182273
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
2006. szeptember 10., vasárnap - [13:57]
Alonso: Az F1 számomra nem sport többé
A Renault elégedetlen a büntetéssel A5
Fernando Alonso azt mondja, kiábrándult a Forma-1-ből, mert nem tartja igazságosnak a monzai sportfelügyelőktől kapott büntetést. A Renault hivatalosan nem száll szembe a döntéssel.
Alonso kiábrándult az F1-ből -
nagyítható
A címvédő Fernando Alonso felháborodással fogadta a monzai sportfelügyelők döntését, akik a 10. rajtkockába száműzték az Olasz Nagydíjon, mert szerintük a szombati időmérő edzés harmadik etapjában akadályozta a ferraris Felipe Massát.
"Szándékosan senkit nem akartam hátráltatni a körömben" - mondta a Renault motorhome-jában tartott vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján a könnyeivel küszködő Alonso. - "Imádom a sportot, szeretem az idelátogató szurkolókat, mert sokan érkeztek Spanyolországból is, de az F1-et többé nem tekintem sportnak."
A spanyol versenyző vitatta a sportfelügyelők döntését, amely szerint a mért körön járó Massának azért kellett elvennie a gázt a Parabolica közepén, mert a felvezető körét teljesítő Renault túl közel volt hozzá.
"Ha megnézzük a videót, és ezt feltartásnak értékeljük, mostantól rengeteg problémánk lesz az időmérőkön" - mondta Alonso. - "Ha ez feltartás volt, nem tudom, hogyan fogunk versenyezni ma, amikor az autók között minimális lesz a távolság."
A Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore szintén hangsúlyozta, hogy Alonso nem próbálta szándékosan akadályozni Massát.
"Mindenki emlékszik, hogy előtte gondunk volt az egyik gumival. Fernando visszajött a boxba, átvizsgáltuk az autóját, és elég veszélyes volt újra kiküldeni a pályára" - magyarázta. - "De a világbajnokságért küzdünk, és az emberek show-t akarnak látni. Ezért szeretjük ezt a sportot, Fernando ezért ment ki a pályára, és ezért vágott neki az utolsó körének egyetlen másodperccel a leintés előtt."
"Közöltük vele a rádión, hogy a felvezető körét is úgy kell teljesítenie, mintha mért kör lenne, mert nagyon-nagyon kevés időnk maradt, miután átnéztük a kasztnit és a felfüggesztést. (Alonso) tökéletes munkát végzett, és nem akarta feltartani Massát."
Briatore ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem akarják megtámadni a sportfelügyelők döntését.
"Nem akarunk vitába szállni a határozattal, csupán elmondjuk, mi az álláspontunk - szomorúak vagyunk, hogy ez megtörtént, amikor pedig Fernando kockázatot vállalt azzal a körrel."
-
Az FIA a saját testülete álltal hozott döntéseket bírálja felül és vizsgálja ki először és utánna jöhetnek a sértettek... azt meg higy ki mit mond teljesen mind1, hisz szólás szabdság van, vagy nem. -
Jacques Villeneuve-nek igaza van....ezegyszer igaza volt....
-
Nem semmi önbizalom:) -
G_ArchAngel #41635
2006. szeptember 10., vasárnap - [20:29]
Briatore nyilatkozatát kivizsgálja az FIA
Az FIA eljárást indított Flavio Briatore ellen, miután a Renault csapatfőnöke Monzában azzal vádolta meg a sportfelügyelőket, hogy a szombati időmérő edzés után a világbajnokság manipulálása érdekében büntették meg Fernando Alonsót. Ez a sport lejáratásának minősülhet, ami súlyos vád. A Forma-1 2006-os Sportszabályzatának 47. cikkelye így szól: "Ha a Formula One Commission álláspontja szerint egy nevező olyan módon irányítja a csapatát, amely nem fér össze a világbajnokság alapelveivel, vagy bármilyen más módon lejáratja a világbajnokságot, az FIA-nak jogában áll azonnali hatállyal kizárni a sorozatból." Az FIA szóvivője vasárnap este azt közölte: "A Renault csapatfőnökének tulajdonított nyilatkozatot nyugtáztuk, és megkezdtük a kivizsgálását."
