359
-
mizar1 #159 Először is nem válaszoltál a kérdésemre, hogyan fogod a rádióddal a rádióadás száguldozó fotonjait.
Rajzold le légyszíves a rádióadó antennáját, mondjuk a Kabhegyit, és azt, hogyan terjednek a fortonjaid.
Én gömb alakú hullámfrontokat fogok rajzolni, te kis golyócskákat, ahogy kivettem az eddigi írásaidból.
Aztán, ha esetleg belátod mégis, hogy a rádióadónál hullámfrontok gömbfelületei terjednek, akkor magyaráztd el, mi a különbség a rádióhullámok és a fény között.
Ne mellébeszélj, várom a válaszaidat, a feltett kérdéseimre.
Utoljára szerkesztette: mizar1, 2015.05.15. 10:38:24 -
#158 Nem azért mert gömbszerűen terjed. A szomszédom kinyitja a fém garázsajtóját és elhallgat a rádióm. Pont az újszegedi átjátszó irányába esik.
A hang másképpen terjed, gömbszerűen. Ha egy robbanás történik az adónál vagy mondjuk éppen ott villámlik akkor hiába van nyitva a garázsajtó, a mennydörgést akkor is hallod mert a hanghullámok megkerülik, körbeölelik a fémkaput. A hanghullámok nyomáshullámok és a nyomáshullámok nyilvánvalóan behatolnak a garázsajtó mögé. Mert gömbszerűen terjednek.
Ha egy lézerrel a szemembe világítanak az adótoronyról, vagy éppen hegesztenek ott, akkor elég egy tízforintost a szemem elé tenni és már nem látom a vakító fényt (csak a szórt fényt ami másfajta hatás).
De nem válaszolsz a 155. kérdésre:
Miért nem terjed az EM hatás gömbszerűen, ahogy egy ilyen térkitöltött médiumtól elvárható és miért szigorúan egy egyenes mentén váltakozik a nemtudjukmi. -
mizar1 #157 Igen, engem is meglep.
Így meg is kérdezem, hogyan fogja be a rádiója az egyenes vonalban repkedő fotonokat, amikor a szobájában a Kossuthot hallgatja.
De te is válaszolhatsz.
Utoljára szerkesztette: mizar1, 2015.05.15. 07:45:19 -
VolJin #156 Meglepő, de Astrojan is folyamatosan cáfol téged -
#155 Jó, akkor próbáljuk meg kitalálni, mi lehet az elektromágnes a nemlétező térben, magyarul mi lehet az az anyag ami kitölti a vákuumot és egyszer mágnes egyszer meg elektromos.
Mi lehet az amit ha megpöckölünk akkor a hatás egyenes vonalban terjed, hiszen egy foton biztosan nem fog gömbszerűen száguldozni, ezt leszögeztük.
Miért nem terjed ez a hatás gömbszerűen, ahogy egy ilyen térkitöltött médiumtól elvárható és miért szigorúan egy egyenes mentén váltakozik a nemtudjukmi. -
mizar1 #154 Csakhogy te vagy megcáfolva.
Ugyanis a fizika szerint a fény elektromágneses hullámként terjed.
Valamit te nagyon félreértettél, ha egyáltalán volt a kezedben fizikakönyv. :-)
Utoljára szerkesztette: mizar1, 2015.05.14. 20:16:15 -
gforce9 #153 Minden meg lett cáfolva, csak te nem vagy hajlandó elismerni. És a cáfolat matematikai részleteit pl. rajtam kéred számon. Elmondtam, hogy miért nem stimmel az elmélet logikailag. Elmondtam, hogy nem vagyok fizikus. Te meg kéred hogy magyarázzam meg, hogy miért terjed a közegből kilépve azonnal 300k/s-es a fény. Nos, tessék fellapozni a fizika könyveket, pontosan le van írva a fény viselkedése. Azt is ki lehet bogarászni, hogy mi is történik a fénnyel, ha áthalad egy anyagon. Azt is meg lehet tanulni, hogy mikor mi történék vele, ha különböző elektronszerkezetű anyagokon halad keresztül, de ez már kvantumfizika. Gazdagon képletekkel levezetésekkel, amelyek működnek, mindennek a mikéntjét meg lehet találni. Te erre kitalálsz egy hasból előrántott dolgot, ami logikailag sem állja meg a helyét (biliárdgolyó effektus lenne). És azt várod, hogy bárki ezt így be is vegye, homlokegyenesen ellentétes módon, mint amilyen úton a többezer a témában dolgozó fizikus jár. Ehh akármennyire is próbálod a kimért stílusoddal palástolni ez az egoizmus csúcsa. -
mizar1 #152 Sok értelme nincs, hogy ilyesmire válaszoljak. Legföljebb annyit, hogy semmi nincs megcáfolva abból amit írtam eddig. -
mizar1 #151 Hát egy foton, biztosan nem fog gömszerűen száguldozni. :-)
Amíg nem szakadsz el attól, hogy a térben fotonok röpködnek, nem fogsz érteni semmi.
