150
  • OGMontana
    #150
    Tudod Európa vezető szerepét első világháborúig az ipari forradalom hozta meg. Az ipari forradalmat pedig az angol polgári forradalom idézte elő. Az angol polgári forradalmat pedig a reformáció idézte elő. A reformációt pedig a reneszánsz idézte elő.
    Mindenért egy vallást hibáztatni eléggé ostoba dolog. Az tény és való, hogy Nagy Károly után az Egyház hatalma elképesztő mértékben megnőtt, viszont a reneszánsz az egyházi hatalmat szép lassan lebontotta.
    A sötét középkor előidézője leginkább a népvándorlás, ás a bizánci háborúk voltak. Mikor Bizánc vissza akarta hódítani a területeket a letelepedett germán népektől(longobárd, gót, vandál mind-mind germán nép volt, viszont kb. annyira beszéltek egy nyelvet mint mi a finnekkel) hosszadalmas és kimerítő háborúk kezdődtek. Ennek köszönhető, hogy az ókori latin építészetből alig maradt valami. Majd 750 után pedig az arabokkal vívott háborúk legyengítették Bizáncot. Tény, hogy Bizánc jóval fejlettebb volt, mint az arabok (Alexandria, Tripoli, Jeruzsálem mind fejlett bizánci városok voltak), de a hódításoknak köszönhetően rengeteg technológia jutott arab kézre, és persze az Indiával való kereskedelmi útvonalak is. Ezáltal az arab és később a török népek a kereskedelem és a bizánci technikával a korabeli Európa előtt voltak. Majd Európa a reneszánsz, és a felfedezések útján újra élre tört, olyannyira, hogy párszáz éven belül a kis Anglia a világ 25%-át birtokló birodalommá fejlődött ki.
  • Shiloh
    #149
    Az ipari forradalom körül indult be igazán.
  • fszrtkvltzttni
    #148
    Pontosan mikor múlt el a kereszténység, és kezd el szárnyalni a tudomány szerinted?
  • ManoNegra
    #147
    Mármint az általad kifogásolt komment mire ment válaszként, arra gondoltam. Ha így érted, akkor bocs az értetlenkedésért.

    Igen, ezzel maximálisan egyetértek!
  • wraithLord
    #146
    Tudom, hogy hogy értetted. Nem volt nehéz kitalálni, nem most láttam az első ehhez hasonló vitát.
    A lényeg, hogy a túlzott általánosítás sosem vezet jó eredményre.
  • ManoNegra
    #145
    Azt gondolom "véletlenül" elfelejtetted megnézni mire reagáltam...
  • wraithLord
    #144
    Én nem tituláltam semmit semminek. Csak valószínűségekről írtam (bármennyire is félreérthető). De ha már valaki valamit valaminek/valakinek titulál, akkor szerinted te most mit csinálsz? :D
  • ManoNegra
    #143
    Ez nagyjából ugyanakkora baromság, mint minden háborút, amit keresztény országok vívtak, a kereszténység bűnének titulálni. A keresztes hadjáratokat lehetne egyedül idesorolni, de ha csak ezt, akkor a kommunizmus 100.000.000 áldozata egymaga űbereli.

    Azért ateista, mert nem Isten nevében, hanem politikai ideológiai célok vezérelték őket, amiknek semmi köze a valláshoz. Még akkor sem, ha sok esetben hasonlít is rá. Egyébként a kommunisták előszeretettel vadásztak keresztény papokra Európában.
  • wraithLord
    #142
    Ateista kommunizmus, nácizmus. Ezt hogy sikerült összeraknod? (Igaz, attól függ, mint értünk ateistán.)

    Mi köze egy politikai ideológiának a hitbeli hovatartozáshoz? Max. annyi, hogy a tévképzetben élő emberek nagyobb baromságokat képesek kitalálni, mint akik a racionalitást helyezik előtérbe... És mind a kommunizmusnak, mind a nácizmusnak voltak vallásos és nem vallásos oszlopos tagjai, követői is.