A "lejáratás" címszóra vonatkozó kitétel a legtöbb sport szabályzatában szerepel valamilyen formában. Az F1-ben már többször hivatkoztak erre a cikkelyre - legutóbb a 2005-ös indianapolisi gumibotránynál, amikor a pályára nem megfelelő abroncsot készítő Michelint és hét csapatát vádolták meg vele. 1997-ben pedig Jacques Villeneuve-öt fenyegették meg a kizárással, amikor a kanadai versenyző nemes egyszerűséggel "szarságnak" minősítette az 1998-ra előirányzott szabálymódosításokat.
Ha beidézik, Briatorét várhatóan a Motorsport Világtanács szeptember 19-i ülésén hallgatják meg, ahol a törökországi díjkiosztó miatt kialakult botrányt is kivizsgálják. Habár semmiképpen sem valószínű, hogy a Renault-t kizárják az F1-ből, nem lehetetlen, hogy pénzbüntetéssel sújtják.
Érdemes megjegyezni, hogy a Michael Schumacher elleni monacói döntés ellen a Ferrari is felemelte a szavát, és a sajtó egy része akkor úgy vélte, érvényesíteni kellene a csapat ellen a 47. cikkelyt - jóllehet, Jean Todt mindössze annyit mondott, hogy "a Ferrari mély nemtetszéssel fogadta a sportfelügyelők döntését", és hogy Schumachert "valódi bizonyíték nélkül" találták bűnösnek. Briatore ennél lényegesen keményebben fogalmazott. -
G_ArchAngel #41634
2006. szeptember 10., vasárnap - [19:01]
Alonso: Végül a becsületesek nyernek
Noha előnye az Olasz Nagydíjon 12 pontról kettőre olvadt Michael Schumacherrel szemben, Fernando Alonso verseny utáni nyilatkozatában elárulta: nem esett pánikba a bajnokságról döntő három tengerentúli futam előtt, mert a Renault ellen dolgozó gonosz erők aknamunkája ellenére még mindig ő a küzdelem esélyese. "Nem aggódok a bajnokság miatt. Három forduló van még hátra, és az autó, a motor, valamint a gumik fejlesztéseinek köszönhetően egyre erősebbek leszünk" - fogalmazott. - "Még mindig mi vagyunk az esélyesek. Ne felejtsük el: két ponttal még mindig mi vezetjük a tabellát. Sokan szeretnék, hogy a bajnokság máshogy végződjön, de végül a becsületes emberek fognak győzedelmeskedni. A pontverseny szoros lett, de meg kell őriznünk a nyugalmunkat. Magabiztosan várom az utolsó három futamot."
A Renault spanyol pilótája viszontagságos hétvégén van túl: az időmérőn defektet kapott, és bár így is kiharcolta az ötödik rajtkockát, egy vitatható döntéssel a tizedik helyre száműzték. A futamon sikerült felkapaszkodnia a harmadik pozícióba, azonban tíz körrel a leintés előtt felrobbant mögötte az első hétvégét teljesítő, új specifikációjú Renault-motor. Szerinte ez is büntetésének tudható be. "Egy ilyen nap után nem sokat lehet mondani. Amikor a tizedik helyről kell indulnod, mindent - saját magadat, az autót, a gumikat és a motort is - a végsőkig kell hajszolnod. Ma könnyedén a dobogón végezhettem volna, és bebizonyítottuk, hogy a büntetés nélkül a győzelem sem lett volna elérhetetlen. A hétvégét úgy foglalhatjuk össze, hogy a versenyt még szombat délután, a pályán kívül eldöntötték" - szögezte le.
-
FIA majd tesz róla hogy erre vagy arra eldőljön 1-1 7vége... -
edeleny #41632 Az már régen nincs meg. -
Remélem megmarad a végére a sportszerűség. -
Végül is neked is igazad van.
De mint mondtam, különbözünk.
-
edeleny #41629 Azt hiszem az idei év már nem arrol fog szolni,hogy ki lesz a bajnok.
