• OGMontana
    #150
    Tudod Európa vezető szerepét első világháborúig az ipari forradalom hozta meg. Az ipari forradalmat pedig az angol polgári forradalom idézte elő. Az angol polgári forradalmat pedig a reformáció idézte elő. A reformációt pedig a reneszánsz idézte elő.
    Mindenért egy vallást hibáztatni eléggé ostoba dolog. Az tény és való, hogy Nagy Károly után az Egyház hatalma elképesztő mértékben megnőtt, viszont a reneszánsz az egyházi hatalmat szép lassan lebontotta.
    A sötét középkor előidézője leginkább a népvándorlás, ás a bizánci háborúk voltak. Mikor Bizánc vissza akarta hódítani a területeket a letelepedett germán népektől(longobárd, gót, vandál mind-mind germán nép volt, viszont kb. annyira beszéltek egy nyelvet mint mi a finnekkel) hosszadalmas és kimerítő háborúk kezdődtek. Ennek köszönhető, hogy az ókori latin építészetből alig maradt valami. Majd 750 után pedig az arabokkal vívott háborúk legyengítették Bizáncot. Tény, hogy Bizánc jóval fejlettebb volt, mint az arabok (Alexandria, Tripoli, Jeruzsálem mind fejlett bizánci városok voltak), de a hódításoknak köszönhetően rengeteg technológia jutott arab kézre, és persze az Indiával való kereskedelmi útvonalak is. Ezáltal az arab és később a török népek a kereskedelem és a bizánci technikával a korabeli Európa előtt voltak. Majd Európa a reneszánsz, és a felfedezések útján újra élre tört, olyannyira, hogy párszáz éven belül a kis Anglia a világ 25%-át birtokló birodalommá fejlődött ki.