    Konkrétan pl. Hitler is vallásos volt, persze az ő módján, ugyanis kitalálta a "náci kereszténységet"...
  • ManoNegra
    #141
    Vigyázz, mert a kommunizmus és nácizmus bűneit relativizálni, ma Magyarországon büntetendő...
  • Shiloh
    #140
    na hát azért ez nagyon de nagyon de nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon erős túlzás.
  • ManoNegra
    #139
    Engem meg békává változtatott! De már elmúlt... lol
  • ManoNegra
    #138
    Üdvözölte az Egyház az őssejtkutatók Nobel-díját
  • ManoNegra
    #137
    Én a szakdolgozatomat az őssejtekből írtam. Ennek a témának a mai napig a legnagyobb kerékkőtője a keresztény egyház

    Akkor dobhatod a kukába a "szakdolgozatodat, mert nem kerékkötője az egyház...

    Szklerózist gyógyíthatnak őssejtekkel – egyházi támogatással

    A Vatikánban ezekben a napokban zajlik a felnőtt emberi őssejtekről szóló konferencia. Vincenzo Paglia, Terni-Narni-Amelia püspöke november 10-én forradalmi kezdeményezésről számolt be, hozzászólását a L’Osservatore Romano is közölte. Terniben már klinikai kísérletek zajlanak az amiotrófiás laterális szklerózisban (ALS) szenvedő betegek kezelésére őssejtek felhasználásával, egyházi támogatással.

    Egyébként meg nem kell az egyház ellenzése, aki ilyet csinál mint alant olvasható, az beteg.

    Ember és állat keresztezése a science-fiction írók perverz ábrándjának tűnhet, de nem az. A génmanipulációk és a klónozás fejlődésének robbanása idején nem meglepő, hogy az ötlet túl van a tudományos viták szintjén: máris több ilyen embriót kreáltak.

    Csak azért kerülhettek a nyilvánosság elé az ember és állat keresztezésének az Egyesült Államokban és Ausztráliában folytatott eddigi kísérleteiről szóló hírek, mert a hibrideket létrehozó tudósok megkezdték találmányuk szabadalmi eljárását. Az eddig elkészült ember-szarvasmarha, ember-disznó hibridek nem éltek sokáig, mert néhány nap múltán elpusztították őket.

    A gyomrom fordul fel tőle.
  • ManoNegra
    #136
    Az ateista kommunizmus és nácizmus ötven év alatt kenterbe verte kétezer év keresztény pusztítását...
  • ManoNegra
    #135
    Teljesen normális az a pár, akik nem hagyják az ilyen dr Moreau-k kezébe adni az embriójukat, hogy a beteg kisérleteket végezzetek rajta. Kísérletezz a sajátodon...
  • karesz6
    #134
    Egyetértek... teljesen... még jobban is...Érts meg engem. A Saját témámban rálátok a lehetőségekre és bicskanyitogató az egyház magatartása. De olvass vissza engem. Tényleg az én kezembe adnád ennek a kísérletnek az irányítását? Én nem...


    Kell hogy valami hogy pofon vágjon hogy ezt azért mégsem basszus.......
    Kellenek a fékek és ellensúlyok hogy ne vakulj el. Élénken él bennem az érzés mikor a szakdogámat írtam és minden 2., 3. mmondatnál az egyházba ütköztem
    és egy idő után meg tudod ítélni hogy amit gondolsz kb a helyén van de etikailag úgy el van szálva hogy bele se mész ezeken a fórumokon ezekbe a vitákba mert már magadban elbuktad őket... Lehetsz extrém lehetsz szélsőséges pillanatnyilag meghozhatatlan kompromisszumokra vagy kárhoztatva.
  • torreadorz
    #133
    Elmúlt, legalábbis a középkori elterjedtségéhez képest. A tudomány fékentartásához pedig nincs szükség a kereszténységre és nem is képes rá. Gondolj csak bele hány háborúban vett részt a kereszténység
  • karesz6
    #132
    Elmúlt a kereszténység?
    lol
    (erősen sarkított)
    Tudod mi az akadálya hogy a laborban egy új szívet növesszenek neked?
    A kereszténység.
    Úgymond a lélek a tízen valahányadik hét után már jelen van a magzatban így nem használható (bármilyen nevetséges de így van) embriók ezreit öntik egyenesen a kukába mert az egyház ellene van ezeknek a kísérleteknek akkor is ha ez olyanokból származik mint a lombik bébi program ahol valóban az életért hoznak létre embriókat (egyház által nyíltan nem ellenzett) majd ezekbnek az embrióknak ezreit öntik a szó legszorosabb értelmében a kukába mert 8-16 sejtes formában már nem használhatók.


