150
  • wraithLord
    Igazából, ha jól belegondolunk, lenne mit megoldani itt a Földön is... :D Az ember pedig pillanatnyilag nem képes tovább látni az orránál (persze ezen nincs semmi szégyellnivaló, elvégre egy-két milliárd éve erre "neveli a Föld az életet"...), szóval technológiai tudás ide vagy oda, de elhúzódhat a dolog pár száz évig, mire egyáltalán képesek leszünk egy-két sci-fi szimpatizáns fószer nagyotmondásán túl is napirendre tenni az ürmeghódiccsát. Kérdés, hogy abban a pár száz évben mi fog történni...
    De remélem nem így lesz.
  • Irasidus
    Emberek, attól hogy valami megvalósítható még nem biztos, hogy megvalósítjuk. Ma úgy néz ki, az űrutazás nem érdekli az emberiséget. Repülő autó is már régen megvalósítható lenne, sőt a videótelefonálás sem mai gyerek, még sem terjedt el. Sőt ma minden mobilban van ilyen lehetőség, mégsem használja a kutya sem. Az űrhajózást, lehet, hogy csak a 20 század hóbortjaként fogják emlegetni a történelem könyvek, és nagyon úgy néz ki, hogy-e felé haladunk. De majd meglátjuk. Ennyi.
  • Linkout
    Csak arra gondoltam, hogy az eszközhasználat fejlődik, olyan ötvözetek léteznek ma, amiket régen elméletben képzeltek el, olyan anyagokat fedeznek fel, melyek helyén lyuk volt a periódusos rendszerben.
    Ami 2008-ban igaz volt, az lehet hogy 2028-ban már nem lesz mindenképpen törvényszerűség.
  • Andryshun
    Höhö, lol. :P Még hogy sosem fogjuk meghódítani a világűrt? Ilyen technikai fejlődés mellett tutira veszem, hogy nem hogy több ezer éven belül, de pár száz éven belül eljuthat ember egy másik Naprendszerbe. Ha pedig, mint jelen esetben is a Marsról van szó, akkor az csupán évtizedek kérdése... A 21. századi technológiai fejlődés mellett senki sem gondolhatja komolyan, hogy soha, de szó szerint soha (akár 10ezer év múlva sem!) nem lesz képes az ember hosszabb ideig (és olcsóbban, mimt ma) megvetni a lábát akárcsak közvetlen égitestszomszédainknál. :)
  • Renegade
    ha lehántod a jogos iróniát nem írt mást, mint amire 2008-ban, a Joint Propulsion Conference résztvevői jutottak (remélem tévesen).
  • NEXUS6
    Ez egy érdekes szitu.

Ha az a kérdés, hogy szerintem sikeres lesz-e, a válaszom az, hogy iszonyat a kockázat. Szerintem kb 1/3-az esélyük, hogy meghalnak.

Ha az a kérdés, hogy jelentkeznék-e, akkor az a válaszom, hogy hát persze!
    :DDD

Sajna az űrhajózás mára olyan, mint az F1. Azt hiszi mindenki, hogy ez egy nyugodt hétköznapi dolog, ahol az emberi életek kockáztatása szinte szóba sem jöhet. Pedig dehogynem, 300-nál kiszakad egy csapszeg elszáll a kerék, vagy a pilóta, vagy a nézők közül esélyes, hogy meghaljon. asszem egy hete volt ilyen.
    Űrhajózás dettó, lásd űrsiklók katasztrófája. Tudomásul kell venni, hogy márpedig még mindíg az űrkorszak hőskorában vagyunk, ami emberi életek kockáztatásával és esetleges elvesztésével jár.

Sajna az emberek előbb fogadják el, hogy hétvégén diszkóbalesetben a fiatalok rendszeresen elhaláloznak, minthogy azok akik tudatosan vállalják ezt meghaljanak. A halálukat nem áldozatnak, hőstetnek, sokkal inkább egyfajta szerencsétlenségnek tekintik. Sokkal inkább követelik a felelősök felkutatását, mint amikor egy bedrogozott fiatal elcsapja valakit a buszmegállóban.

Hasonló még az eutanázia kérdése, aki meg akar hallni azt nem hagyjuk, szinte kiközösítjük, miközben a nyugdíjaskorú lakosság millióit ítéljük lassú elsorvadásra világszerte.

