4228
  • Free
    Tudna valaki segíteni nekem Postfix beállításban ?

Valamiért ha egy gépről levelet szeretnék küldeni egy általam hostingolt domanen keresztúl mndig "relay Accsess Denied 554 " hiba jön vissza

Ha valaki otthon van a postfixben pls help mert fontos lenne
  • lck #745
    Nem tudod 1.2-es UHU-t mikorra igérik ?
  • drigloi
    Sziasztok!

Én már 1,5 éve használok Linuxot, először Debiannal keztem, mert volt egy hozzáértő cimborám, aki segített - de nem ment a hangkarim és az USB-s egérrel is machinálni kellett. Aztán live cd-vel próbálkoztam (Knoppix), ahol minden ment automatán és így meg tudtam tapasztalni, mire is képes a Linux.

Jelenleg elégedett UHU-Linux desktop felhasználó vagyok: természetesen ez sem egy tökéletes disztrib, de egy pár előny: full magyarul van, barátságos és egyszerű telepíteni, nagyon aktív community-je van itt Magyarországon és van benne mplayer ill. automount - emiatt egy magyar kezdőnek szerintem ideális választás.

Ha Linuxra vállalkoztok, akkor fel kell készülni, hogy sok-sok doksit kell olvasni. Emellett azonban a lists.uhulinux.hu levelezőlistára feliratkozva csatlakozhatsz a közösséghez, ahol kezdő-haladó egyaránt megkapja a szükséges segítséget mindenféle problémához. Ráadásul most készul az 1.2-es UHU, ami nagy durranásnak ígérkezik.

Ha érdekel live-cd (telepítés és merevlemez használat nélkül próbálhatsz ki működő Linuxot): UHU-Live CD http://uhulivecd.linuxuser.hu/
  • af27
    Kösz a tippet, erre már én is gondoltam, majd megpróbálom.
    ;)
  • tomo
    egyetertek Harder rel, egy igazi linuxos rendkivul segitokesz (mondjuk a lustasagot nem nagyon komaljak, tehat latszania kell hogy probalsz utanaolvasni , ertelmesen kerdezes ilyesmi...), az ilyen alakokkal mint aki itt keltette a feszultseget meg nem kell foglalkozni.
  • Harder
    Jól megragadtad a lényegét, ugyanez jutott eszembe nekem is a hozzászólásit olvasgatva. :(
    Szerencsére a linuxos többsége nem így áll hozzá a kérdéshez, legalábbis a linuxos fórumokat olvasgatva így érzem. Ott legtöbbször a suse-t, mandrake-t és uhu-t ajánlják a kezdőknek, bátorítják őket hogy próbálják ki, olvassanak minnél többet stb...
  • Ersiman
    Hát nem nyilvánvaló? Hogy néhány kiválasztott (tudod akik reggelente a piros bogyót válsztják, vagy a kéket?) játékszere legyen, akik ezzel hirdethetik felsőbbrendűségüket a plebs (windows használók) felett.
  • lck #739
    Ezek szerint azzal hogy elkezdtek normális grafikus felületet írni linuxra, a sírját kezdték ásni ? Tovább kérdezek: mi a linux célja ?
  • Ch_Slater
    ezekkel a hozzászólásaiddal kizárod azokat az emberkéket, akik nem vérprofik és fokozatosan szerenének beletanulni a dolgokba.

"Ha erdekli az egesz rendszer, akkor ugyis addig butykoli, amig mindent belo, ha nem, akkor majd kesobb sziv egy parat, nehany ujratelepites utan megunja az egeszet, es visszamegy a win-hez. :^)"