    De el kell ismernem a kettő kiegészíti egymást.Sok esetben azért nem kezdek komolyabb vallásfilozófiai vitákba mert megértem az igazukat amit írnak akkor is ha ellenkezik az enyémmel. De ezek kellenek mert megakadályozzák a tudomány ugymond "elszállását". kb van elképzelésem arról mit érhetnénk el ha totális hatalmat kapna a tudomány, és belátom azt hogy mi történne akkor ha ez valóban meg is történne. Tudjátok mint magyarországon mostanában oly sokszor,... fékek és ellensúlyok. Nagyon... de tényleg nagyon sok mindent megtehetünk már. És tudom magamról hogy szélsőségesen a tudomány mellett vagyok. Nekem sok minden elfogadható ami másoknak nem és ésszel belátom hogy szükségem van az egyházra ami manapság a modern időkben már nem feltétlen azt mondja hogy hülye vagy hanem azt mondja hogy "állítsd már le magad...!!!!"
  • Molnibalage
    #131
    Kukacoskodás. Sugárfertőzés nincs. Sugárbetegség az van.
  • torreadorz
    #130
    Talán mert elmúlt a kereszténység mig a többi országban kevésbé a saját vallásuk? :DDD

    Amig európában a kereszténység volt a menő addig más régiók sokkal sokkal fejletebbek voltak. Pl. az arabok alaposan odavertek európának akkoriban tudomány területén, Kínáról vagy Japánról nem is beszélve. De még a európa saját maga is odavert a keresztény európának néhány száz illetve ezer évvel korábban. Lásd római birodalom, görögök stb.

    Később európában elmúlt a nagy kereszténység, el is kezdett szárnalni a tudomány. Az araboknál meg nézd meg mi folyik irtják egymást mert az egyik szerint igy mondta mohamed a másik szerint meg emigy. Na nem is haladnak sehová, csak azért nem porfészek az egész mert néhányuknak van olaja. Ez van ha a vallás irányit a tudomány helyett. Kina meg befelé fordult elég sokáig.

