyilván jobb mint a péklapát tábla vagy smartphone.

    Vagy csak én vagyok ilyen okos?