Mass Effect: Andromeda
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A rossz alapötletből semmi jó nem sült volna ki. És lehet, hogy már nem emlékszel rá, de az első rész teljesen a gépek vs. organikusok témára volt kiépítve. Ennek természetes következménye volt az a történet, ami végül kibontakozott. A biotikus történet 90 fokos kanyar lett volna ahhoz képest, ahonnan kiindultak.
"Úgy hívják space fantasy, mint a star wars. És a Mass Effect bizony elég sokat merít a SW-ból. A biotikus képességek amúgy eleve eltolták a space fantasy felé a ME-t, sötét energiától függetlenül."
Ha hasonlítanom kéne valamihez, akkor a Mass Effect sokkal közelebb áll a Star Trekhez, mint a Star Warshoz, szinte minden tekintetben (írom ezt SW rajongóként). A felfedezés témája, az idegen fajok, a temérdek mennyiségű technoblabla, ami részben létező fizikai jelenségekből és technológiákból extrapolál, a valós történelmi háttér (a jövőben játszódik), és még sorolhatnám. A biotikus képességek semmi komoly szerepet nem töltöttek be a történetben, de a Star Wars-al ellentétben ehhez is megpróbáltak technoblabla, földhöz ragadt magyarázatot kitalálni.
"A befejezés összecsapott, aminek csak egy (kisebb ) eleme ez a fantáziátlan gépek vs emberek dolog, nagyobb része a kivitelezés, hogy lószart se számít a döntéseink, a paragon-renegade fokozatunk stb. A végén választasz egy színt és kész, aztán jön a slideshow."
Kisebb eleme? Most ugye viccelsz? Már az első rész is ezzel a "fantáziátlan gépek vs emberek dologgal" kezdődött, és azzal is folytatódott. Szóval lehet, hogy már akkor búcsút kellett volna mondanod a Mass Effectnek ahelyett, hogy a saját elképzeléseidet akarod ráerőltetni. Az, hogy lószart sem számítanak a döntéseid, csak az elégedetlenekdők által előszeretettel emlegetett orbitális marhaság. A döntéseid rengeteg dolgot befolyásoltak a trilógia során, ahogy a végén is van 4 különböző végkimenetelű döntésed. Az a vérlázító, szándékos sarkítást, hogy "a végén választasz színt és jön a slideshow", még a szóra sem érdemes.
"És nem, nincs mindig így."
De, mindig így van. Semmi sem lett volna "méltó" befejezés egyeseknek, ez teljesen nyilvánvaló.
"Volt eleje, közepe és rendes vége a történetnek."
Egyetértek.
Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.08.04. 12:24:47
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
"Sötét Energiás, biotikus hókuszpókusz már inkább fantasy, mintsem sci-fi"
Úgy hívják space fantasy, mint a star wars. És a Mass Effect bizony elég sokat merít a SW-ból. A biotikus képességek amúgy eleve eltolták a space fantasy felé a ME-t, sötét energiától függetlenül.
"Mindíg sírás a vége. Ha minden jó, akkor az a baj, hogy nem úgy történt valami/minden, ahogy azt egyesek elképzelték. Így megy ez. Murphy-tövényének mutálódott változata, ha valamibe bele lehet rúgni, abba mindig lesz valaki, aki belerúg. Ilyen végtelenül lesarkított módon akár melyik történetet le lehet írni úgy, mintha hulladék lenne."
A ME trilógia története nem hulladék. Klisés, de rendben van. A befejezés összecsapott, aminek csak egy (kisebb ) eleme ez a fantáziátlan gépek vs emberek dolog, nagyobb része a kivitelezés, hogy lószart se számít a döntéseink, a paragon-renegade fokozatunk stb. A végén választasz egy színt és kész, aztán jön a slideshow. Ennél a 6 éves játéksorozat, a sokszáz óra, temérdek könyv, GOTY címek stb többet, méltóbb véget érdemelt volna.
És nem, nincs mindig így. Ha nem kúrják le, akkor nincs így. Egy szavam nem volt a Witcher 3 végén, az Uncharted 4 végén vagy mondjuk régen a Throne of Bhaal végén. De rendesen lezárták még a lövölde Gears of War-t is a 3-mal (a 4 mondjuk már nem kellett, de az amúgy is inkább spinoff, mint folytatás). Volt eleje, közepe és rendes vége a történetnek.
Abból, hogy a Reaperek gyakorlatilag egy kontrollált rezervátumot csináltak a galaxisból az organikus élet fennmaradása érdekében, szerintem sokkal érdekesebb történet lett, mint bármi, amit ebből a Sötét Energiás katyvaszból ki tudtak volna hozni.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Hjjj, amivel engem megint meg tudna venni a Bio (szerintem akkor sem játszanék a MEA-val, ha ingyen adnák) az Garrus, tök mindegy, hogy ME előtt, vagy után, már szaladnék is kicsengetni a csillió Eurót a preorderre. 😊
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Röviden:
A Sötét Energia valami olyan dolog lett volna, amit csak az organikusok tudnak használni, és ennek használata rossz hatással lett volna a "tér-idő kontinuumra". A Reaperek azért írtották ki folyamatosan az organikusokat, mert azok evolúciója mindig a biotikus képesség kifejlődése és a Sötét Energia használatához vezetett, ami valahogy meggyorsította az Univerzum végének eljövetelét. Mivel a Reaperek halhatatlanok, ezért ez nyilván nem tetszik nekik.
