77
  • Aborg
    #77
    Mar regota fenem a fogam egy e-tintas olvasora, de amig nincs 7-es atmeroju addig kivarok. A 6-os szerintem kicsi, a 9-es meg tul nagy. Jelenleg a PocketBook Touch tetszik a legjobban, csak hat az is 6-os. Remelem kiadnak egy hetest mielott veget erne az e-olvasok korszaka :)
  • spidey
    #76
    Van, aki még vásárol MP3 lejátszót 2013-ban (az iPod shuffle-féle, sportolóknak szánt ultramini kategórián kívül)?
  • Khelben
    #75
    "Egy e-ink olyan hatást kelt, mintha a kijelzőnek lenne az a színe, amit látunk rajta. Az LCD meg egy vetített kép. Világít valami mögötte, és az csak egy részét engedi át. ... Ha ilyen kijelzővel készíthetnék a tableteket"

    Készítenek, nekem is olyan van, amolednek hívják. Nem világít mögötte semmi, a kijelzőnek van olyan színe, amit látsz rajta. Plusz még tud fényt is kibocsájtani, ezért sötétben is használható. E-ink -> kuka :)
  • narumon
    #74
    "Ismét adod a hülyét."

    Nanemááár.

    "Kábé százan leírták, hogy a cikk felvetése hiányos. Nem listázza az okokat."

    Milyen okokat kellene listázni? Nem értem.

    "Kábé mindenki érti és elfogadja, hogy sok embernél a tablet kiváltja a könyvolvasót."

    Én nem ezt láttam.

    "De véleményüknek is hangot adnak, hogy az e-ink alkalmasabb a könyvolvasásra, mint az LCD, ezért itt erős a kompromisszum kötés azoknál, akiknél jó a tablet."

    Ezzel meg senki nem vitatkozott.

    "Te meg elkezded bizonygatni, hogy az LCD pont kényelmesebb a szemnek."

    Akkor valamit félre olvastál. Én annyit írtam, hogy nem rosszabb. Ezt meg tartom.

    "EZ nem igaz, maximum annyit lehetne mondani, hogy bevállalod a kompromisszumot, mert neked az is elég, amit az LCD nyújt."

    Nem látom a kompromisszumot itt, de legyen igazad. ÉN bevállalom. (Igazából mint írtam nekem egy eink lenne kompromisszum - mert nem tudnék mindent olvasni amit most olvasok)

    "Nem, te azt bizonygatod, hogy az sokkal jobban kíméli a szemet."

    Összekeversz valakivel.

    "És akkor benyögöd azt, ami most az idézetben szerepel. Hát a lónak a kékeresét játsz meg itt a Terézanyát, ne nekem."

    No ezt értelmezni sem tudtam a második fele meg egy szimpla mocskolódás nem is értem komolyan. Egy szinvonalat feltételez és nem pozitív értelemben :(

    "A papír könyv az igazi."

    Egyetértek ezért is van szép kis könyvtáram.
  • Vol Jin
    #73
    "Na most kb. eloszor egyetertek Vol Jinnal, na nem az ocska stilusaval."

    Differenciáltan viselkedek itt. Vannak, akik valószínűleg soha nem fogják saját magukon érezni az ócska stílusom, míg másoknál gyakorta tetten érhető lesz. AZ elvem, hogy az égbekiáltó baromságokat nem kell hímestojásként kerülgetni. Nem személynek szól, hanem az adott kommentnek. Szóval, ha a 16?9-es képarányról van szó, és azt írod, hogy a zsidók találták ki az egészet, hogy degeszre tömjék a zsebüket, akkor hülyeként foglak kezelni. EGy másik topikban, ahol meg épkézlább gondolataid vannak, ott nem.

    Papichulonak ritkán vannak épkézláb gondolatai, ezért neki ritkán jut szép szó tőlem.
  • Vol Jin
    #72
    "Persze. NEKEM hasznos, hogy éjszaka az ágyban lekapcsolt villanynál olvashatok, ÉN nem vennék tablet mellé ebook olvasót. ÉN ismerek még ilyen embereket.
    Végig így fogalmaztam, ami furcsa, hogy ezt néhányan képtelenek elhinni. Megint a tipikus SG eset. Ha neki (valakinek) az ebook olvasó az igazi az oké, de ha más (sok) ember erre tabletet használ az már hihetetlen. Ha ezt még egy cikkben is leírják akkor az hazugság. Tipikus SG, tipikus SG."