Szerintem ennek nem így kéne lennie.
  • NEXUS6
    Höhöhö...
  • Linkout
    Te annyira irritálóan tudsz írni, hogy ez elképesztő.
    Az ember nem kapott szárnyakat, tehát soha nem fog repülni és meghódítani az eget.
    Az ember nem tud sokat úszi, soha nem fog eljutni más kontinensre.
    Az ember nem tud 100km/h-val futni, soha nem jut el távoli országokba.
    Az ember 36 fokos, soha nem lesz képes tüzet gyújtani....

• Narxis
    Azért mert te megdöglesz mire űrutazás lesz még nem kell baromságokat terjesztened...
  • gombabácsi
    én arra leszek igazán kíváncsi, hogy a "fejlett" világ népének mekkora sokkot okoz majd, amikor szembesül vele hogy az emberiség sosem fogja meghódítani az űrt (bár ez már évtizedek óta egyértelmű)

kit fognak majd hibáztatni? önmagukat, hogy elájfonozták-bulizták az energiát amiből egy nagyon-nagyon pici esély lett volna az űrmeghodiccsára, vagy... azokat akik ezt ki merték mondani?

ideges lesz a sok fiatal két trónok közt meg mass effekt játszás között, kezükben 3 mobillal meg 4 táblagéppel, hogy az emberisssség nem tudja teljesíteni a (szerintük) fő célt: az ürmeghodiccsát

tuti meglincselik majd azt aki ki merte mondani a valóságot
  • Irasidus
    Az első hírben még ő utazott volna, az, hogy most már mások utazna helyette, csak is azt bizonyítja mennyire komolyan vehető. Tesztutazás lesz ebből, én is azt mondom. Illetve még azt hozzátenném, hogy egy Dragont megreptethet, de az nem valódi teszt lesz. Már ha lesz rá pénze. De előre mondom nem lesz.

A technológia egy része csak papíron létezik, a másik része még ott se. Ami nem azt jelenti, hogy nem lehetne megcsinálni, csak éppen olyan összegek és erőforrások árán amit ez az úriember nem tud összekaparni. Az őrült űrbuzi sem fog 100 milliárd dollárt berakni a cégbe, főleg ha nincs nyereség. Én azokat féltem, akiknek kis pénzük van, és bepakolják. Mert ebből nem lesz semmi.
  • Lucy in the Sky
    Félreértésen alapszik nagyjából minden amit leírtál :) Nem ő utazna, az eszközök többé-kevésbé rendelkezésre állnak, a tech. teszt maga az emberi test 500 napig történő biztonságos létfenntartására vonatkozik, ezt problémás lenne emberi tesztalanyok nélkül megoldani.

Mondjuk a befektetőkre én is kíváncsi leszek, a magas kockázattal együtt is elég csekély megtérülési potenciál van a dologban. Meg nem feltétlen jó üzlet milliókat kicsengetni azért, hogy szponzorként az első napkörüli pályán gondatlanságból elkövetett kettős emberölés kapcsán emlegessenek :D

Olyan őrült űrbuzik szállnak majd be pénzzel, akiknek nem a reklám a fontos. Vannak ilyenek is bőven, nézd meg akár az eddigi űrturistákat, de a Virginnek is már most több mint 500 fős várólistája van olyanokból, akik egyenként $200k-t fizetnek a pár perces űrugrásért.
  • Irasidus
    A nagyotmondási verseny győztesét olvashattuk... Sajnos az ilyen kijelentések sokat rontanak az űrhajózás persztisén. Aki eddig szerette, támogatta vagy csak reménykedett, elfognak fordulni amikor sorra kiderülnek, hogy hát egy kicsikét túllőttek a célon.

1. Az újabb sajtótájékoztatóban bejelentette, nem már is akarnak annyira embert küldeni, csak a technológiát tesztelni.
    2. Ez a Titó nevű kapitalista vadbarom, várja(!) a milliárdos befektettőket az utazásához, akik valamiért ne jönnek...
    3. Jelenleg az ürge több mint 70 éves, az űrutazásra igazán alkalmas...
    4. Olyan eszközökkel akarja megvalósítani, amit szerinte valaki majd az ő kedvérét(?) meg fog valósítani, vagy nem, de a milliárdos befektetők meg nem jönnek, mert hasznot abból, hogy ő repked nem fognak látni.
    5. Stb.
  • Molnibalage
    Az űrkutatás nem egyenlő az emberes űrrepüléssel..
  • Magnum PI
    Ja nem, 63. Akkor valszeg látni fogod :D
  • Magnum PI
    Ha jól számolom 73 éves leszel. Kis szerencsével még láthatod :), bár remélhetőleg az orvostudomány is fejlődik (meg a politika ezzel kapcsolatban).

