• Sidewinder
  #75
  Elolvastam. Pár dolgot hozzátennék. A Greenpeace gyűlöli az atomot, akár még a szenet is jobban támogatná,csak ne atom legyen. Pedig az normál üzemben sokkal szennyezőbb, mint egy atomerőmű. A Paks 1-et is be akarták záratni, az meg már mindegy, hogy miként lesz előállítva a kieső elektromos energia, ugyanolyan stabilan és folyamatosan, mint ahogy a paksi erőmű szolgáltatja, éjjel-nappal heti 24/7-ben. Gondolom külföldi energiaimportból, mert az nagyon jó, ha olyat importál az ország, esetleg drágábban amit saját maga elő tud állítani.
  Aztán a másik dolog, hogy a paksi atomerőmű a megye legnagyobb munkáltatója, és elég jól fizet is, így kb. kihalásos alapon lehet oda bejutni dolgozni, mert olyan túljelentkezés van. Ez a Paks-1. Nekem is vannak ismerőseim akik ott dolgoznak, elég komoly választékban,ami a munkaköröket illeti. Mérnök, biztonsági őr, karbantartó, informatikus. Az egyik mérnök ismerős(BME-n,tanult,nem a Szovjetunióban, oroszul nem tud,pedig neki még kötelező volt az iskolában) mondta,hogy az oroszok sokkal jobb minőségű üzemanyagot gyártanak, mint a nyugatiak. Van összehasonlítási alapja, mivel járt több amerikai francia és angol erőműben is. Ahol mindent elmondtak neki és a kollégáinak,több hetes tanulmányutak voltak. Amit megerősít az annyi, hogy a dokumentumkészítés az nem megy az oroszoknak. Az amerikai cakk-pakk eléd pakol egy olyan tervdokumentációt, amiben minden benne van az utolsó csavarig,és csőig. Az oroszoknak meg ott van a fejébe az ismerősöm szerint baromi jó és megbízható terv,amit viszont csak részleteiben tudnak a papírra vetni. Például külön-külön megcsinálják a primer és szekunderköri rendszerek terveit kiválóan. Aztán amikor minden egyes rendszer terve megvan,nem tudják egybe fésülni,mint dokumentumot. Azt,hogy az orosz erőművek,konkrétan a VVER-ek nagyon jó és megbízható konstrukciók, azt a több mint 1500 reaktorév biztonságos üzemidővel is indokolta. Járt orosz erőművekben is, de csak a 90-es években. Az RBMK- reaktorokkal kockázatelemzési szempontból foglalkozott, járt RBMK erőműben is. Arra nem mondja azt,hogy jó, mert nem az. Bár előnyei is voltak (üzem közbeni üzemanyag csere lehetősége például),de azoknál jóval több kockázata.
  A Titán-2-es hegesztőszakember kiszivárogtatását már korábban olvastam, a 444-en. Csak megtanultam, főleg az "Úristen, mekkorát fitogtatott Kína" című cikkük után, hogy az Oroszországgal és az oroszokkal kapcsolatos cikkeik esetében azt se higyjem el a 444-ek, amit 6 év múlva fognak kérdezni. Mivel ebben a cikkben azt hazudták, hogy Kína a második ország a világon az USA után, amelyik 5. generációs vadászbombázót mutatott be 2014-ben,a egy nagy kínai repülőnapon. Konkrétan a J-31-et, ami egyébként annyira "saját" fejlesztés, hogy a MiG-29-esek Klimov gázturbinái dolgoznak benne. Vagy ötször leírták,hogy az orosz ötödik generációs PAK-FA még nem létezik, csak "tervezgetik", de a kínai gép már repül. Az az aprócska tény nem zavarta őket, hogy a PAK-FA (ma már Szu-57,mert szériagyártásba került) 2010 januárjában már repült, és 2011 nyarán már a MAKSZ-2011-en közönség előtt bemutatót repült...
  Voltak páran akik videót is linkeltek hozzászólásban, a 2010-es és a 2011-es repüléseiről a "nem létező" orosz gépnek, de ez sem hatotta meg a tévedhetetlen zseniket annyira, hogy helyreigazítsák a cikket. Aztán még ott volt például,a Sikorski külügyminiszter hazudozása,ami miatt le is kellett mondania. A kamut gondolkodás nélkül leközölték, majd azt már elfelejtették megírni, hogy a külügyminiszter lemondott, és bevallotta, hogy hazudott. A "több évtizedes tapasztalatú szakember" pedig az akkori emlékeim szerint talán fél vagy egy évvel került a cikk születése előtt a Titan-2-höz, és az akasztotta ki, hogy minősítő vizsgafeladatként élesben magán a Leningrád-2 erőművön kellett hegesztenie.Azóta nem tudom,honnan lett évtizedes tapasztalata a Titan-2-nél.
  Csodálom, hogy az asztraveci erőmű nem lett megemlítve jobban. Egyrészt pár hónapon belül indul, másrészt ott leejtették az egyik reaktortartályt. A leejtett reaktortrartályt megvizsgálták, nem sérült meg, de a Roszatom felajánlotta, hogy gyárt nekik helyette egy újat.A megrendelők így az új reaktor gyártását választották.
  "nem változott ott semmi" ja, végül is tényleg nem, például feltalálták a zónaolvadékcsapdát, amit először a Tianwani erőműbe építettek be. Plusz még van egy rakás más új innováció az erőműveikben, de biztos semmi nem változott.