    Egyébként alapvetően a kérdésed úgy kellene feltenni, hogy mi lett volna ha nincs sötét középkor hanem a görög/római tudományos szint fejlődik tovább ahelyett hogy gyakorlatilat irni/olvasni is elfelejtettek az emberek...
  • karesz6
    #129
    Úgy hívják liberalizmus.:) Azon múlt hogy a keresztények hamarabb kezdték el legyilkolni egymást mint a többiek így hamarabb jöttek rá hogy ez nem vezet sehova. Én a szakdolgozatomat az őssejtekből írtam. Ennek a témának a mai napig a legnagyobb kerékkőtője a keresztény egyház miközben olyan lehetőségeket villant fel hogy amögött a holdraszálás eltörpül. (persze azért törpül el mert erről tudok sokat) A szakdolgozatmoban külön fejezet van az egyházak szerepére (nagyrészt idézet --- mielőtt Schmidt Pál lennék XDD)) Több olyan kérdéskör is van ahol elsősorban az egyháznak de nagyon sokszor nekem is olyan etikai kétségeim vannak hogy az egész tudományt az alapjainál megakasztják. Elképesztő dolgokra lennénk képesek de már az egy olyan (rendkívül komoly) beszólást váltott ki ezen a fórumon hogy azt írtam lőjünk ki öregeket a marsra... Eljutottunk a fejlődésünkben egy pontra. Ha továbbmegyünk az olyan kísérleteket igényel amiket etikailag nem végezhetünk el vagy beláthatatlan ideig tart a kutatás. A lehetőségek elképesztőek. Csak gondoléjatok Michael Phelpsre. Gyakorlatilag a tökéletes illegális genetikain kísérlet. Az egyetlen amit tenni kmell egy minimális hatást gyakorolni a szülőkre hogy sportoltassák a gyereket innentől gyakorlatilag korlátlan mennyiségű végtelen pontosságú mérési eredményhez jutnak hozzá anélkül hogy a figurát a közvéleménytől elzártan egy börtönben kéne tartani. Egy szülőnél a tudta nélkül megbabrálják a dns-t 5-6 áv mulva egy kicsit odahatnak hogy sportoljon innentől nincs más dolguk mint figyelni. A legszebb az egészben amit szeretek. Az egyszerűség. Ha a kísérlet sikerül egy kis szerencsével elég a tv-t nézni hogy olyan pontos eredményeket használhass amit max akkor érhetsz el ha elképesztő presztizsveszteséget emberjogi meg mindenjogi konfliktusokat kockáztatsz míg az eredményeidet senki nem tudja elérni aki nem hajlandó ezekre az áldozarokra (amit természetesen te nem hoztál meg mert elég volt phelpset a TV-ben nézni miközben századmásodperces eredményeket kapsz olyan mérésekre amit max egy katonai bázison zárt körülmények között kényszeríthetsz ki olyan kockázatokkal amik töjnkretehetik az egész megítélésedet mindenhol nagyon nagyon hosszú időre.....
  • fszrtkvltzttni
    #128
    És szerinted a vándorló majd letelepedő tömegek számára ez nem a fejlődés korszaka volt? Ezért mondtam, hogy ne egy népet figyelj, mert annak a fejlődése tényleg ciklikus, ezért ha az emberiség fejlettségét a legfejlettebb részével azonosítod, akkor tényleg ciklikus képet kapsz. Ez viszont szerintem helytelen. Egy fiktív példán meg is mutatom miért:
    Legyen az egyik emberiség olyan, hogy a jelenlegi tudományos ismeretekkel rendelkező de szűk, pár millió fős elit uralkodik 7 milliárd rabszolga fölött, akiket gyakorlatilag a létfenntartás határán tartanak.
    Legyen a másik emberiség olyan, hogy mind a 7 milliárd ember számára képesek biztosítani, a XX.század elejének polgári életszínvonalát.
    Melyik a fejlettebb? A te gondolatmeneted szerint az első, mert ott nagyobb a tudás. Szerintem a második, mert ott az átlag fejlettség magasabb.
    Róma azért virágzott, mert gyorsan ki tudott emelkedni a környező népek közül. És azért bukott el, mert e környező népek kezdtek fejlődésben felzárkózni.
  • fszrtkvltzttni
    #127
    Ha a kereszténység tényleg annyira a tudomány kerékkötője volt, akkor legyetek szívesek oldjátok föl a paradoxont, hogy mégis ezt a vallást követő országokban fejlődött legmagasabb szintre a tudomány.
  • karesz6
    #126
    Én egyébként borzasztóan szurkolok a spaceX nek. Pont azt valósítja meg amit én az űrsikló programban kritizáltam(persze ez a saját ízlésem)Sosem értettem mi értelme az űrsiklónak ha egy kapszulát kb egyszerűen ledobsz orbitális pályáról leesik és kész... Egyszerű, kevesebb hibalehetőség míg az ellenkezővel minimális előnyöket érsz csak el (megjegyzem ellenben (sory) de kurvajól néz ki értsd: politika) És tudom itt térek el az átlagembertől mint itt a legtöbben én szeretem ha valami egyszerű ugyanakkor gyönyörködtet ha ilyen egyszerű technikával képesek vagyunk elérni olyan bonyolult dolgokat mint a holdraszálás.... Ne a technikáért rajongjatok hanem azért a leleményességért amit ezzel el lehet érni. Féreglyuk meghajtásról tök jó parttalan vitákat folytatni azokkal akik a fizikát és a matekot egy az egyben elvetik és megmosolyogtat a totál sötétség egy olyan témában ami még az unokáim életében is sci fi lesz. Egy valós küldetés szépsége az egyszerűség. Ne bonylítsd túl. Így is épp elég bonyolult és ugymond "vagány" egy kapszula mint egy űrsikló.