Innéttöl tök mindegy.
Jövöre uj idöszámitás kezdödik. -
Alonso talán nem bizonyított?
Egy törött autóval 5-ik az időmérőn.
10-ik helyről 3-ikra küzdi fel magát.
Azért ő is teper... -
Mert idén bizonyított. Lehet, hogy nem értetek velem egyet, de 2001, 2002, 2004 az olyannyira Ferrari év volt, hogy azokban az években szinte bárki nyerhetett volna a Ferrarival. De mondom, ez az én véleményem, és nem várom el senkitől se, hogy ez legyen a véleménye, hiszen különbözőek vagyunk. -
Ha jobb lesz a következő 3 futamon akkor legyen ő az idei év bajnoka de ha Alonso lesz a jobb akkor legyen ő.
Ezt magam sensm fogalmazhattam volna jobban....ű
A lényeg emberek győzzön a jobbik....ez a forma1... -
Miért érdemelné meg?
Már 7 VB címe van!
A többi pilóta is küzd és hajt nagyságrendel kevesebb pénzért és sokkal szarabb technikával és háttérrel.Ők talán nem érdemelnék meg?
Ha jobb lesz a következő 3 futamon akkor legyen ő az idei év bajnoka de ha Alonso lesz a jobb akkor legyen ő.
Ne az döntse már el,hogy kinek romlik el az autója. -
Hát nemtom, de mielőtt ilyen kérdéseket teszel fel aktiváld magad, és keresgélj az interneten (pl.: google). -
Őrült verseny volt a mai, kár, hogy nem voltam gépközelben a futam ideje alatt (nem ment volna el egy óra a visszaolvasással...). Bár nem vagyok Schumi drukker, én azt mondom, hogy megérdemelné, ha begyűjtené a nyolcadik VB címet is, nyugodt lélekkel vonulhatna vissza. Nagy versenyzőnek tartom, de még mindig nem tudom neki (vagy inkább a Ferrarinak) megbocsájtani azt az öt évet, amikor sorozatban világbajnok lett, ezért valamilyen szinten örülök , hogy visszavonul, bár kétség kívül furcsa lesz nélküle a Formula-1 világa. Raikonnen kerül a helyére, egy (szerintem) nagyon nagy tehetség, aki még nem igazán tudott kibontakozni, remélem lesz erre lehetősége a Ferrariban. Amióta az eszemet tudom a McLaren finn pilótáinak szurkoltam, most nem tudom mi lesz velem...:) valószínűleg maradok Kimi drukker, de a Ferrari miatt fura lesz... -
A német himnuszt honnan tudnám megszerenzi? -
Schumacher Forever!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -
sztem elég nagy vagyonra tett szert :) -
Miből fog majd megélni ezután? 

-

fullos egyetértés a részemről is.
Nagyszerű futás lett a mai, eltekintve a kommentátoroktól, és attól hogy Heidfeld nem futott-nem tudott jót futni.
Egyébként ettől a futamtól én többet nem tudtam várni, szerettem volna ha az utolsó futamra lesz 2pont különbség...erre gondolni sem tudtam, de most aztán igazán jó futamokat várok és valszeg kapok.
Végül is a legnagyobb hír MS visszavonulása amit rettentően sajnálok, nem volt kedvencem, de ezt a tudást amit felhalmozott az évek alatt egyszerűen sajnálom hogy nem viszi többet pályára. :(
De nagyszerű versenyzői élete volt.
-
Azt hiszem ebben benne van minden...
Schumi: Életem legnehezebb döntése volt
Michael Schumacher elárulta, élete egyik legnehezebb döntését hozta meg akkor, mikor elhatározta, az idei év végén elhagyja a Forma-1-et és visszavonul.
A Ferrari percekkel az Olasz Nagydíj leintését követően jelentette be, hogy a futamgyőztes Michael Schumacher a 2006-os idény végén visszavonul. A német versenyző példátlan számú bajnoki címet halmozott fel pályafutása során, és szinte minden rekordot bezsebelt a királykategóriában.
Az Olasz Nagydíjon aratott futamgyőzelme, pályafutása 90. elsősége volt.