A fény terjedése a tér pontjainak elektromágneses váltakozása.
Ilyen egyszerű. -
VolJin #150 "Mindenesetre jópofa, hogy mint a bibliát fölmondjátok a kisiskolás könyveket, és aki gondolkodásra kényszerít benneteket az visítva hülyének nevezitek."
Az a baj, hogy téged nem lehet gondolkodásra kényszeríteni, csak a gondolatilag megcáfolt elképzeléseidet szajkózod. -
#149 Szerintem ez a baj. Mert a fénynél NEM terjed gömbszerűen. A foton egyenes irányban, egyenes vonalban megy. A foton energiája a hullámhosszával jellemezhető és ez nem változik milliárd kilométereken vagy akár milliárd fényéveken keresztül.
Ha a foton gömbszerűen terjedne akkor az energiája elveszne, színe kifakulna, hullámhossza kinyúlna. De nem tesz ilyet.
A fotonnak nincsen hullámfrontja ebből következően. Hányszor írjam le, hogy a fotonok sűrűsége, intenzitása, a fény fényereje csökken le a távolsággal, nem az energiája.
Azért tűnik gömbszerűnek a fény terjedése mert minden irányba indul foton, de a foton egymaga NEM terjed gömbszerűen. Egy foton csak egy irányba megy. Ha nem ezt tenné akkor csökkenne az energiája, azaz a hullámhossza.
De nem csökken. -
mizar1 #148 A hullámfrontok gömszerűen terjednek.
A hangnál és a fénynél is.
Mi ezzel a problémád?
Ha egy hangtölcsért haszálok a hangforrásnál, vagy egy parabola tükröt a fény esetében, azzal csak lekorlátozom, egy irányba.
-
#147 Szerinted egyenes vonalban terjed a hang vagy gömbszerűen ?
(mondjuk egy tengeralattjáró hangja 1 km mélységben vagy egy héja vijjogása a levegőben 1 km magasan)
-
Venator #146 Ez történt:
Magyarázat -
mizar1 #145 Pontosan hallod, hol a hang forrása.
Jó az analógia a hullámfrontok terjedési mechanizmusára.
A hang esetében nyilván azért nem tudod pontosan belőni a forrást, mert a hullámhossz igen nagy a fényéhez képest. De minél rövidebb a hullámhossz, annál pontosabban megmutatod a hang forrását.
A fény terjedése az elektromágneses mező pontjainak periodikus elektromágneses változásai. Ezek hullámfrontjai terjednek.
-
#144 "A terjedés mechanizmusa teljesen analóg azzal amit a fény terjedéséről írtam, azzal a különbséggel, hogy ott a "részecskék" még kisebbek.."
Könyörgöm az élő meg a nem élő istenre, a vízben NEM egyenes vonalban terjed a hang, a levegőben NEM egyenes vonalban terjed a hang.
Amennyiben bebizonyítod, hogy a vízben csak és kizárólag egy egyenes mentén terjed a hang ahogy a fény teszi, és NEM gömbszerűen terjed a vízben vagy a levegőben mint ahogy teszi, akkor kezdhetünk foglalkozni vele milyen előnyei lehetnek a modellnek.
Értsd meg végre, a vízben terjedő hang NEM analógia a fény terjedéséhez mert a fény EGYENES VONALBAN TERJED.
A hang meg gömbszerűen, mert az egy közeg rezgése.