    Ismét adod a hülyét. Kábé százan leírták, hogy a cikk felvetése hiányos. Nem listázza az okokat. Kábé mindenki érti és elfogadja, hogy sok embernél a tablet kiváltja a könyvolvasót. De véleményüknek is hangot adnak, hogy az e-ink alkalmasabb a könyvolvasásra, mint az LCD, ezért itt erős a kompromisszum kötés azoknál, akiknél jó a tablet. Te meg elkezded bizonygatni, hogy az LCD pont kényelmesebb a szemnek. EZ nem igaz, maximum annyit lehetne mondani, hogy bevállalod a kompromisszumot, mert neked az is elég, amit az LCD nyújt.

    Nem, te azt bizonygatod, hogy az sokkal jobban kíméli a szemet.

    És akkor benyögöd azt, ami most az idézetben szerepel. Hát a lónak a kékeresét játsz meg itt a Terézanyát, ne nekem.

    Amúgy az e-inkről is elég vegyes a véleményem. A papír könyv az igazi. Van szaga, van tapintása, és a könyveket úgy kellene árulni, hogy a könyben egy kis tasak, és abban a filléres 2-3 megás e-book egy SD-n. Mert az e-book is csak egy kompromisszum.
  • Vol Jin
    #71
    Nem véletlen lett kifejlesztve, akkor amikor az LCD már rég létezett.
  • Vol Jin
    #70
    "Mivel a feny is EM hullam, ezert az is vibral, ergo az E-Ink is vibral, csak 'olyan sebesseggel, amit az ember nem kepes erzekelni' :)
    "

    Nálad nehéz eldönteni, hogy adott pillanatban tisztában vagy-e azzal, hogy amit írsz az netto baromság vagy sem. Van különbség egy hullám frekvenciája és a burkoló görbélyének a frekvenciája között. Egy parasztbácsi egy ilyen sánta operálással, lehet, hogy meg lehet vezetni, csak azok nem itt fórumoznak. Úgyhogy egy ilyen leírásakor csak egy kérdés merül fel az olvasóban. Te vagy ilyen hülye vagy a másikat nézed annak. Jó, lehet, hogy humornak szántad, erre utal a smiley is, csak tudd, hogy ilyen dilemmákat is felvet egy ilyen szösszeneted.
  • Papichulo
    #69
    "Az eink pont azért lett kifejlesztve, mert könyvolvasónak az LCD alkalmatlan."

    Mondod te, az orvosoknak mas a velemenye...
  • Vol Jin
    #68
    "Te melyik egyetemen vegezted orvosi tanulmanyaidat es hol voltal szemesz rezidens? Na, akkor szamomra pont annyit er a te velemenyed."

    Személyes tapasztalat, te ostoba.

    Kábé százan leírták már, hogy mit tapasztalnak. Az nem hat meg, hogy te szerelmes vagy az ipadodba, az sem hatna meg, ha szerelmes lennél a galaxy tabodba, mielőtt elkezdesz applehaternek kikiáltani.

    Az eink pont azért lett kifejlesztve, mert könyvolvasónak az LCD alkalmatlan. Olvasni lehet vele, csak szar arra a célra.
  • narumon
    #67
    "A szem komfortérzete e-ink és tablet tekintetében vitathatatlanul eltérő. Ha megakarod indokolni, hogy a tablet neked pont megfelelő könyvolvasásra, akkor is."

    Persze. NEKEM hasznos, hogy éjszaka az ágyban lekapcsolt villanynál olvashatok, ÉN nem vennék tablet mellé ebook olvasót. ÉN ismerek még ilyen embereket.
    Végig így fogalmaztam, ami furcsa, hogy ezt néhányan képtelenek elhinni. Megint a tipikus SG eset. Ha neki (valakinek) az ebook olvasó az igazi az oké, de ha más (sok) ember erre tabletet használ az már hihetetlen. Ha ezt még egy cikkben is leírják akkor az hazugság. Tipikus SG, tipikus SG.

    "Ugye ezt nem azért írtad, mert azt a látszatot szeretnéd kelteni, hogy én úgy gondolom, és ez szomorúsággal tölt el téged!"