    Pont ahogy lentebb írták már.
    Tele rakhatod az egész űrhalyót detektorokkal meg sugárzás érzékelőkkel sugárvédelemmel meg kutyapénisszel, de le is egyszerűsítheted a dolgokat úgy hogy olyan embereket válogatsz a küldetéshez akiknek az időskáláján már nem számít a normálisnál némivel nagyobb sugárzás.
  • karesz6
    #125
    "Nem a főkönyvi haszonért élünk."
    Vitatkozzunk? Sajnos bizony ezért élünk...
    teddybear# pulispace.blog.hu Részemről az apollo az emberiség csúcsa. Elképesztő, döbbenet hogy mennyire pofon egyszerű az egész mégis mennyire elképesztően pontos szinte sci-fi technika kellett a megvalósításhoz. Kisiskolás fejjel megérthető koncepció ,irgalmatlan teljesítmény, orosz rulett szerű kockázat. Csak képzeld el az autókat amivel akkor jártak az emberek és képzeld el a több mint 100m magas saturnV rakétát aminek a tetején 3 ember van... Tényleg csak csukd le a szemed és képzeld el hogy egy ilyen beindul a segged alatt és először 7,5km/s re gyorsít. lent meg a gyerekeid.......


    Mit hozhatunk ki?
    Csak gondold végig a költségeket. Ha valami nagyon durvaenergiahordozót találunk talán megéri visszahozni. Pénzügyileg hatalmas bukó. Kb mint az apolló. Ott vagy odajutottál a technológia megvan ha valamit találsz továbbfejleszthető de egy ilyen küldetés irreális költségekkel jár ha a megtérülése 0,.Ha egy olajcégnek azt mondod befektetsz x milliárdot és 40 év mulva nullán vagy befektetésből akkor hosszú sorokban kígyóznak az ajtód előtt. Pillanatnyilag csak a csillagászati költségeket tudjuk garantálni. Kapitalizmus van így működi a világ sory.
  • teddybear
    #124
    "Egy mars expedíció ma tisztán tudományos 0 haszonnal."

    Amíg nem voltunk ott, nincs értelme a kalkulációnak. Egyszerűen nincs semmilyen adatod arról, hogy milyen nyereséget tudsz kihozni az útból.
    Különben meg, ha mindent csak a pénzbeli nyereségért csinálnánk, már régen kihalt volna az emberiség. A kölykök is csak pénzbe kerülnek, és a fene sem tudja, hogy megtérül-e nekem a nevelésük?
    Nem a főkönyvi haszonért élünk.
  • teddybear
    #123
    Pár éve láttam a sztorit a History Chanell-en. Ott a fickó szó szerint ezt mondta. Az első változat modelljét is megmutatták. Nem is hasonlított a végleges holdkompokhoz. Hogy az Apolló-10 melyiket vitte fel nem tudom.

    De az orosz holdkomp modelljét is láttam képen, az kb. egy ablakokkal ellátott autoklávnak nézett ki. Iszonyú otromba volt még az akkori orosz eszközökhöz képest is.