A fény meg nyilvánvalóan NEM egy közeg rezgése, mert a foton NEM gömbszerűen terjed és nem veszíti az energiáját a távolsággal, hanem a fotonok sűrűsége csökken, négyzetesen. -
mizar1 #143 Nekem nem muszáj, de szívesen válaszolok.
Nem képzelgés kérdése, ezért szerintem jobb, ha te sem képzelegsz üres téren. El kellene hogy gondolkodj azon, de teljes mélységében, hogy az üres tér nem lenne más mint távolság bármely irányban. Ez matematika, illetve geometria.
Képzetes geometriai térbe nem tehetsz anyagot. Beszélhetsz róla, mondhatod, hogy szeretnéd ha így lenne, mert csak így tudod elképzelni, de a Világ nem ilyen. A Világ anyagi, és soha senki semmilyen műszerrel nem tudott olyan helyet mutatni benne, egy tűhegynit sem, ahol ne lenne jelen anyag, annak valamilyen megjelenési formájában. Ha létezne cseppnyi üres hely bárhol, az maga lenne a csoda. Azért lenne csoda, mert képzetes térbe csak Isten tudna anyagot varázsolni, Isten viszont nem létezik, csak anyag van.
Hát nem egészen hasból előrángatott dolog, a fény, illetve az elektromágneses energia terjedés 300 ezer km/s (pontosan 299 796 m/s) értéke, ha az anyagnak más rendszere nincs a terjedés irányában. Ott annyi tehát, amit vákuumnak nevezünk, de valójában ez nem üres geometriai tér, hanem az anyagnak egy megjelenési formája.
A sűrűbb közegből kilépő, azonnal 300 ezer km/s-sebességre váltó terjedési sebesség problémáját nem értetted meg.
Előhoztad, hogy nem hallottam törésmutatókról, frekvenciákról... -Nos szerintem fogd vissza magad mások hülyének nézésében.
Inkább válaszolj arra, hogy a te általad elfogadott modell milyen hatásmechanizmussal magyarázza, hogy az üvegből kilépő fény azonnal, az üveg felületét elhagyva gyorsulás nélkül ismét 300 ezer km/sec-ra vált a ~ 200 ezer km/sec -ról?
A "te" modelleddel, ahol fotonok repkednek érthető, hogy üvegbe lépve a sebesség lecsökken 200 ezerre, de mivel magyarázod a "te" modelleddel, hogy kilépve ismét azonnal 300 ezerre vált? Tényleg kíváncsi vagyok rá.
Az utolsó mondatod a minősítésemről szól, azzal nem foglalkozom.
Utoljára szerkesztette: mizar1, 2015.05.14. 08:01:36 -
mizar1 #142 Nem értem, Astrojan, mi a gondod?
Ismert előtted a hang terjedésének mechanizmusa.
A levegőben ugye ~ 343 m/s
Ahol az atomok szorosabban vannak egymás mellett ott nagyobb.
Vízben 1407 m/s
Acélban 5920 m/s
Gyémánban 18000 m/s
Minél közelebb vannak az anyagi részecskék egymáshoz,, annál gyorsabb a terjedési sebesség. Mindenhol hallod a hang forrását. A hullámfrontok terjednek, a frontok közötti távolság nem változik.
A terjedés mechanizmusa teljesen analóg azzal amit a fény terjedéséről írtam, azzal a különbséggel, hogy ott a "részecskék" még kisebbek, még közelebb vannak egymáshoz, valamint valójában nem összekoccanásokról van szó, hanem a pontok elektromágneses változásainak átadásáról pontról pontra. -
#141 Ugye ezt nem nekem címezted? Remélem, mert elég sértődős vagyok..
Nem gondolom üresnek a teret, nekem kitölti a DVAG, gravitonsugárzás, végtelen távolságra. Ez a sugárzás az elektromos töltések szállítója és ez a komplex maga lesz a foton. Tömegektől távol a komplex sebessége = c.
A fotonoknak VAN gyorsulásuk, százszor elmondtam már, a Föld felé esve gyorsulnak. Fölfelé is gyorsulnak, a fotonok sebessége tömegközelben irányfüggő.
A golyócskás a Te modelled (lásd Menahem Simhony: electron-positron lattice)
És most: csak egyetlen kérdés érdekel, csak egyetlenegy, a többi nem.