    Nem, engem az tölt el szomorúsággal ha bárki (akárki) azért vesz könyveket, hogy szép legyen a nappali és egyébként egy sort sem olvas el belőle :(
    Sajnos könyvesboltban dolgozó ismerős mondott már rém példákat, amikor úgy mennek be könyvet vásárolni, hogy kb 25cm magas és 1,5m-nyi szép könyvet szeretne :(
  • narumon
    #66
    "De ha jól sejtem, telefon van nálad. Szóval van egy telefonod, illetve van egy tableted, melyek funckióinak túlnyomó része átfedi egymást, azaz ugyanazt tudod csinálni a tableten, mint a telefonodon, csak épp nagyobb méretben, azaz a tablet pusztán egy kényelmi eszköz."

    Azért ez így NEM TELJESEN igaz, de az a része igen, hogy nagy része kényelmi. Eleve a tablet maga egy kényelmi eszköz.

    "A tudása kihasználásának pedig csak egy jóval kisebb részét jelenti az, amikor a méret tényleg számít, azaz videót nézel rajta vagy könyvet olvasol, mert ezeket a telefonhoz képest optimálisabban tudod használni."

    Így van, azaz egész pontosan telefonon eszembe sem jutna videót nézni vagy könyvet olvasni.

    "Szóval van nálad két eszköz, amely két halmaz metszete ugyanakkora, ha nem nagyobb, mint a két hamaz differenciája. Ehhez képest nálam van két eszköz (mobil és ebook reader), melyek különböző, egymással nem átfedő funkciókat valósítanak meg. Ja, és besacolva, hogy a telefonjaink ugyanakkorák, mekkora is a te tableted az én Kindle-emhez viszonyítva? (A töltés gyakoriságát csak azért nem vetem fel, mert úriember vagyok.)"

    10" tabletem van mégpedig tudatos választás miatt. A 7" tabletek nekem túl kicsik, nem adják azt a pluszt a telefonomhoz képest (no én pl ebben az esetben gondolnám azt, hogy felesleges cucc). Amit nem értek, nálam a telefon könyv olvasás ipad könyvolvasás fedi egymást, nálad meg nem fedi a telefon könyv olvasás kindle könyvolvasás egymást? (Azért remélem sejted, hogy nem videózásra és könyvolvasásra használom kizárólag a tabletet). Az akksi időről meg ebben az esetben felesleges beszélni. Ipad bírja folyamatos használattal 10-12 órát (ha csak könyvet olvasnék akkor valószínűleg többet), azaz ez azt jelenti, hogy praktikusan 2-4 naponta töltöm. Azaz teljesen mindegy mert a minimális teljesítési időt (1nap) tökéletesen kielégíti innentől meg már mindegy mennyit bír.

    "U.i.: Amelyik újság x00 megás PDF-ben jelenik meg, hogy aztán azt egy mobil eszközön nézegessék, az valahol a lúzerság teteje a kiadó részéről, mert akkor már csinálhatnának rá külön alkalmazást, mely az interaktivitás sokkal magasabb szintjét jelentené."

    Van ilyen is és olyan is. Ettől még van rengeteg olyan pdf. Csodálom, hogy ti nem szoktatok ilyenekkel találkozni ha más nem akkor a warez oldalak is tele vannak ilyenekkel.
  • Papichulo
    #65
    "Meg persze a tűéles 6 méteres pixelek sem tesznek jót a látásélességnek"

    Ugye az ezert megvan, hogy egy iPadnek jobb a PPI-je, mint a legtobb (osszes?) E-ink olvasonak?
  • Szefmester
    #64
    Amúgy papinak részben igaza van.. az LCD nem káros.. a háttérvilágítása már annál inkább. Meg persze a tűéles 6 méteres pixelek sem tesznek jót a látásélességnek. :D De ezt meg megoldják a VGA chipset gyártók az FSAA-val. :D
  • narumon
    #63
    "A gyártók marketingesein kívül ki mondta, hogy többet kellene tudnia?"

    Senki igazad van. Akkor viszont miért nehéz elfogadni a cikk állítását? Aki többre vágyik nem ezt fogja venni.
  • Papichulo
    #62
    "Villog vagy vibral. Ez teny. Olyan sebessegel, amit az ember nem kepes erzekelni."