    A földön meg nincs 15 km magas hegy. Baromi nagy mérési hiba kell ahhoz, meg a személyzet teljes vaksága, hogy a 15 km magasságú repülésből a felszínbe ütközés legyen...
  • karesz6
    #122
    Nem hatalmas panorámaablakok voltak csak "kukucskálók". Voltak különbségek az egyes holdkompok között de annál sokkal kisebbek mint írtál. Csak gondolj bele. Már az elejétől a "végső" holdkompal utaztak minek vittek fel mást? Mások a tulajdonságai máshogy mozog más a súlyelosztás nincs értelme. Az apollo 10 a főpróba volt. 15km re közelítették meg a holdat. Ez csak egy kicsit magasabb mint amilyen magasan mennek a földön a repülők. Az igazi para az volt hogy rossz a térkép és 15 km magasan már beleszálnak egy hegybe. Egy picivel kevesebb volt az üzemanyag hogy a legénység ne mondhassa azt hogy mi márpedig leszálunk ha akartok gyertek ide és akadályozzátok meg... Úgy csinálták hogy egy ilyen ötlet egyenlő legyen az öngyilkosággal. És mindnek családja volt. Ezárt mondom hogy közel sem annyira kegyetlen és cinikus idősebb fanatikusokat rakni egy vissza nem térő mars expedícióra mint családos apukákat egy alufólialufira ami leszáll a holdra és csak a jóisten tudja hogy onnan vissza is tud e jönni.


    Ezen a fórumon többé kevésbé intelligens emberek vannak. Gondolj bele egy alufólia lufi alatta egy rakéta amivel borzasztó sebességre gyorsítod miközben max 1-2 fokot tévedhetsz az irányban majd hazajönni és rekord sebességgel rekord hő képződése közben veleszálni a légkörbe. Nézz meg egy fényképet a földről. Az a kis vékony kék izé a légkör. Azt találd el a holdról 3 fokos szögben megfelelő sebeséggel Lent meg a feleség és 2 gyerek. Ez nem egy 65-70 éves ember egyedül...

    Egy ilyen ötletnek még jobban tapsolnék. A holdról legalább héliumot hazahozhatunk. Egy mars expedíció ma tisztán tudományos 0 haszonnal. Ha azt akarod hogy az űrkutatás újra robbanjon ilyen ötlet kell nem egy bizonytalan eredményű valami a marsra.
  • teddybear
    #121
    Ami azt illeti, az első Mars körüli bázist a bolygó egyik holdján is felállíthatnánk. Pontosabban a belsejükben kivájt üregekben.
    A gravitációjuk elhanyagolható, ugyanakkor van elég anyaguk megvédeni a sugárzástól a személyzetet.
  • teddybear
    #120
    Jó ötlet! Csak erre sem akarnak pénzt áldozni....
  • teddybear
    #119
    Nem emlékszem pontosan az első holdkomp műszaki leírására, de valami olyasmi lett volna, mint amilyet az oroszok képzeltek el a saját holdleszállásukhoz.
    A pilóták két széken ülve foglaltak volna helyet, és jókora, nyomásálló üvegablakokon figyelték volna a terepet. Valahogy úgy, mintha egy helikopter fülkéjét szerelték volna egy leszállóegység tetejére.
    Persze ezek az üvegtáblák baromi nehezek lettek volna.

    Aztán, amikor a súlyt drasztikusan csökkenteni kellett, az egyik tervező megnézte, hogy a holdkomp csak max. 1,5g-s gyorsulást fog produkálni. Így fölöslegesé váltak a pilótaszékek, mert ennyit állva is kibír egy ember. A másik ötlet az volt, hogy ne hatalmas panorámaablakon nézegessenek ki, hanem kis kitekintő réseken. Így az üvegtáblák súlyát is megtakarították. Összességében több száz kilót sikerült a komp súlyából lefaragni.
  • Oliwaw
    #118
    Miért nem kezdünk előbb valamit a Holddal?, és innen lépnénk tovább.
  • teddybear
    #117
    Először is attól, hogy nem cinikusnak szántad, még eléggé azzá sikerült.

    Másrészt, az hogy egy 60 éves ember milyen fizikai állapotban van, sok mindentől függ. De nagy általánosságban már régen nem képesek akkora teljesítményre, mint ifjabban. Apám is 55 évesen kezdett orvoshoz járni, köszönhetően a nehéz fizikai munkával eltöltött életének. Szóval inkább kell számítani arra, hogy ápolásra fognak szorulni, mint arra hogy tovább fognak tudni dolgozni.