De aztán csavartak még egyet a történeten, és hogy a Big Bang ellentétjét, a Big Crunchot megakadályozzák, biotikusokra van szükségük, vagy mi, de mivel ők nem tudják használni, ezért újra és újra "tenyésztik" az olyan fajokat, amik tökéletesek erre a célra. A Protheánok és az Asarik már majdnem jók voltak, de nem tökéletesek.
Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.08.02. 14:07:14
természetesen nálunk is nagy vita volt a társaságban az ME3 vége kapcsán. Én voltam az egyedüli akinek tetszett 100%-ban a vége (ez azt hiszem, kb megegyezett az általános hangulattal). Sajnos a többiek nem tudtak túllépni a személyes preferenciájukon és átment személyeskedésbe a beszélgetés, mindezt úgy, hogy nem ismerték a "mi lett volna ha" sztorit. Csak a szokásos: ennél jobb lett volna. 😞
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
amikor én voltam fiatal, akkor az intel/amd, nvidia/radeon (úgy hallottam ezek igen nagy klasszikusok és időről időre újra fellángolnak) volt az élet/halál kérdése.
Oscar Wilde: Az egyszer? gyönyörök a bonyolult ember utolsó menedéke. Eredeti Bölcs: Légy rossz, a jókkal úgyis mindig csak kibaxnak.
Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.08.01. 22:55:54
Az Extended cut se sokat segített. Az indoctrination theory annyira passzolt volna, nem értem minek kellett a faék egyszerűségű befejezést erőltetni. Egyébként az sem happy end, sőt, az még jobban nyitva hagyta volna a sorozat végét. De nem, a bio nem élt ezzel a lehetőséggel, inkább ráerősített, hogy ők igenis ilyen középszerű történetlezárást akartak. Erről szólt az extended cut. Nem lett tőle a játék szar, de elrontotta az addig amúgy 10/10 játékélményt.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2017.08.01. 15:18:38
“Yesterday is over. Tomorrow is yet to come. Today is yet unknown. Let's go!”
Különösen a vonatkozó DLC óta teljesen rendben van, mert három féle módon tehetünk pontot a történet végére, és bár a kifogásolt ponton mindegyik azonos, mégis teljesen más módon közelítik meg. Nem volt azzal semmi baj, csak a Hollywood-i szarságokon szocializálódott amerikai hülyegyerekek nem voltak képesek feldolgozni, hogy kedvenc kis plüss macijuk végleg elment...
Nem az EA-nek voltak lehetetlen elvárásai, hanem egyszerűen a BioWare fő vezetősége bízott (vagy szimplán csak naivak voltak) a Montreali csapatban. Felvettek oda sok embert, és útnak indították a fejlesztést, ami végül több zsákutcába is belefutott. Nem az EA miatt, hanem a felelősprogramozók, tervezők, és projekt vezetők miatt.
Ennyit a játék további szupportjáról. Ezek után nehéz elképzelni Singleplayer DLC-k érkezését.
"You live your life just once, so don't forget about a thing called love..."
Varnak 4-5 evet es a kovetkezo reszt megint veszik, mint a cukrot. En emlekszem, hogy a ME3 ending utan nmicsoda ovoda volt a topikokban, fogadkozott mindenki a sajat anyja eletere, hogy o aztan soha tobbet masseffectet 😄 Aztan erdekes, az Andromedat ugyanugy megvettek, alig 3-4 evvel kesobb... Az egyszeri gamer agya olyan, mint az aranyhale. Par hetig, honapig duzzog, puffog, aztan jon egy reset es fizet, mitn a kisangyal. Ezert tart ott az ipar es azert tart ott a minoseg, ahol.
a; vagy nem egy kezdő csapatot bízok meg,
b; vagy nem kívánok a mai technikai szinten megvalósíthatatlan dolgokat,
c; vagy, ha már kiderült, hogy amit kértem, nem tudják / lehet teljesíteni, akkor vagy másokat bízok meg, vagy nem 1,5 évet adok arra, hogy hogy újra a nulláról csinálják meg, az egyik legjobb "frencsájzom"...
d; vagy, ha már látom a végeredményt, akkor ebben a formában nem dobom piacra.
e; ha végképp csalódom a csapatban, akkor odaadom egy profi csapatnak, hogy gyerekek, 3,5 év ment a kukába, erre jutottak, 1,5 év alatt meg erre. Van egy évetek, rázzátok gatyába, amelyiket ennyi idő alatt lehet.
http://www.freetvmaci.info/
EA altal elvart szamokhoz kepest is biztos, hogy kevesebbet hozott, valoszinuleg elore dorzsoltek a kezuket a sracok, de nem folyt be annyi. ehhez hozzajott a premier utani ossznepi szarsag, igy nem csoda, hogy bar nem votl veszteseges, de inkabb kaszaljak a sorozatot es szelnek eresztik a csapatot.
https://www.gamespot.com/articles/hows-ea-doing-key-takeaways-from-its-latest-earnin/1100-6452068/
"for the second time in a row, it avoided discussing the performance of Mass Effect: Andromeda in its official earnings press release."