    Mivel a feny is EM hullam, ezert az is vibral, ergo az E-Ink is vibral, csak 'olyan sebesseggel, amit az ember nem kepes erzekelni' :)

    Mindazonaltal ket dolgot tennek hozza, nevezetesen, hogy mar ez elejen is irtam, hogy ez egyeni preferencia kerdese, ha teged tenyleg zavar az LCD, akkor szamodra az E-Ink a megfelelo valasztas, en nem probaltalak rabeszelni egyikre sem, mindossze azt probaltam kijelenteni, hogy az orvostudomany mai allasa szerint az LCD semmivel sem karosabb a szemre, mint az E-Ink. Egyontetu velemeny szerint sokkal jobban farad a szem ezekben az esetekben a nem megfelelo korulmenyektol, mint peldaul a tul sotet vagy tul vilagos es sokkal tobbet szamit, hogy idonkent pihentetni kell a szemet.

    ps: Feltetelezem, hogy te az urkutatas es mas bolygok kolonizaciojaban sem hiszel az altalad elmondottak alapjan, mivel ott aztan olyan korulmenyek lesznek, amihez abszolut nem szokott hozza az ember. Bar ebbe most nem akarok belemenni, de erdekes vilagnezet ;)
  • Szefmester
    #61


    Hanvon’s custom application interface sits atop an Android 2.3 base
    5.7” XGA format (1024 x 768 pixels) mirasol display (screen resolution of 223 ppi)
    1.0 GHz Snapdragon™ S2 class processor

    És nem ez az egyetlen és nem ez az újdonság. Januárban már kifutott termék volt. És igen.. bis-tabil megjelenítő azaz e-reader és nem tablet!
  • Tetsuo
    #60
    Na most kb. eloszor egyetertek Vol Jinnal, na nem az ocska stilusaval.
    En nem akarom megvarni azt, hogy bebizonyosodjon, az elektroszmog karos vagy a kulonbozo frekvencias eroterek vagy a (nem folytonos), digitalis jelek erzekszerveinkre hatva karosak lehetnek.
    A legtobb esetben a kutatasok mindig a technika mogott jarnak sok evvel es egyoldalu. Pl. a rakos sejtek termelodesenek mennyiseget vizsgaljak evekig wifi antenna kozeleben, a szervezet bioaramara valo kozvetlen hatast termeszetesen nem (nem tudjak) es az agyhullamokkal valo interferenciakat. De meg csak ingerlekenyseget, faradekonysagot sem.. azt majd 10 evvel a rakos sejtek termelodesenek vizsgalata utan kezdik el.
    Azutan ott van a fizetett vagy lefizetett vizsgalat, a lobby-erdek... te ilyet sem feltetelezel, en igen.

    Egyebkent vannak tanulmanyok amik mast allitanak, mint amire te hivatkozol.

    Szereny velemenyem az LCD-rol:
    Villog vagy vibral. Ez teny. Olyan sebessegel, amit az ember nem kepes erzekelni.
    De attol meg vibral.
    Az elo szervezetben rengeteg kicsi eroter, piciny aramok, elektromagneses hullamok milliardjainak komplex egysege van jelen. (Atomi szinttol a Fold sajat rezgeseig (Schumann rezonancia).) Minden egyes sejt a resze, de foleg az agy lehet fontos es erzekeny ebbol a szempontbol, a mukodese es funkcioja miatt.
    Ha kivulrol beviszunk a rendszerbe olyan frekvenciakat, ami az evmillios fejlodesunk soran egyaltalan nem letezett, attol meroben mas, az bizony baj lehet.
    Az orvostudoamnyunk pedig meg nem biztos, (sot valoszinu), hogy nem eleg fejlett ezen jelensegek vizsgalatahoz.

    A szemesz szerint a vibralas nem karos, mert nem karositja a szemet... arra nem gondol, hogy a latoideg jeleiben megjelenik ez a villogo frekvencia valamilyen szinten es az mar az agyat erinti inkabb. Erre nem gondol, mert ez nem az O szakterulete. (Ma ilyen az oktatas.)

    Nem akarok most irni a szinspektrumokrol, de belathatod, hogy LEDdel meg nem tudnak elerni napfenyhez hasonlo spetrumot.
    Stb.
  • Papichulo
    #59
    "Pont leszarom, hogy valaki tanulmányt ír arról, hogy az LCD nem káros a szemre."

    Te melyik egyetemen vegezted orvosi tanulmanyaidat es hol voltal szemesz rezidens? Na, akkor szamomra pont annyit er a te velemenyed.

