2018 lesz az elsõ Mars-utazás éve?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Valójában az emberi eszközök bonyolultságát nem a tudomány, a racionális tudás nagysága, minõsége, összetettsége határozza meg, hanem épp fordítva, az függ az emberi agy motivációjától és képességétõl az eszközkészítésre, valamint meghatározó még az eszközök elõállítása során együttmûködõ emberi közösség nagyságq, a munkamegosztás összetettsége, az adot kultúra, civilizáció teljes nagysága.
Tök mindegy, hogy katedrálist, vagy ûrsiklót építünk, nem az a fontos, hogy mire használjuk, hanem hugy mindegy mit, de építsünk, mert az ember egy olyan állat, amelynek az eszközkészítés a vérében van.
(Az eszköz/tárgy lehet egy elvont dolog is, pl egy mitológia megalkotása!!!)
Úgyszintén az ember vérében van a kíváncsiság, az akár életét is kockáztató kihívások keresése. Van amit direkt azért csinálunk, mert veszélyes, mert kockázatos. És gondolkozzunk el azon, hogy az ûr vajon nem-e azért érdekli viszonylag kevésbé az embereket, mert elhitették a közvéleménnyel, hogy az ûrutazás nem veszélyesebb, mint egy interkontinentális repülõút!???
De a rakéta, több mint 2000 éves és még mindig ezt használva alig jutottunk a légkörön túlra.
Az egésszel csak azt akartam mondani, hogy rendkívül kis változások a technológiában óriási változásokat hozhatnak a gazdaságban. Ami azt jelenti, hogy akár az is eljöhet, hogy anyagilag is meg fogja érni olyan dolgokba fektetni, ami ma még kevésbé megtéülõk között szerepel.
A felforgatásról, egy volt KGB-st?l. http://www.youtube.com/watch?v=HyFhnnOSAqk
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Nem hiába van az, hogy 1000 évig lovakon utaztunk, aztán lett egy áttörés és 100 év alatt gyakorlatilag kicserélõdött a közlekedési kultúránk. az autó megalkotása óta gyakorlatilag 100 éve ugyanazon az elven közlekedünk. Egyszer csak valaki ismét úttörõ lesz valamiben, és megalkotja a következõ 100-200 év technológiai alapjait.
2. milyen egyszerû eszközökkel hódították meg? a hajó nem egyszeû eszköz. Vagy parittyával repítették egymást oda?
3. Gyalog meg lóval az egész földet? Adok Neked egy lovat meg bakancsot és hódítsd meg Ausztráliát...
4. Mivel gyújtottak tüzet? Eszközzel nem?
Miért olyan nehéz elképzelni, hogy továbbra is eszközhasználat segítségével képesek vagyunk fejlõdni? Anno a Hozzád hasonlóan szûk látókörû emberek égettek máglyán "boszorkányokat" eretnekség vádjával gyilkolták azokat, akik szerint a föld nem lapos, vagy nem a világ középpontja.
Biztos vagyok benne, hogy téged sem én sem más nem tud meggyõzni abban, amiben én hiszek, de azt kijelenteni, hogy nyilvánvaló tény évtizedek óta, hogy SOHA nem hódítjuk meg a világûrt és nem leszünk képesek beutazni a nagy részét, szerintem buta és felelõtlen.
Nem is hódította meg. A repülés ma is luxus dolog.
>Az ember nem tud sokat úszi, soha nem fog eljutni más kontinensre.
A "másik kontinenseket" több ezer éve meghódították, teljesen egyszerû eszközökkel.
>Az ember nem tud 100km/h-val futni, soha nem jut el távoli országokba.
Az egész Földet gyalog, tutajjal meg lovon hódították meg.
>Az ember 36 fokos, soha nem lesz képes tüzet gyújtani....
Több ezer éve sikerült tüzet gyújtani.