    Ez az ötleted továbbra sem életképes, tegyél le róla.
  • karesz6
    #116
    Azt tudom hogy csak ködös tervekként van jelenleg de a kérdésem is megválaszoltad. Baj van a tömeggel és a mágnesességgel is. Én ebből a szempontból romantikus és naív vagyok az emberiségből nagyon sokat kinézek. Kinézem hogy a belélegezhető atmoszférát megoldjuk. Esetleg a nyomást és a vizet. De a mágnesességet és a tömeget (a légkör megtartását) háááát........
  • karesz6
    #115
    Nem akarok illegális reklámot. Ajánlhatok egy blogot? Az apollo 11 cm pilótája írt egy könyvet és azt fordítgatják apránként magyarra és néha cikkezgetnek egy épülő magyar holdjáróról. Nem tudományos blog inkább csak érdekes.
  • karesz6
    #114
    Tudtommal az apollo 10 holdkompja képes volt a leszállásra (gondolkodj a nasa fejével. totál főpróba mindennek halálos pontosséggalg egyeznie kell a valóssal különösen a jármű súlyának)csak egy kicsivel kevesebb üzemanyag volt benne mint ami elég a visszatérésre is pont azért hogy a legénység ne essen kísértésbe.


    Képzeld maga a helyükbe: 15km re vagy a holdtól ha csak másodpercekkel tovább ég a hajtómű leszállsz. A leszálláshoz kvázi nem parancsmegtagadás kell "csak" egy kis hiba. Benyögi egy rádióba: "JAJJ OTT EGY MARHA NAGY HEGY NEM TUDUNK VISSZAEMELKEDNI LESZÁLLUNK" Vagy csak simán benyögi: Houston this is apollo 10 we are landing. Fuck you."
  • karesz6
    #113
    Bocsánat nem cinikus akartam lenni.
    Írtam is. Ehhez fanatikusok kellenek. Ez önkéntes. Nem nyuggernyuvasztás. Tudom durva de ez áll ennek a küldetésnek az útjában. Egy 60-65 éves ember még dagad az energiától és nagyon sokan vannak azok akiknek ilyen idősen a legnagyobb rémálma az inaktivitás. Ennek a bevállalásához kell:A mentalitás, B: élethelyzet.



    És magamból indultam ki.(mai fejjel) Én nem feltétlenül látom kegyetlennek ha 65 évesen kilőnek a marsra azzal a tudattal hogy max 75 ig húzom. Mennyivel kegyetlenebb ez mint kilőni valakit a holdra majd azt mondani hogy egy alufólia lufival leszálsz a holdra ott csinálsz néhány turista fotót meg hozol pár kavicsot ezután az alumínium lufit egy rakétával 1km/sec re gyorsítjuk a megfelelő idpben a megfelelő irányba a megfelelő erővel (tűréshatár 0) majd 5km/sec el megközelyíted az apollót és dokkolsz hozzá és hazajössz majd 11km/sec el belezúsz a földbe miközben otthon 2 gyerek+feleség. Ez számomomra sokkal kegyetlenebb. És kb egy csodának tartom hogy senki nem maradt ott a holdon.
  • teddybear
    #112
    A terraformálás még csak ködös tervek formájában létezik. Azt sem tudjuk, hogy meddig tartana, és a Marsnak nincs elég nagy mágneses tere sem, hogy megvédje a felszíni életet a kozmikus és a Napból származó sugárzástól. E mágneses tér nélkül kizárólag a földalatti létesítmények képesek megvédeni a telepeseket a sugárfertőzéstől.

    A légkör a másik probléma. Nem dolgoztak ki még megfelelő módszert a kellő mennyiségű, belélegezhető gázkeverék előállítására. Az sem világos, hogy a Mars gravitációja képes-e ennek a megtartására.
  • teddybear
    #111
    Ennél kegyetlenebb "nyuggernyúvasztó" ötletet még nem pipáltam.

    Szóval a öregeket toloncoljuk véglegesen egy magányos, távoli helyre, mint ahogy régen a fegyenceket az angolok Ausztráliába. Dolgoztassuk őket, amíg meg nem halnak, és aztán üljünk bele abba amit létrehoznak.

    Hát eléggé cinikus....