    Termeszetesen en is orulnek ha az E-Ink szelesebb korben hasznalhato technologia lenne, de ez nem von le abbol, hogy a szemeszek szerint semmivel sem rosszabb az LCD olvasasra. Mindkettonel rendszeresen pihentetni kell a szemet, ez a nagy titok.

    ps: A primitiven agressziv stilust meg hanyagolhatnad!
  • Vol Jin
    #58
    Pont leszarom, hogy valaki tanulmányt ír arról, hogy az LCD nem káros a szemre. Egy nyaralás alatt a teraszon ülve, a verőfényes napfényben kurvára az. AZ e-ink meg pont nem. Az e-ink, az nem valami elmaradott, kezdetleges technológia, mert az LCD-nál újabb. Azért lett kifejlesztve, mert az LCD alkalmatlan volt arra a feladatra. AZ igazi újítás az lenne, ha az e-ink tudná leváltani az LCD-t. Ha sebességben és színhúségben is felülmúlná az LCD-t, nem csak fogyasztásban és "valódiságban". Egy e-ink olyan hatást kelt, mintha a kijelzőnek lenne az a színe, amit látunk rajta. Az LCD meg egy vetített kép. Világít valami mögötte, és az csak egy részét engedi át. Mint egy írásvetítő, ami nem a falra vetít, hanem a szemünkbe. AZ e-ink meg olyan, mint egy kaméleon, ami a színét váltogatja. Ha ilyen kijelzővel készíthetnék a tableteket, mert arra is alkalmas lenne az e-ink, úgy vágnád ki az LCD-és tabletedet és cserélnéd le, hogy levegőt sem vennél közben.
  • Vol Jin
    #57
    A szem komfortérzete e-ink és tablet tekintetében vitathatatlanul eltérő. Ha megakarod indokolni, hogy a tablet neked pont megfelelő könyvolvasásra, akkor is.

    "Szomorú ha valaki így gondolja :("

    Ugye ezt nem azért írtad, mert azt a látszatot szeretnéd kelteni, hogy én úgy gondolom, és ez szomorúsággal tölt el téged!

    Remélem érthető volt a mondatomban a sajnos szó alkalmazásának miértje!
  • Papichulo
    #56
    Ugy latszik, hogy itt nehany embernel meg el az a tevhit, hogy az LCD kepernyok barmivel is karosabbak lennenek a szemre nezve, mint az E-Ink kijelzok. Orvosi szempontbol ez egyaltalan nem bizonyitott es sokkal inkabb egyeni preferencia kerdese. Van akinek ez teteszik jobban, van akinek a masik, mindegyiknek van elonye a masikkal szemben, de kizarolag egeszsegugyi szemponakat figyelembeveve ez nem kell, hogy befolyasolja senki vasarlasi szandekat.

    "Professor Alan Hedge, director of the Human Factors and Ergonomics Laboratory at Cornell University, said that reducing eye fatigue is less a matter of choosing a specific display than of taking short breaks from looking at the screen."
    “The new LCDs don’t affect your eyes,” Mr. Taussig said. “Today’s screens update every eight milliseconds, whereas the human eye is moving at a speed between 10 and 30 milliseconds.”
    http://bits.blogs.nytimes.com/2010/02/12/do-e-readers-cause-eye-strain/

    "So I dialed up my ophthalmologist, Dr. Mark Hornfeld, who has a practice in Manhattan.
    [...]
    A backlit or nonbacklit display doesn't make a difference, Hornfeld says.
    [...]
    Hornfeld says that today's LCD screens aren't going to give you eyestrain. "
    http://reviews.cnet.com/8301-18438_7-20021227-82.html
  • Khelben
    #55
    Nekem van egy telefonom meg egy tabletem, amiknek a funkciói 100%-ban fedik egymást. Mégsem érzem úgy, hogy feleslegesen hurcolok két egyforma eszközt, a méret miatt mindegyik másra, máshogy jó.
  • Garfield
    #54
    "Hogy akkor legyen egy kis ellenvélemény is; én (meg a baráti körömben mindenki aki sokat olvas) tablet-et használ erre a funkcióra. Azon egyszerű okból kifolyólag, hogy ne legyen nálam még egy plusz eszköz. "

    De ha jól sejtem, telefon van nálad. Szóval van egy telefonod, illetve van egy tableted, melyek funckióinak túlnyomó része átfedi egymást, azaz ugyanazt tudod csinálni a tableten, mint a telefonodon, csak épp nagyobb méretben, azaz a tablet pusztán egy kényelmi eszköz. A tudása kihasználásának pedig csak egy jóval kisebb részét jelenti az, amikor a méret tényleg számít, azaz videót nézel rajta vagy könyvet olvasol, mert ezeket a telefonhoz képest optimálisabban tudod használni.