"Ez egy nagyon különleges nap. Győzelmemmel karnyújtásnyira kerültem az idei bajnoki cím megszerzéséhez, azonban most mindenki a jövőmre kíváncsi" - magyarázta Schumacher a futamot követő sajtókonferencián. "Az elmúlt hónapokban rengeteg pletyka látott napvilágot jövőmmel kapcsolatban, és úgy érzem itt az idő, hogy pontot tegyek a találgatások végére."
"Sajnálom, hogy ilyen sokáig tartott, de higgyék el, nem volt egyszerű a döntés. Úgy éreztük, hogy ez a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy bejelentsem, ez volt pályafutásom utolsó versenye itt Monzában. A csapattal együtt úgy döntöttünk, hogy az idény végén visszavonulok."
"Fantasztikus élmények fűznek a motorsporthoz, az elmúlt harminc évben sokat kaptam a versenyzéstől, rengeteget jelentett számomra az egész. Minden pillanatát élveztem, legyen az jó, vagy rossz, ezek tették különlegessé az életem. Külön köszönetet szeretnék mondani a családomnak, kezdve édesapámmal, és elhunyt édesanyámmal, feleségemmel, gyermekeimmel, és azokkal, akik támogattak engem."
"Az ő támogatásuk és elszántságuk nélkül nem lehetett volna túlélni ezt az időszakot. Nem tudok elég köszönetet mondani a családomnak, de természetesen kollégáimra is sokat gondolok, különösen a Ferrarinál eltöltött éveimből szerzett barátokra, akik mindig mosolyt varázsoltak az arcomra. Nehéz volt meghoznom ezt a döntést, mert tudom, hogy többé már nem dolgozhatok velük."
"Azonban egy nap mindennek eljön az ideje, és én úgy éreztem, most jött el az a pillanat, mikor abba kell hagynom. Úgy gondoltam, hogy Felipének is lehetőséget kell biztosítani a további szereplésre, mert szerintem egy fantasztikus fickó. Kimagasló munkát végzett az idei évben, jó csapattárs volt, mindig támogatott. Eljött tehát az idő, hogy búcsút mondjak a Forma-1-nek, és már nem lehetett tovább húzni a döntést" - magyarázta Schumacher, aki bevallotta: roppant boldog, hogy helyét Kimi Raikkönen veszi majd át a csapatban.
"Már jó ideje tudom, hogy ő a kiválasztott" - folytatta Michael. "Most azonban az utolsó három versenyre szeretnék koncentrálni, hogy stílusosan, akár bajnokként fejezzem be pályafutásomat. Hatalmas lépést tettünk efelé, aminek nagyon örülök. Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki segítségemre volt az elmúlt években."
Bár Schumacher a jövő évben biztosan nem fog versenyezni, nem kizárt, hogy a jövőben is aktív tagja marad a Ferrarinak. -
Igen igaz!
-
edeleny #41615 Egy nem Sumi szurkolo,ugyan igy érez.Majd nehéz,és fájdalmas lesz a bucsu.
Michael,akkor is hiányozni fogsz,ha nem neked szuroltunk!!!!!!!!! -
Nagyon sportszerűnek éreztem, amikor Schuamcher arról beszélt, hogy nemcsak maga miatt döntött így, hanem Massa miatt is, akit nagy tehetségnek tart. Őszintének hangzott.
-
Szép volt! 
-
-
Ricco87 #41611 ez szép... -
edeleny #41610 Massa miatt nem várhatott tovább
Néhány perccel később a német RTL televíziónak adott interjút, melyben elárulta, július elején, az Amerikai Nagydíjon döntötte el, befejezi. Elmondta továbbá, döntését csapattársa, Felipe Massa miatt sem halogathatta tovább, a brazilnak tudnia kellett, maradhat-e a Ferrarinál, vagy másik istállót kell keresnie, ezért nem várhatott határozatával a szezon végéig.
Na ennyit Dávid Sándorrol,és a reggel felkel,megnyeri,és folytatja-rol!
