Berta Sándor

A Nokia után jöhet a Newkia?

A finn mobiltelefon-gyártó egykori munkatársai azt tervezik, hogy továbbviszik a cég szellemi örökségét és az Androidra épülő terméket dobnak piacra.

Hol lenne ma a Nokia, ha néhány évvel ezelőtt elutasítja a Microsofttal való együttműködést? S mi történt volna, ha az Androidon alapuló készülékeket fejlesztett volna ki? Ezzel a két kulcskérdéssel foglalkozik Thomas Zilliacus, a Mobile FutureWorks alapítója és vezetője. A menedzser közölte, hogy már a Nokia mobil üzletágának néhány nappal ezelőtt felvásárlásakor megalapították a finn konszern nem hivatalos utódját, aminek neve Newkia.

Zilliacus korábban 15 éven át volt a Nokia alkalmazottja és 6 évig vezette vezérigazgatóként a vállalat ázsiai és csendes-óceániai részlegét. "A mostani üzlet annak a Windows-stratégiának a totális csődjét mutatja be, amiről korábban Stephen Elop döntött a két évvel ezelőtti vezérigazgatói kinevezésekor. A Nokia három éve még a mobiltelefonok piacának vezetője volt, ma azonban egy kicsi és jelentéktelen márka" - összegezte véleményét az üzletember. A szingapúri székhelyű Mobile FutureWorks első embere már egy évvel ezelőtt is meg akarta vásárolni a Nokiát, az volt a célja, hogy a céget az Android felé irányítsa. A terve azonban megbukott, mert nem tudott elegendő pénzt összeszedni a tranzakcióhoz.


Egy 2003-ban készített Nokia prototípus, mely sosem került forgalomba

Zilliacus nem igazán tartja sokra a Windows Phone operációs rendszert, mivel a Windows Phone nem kínál elegendő mennyiségű alkalmazást a felhasználók számára. A Microsoftnak imázsproblémája is van, senki nem tartja menő vállalatnak, és a fejlesztők sokkal szívesebben készítenek termékeket Android vagy iOS-eszközökhöz. A Newkia számára az első lépést most az egykori és jelenlegi Nokia-dolgozók felkutatása és összegyűjtése jelenti. Elsősorban a kutatási és a fejlesztési részleg volt és mostani dolgozóira számít. Ezután létrehoznának egy Androidra épülő telefont, amivel kapcsolatban konkrét információkat nem árult el.

A Microsoft szeptember elején 7,2 milliárd dollárért vásárolta meg a Nokia mobil-üzletágát. A 7,2 milliárd dolláros árból 5 milliárd a finn társaság mobiltelefon üzletága és 2,2 milliárd dollárt érnek a szabadalmi jogok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuldR #4
    " vállalat ázsiai és csendes-óceániai részlegét"
    Magyarul valami kinai vallalat dobott neki kis penzt es most tudnak jonevu "ingyenreklamu" gagyi kinai androidos telefonokat nokiautodkent eladni.
  • Sippie #3
    ja, mér nem inkább Yeskia?
  • Xellos999 #2
    Majd a kínai másolatoknak lesz az a neve, hogy Nokia
  • BrockSamson #1
    Ez a Newkia név nekem egy kicsit olyan kinai koppintas hangulatu, mint a Pumma vagy a Nikke.