Szerintem pont ezzel a módszerrel fog visszahúzni a winhez (mármint a mostohább distro-t első linuxnak akcióval), mivel ha már az elején konfig file-okat kelle szerkesztgetnie, de nem tudja megnézni hogy kell mert nincs net, és esetleg winbe se tud visszaugrani hogy megnézze, mert a boot loader se jó... nah nem is ragozom tovább, totális káosz. pedig lehet nem hobbi szinten érdekelné a dolog, de nem tuti minden probléma után a netcafé-ba lerohangálni. és a könyvek sem olcsók...
    persze aki véresen-halálosan komolyan gondolja (megélhetés, ez a munkája, stb), annak nyilván ez a járható út, mert igy tuti megtanul mindent, ezt elismerem, de ha nem ez a munkája akkor nincs olyan időmilliomos aki eltötyörögne egy rendszerrel (mondjuk hogy 3 nap alatt rájöjjön h mért nem megy a hangkártya)...
  • AtomHeart
    "akit érdekel, de nem linuxozott soha ezekkel beletanulhat, átnézheti a konfig file-okat szopás nélkül"

Slack, vagy egyeb mostohabb distrib alatt a felhasznalo biztos, hogy belenez a conf. fajlokba, es ezert kesobb nem lesz gondja, vagy konnyebben megoldja.

"ha érdekli az egész rendszer akkor ugyis tovább viszi és megtanulja. ha meg nem akkor egy idő után ugyis otthagyja az egészet"

Ha erdekli az egesz rendszer, akkor ugyis addig butykoli, amig mindent belo, ha nem, akkor majd kesobb sziv egy parat, nehany ujratelepites utan megunja az egeszet, es visszamegy a win-hez. :^)

"Van aki csak dolgozna a géppel, esetleg internetezne stb.. kicsit, és nem érdeklik a finomabb beállítások. Ezt a réteget - és ők vannak többségben - kell megfogni. A te módszered csak arra jó, hogy elrémíssze őket"
    "Szerintem egyébként nagyobb arányban használnának linuxot pl.: a biztonságos és jogtiszta NET miatt, mint amiatt hogy konzolba írogassanak"

Hat jo, "fogjunk meg" mindenkit, teritsuk oket a jo utra, meg ha a tobbseg annyit fog erteni a linuxhoz, mint egy titkarno a win-hez. S majd, ha a lin es win hasznalok aranya lesz 50-50%, akkor majd warezolhatjuk linre is a norton antivirus pro linux editiont meg Kerio ultra special edition for linux-ot, mert a sok "lama" miatt konnyebb dolguk lesz a virusiroknak, linuxon majd jobban terjednek a virusok...

E volna az en szereny velemenyem, remelem erthetoen fogalmaztam. Ugy hogy...:^)