    Szóval van nálad két eszköz, amely két halmaz metszete ugyanakkora, ha nem nagyobb, mint a két hamaz differenciája. Ehhez képest nálam van két eszköz (mobil és ebook reader), melyek különböző, egymással nem átfedő funkciókat valósítanak meg. Ja, és besacolva, hogy a telefonjaink ugyanakkorák, mekkora is a te tableted az én Kindle-emhez viszonyítva? (A töltés gyakoriságát csak azért nem vetem fel, mert úriember vagyok.)

    U.i.: Amelyik újság x00 megás PDF-ben jelenik meg, hogy aztán azt egy mobil eszközön nézegessék, az valahol a lúzerság teteje a kiadó részéről, mert akkor már csinálhatnának rá külön alkalmazást, mely az interaktivitás sokkal magasabb szintjét jelentené.
  • Garfield
    #53
    "Így van. Ezért nagyjából mást nem is tud normálisan."

    A gyártók marketingesein kívül ki mondta, hogy többet kellene tudnia?
  • Garfield
    #52
    "A kijelzo es a hosszu uzemido nem annyival hasznosabb, mint a szines kepek es a weboldalak megjelenitesenek hianya. "

    Ühüm, azt kellene megérteni, hogy az ebook readerek a papíralapú könyvet, mint szövegek megjelenítési formáját váltják le, márpedig a könyvek jelentős részében nincsenek képek, ott a "betű" nevű iszonyattal kell megküzdenie az olvasónak. Ugyan mondd már meg, hogy egy átlagos regényben mennyi színes kép van?

    Nem annyival hasznosabb? Nos, ittvan a polcomon a Szukits-féle Asimov összes. Ez feltöltve a Kindle-re a memóriának csak egy kisebb részét foglalja el, viszont hónapokra megvan az olvasnivaló - egy polcnyi, ~5 centi vastag könyv helyett egy közepes notesz méretében. Amikor elmegyek 3 napra túrázni a környező országok valamelyikébe, akkor most fogom a Kindle-t és berakom. Korábbról volt olyan, hogy az egyik, szintén Szukits-féle Lem gyűjteményes kötet jött velem túratársak azóta is röhögnek a "balaszton": egymás mellé lehet helyezni a Kindle-lel... Nyáron jött velem a kéthetes nyaralásra, e-könyvekkel megpakolva: míg a telefont 2, max 3 naponta töltöttem (azt is a felhekkelt custom firmware miatt, különban max. 2 naponta tölthettem volna), addig a Kindle egy szuszra kibírta az egész nyaralást.

    Szóval értem én, hogy technológiaimádóként nem igazán nagy durranás, csakhogy a mezei júzer szempontjából olyasmit tud, amit a mai technológiai szektor egyre inkább próbál eltüntetni: a júzer igényeit tökéletesen kihasználó célhardver, amelyekbe nem erőltetnek bele olyan teljesen felesleges, gyártó generálta igényekből fakadó* kompromisszumokat, mint a színes képek vagy weboldalak megtekintése pl. az akkuidő vagy az alacsony ár feláldozásával.

    *: egy ebook olvasó kapcsán a színes képek megjelenítése tipikusan ilyen dolog: az elmúlt években olvasott könyvek közül ha jól emlékszem, "A rózsa nevé"-ben, illetve "A tetovált lány"-ban voltak _fekete-fehér_ ábrák. Ebook kapcsán a borító az egyetlen dolog, ami színes lehetne, de nem vagyok olyan fogyasztásorientált birka, hogy azért áldozzam fel az akkuidőt és fizessek többet a színes kijelzőért, hogy egy X száz oldalas, kvázi fekete-fehér megjelenítést igénylő könyvnél kizárólag a borítót nézegethessem színesben.
  • Szefmester
    #51
    utolsó mondatban nem javítottam az igent hamis-ra. :)
  • Szefmester
    #50
    háháááháááháááháááháááááááááá

    Ezt de benézted. Naponta 3-4 órát töltök utazással a melóba járáshoz. Reggel egy laza 1 órás vonat személlyel, hazafele meg bő fél óra a sebessel ha azt el tudom csípni. ;) Plusz a peronon várakozás. Nem egy elkényelmesedett pesti suttyó vagyok aki nem bír meglenni a napi fészbúkra posztolása nélkül.

    ""Tableten könyveket olvasni, egyenlő egy beutaló a szemészetre."

    Ezt mire alapozod? Akkor ne számítógépezz mert egyenes beutaló a szemészetre. CRT esetén még érteném, de egy jó kis tablet nem rongálja komolyabban a szemet mint egy eink vagy egy valódi könyv."