Várom a többi kérdésedet, hogy a mai "fejlett" civilizáció miben nyújtott újat ami összemérhetõ lenne egy ûrmeghodiccsával. :)
Egyetértek, és kiegészítem: 3. Elérhetõ, de társadalmai akarat és anyagi erõforrások híján nem valósítjuk meg.
Az elvi probléma pedig ott van hogy mi van ha nincs ilyen módszer? Vagy ha van is, mi van ha az elérhetetlen számunkra?
Pl. mi van ha a csillagközi utazáshoz hogy pl féregjáratot nyiss el kell használni egy teljes csillag energiáját. Na de nekünk csak egy csillagunk van a Nap, amit nyilván nem célszerü erre a célre elhasználni. Ahhoz viszont hogy szerezz egy másik csillagot elõszõr el kéne oda jutni amihez kéne egy csillag... ugye a 22-es csapdája. Ez pl. egy példa arra ha létezik ilyen módszer csak épp elérhetetlen számunkra. (illetve lehet hogy elérhetõ csak akkor hagyományos ürhajóval neki kell indulni néhány ezer éves utazásra a legközelebbi csillagokhoz stb stb, ez esetben viszont az ûr meghódítása értelem szerüen nem néhány száz év múlva hanem néhány ezer vagy tizezer év múlva következne be, már ha addig életben marad az emberiség).
Ha meg nincs ilyen módszer, akkor értelemszerüen még nagyobb gáz van. Persze ez most csak elvi kérdés hisz senki nem tudja a választ, de ez az amire az átlagember nem gondol, hanem hogy csak majd egyszer eljön az az idõ amikor tudni fogjuk. De mi van ha nem...
De remélem nem így lesz.
Ami 2008-ban igaz volt, az lehet hogy 2028-ban már nem lesz mindenképpen törvényszerûség.
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Ha az a kérdés, hogy szerintem sikeres lesz-e, a válaszom az, hogy iszonyat a kockázat. Szerintem kb 1/3-az esélyük, hogy meghalnak.
Ha az a kérdés, hogy jelentkeznék-e, akkor az a válaszom, hogy hát persze!
:DDD
Sajna az ûrhajózás mára olyan, mint az F1. Azt hiszi mindenki, hogy ez egy nyugodt hétköznapi dolog, ahol az emberi életek kockáztatása szinte szóba sem jöhet. Pedig dehogynem, 300-nál kiszakad egy csapszeg elszáll a kerék, vagy a pilóta, vagy a nézõk közül esélyes, hogy meghaljon. asszem egy hete volt ilyen.
Ûrhajózás dettó, lásd ûrsiklók katasztrófája. Tudomásul kell venni, hogy márpedig még mindíg az ûrkorszak hõskorában vagyunk, ami emberi életek kockáztatásával és esetleges elvesztésével jár.
Sajna az emberek elõbb fogadják el, hogy hétvégén diszkóbalesetben a fiatalok rendszeresen elhaláloznak, minthogy azok akik tudatosan vállalják ezt meghaljanak. A halálukat nem áldozatnak, hõstetnek, sokkal inkább egyfajta szerencsétlenségnek tekintik. Sokkal inkább követelik a felelõsök felkutatását, mint amikor egy bedrogozott fiatal elcsapja valakit a buszmegállóban.
Hasonló még az eutanázia kérdése, aki meg akar hallni azt nem hagyjuk, szinte kiközösítjük, miközben a nyugdíjaskorú lakosság millióit ítéljük lassú elsorvadásra világszerte.
Szerintem ennek nem így kéne lennie.
Az ember nem kapott szárnyakat, tehát soha nem fog repülni és meghódítani az eget.
Az ember nem tud sokat úszi, soha nem fog eljutni más kontinensre.
Az ember nem tud 100km/h-val futni, soha nem jut el távoli országokba.
Az ember 36 fokos, soha nem lesz képes tüzet gyújtani....
Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.
kit fognak majd hibáztatni? önmagukat, hogy elájfonozták-bulizták az energiát amibõl egy nagyon-nagyon pici esély lett volna az ûrmeghodiccsára, vagy... azokat akik ezt ki merték mondani?
ideges lesz a sok fiatal két trónok közt meg mass effekt játszás között, kezükben 3 mobillal meg 4 táblagéppel, hogy az emberisssség nem tudja teljesíteni a (szerintük) fõ célt: az ürmeghodiccsát
tuti meglincselik majd azt aki ki merte mondani a valóságot
A technológia egy része csak papíron létezik, a másik része még ott se. Ami nem azt jelenti, hogy nem lehetne megcsinálni, csak éppen olyan összegek és erõforrások árán amit ez az úriember nem tud összekaparni. Az õrült ûrbuzi sem fog 100 milliárd dollárt berakni a cégbe, fõleg ha nincs nyereség. Én azokat féltem, akiknek kis pénzük van, és bepakolják. Mert ebbõl nem lesz semmi.
Mondjuk a befektetõkre én is kíváncsi leszek, a magas kockázattal együtt is elég csekély megtérülési potenciál van a dologban. Meg nem feltétlen jó üzlet milliókat kicsengetni azért, hogy szponzorként az elsõ napkörüli pályán gondatlanságból elkövetett kettõs emberölés kapcsán emlegessenek :D
Olyan õrült ûrbuzik szállnak majd be pénzzel, akiknek nem a reklám a fontos. Vannak ilyenek is bõven, nézd meg akár az eddigi ûrturistákat, de a Virginnek is már most több mint 500 fõs várólistája van olyanokból, akik egyenként $200k-t fizetnek a pár perces ûrugrásért.
1. Az újabb sajtótájékoztatóban bejelentette, nem már is akarnak annyira embert küldeni, csak a technológiát tesztelni.
2. Ez a Titó nevû kapitalista vadbarom, várja(!) a milliárdos befektettõket az utazásához, akik valamiért ne jönnek...
3. Jelenleg az ürge több mint 70 éves, az ûrutazásra igazán alkalmas...
4. Olyan eszközökkel akarja megvalósítani, amit szerinte valaki majd az õ kedvérét(?) meg fog valósítani, vagy nem, de a milliárdos befektetõk meg nem jönnek, mert hasznot abból, hogy õ repked nem fognak látni.
5. Stb.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Férfi átlag életkor 2008
2025 - elsõ magánszemély a Holdon (kereskedelmi)
2030 - elsõ holdbázis a Holdon
2050 - elsõ ember a Marson
Lehet, hogy öntelt arrogáns faj vagyunk, de úgy gondolom, hogy a naprendszerünket egy bizonyos szintig felhasználhatjuk a magunk javára.
De majd elhiszem ha már úton lesz.
Sooner or later all our games turn into Calvinball...
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Talán adna egy lökést a magán ûrkutatásnak.
Inkabb ezt nézném mint valami kretén valóságshowt mégha sokminden nem is történne velük útközben.
Gondolom a föld lakosságának nagyrésze velük izgulna, hogy mindan rendben menjen.
Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.
Kíváncsian várom a fejleményeket. Tito hozzáállása pedig nagyon tetszik, több ilyen emberre lenne szüksége a világnak.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Eddig úgy tudtam, hogy az elsõ ûrturista Simonyi volt, és hogy a MIR-en vendégeskedett...ekkorát távedtem volna? <#idiota>#idiota>
Viszont ha mégis sikerrel vennék az akadályt, azzal bizonyítanák a koncepció életképességét. Gyakorlatilag új távlatok nyílnának, lendületet vehetne a már lassan elfeledett meghódiccsa téma is.
A magam részérõl az erõs kétkedés mellett is tetszik az ötlet. Nem egy olyan égbekiáltóan megvalósíthatatlan projekt mint a kolóniás tervek, és nagyon ideje lenne már, hogy így 40 év után újra látványos lépéseket tegyünk, még azelõtt, hogy az egész ûrkutatás belefullad a teljes érdektelenségbe.
Ráadásul végre a hoaxereknek is jutna egy újabb gumicsont :)