• lck #736
    Szerintem egyébként nagyobb arányban használnának linuxot pl.: a biztonságos és jogtiszta NET miatt, mint amiatt hogy konzolba írogassanak. Ez a NET egyre nagyobb eltejedése miatt egyre jobban így lesz. Ezért mindenképpen nagyobb jövője van ( ha egyáltalán van ) a Suse tíusu rendszereknek. Amik meg igazából nem a linux alapfilozófiáját képviselik. Bár ezek a felhasználók meg a win-ről nem nagyon mondanának le. Multiboot használata meg az átlag felhasználóknak szintén macerás.
  • Free
    ha íg be lehet szálni a vitába. akit érdekel a Linux és megfogja valamivel annak édes mind1 lesz hogy grafikus vagy konzol felületen látja a dolgokat. én 2 éve foglalkozom Linuxal és Debian volt az első amit megpróbáltam telepíteni de már a telepítésnél és a particionálásnál elakadtam. nem értettem hogy minek neki9 ennyi partició. utánna mandrake és az feltelepítette magát csont náélkül. ott értettem meg hogy mire és miért kell annyi partició abból tanultam meg hogy láttam a grafikus telepítőn hogy miket csinál autómatán. soha nem használtam grafikus felületet csak néha kíváncsiságból de hamarabb meg lehet találni a beálításokat egy midnight commanderrel mint mondjuka kár KDe vagy Gnome alatt "szerintem" meg a grafikus felület mit sem ér ha az ember nem látja mi zajlik alatta hogy mit miért tesz és mit hogyan kell beálítani. szerintem a konzol és a grafikus felület eggyaránt fogja érdekelni azt aki Linuxra vált . Na meg senkit nem lehet meggyőzni hogy woinfosról váltson Linuuxra mindaddig amíg önmagáztól nem akarja mert akármennyire is szeretjük a Linuxot még mindig nagyon kevés alkalmazást lehet rá megtalálni és hőát ég mindig nem felhasználó barát de nem is arra való. én a két év alatt nagyon sok mindent megtanúltam a konzolon keresztűl grafikus felület nélkül de pl egy lev rendszer meg egy DNS szerver beálítása még mindig gondodt okoz és azt akármennyire is szeretném grafikus felület alatt sem fogom megtanúlni mert a rednszer alapjával kell tisztában lenni. na uff BUÉK mindenkinek :D
  • lck #734
    Nekem eddig Suse alatt is akadt dolgom konfig fájlokkal. ( pl.: x86config-gal az Nvidia driver miatt, fstab-bal a mobilrack miatt ) Szerintem aki win után lin-ba kezd igen is elég ez az egykét konfig szerkesztés. Aztán ha többet akar és többet tud, úgysem elégszik meg ennyivel. Egy Suse-vel vagy UHU-val kicsit nagyobb az esély hogy a sulinetes gépen kicsit tovább éljenek ezek a rendszerek. Bár véleményem szerint az esély sajnos így is elég kevés rá. ( Annál is inkább mert ha azt nézzük egy bolti Suse kb. egy árban van az XP home-mal. )
  • Ersiman
    Már megbocsáss, de ha logikai és/vagy türelemjátékra vágyok, veszek egy ötezer darabos puzzlet! Garantált az elfoglaltságom hónapokig. Egy oprendszer viszont működjön, ahogy felrakom a gépre, ne kelljen heteket szívni vele, hogy azt csinálja amit kell. Egy gép működjön, ha bekapcsolom, így is - úgy is meg kell tanulni egy csomó program kezelését, feleslegesen nem akarnám magamat szivatni.
    Persze aki arra vágyik, hogy az oprendszerét hangolgassa, az ízlése szerint formálja, annak is adott a lehetőség, hát tegye!
  • Ch_Slater
    ennek ez a módja.
    totál egyetértek.
  • Harder
    mit csinalsz, ha elszall az x?

- Ha érdekel a rendszer, ha érdekel a linux, beleásom magam a config fájlokba meg a google-ba és megkeresem a megoldást.
    - Ha nem érdekel, akkor újrahúzom és kész.

Továbbra is azt mondom, hogy "kezdj egy egyszerűbb megoldással, szeresd meg, ásd bele magad ha érdekel". Te valszeg abból indulsz ki, hogy mindenkinek sok kedve és ideje van szöveges szerkesztgetni a config fájlokat -> ami már boccs, de "baromság". :) Van aki csak dolgozna a géppel, esetleg internetezne stb.. kicsit, és nem érdeklik a finomabb beállítások. Ezt a réteget - és ők vannak többségben - kell megfogni. A te módszered csak arra jó, hogy elrémíssze őket.
  • Ch_Slater
    jó, te igy gondolod. de szerintem ezzel nem nyersz meg túl sok win-es emberkét. nem fognak neked kezdetben konzollal szenvedni.

mi lesz ha elszáll az X? épp ez a lényege a sok alapból "minden müködik" (MDK, Suse) distro-nak. akit érdekel, de nem linuxozott soha ezekkel beletanulhat, átnézheti a konfig file-okat szopás nélkül. ha érdekli az egész rendszer akkor ugyis tovább viszi és megtanulja. ha meg nem akkor egy idő után ugyis otthagyja az egészet.