    A szemnek meg az lcd ugyanúgy káros tud lenni mint a crt, de ez persze egyénfüggő. Nekem senki se akarja megmagyarázni hogy az elmúlt egy évben miért romlott majd egy dioptriát úgy a szemem hogy lcd monitorokat bámulok egész nap a melóban, míg itthon a crt előtt gubbasztok ha van időm. Miközben az lcd-s meló előtt ugyanezt tettem itthon acrt előtt ugyanennyi időt és 1 év alatt még egy negyedet sem romlott a szemem. ;)Jah és mielőtt ráfognád az ereaderre: régebb óta megvan mint az lcd bámulós melóm! ;)

    ""Ég és föld a két eszköz közötti különbség. Egy e-book olvasó nagyjából olyan, mint a könyv."

    Így van. Ezért nagyjából mást nem is tud normálisan."

    Hát igen.. amikor egy célhardver jobb mint egy általános "sokat markol keveset fog" eszköz.

    ""Az e-book legnagyobb hátránya, hogy nem lehet berendezni vele a nappalit. Mert sajnos, a könyvek elsődleges funkciója, hogy ne legyen üres a könyvespolc."

    Szomorú ha valaki így gondolja :("

    Valóban... De ez csak akkor áll fenn ha az ember kizárólag ponyvákat olvas, és azokat is csak egyszer. Mondjuk Szépirodalommal is csak papírpocsékolás lenne csak ezért feltölteni egy polcot. Van egy régi jó könyvem amit idén olvastam el 6. alkalommal a megvásárlása óta, és ugyanúgy szórakoztat mint először.

    Én továbbra is fenntartom; okostelefon mellé nem vennék tabletes olvasót. ÉS mivel ismerek még ilyen embereket ezért elképzelhető, hogy a világon kellő számú ilyen ember van, hogy igaz legyen a címben megfogalmazott "gondolat". Ennyi.

  • narumon
    #49
    Azt még értem amikor megmagyarázzák, hogy NEKIK miért nem jó, de azt már nagyon nem amikor azt állítják, hogy ez miatt SENKINEK sem jó.

    Én továbbra is fenntartom; tablet mellé nem vennék ebook olvasót. ÉS mivel ismerek még ilyen embereket ezért elképzelhető, hogy a világon kellő számú ilyen ember van, hogy igaz legyen a címben megfogalmazott "gondolat". Ennyi.
  • narumon
    #48
    "Ég és föld a két eszköz közötti különbség. Egy e-book olvasó nagyjából olyan, mint a könyv."

    Így van. Ezért nagyjából mást nem is tud normálisan.

    "Nincs olyan, hogy így esik a fény és tükröződik, meg jajj fáj már a szemem."

    Nálam tableten sincs ilyen.

    "Tableten könyveket olvasni, egyenlő egy beutaló a szemészetre."

    Ezt mire alapozod? Akkor ne számítógépezz mert egyenes beutaló a szemészetre. CRT esetén még érteném, de egy jó kis tablet nem rongálja komolyabban a szemet mint egy eink vagy egy valódi könyv.

    "Az e-book legnagyobb hátránya, hogy nem lehet berendezni vele a nappalit. Mert sajnos, a könyvek elsődleges funkciója, hogy ne legyen üres a könyvespolc."

    Szomorú ha valaki így gondolja :(
  • cateran
    #47
    "Netezni akarsz? minek tábla? okostelód nincs? Vagy ha azon már nem netezel akkor vegyél egy nokia 3210-est és használd azt. Filmet nézel? Felőlem kieshet a szemed a kisképernyőn, de én inkább nagyobb képet preferálom, egy haveri társasággal, vagy egy szép barátnő társaságában összebújva. Hangzás? Hagyjuk... Játékok? tetris, meg engribörds.. hát az kell a népnek."
    Lathatoan a legnagyobb ido/tavolsag amit utazassal toltottel nem lehet tobb 100 meternel/10 percnel...Majd utazz 1x 10-15 orat es rajossz
  • Vol Jin
    #46
    "Hogy akkor legyen egy kis ellenvélemény is; én (meg a baráti körömben mindenki aki sokat olvas) tablet-et használ erre a funkcióra. Azon egyszerű okból kifolyólag, hogy ne legyen nálam még egy plusz eszköz. A tablet szinte mindig nálam van, fel is van töltve könyvekkel rendesen. Valamint én szeretek elektronikus magazinokat is olvasni, legyen az akár egy többszáz megás színes pdf, vagy egy kapásból ipadra optimalizált újság. Így nekem egyben van minden, én pl ezért nem vettem soha e-könyv olvasót, tablet mellé SZERINTEM felesleges. Amúgy nagy könyvmoly vagyok (sajnos) van többszáz hagyományos könyvem is, elektronikusról meg nem is beszélve. Akik vannak haverok és hasonlóan könyvmolyok azoknak szintén tablet van az e funkcióra és nem csak ebook reader. Szóval mégis fedi egymást a két terület."