Talán Sumival a legnagyobb rajongonak is vissza kellene vonulnia. -
[b]"Mindig szomorú pillanatokat kell átélnünk, ha egy kivételesen tehetséges embertől kell megválnunk, dolgozzon, alkosson ez a valaki, az élet bármely területén. Azok az emberek, akik éveken át képesek millió másnak örömöt okozni a szereplésükkel, vitán felül a legértékesebbek közé tartoznak, és a maguk után hagyott üresség úgyszólván betölthetetlen.
Így van ez most is, így érzek jómagam is.
Michael Schumacher, aki a Forma-1-ben eltöltött 16 év során minden lehetséges rekordot beállított és megdöntött, az egyelőre még „csak” hétszeres világbajnok bejelentette, hogy amikor 2007-ben Melbourne-ban felbőgnek a motorok, Ő már nem fog volán mögött ülni, és többé már nem lehet vele számolni, nem kell tőle tartani.
Azonban a sportágon belül és kívül egyaránt emblametikus figurává vált versenyzőt, rengeteg feltörekvő fiatal tehetség példaképét biztosan nem fogjuk elfelejteni, hisz sporttörténeti szerepe eredményeit tekintve megkérdőjelezhetetlen. A kerpeni srácból legenda lett, ő az, aki minden maximumot kihajtott képességeiből, és elmondható, hogy a sportágban töltött időszak alatt tiszteletreméltó magabiztossággal verte tönkre az aszfaltcsíkokon rendre felbukkanó, trónkövetelő ellenfeleket. Nem lenne helyes azt mondani, hogy egy legenda ért most véget. Mert Schumacher szellemisége mindig jelen lesz a Forma-1-ben, a Ferrarinál eltöltött évek, az istállón belül kialakult rendkívüli profizmus, céltudatosság, és az, az iszonyatos erejű lendület, amely egyebek mellett Michaeltől elválaszthatatlan érdem, maradandó érték. A példakép új mércéket állított fel, új kihívásoknak kell megfelelniük azoknak, akik utána jönnek, és így valóban: Ha Ő maga távozik is, irigylésre méltó eredményei, a többi versenyzőt bizonyára hosszú időn keresztül motiváló rekordjai, az a hihetetlen széria, amely a sportág szinte külön műfajává, klasszisává tette őt. Itt marad velünk, és mindenkivel, aki többé, vagy kevésbé ebben a benzingőzös világban él. Mindez ott lesz továbbra is minden pályán, mintha az a hosszú lista, amely érdemeit méltatja, maga lenne a mindenki által elérni vágyott befutó, a Cél.
Voltak nehéz pillanatok, sőt, akadtak olyan futamok is, ahol a Példakép nem mindig úgy viselkedett, ahogyan azt egy igazi sportemberről elvárnánk. Ám ne feledjük: Nincs olyan ember, aki soha ne botlana meg, és ha végül mérleget vonunk, a pozitívumok többszörösen nyomnak a latba.
Azt hiszem, nem csak azt az örömöt köszönhetjük meg Michaelnak, amit a rajongói éreztek, amikor megnyert egy-egy futamot, vagy magát a világbajnokságot. Az Ő személye, kivételes tehetsége, tudása, profizmusa révén – talán túlzás nélkül állítható -, milliók lettek kíváncsiak erre a fantasztikus sportágra, milliók számára vált szórakozássá a futamok, az idények végigkísérése, és talán ezrek számára nyújthatott pusztán személyisége, viselkedése okán egyfajta példaképet, követendő példát.
Az abszolúte pozitív értelemben veendő, 100%-os Sportember mivolta számomra megkérdőjelezhetetlen. Amikor minden addigi rekordot megdöntött, minden trófeát elnyert, minden babért learatott, Michael akkor sem fáradt bele, nem fásult el, és mikor nehéz időszakok köszöntöttek be, nem adta fel, sőt… Kitartása és töretlen optimizmusa, bámulatra méltó teljesítményekre sarkallta, felülmúlva néha már-már önmagát is.