jah és miaz hogy aki az elejen feladna a Slack-et az késobb a Suset is feladna. ez pont forditva van. aki mar az elejen nem foglalkozik az 1xű rendszerekkel (mint a suse), az késöbb sem foglakozna pl. 1 debian-al (amit en hasznalok)

de nem akarok distro háborút inditani, ugyogy részemrol ennyi...
  • AtomHeart
    Amugy bocsi a kicsit aggressziv hozzaszolasaimert, es BUJJEK mindenkinek!!!!!
  • AtomHeart
    "Felesleges olyasmivel szopatni magad amiért nagyon sok linuxos dolgozott, hogy mára már ne legyen kínszenvedés a használata" - ez is baromsag :^). Igaz, ma mar valoban sok grafikus feluletu konfiguracios progi van, de mint azt mar az iment is emlitettem, mit csinalsz, ha elszall az x?
  • AtomHeart
    "inkább gyakorljon egy uhu/mandrake/suse-val" - ez baromsag. Mit gyakorol az ember uhu/mandrake/suse-val? Gimp-et meg nautilust meg kopete-t..? Mikor fog az az ember belenezni egy x.org konfiguracios fajlba, ha ezeken a disztribeken ismerkedik a linuxszal? Aztan ha elcseszodne valami, akkor ujratelepites, mert fingunk sincs, hogy hova kell nyulni? Badarsag...
    Szerintem aki linuxra akar valtani, az Slack-el kell kezdje, aki pedig mar az elejen feladna, az kesobb a suse-t is feladna...
  • Ch_Slater
    szerintem is jobb egy olyan distroval kezdeni ami gond nélkül felmegy és rögtön indul vmi grafikus felület. az azért jóval nagyobb bitonságot ad, minthogy elindul karakteres módban és azt se tudja mi van. pláne ha a boot manager se jól konfigurálódik és nem bootol a "biztos pont" windows se. inkább gyakorljon egy uhu/mandrake/suse-val, utana ha olyan a vére ugyis kipróbál mindent :))
    nekem most debian van, sok dologgal megszenvedtem, de minden sikerült végül. és az jó érzés volt, amikor sikerült.. de azért egy jó ideig az elején nem ment semmiféle X felület, szerintem a "kezdök" 95% ilyenkor erősen feladná és a linux környékére se nézne többet..

uff
  • Harder
    Szerintem meg pont hogy jó egy grafikus felülettel kezdeni, az kedvet csinál a linuxhoz, és remélhetőleg később - mikor jönnek gondok - már nem vált vissza win-re. Felesleges olyasmivel szopatni magad amiért nagyon sok linuxos dolgozott, hogy mára már ne legyen kínszenvedés a használata.
  • AtomHeart
    Ha meg akarod ismerni a linuxot, akkor Slackware-el kezd. Izzadj meg azert, hogy mukodjon a hangkartyad, legyen neted, igy legalabb tanulsz is valamit.
    Ha csak a KDE-ben akarsz klikkelgetni, mahjjongozni, es csodalgatni a szep ikonokat, akkor egy suse is megteszi...
  • Free
    jah arra gondoltam :D köszönöm megoldódott
  • Ch_Slater
    ööö nemtudom erre gondolsz-e, de ha pl. konzolban ugy inditasz el egy progit, hogy:
    program_neve & (pl.: setiathome &)
    akkor az a háttérben fog futni és elindulása után rögtön visszakapod a prompt-ot, tehát tudsz tovább dolgozni. a háttérben futó progikat a jobs paranccsal tudod megnézni. elötérbe hozni asszem az fg paranccsal, amit a jobs parancsnál látható számmal egészitesz ki (talán vmi ilyen: fg %1)
    lehet nem erre gondoltál
  • Free
    ujjabb Láma kérdés.