    Ég és föld a két eszköz közötti különbség. Egy e-book olvasó nagyjából olyan, mint a könyv. Kiülsz a napra és olvasod. Nincs olyan, hogy így esik a fény és tükröződik, meg jajj fáj már a szemem. Tableten könyveket olvasni, egyenlő egy beutaló a szemészetre.

    Az e-book legnagyobb hátránya, hogy nem lehet berendezni vele a nappalit. Mert sajnos, a könyvek elsődleges funkciója, hogy ne legyen üres a könyvespolc.
  • zola2000
    #45
    Einkel is ha van háttérvilágítás.
  • Khelben
    #44
    Én olvastam e-inken, most amoledes tableten olvasok, nem veszek észre különbséget. Illetve egyet: amoleddel sötétben is lehet olvasni.
  • zola2000
    #43
    Majdnem teljesen egyet értek, ezért van ilyenem:
    http://youtu.be/mnfqD1lqL9g?t=3m43s
  • gothmog
    #42
    +1
  • shaba23 #41
    Nem adnám a kindle-met semmilyen tabletért.
  • mad mind
    #40
    Ha sosem olvastál semmit e-inken, sose fogod megérteni a különbséget.
  • Szefmester
    #39
    tábla gép: Ki sokat markol keveset fog.
    e-reader: kevesebb dologra jó mint egy könyv, de ahhoz jobban ért. Mert ugye nem tudsz pókokat, és legyeket lecsapni vele (max csak egyszer..), nem tudod billegő székek és asztalok lába alá berakni, végszükség esetén wc papírnak sem tudod használni.

    De attól még olvasásra sokkal jobb mint a táblagép. Valahogy nem b*ssza szét úgy a szemét az embernek., könnyebb is. És a célját ellátja tökéletesen. Innentől pedig felesleges mindenféle extraszar igénnyel jönni. Netezni akarsz? minek tábla? okostelód nincs? Vagy ha azon már nem netezel akkor vegyél egy nokia 3210-est és használd azt. Filmet nézel? Felőlem kieshet a szemed a kisképernyőn, de én inkább nagyobb képet preferálom, egy haveri társasággal, vagy egy szép barátnő társaságában összebújva. Hangzás? Hagyjuk... Játékok? tetris, meg engribörds.. hát az kell a népnek.

    Reggelente látok egy elhízott alakot mászkálni zombi módon a táblájával.. rendre bele akar ütközni valakibe, mert bámulja a képét, a füle be van dugva, az meg közlekedik. Annyira remélem hogy egyszer elcsapják, mert ön és közveszélyes amit művel.
  • kvp
    #38
    Anno az elso e-konyvemet meg egy ti89-esen olvastam el. Igen, ez egy grafikus szamologep volt, csak egy amiga tudasaval, tehat meg a pdf-eket is meg lehetett nezni rajta. Viszont mar ez az oskori fekete-feher led kijelzos 'kvarcjatek' is tobbet tudott mint egy mai konyvolvaso. Mindemelle jott a konnyu fejlesztes lehetosege, mivel lehetett ra sima c-ben programokat irni. Ugyanezt a nyilt platformot hozta vissza a google az androiddal. Innentol semmi eselye egy kis tudasu celeszkoznek, mert ha valaki vesz egy tabletet a web megnezesehez, akkor mar nem kell neki e-konyv olvaso. A kijelzo es a hosszu uzemido nem annyival hasznosabb, mint a szines kepek es a weboldalak megjelenitesenek hianya. Ha valaki kis fogyasztasu keszuleket akar, akkor vesz egy e-konyv felbontasu oled-es tablet-et es ha nem jatszik vagy aktivan internetezik rajta, akkor az siman birja egy feltoltessel annyi ideig, hogy ne legyen gond az aksi. Innentol meg a netbook-oknal is kisebb a piaci szegmense az e-konyv olvasoknak, meg szines kijelzovel is.