Férfi átlag életkor 2008
  • Linkout
    26 évesen reménykedem benne, hogy a 2050-et megélhetem :)
  • Magnum PI
    Nem tudom hány éves vagy és meddig akarsz élni :), de szerintem erre számíthatunk:

2025 - első magánszemély a Holdon (kereskedelmi)
    2030 - első holdbázis a Holdon
    2050 - első ember a Marson
  • Linkout
    Bízom benne, hogy mire megöregszem, már teljesen szokványos dolog lesz egy kirándulás a marsi vidámparkba, vagy akár a holdon töltött szilveszter is.
    Lehet, hogy öntelt arrogáns faj vagyunk, de úgy gondolom, hogy a naprendszerünket egy bizonyos szintig felhasználhatjuk a magunk javára.
  • Cuchulainn
    Érdekes...mondjuk ez legalább valamivel hihetőbb mint a marsvalóságsó amit pár hónapja terjesztgettek.
    De majd elhiszem ha már úton lesz.
  • culas25hc
    Amúgy számomra az űrkutatás kifulladása egyenlő az ember kíváncsiságának kifulladásával. Elszomorító lehet olyan világban élni, ahol az ember nem kíváncsi az űrre...vagyis magára a világra amiben élünk.
  • culas25hc
    Szerintem ha bizonyítottan csak 70-80% lenne a túlélési valószínűség, akkor is lenne elég jelentkező erre a feladatra. Igazából ha lesz már rutinunk abban, hogy hogy jussunk oda és vissza, akkor pár évtizeden belül a Mars-ra lépés is meglesz. Viszont ide tényleg cégek és magánemberek kellenek...vagy Kína :D:D
  • Tinman #8
    Támogatom!
  • csimmasz
    Szerintem, siman jo gondolat még tamogatnam is a magam szerény módján, nem azért mertbarmi közvetlen haszna is lenne de talán rávilágítana arra, hogy nem vagyunk elszigerelve a mi kis bolygónkon ha mi nem akarjuk.
    Talán adna egy lökést a magán űrkutatásnak.

Inkabb ezt nézném mint valami kretén valóságshowt mégha sokminden nem is történne velük útközben.
    Gondolom a föld lakosságának nagyrésze velük izgulna, hogy mindan rendben menjen.
  • Narxis
    Ez durva. Én jelentkezek erre a feladatra!
  • Caro
    A cikkhez kapcsolódva: elég ambíciózus, az biztos, annak ellenére hogy nem szállnának le a Marson, de épp ezért lehet talán megcsinálni.
    Kíváncsian várom a fejleményeket. Tito hozzáállása pedig nagyon tetszik, több ilyen emberre lenne szüksége a világnak.
  • Caro
    Az első magyar származású űrturista, és az ISS-en volt :) De a többi stimmel ;)
  • mortep
    Egy lufiban utaznak a marsra? Remlem visznek elegendő ragasztószalagot, ha netán valami kilyukasztaná.

Eddig úgy tudtam, hogy az első űrturista Simonyi volt, és hogy a MIR-en vendégeskedett...ekkorát távedtem volna?
  • Lucy in the Sky
    Valakinek meg kell tenni az első lépést... Mondjuk ez így valóban elkapkodottnak és veszélyesnek tűnik, ha egyáltalán nem egy újabb légbőlkapott agymenésről van szó és tényleg megpróbálják, az a tervezett "nagy" emberes küldetések támogatottságát is veszélybe sodorhatja, ha nem épségben, vagy egyáltalán nem térnek vissza.

Viszont ha mégis sikerrel vennék az akadályt, azzal bizonyítanák a koncepció életképességét. Gyakorlatilag új távlatok nyílnának, lendületet vehetne a már lassan elfeledett meghódiccsa téma is.

A magam részéről az erős kétkedés mellett is tetszik az ötlet. Nem egy olyan égbekiáltóan megvalósíthatatlan projekt mint a kolóniás tervek, és nagyon ideje lenne már, hogy így 40 év után újra látványos lépéseket tegyünk, még azelőtt, hogy az egész űrkutatás belefullad a teljes érdektelenségbe.

Ráadásul végre a hoaxereknek is jutna egy újabb gumicsont :)
  • goldmember
    Teljesen egyértelmű, hogy ezt nem fogják túlélni.