Miért nem oszlik meg a többi golyócskán a foton energiája, amennyiben ütközéssel adja át az energiáját a következő rácstagnak és az összes többi hozzá érintkező vagy kapcsolódó rácstagnak NEM ad át energiát.
Egy golyót 12 másik golyó vehet körül (szorosan). Miért csak egy, csak egyetlenegy golyónak ad át energiát, mintha a többi tíz szomszéd golyó (vagy rácstag) ott sem lenne.
Csak ez az egy kérdés érdekel, semmi más. Ezt válaszold meg légyszíves. -
gforce9 #140 Muszáj írnom.
"Máris nem üres a tér, minden pontban anyag van."
Téged ennyire zavar az üres tér fogalma? :) Egyszerű egoizmus ez semmi több. Nem tudod elképzelni az üres teret így az nem is létezhet. Mosolyogtató.
"Mindig kéznél van a foton, hiszen minden atom körül ott vannak, sőt az atom belsejében is." Hát erre nem lehet mit mondani, ez simán kitaláció. Neked így kényelmes, ennyi.
"A fény csak ~300 ezerrel tud terjedni, hiszen az átadások rövid időtartamai ~300 ezer km-en összegződnek föl egy másodpercre."
Hasból előrántott dolog. Se mérés se semmi mögötte.
"Megmagyarázza, hogy egy lassító közegből miért ~300 ezerrel lép ki azonnal, gyorsulás nélkül." Ezt maximum neked kell megmagyarázni külön. Ha a fényt fotonoknak tekinted, nyugodj meg, 2 atom között ugyanúgy 300k/s-el megy mindegy milyen anyagban megy. Csak az anyagokon belül történik vele ez-az. Gondolom Nehéz átnyálazni a törésmutatókat a frekvenciákat, meg azt, hogy melyik anyag milyen elektronszerkezete hogyan is befolyásolja a fényt. Nekem is nehéz, de én elfogadom, hogy ezt kimérték igazolták. Tudod honnan tudom, hogy igazuk van? Mert kb onnantól, hogy Einstein nobelt kapott a fotoelektromos jelenségekért, azóta is ez a gyökere sok eszköznek amit a mindennapi életben is használunk.
"Megmagyarázza a fény kettős természetét." Rohadtul nem magyarázza meg. Valamint a részecske hullám kettősséget nem csak a fotonnál, hanem többtíz protont és neutront tartalmazó atommagoknál is kimutatták. A kettősrés kísérlet rajtuk is működik.
Egyszerűen elmebaj amit csinálsz itt. Hasból előrántott, semmivel meg nem alapozott, pusztán filozófiából kiinduló agymenés. -
mizar1 #139 De jó, csak nem érted.
Ma már nem leszek.
Ha van időd és megfelelő tudásod, akkor magyarázd el, hogy a kilőtt kis golyóid, miért éppen ~300 ezerrel hasítanak az általad üresnek gondolt térben, miért mind éppen annyival, miért nincs gyorsulásuk, miért lesz ismét éppen annyi, ha kilépnek egy olyan közegből, amelyben lassabban repültek.
Holnap majd elolvasom. Aztán visszatérünk az én modellemre, amelyet nem megérteni akarsz, hanem az elméd tiltakozik ellene, mert mást tanultál. Ezt a golyócskásat.
Utoljára szerkesztette: mizar1, 2015.05.13. 21:28:10 -
#138 De nem választhatsz ki egy vonalat, mert az egy másik világ. Ha egy csövet teleraksz golyókkal egysoros vonalban, akkor némileg olyan eredményt kaphatnál amit magyarázol, de amikor szoros térkitöltésű 3D-s a golyótömkeleged akkor nem csak egyetlen, következő golyónak ad át energiát a forrásgolyó hanem egy tucatnak.
A következő golyó mindegyike, a második körben egy újabb tucatnak adja át, osztja szét az energiáját.
A fény esetében a piros szín határozza meg a foton energiáját és ez nem oszlik szét. Akár milliárd fényév távolságból sem.
Következésképpen az epola modell (ld. Simhony) nem jó semmire.
Utoljára szerkesztette: Astrojan, 2015.05.13. 21:27:05 -
mizar1 #137 "A foton elindul, azt megy arra, amerre neki az egyenes."
-igen, az iskolai tankönyvek szerint.
De azt gondoltam, lehet beszélni fizikáról is, ami több, mint játék különböző golyócskákkal.