Távozása egy korszak végét jelenti. A Schumacher-korszak ér véget, és ezzel Michael lezár egy történelmi szakaszt, amelyet követően a Forma-1 többé bizonyosan nem lesz ugyanolyan, mint vele volt. Bizonyos, hogy a következő idényben nem lesz pótolható a hiánya, még akkor sem, ha egy olyan nagyszerű és tehetséges fiatalember veszi át a stafétabotot, mint Kimi Raikkönen. Ezután nem kell Michael-al számolni, nem bukkanhat elő az egyik kanyarból eszelős sebességgel, hirtelen rátapadva ellenfelére, és soha többé nem drukkolhatunk neki, hogy még utoljára tanítsa móresre a szemtelenkedő, hamar beképzeltté, önteltté váló ifjoncokat. Nem láthatjuk majd az egész pályafutása alatt csodálatraméltó frissességben megőrzött, a futamgyőzelmei alkalmával mindannyiunk által, minden alkalommal csodált, szinte gyermeki örömét sem.
Schumacher búcsújával a Forma-1 igen fontos, szinte már szerves része is távozik. Minden esetre remélem, hogy eredményei, sporttörténeti jelentőségű, bravúros szereplése valóban példaképpé teszi őt a következő nemzedékek szemében, és ilyesformán, öröksége révén Michael Schumacher szellemiségéből mégis marad valami a pályákon, a boxutcákban, a pódiumon, a versenyzők fejében.
Michael, köszönjük ezeket, a fantasztikus éveket, köszönjük mindazt, amit tevékenységeddel adhattál másoknak. A nyolcadik világbajnoki cím megszerzése utáni időszakra pedig jó pihenést kívánok Neked – megérdemled.
Egy Raikonnen-szurkoló" -
Én is! De aligha lesz jó a Honda. -
igen, erre én is gondoltam :) -
edeleny #41606 Sokak szerint nem,szerintem igen,az az lezárult az a korszak,mikor a piloták a technikának köszönhetöen,sorozatban nyerték a VB cimeket.
Jövöre tenyleg más lesz,technika,és pilota téren is. -
Ricco87 #41605 én speciel annak örülnék ha már végre Button kapna egy vb címre esélyes autót:P -
edeleny #41604 Mielött mást irnék.
A Ferrari a 99' csapatbajnoki cimét egy ilyen szabálytalkanságnak köszönheti.
A Maláj GP-n a Ferrari is is elismerte,hogy szabálytalan szárnyakat használt,viszont azzal védekezett,hogy a Maláj sportbirok nem hivatalos eszkozokkel mértek,igy jováhagyták az eredményt.
Hát,azt hiszem lezárult egy korszak.
Akik nem Vörös ködön át látják a világot,azok számára ez már hetekkel ez elött nyilvánvalo volt.(El tudom képzelni mit kaptam volna,mondjuk Jakuzátol,ha azt merem irni 2 hete,hogy Sumi visszavonul).
Szoval,bármennyire is nem szeretem,de hiányozni fog az ÖREG.
Innétröl nem igazán érdekes.hogy ki is lesz az idén a bajnok.
Jövöre szinte mindenki tiszta lappal indul.
Mikor Sumi befutott,látszott,hogy ez nem valaminek a kezdete,hanem a vége.
Innéttöl kezdve,az F1-nek igen is szüksége van a fiatalitásra,mintahogy ez lassan meg is történik.Nem lennék meglepve,ha jövöre Kubica küzdene a bajnoki cimért Kovalainenell,és Hamiltonnal. -
Nos...igen. A sportág egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) alakja az idény végén végleg szögre akasztja a bukósisakot. Nem láthatjuk minden második hétvégén kedélyesen végigsétálni a paddockban, nem lesz több ugrás a dobogó tetején Schumacher-módra.
Én személy szerint sajnálom, bár megértem. Ha sikerül megnyerni a világbajnokságot, akkor mint bajnok, de ha nem sikerül, akkor is emelt fővel búcsúzhat szeretett sportágától.
Köszönjük Michael, és sok sikert kívánok az elkövetkező években!
-
ahh miért kellet törölni a hsze-emet:( nah nem baj, indoknak ott van, tessék mindenkinek elolvasni!!!:D -
Jahh! :-) -
szerintem meg: - jövőre neked kell itt állni :)