• Sidewinder
  #70
  A Roszatom jelenleg a világ legnagyobb atomerőmű építéssel foglalkozó cége. 36 megrendelésük van atomerőművekre, ami több mint a világ összes többi egyéb atomerőmű építéssel foglalkozó cégének együttvéve. A biztonsági aggályokról annyit, hogy az ő VVER-1200-as reaktoruknak adta meg a világon először a nemzetközi atomenergia ügynökség a 3+ generációs besorolást. Ami a legfejlettebb technológiának számít. Ezen kívül a szóba jöhető egyéb építő cégek közül a Roszatom tudott elsőként felmutatni referencia erőműveket a paksi projecthez. A két fő szóba jöhető rivális,az amerikai-japán Westinghouse és a francia Areva paksra ajánlott modelljei közül mindegyik csak papíron létezett. A legkésőbb a Westinghouse AP-1000-ből épült referenciablokk, tudomásom szerint Kínában. A Westinghouse azóta egyébként csődeljárás alá került. Finnországban a franciák EPR blokkokat építettek. 11 év késéssel és három és félszeres költségtúllépéssel adták át az erőművet.Pedig ott Brüsszel nem állíttatta le a projectet, mint ahogy a Paks-2-őt megállították 18 hónapra.
  A Roszatomnál inkább az a gond, hogy annyi lett a megrendelésük, hogy az időleges felfüggesztés miatt Paksról sok szakembert átvezényeltek más projectekre, aztán a szakemberhiány miatt most bővíteni kell a csapatot, hogy tudják tartani a tervezett menetrendet. Ezért nyilatkozta a Roszatom főigazgatója, hogy már az elkövetkezendő hetekben több tucat mérnököt küldenek Paksra.
  Az észak-orosz nukleáris baleset meg egy alapvetően más tészta. Az egy fegyverteszt volt,amit soha sehol nem vernek nagy dobra. Évtizedekig csak azok fogják tudni róla az igazat, akik ott voltak. A nukleáris energia békés célú felhasználásához annak semmi köze.
  Csernobilt letagadták Gorbacsovék, de attól még, ha leáll valamiért egy orosz atomerőmű, azt még aznap olvashatod a hírekben.
  Ez a "szellemileg kulturálisan" is elmaradott duma meg leginkább az év vicce. A művészetben, irodalomban, zenében alkotnak és alkottak világszínvonalú műveket. A programozóik világbajnokságokat nyernek rendszeresen, a szakmunkás tanulók meg World Skills versenyeket. A baj annyi, hogy te csak a tahó BMWs/Mercis maffiózóikra figyelsz. Vagy ott van a balett,amiben világelsők, a ritmikus gimmnasztikában világelsők. Plusz a balett táncos csajok sokkal szebbek, mint az általad igen nagy lelkesedéssel belinkelt bunkók :) Technikai sportok közül a Dakar rally kamionos részében világverők a Kamaz már a 15. bajnoki címét nyerte tavaly. Az 15-ből 11-et nyertek zsinórban. Az egyetlen márka ami meg tudta közelíteni a Kamaz sikerszériáját, az a Tatra volt. Ők hatszor nyertek Dakart. A másik technikai sport amiben kiemelkedők az pedig a műrepülés.