Mindenesetre jópofa, hogy mint a bibliát fölmondjátok a kisiskolás könyveket, és aki gondolkodásra kényszerít benneteket az visítva hülyének nevezitek.
Ugyanakkor, ha rákérdezek alapfogalmakra, akkor látszik, hogy nagy a zavar. -
mizar1 #136 Légyszíves ne oktass ki, -ezalatt a minősítéseket is értem.
Olvass vissza légyszíves, hogy kiket írtam. Nálad korábban leírtam már a távolság arányában négzyetes csökkenést egységnyi felületen.
Könnyen eklképzelhető, hogy tudok annyit fizikából, csillagászatból és egyebekből mint te.
Az, hogy miért írok mást, mint amit a fejedbe vertek, annak megvan az oka. -
mizar1 #135 A Te húros megoldásod azért nem volt jó, mert a modelledben az anyagi rendszerek helyváltoztatáskor pixelről pixelre lebomlottak és fölépültel.
Az, hogy a tér minden pontja húrokból ál elfogadható.
A lényeg, hogy nincs üres tér.
A te modelledből nem vettem át semmit. Amit fölvázolta, az több évtizedes elképzelés.
De visszatérve az elektromágneses energia terjedése úgytörténik, ahogy leírtam.
Vagyis a tér pontjainak elektomágneses erőssége változik periodikusan. -
mizar1 #134 Mert kiválasztottam egy vonalat, hogy megértsd. -
VolJin #133 Meglepő, hogy néha gondolkodsz. Mármint olyan agybajos felvetéseid vannak, hogy az ember haja égnek áll, deehhez képest másnál az ilyen rögeszmés tévedéseket meg logikailag meg tudod fektetni, képes vagy leleplezni. -
VolJin #132 "Na most, nézzük meg, milyen előnyökkel jár ez a modell."
Semmilyen. Én írtam korábban azt, hogy szerintem a tér tömöt sorokban egymás mellett álló hurkokból áll, és minden részecske csak ezeknek a hurkoknak a rezgése, és nincs részecskemozgás, csak átadódik az egyik húrról a szomszédosra a kvantumtulajdonsága a részecskének, és ott megjelenik, míg az előzőről eltűnik. Mintha egy nagy végtelenül sok pixeles háromdimenziós monitor lenne az univerzum.
De te ezt baromira félreérted, és téves következtetéseket vezetsz le. -
VolJin #131 "Egyébkéntm, ha úg van amint írod, akkor miért csökken a foton sűrűség a távolsággal négyzetesen? Na, mi a magyarázatod rá?"
Ezt egy ötödikes is értené! A fotonok egyenesen haladnak, de természetesen nem párhuzamosan, mert 360 fokban minden irányba elindulnak, így kétszer akkora távolságon négyszer akkora felületet vetítenek meg.
Olyan, mintha egy-egy vödör festéket kellene szétkenni, egyre nagyobb felületen.
Döbbenet, hogy ilyen téveszméid vannak. Ez megértésben valahol az általános iskola szintjén is elvárható kompetencia lenne... -
VolJin #130 Ez egy téves rögeszme, ami ezer sebből vérzik. Fotonok nem ütköznek, meg egyhelyben sem áldogálnak. A foton elindul, azt megy arra, amerre neki az egyenes. -
#129 "A forrás és a megfigyelő között lévő foton-soron energiaveszteség nélkül ér ide a forrásból az energia"
Ugyan, ne cicózz már, hiszen Te nem egy, vagyis egyetlenegy fotonsorról beszélsz hanem egy teret szorosan kitöltő pingponglabdákról, vagyis fotonokról.
Így aztán NEM NEM NEM egyetlen fotonsoron jön a petró, hanem eloszlik az összes többi pingponglabdán.
Ez a modell semmiféle előnyökkel nem jár ha nem tudod megmagyarázni miért nem megy át energia a többi pingponglabdára és csak és kizárólag az egy egyenesen lévő pongokra terjed át a foton energia és az összes többi pingekre NEM NEM NEM terjed át az energia. Egy csepp sem, annak ellenére, hogy éppen a pong pinglabdákat hoztad példának, ahol ez nyilvánvalóan nem így van.