Egy programnak hogyan tudom megmondani hogy a háttérben fusson ? az a géz hogyha a rendszer indulásánál adom meg hogy indítsa el rendben megteszi de mivel a program nem lép vissza aprancsértelmezőbe ezért a listában utánna lévő folymatokat nem indítja el a gép.
    Remélem jól fogalmaztam :D

Köszke
  • Ch_Slater
    jah és sokféle doksi lelöhelye: Doksik

lehet ismered a helyet, akkor nem szóltam...
  • Ch_Slater
    a zUHU jó, meg minden, de azért azt mondják (nem tudom nem próbáltam), hogy néha elég problémás tud lenni. nekem a debian elött mandrake volt fenn és egy rövid telepítés (30perc) után mindent lehetett használni, nem volt semmivel gond. telepítö egyszerű, világos nem okozhat gondot senkinek...
  • skristof
    énis így gondoltam...

sajna rá vagyok kényszerülve, h maradjon az ikszpé is, játékok és bizonyos progik miatt

bízom az UHU Linux magyar dokumentációjában, remélem sikerül valamit alkotni ;)
  • lck #717
    A háttérben futó alkalmazásnál, háttérben futó folyamatra gondoltam. Most csak 18 van. NET-tel ( vírusirtó + tűzfal stb. ) 26 alatt sosem álltam meg.
  • lck #716
    Én most Suse 9.2-t nyomatom.

Totál meguntam a zikszpét. Minden működik,tök gyors, játékok futnak, sosem fagy le. - Unalmas.

Most itt a Suse ! Akkora láma vagyok benne hogy még egy parancsikont sem tudok kirakni az asztalra. - egy újabb kihívás. Tök jó.
    Tényleg.

Persze nekem is ott van mellette az XP, de csak játékoknak. Igy sokkal kevesebb a háttérben futó alkalmazás. - gyorsabb. + Linuxos netezés biztonságosabb (lesz, ha sikerül beizzítanom.)
  • skristof
    köszönöm, közben énis az UHU-t szavaztam meg magamnak!
    szerintem hamarosan jövök a hülye problémáimmal! ;)
    Linuxra fel!
  • Ersiman
    Amit érdemes kipróbálnod: blackPanther, UHU ezek magyar fejlesztések.
    SuSE, Mandrake kezdőknek nagyon jó disztribúciók és tudnak magyarul.
  • skristof
    sziasztok!
    eddig csak windows-om volt, régóta tervezem az átállást a linuxra (persze win marad mellette). kérdés azthiszem adott: egy n00b-nak mivel érdemes kezdeni, hol találok jó magyar leírást, stb....
    köszi
  • Free
    DC++ lenne az.
    Kitaláltam hogy a 100Mbites szerveren futtatok egy Dc++ Klienst és oda szedem le a cuccost . kicsit gyorsabb lenne mint itthon letőlteni és akkor közben én itthon tudok mást netezni. na meg az sem lenne roszt hogy a jelenlegi szabályok melett hubonként min 2 slot ot meg kell nyitni így itthonról max 2 hubon tudok fent lenni a szevrer viszont a 100Mbittel fent lehetne mondjuk az összes magyar HUB on amin nincs limitálva az egyidejűleg használhato hubok mennyisége.
    Nagyjából enyi
  • nemcsakfeel
    hátnemtom, nekem minden Java-s dolog eddig működött Netscape alatt, csak ez a chat nem..
  • AtomHeart
    Hali!
    Enszerintem az sg chat Java-t hasznal (nem JavaScript!!!), es neked nincs telepitve, vagy nincs konfiguralva megfeleloen a java pluginod. Fel kell telepitened a legfrisebb j2re-t (www.javasoft.com), majd be kell linkelned a mozilla meggfelelo konyvtaraba a megfelelo .o fajlt...mintha. Egyebet nem tudok mondani...
  • Lacc
    Mit nem lehet megcsinálni távolról ssh-val, amit grafikus felületről igen? :)
  • af27
    Fujj a szemtelen. Én nem teszek ilyet szegény linuxommal.
    Még a végén elkap valamit a IE-től.
    Egyébként kösz a tippet, de nemtudom, szerintem nem eredeti ötlet IE-t használni linux alatt.
  • Ch_Slater
    ha activex, akkor lassan lecserélhetnék, mert egyre többen térnek át firefoxra vagy operara...