Érted? NEM NEM NEM NEM így van. -
mizar1 #128 "Ha egy piros fényt megfigyelsz 10 méterről akkor az piros.
De ha száz méterről, akkor is piros, és ha 1000 fényévről akkor is piros."
Nyilván, hiszen a hullámfrontok üteme nem változik az út során. -
mizar1 #127 Na most, nézzük meg, milyen előnyökkel jár ez a modell.
Máris nem üres a tér, minden pontban anyag van.
Mindig kéznél van a foton, hiszen minden atom körül ott vannak, sőt az atom belsejében is.
A fény csak ~300 ezerrel tud terjedni, hiszen az átadások rövid időtartamai ~300 ezer km-en összegződnek föl egy másodpercre.
Megmagyarázza, hogy egy lassító közegből miért ~300 ezerrel lép ki azonnal, gyorsulás nélkül.
Megmagyarázza a fény kettős természetét.
Utoljára szerkesztette: mizar1, 2015.05.13. 18:13:35 -
mizar1 #126 Örülök, hogy megértetted. :-)
A forrás és a megfigyelő között lévő foton-soron energiaveszteség nélkül ér ide a forrásból az energia. Hiszen a fotonoknak nincs tömegük, amelyben elnyelődne.
Utoljára szerkesztette: mizar1, 2015.05.13. 18:07:04 -
#125 Így van, maradjunk ennyiben. Ezen fotonok energiája viszont cseppet sem csökken a hosszú úton (na jó, egy cseppet).
Ha egy piros fényt megfigyelsz 10 méterről akkor az piros.
De ha száz méterről, akkor is piros, és ha 1000 fényévről akkor is piros.
Tehát a foton energiája nem oszlik szét a pigponglabdák között, a foton a teljes energiáját idehozza nekünk. Ha gömbszerűen terjedne a foton akkor kifakulna az a szép piros színe.
Utoljára szerkesztette: Astrojan, 2015.05.13. 18:04:41 -
mizar1 #124 Az irányt a forrás kényszeríti ki.
A gömbszerűen terjedő hullámfront minden pontján csak a forrást láthatod.
Érdekes, hogy nem érted, pedig pofon egyszerű. -
gforce9 #123 Ja persze és az irányt is tudják csak úgy fejből. Igaz nincs olyan részecske ami ezt tudná, de a foton az okos is. :) Najó ennek semmi értelme. viszlát -
mizar1 #122 Bizony, alig jut valami.
A teljes XX. században annyi elektromágneses energiát fogtak föl a Világegyetemből összesen a rádiótávcsövek, hogy egy pohár víz hőmérsékletét alig emelnék meg egy fokkal.
Elképesztően kevés energia jut a földre sok ezer milliárd csillagról. -
mizar1 #121 Úgy igen.
Csakhogy ebben a modellben teljesen szorosan vannak. Úgy mint a pingponglabdákkal szorosan megtöltött dobozban. A golyók nem mennek sehová, csak átadják az impulzus.
A fény esetében az elektromágneses térerőt.
A tér egy pontjában ha méred az elektromágneses változást, akkor azt tapasztalod, hogy annak a pontnak folyamatosan változik az elektromágneses térereje. Ha ezt az idő függvényében egy papírlapon ábrázolod, akkkor kapsz egy hullámfüggvényt.
Lényeg, hogy minden pont elektromágneses térereje úgy változik az idő függvényében, hogy kiadja a hullámfrontokat-völgyeket. De a pontok nem mozdulnak. -
#120 Jól van, átgondoltam mégegyszer. Azért csökken a foton sűrűség a távolsággal négyzetesen mert a gömb felszíne a távolságnégyzettel nő, eff = 4píárnégyzet
Ha a gömb sugara duplájára nő akkor a felszín négyszeresére nő és felületegységre csak negyedannyi foton esik. De a fotonok energiája nem változik.
Ha a pingponglabdákat egy helyen megpöccinted akkor azok NEM adják át az összes energiájukat a következőnek hanem szétosztják a többiek között, így egy kilométeres távolságban lévő pingponglabdákra már egyenként alig jut valami, szinte meg sem moccannak. Nem ám egymillió fényévre lévő pingponglabdákra.
Légyszíves írjál vissza egy üzenetet, ezt: igen János igazad van, az epola egy hülyeség. Addig ne írj.