Utoljára szerkesztette: silverchain, 2017.07.30. 09:33:30
Folytatást csak akkor, ha nem ez marad a színvonal.
Parasite Eve 2, best game EVER!
-2863-ban, A Mass Effect Univerzumában, az Androméda galaxisban....
hanem;
600 évvel Sheppard után, egy másik galaxisban...
Tehát, a hivatkozási alap, eleve Shep.
Én, valami olyan "nyitányt" képzeltem volna el, hogy EA 6 hónappal az Androméda megjelenése előtt, ingyenessé teszi Az ME 2-t. És, reklámozza, hogy a mentést ne dobd el, tartsd meg!
3 hónappal előtte, kiadtam volna egy új, Ingyenes DLC-t hozzá... Ebben Shep háttérszereplésével, vagy nélküle, felvezetem az Andromeda cselekményét, itt, a mi Galaxisunkban. Illusive man finanszírozza / ellenzi a telepesek elindítását, (Vagy akárki más, esetleg a Reaperek elől kell eltitkolni az előkészületeket) és adok benne egy karakterszerkesztőt, 3-5, uram bocsá, 6-8 óra játékidőt... Már itt megtudjuk, mi a feladatunk, miért és hová megyünk, és a záró képsorokban hibernáljuk magunkat, és elindul(nak) a hajó(k)...
Igen. Felütés így is kellett volna az Androméda elejére. Viszont az tuti, ha a dlc rendben van, rekordokat dönt első nap az Androméda, és az origin, összeomlik, mint a kártyavár...
Why so serious?
Az új SG-t meg tuti nézni fogom!
Utoljára szerkesztette: Dante73, 2017.07.21. 15:14:55
Az animációk már elvileg viszonylag javítva vannak, bár engem a régiek sem zavartak.
Igen, a játék erősen középszerű, de nem rossz.
Nem értem, hogy pár ember miért démonizálja a középszerű játékokat, el lehet velük szórakozni.
Persze a BW tudott volna jobbat is, sokkal, de már évek óta nincsenek a csúcson sajna.
Bár nekem tetszett a MEA, egyes húzásuk nálam is kiverte a biztosítékot (pl. papaRyder röhejes halála, akkora fenék a transgender karakternek, Jaal biszexé varázsolása, stb)
De -lentebb leírtam- az apuci halála még így is béna volt. Még én is ki tudtam volna találni egy olyan módszert, hogy mindketten megússzák, pedig én nem vagyok sokat megélt pathfinder.
Nalam a MEA = SGU, a triologia meg = SG1/SGA 😊 De rohadt mazlim van, mert ha rator a feeling, akkor van 200+ resz SG franchise epizodom amelybol valogathatok, hogy mivel nosztalgiazzak. Vagy, ha ugy nezzuk, van 4 resz Mass Effectem, ennyivel kibirom talan a kovetkezo reszig, ha lesz kovetkezo resz (nyilvan lesz).
A játék meg nem rossz, hanem középszerű. Ami legalább akkora baj, ha nem nagyobb, mintha botrányosan szar lenne. Akkor legalább röhögni lehetne rajta, de a vicces animációk sokadszorra már nem olyan viccesek.
Egyébként nem védeni akarom a játékot, mert tény, hogy tudtak volna jobbat is alkotni, százszor jobbat, de annyira nem rossz, mint ahogy azt egyesek feltüntetik.
(Pl. Az apuci halála, mint motiváció pl. szerintem is olcsó húzás volt,
Ha egy cikk alá benéztél a komment szekcióban, szét volt szedve a játék és lehúzva. Ha egy adott ember mindenhol ezt látja, jóhogy hajlamosabb arra, hogy több negatívumot lásson a játékba, és ebben teljesen lényegtelen, hogy mikor, milyen videót adtak ki a játékról.
Egyébként igazad van, úgy működött volna. Azaz mégsem, mert ahhoz, hogy motiváló legyen apuci halála, ahhoz a halál és a főgonosz között kapocsnak kellett volna lennie. De nem volt. Apucit egy atmoszféra-processzor ölte meg, tök véletlenül, illetve hát minket ölt volna meg, de apuci feláldozta magát (ez a játék legeleje, szóval nem nagy spoiler). Az archon erről aztán nem tehet.
Ha a jatek ugy lett volna megoldva, hogy a faterrel jatszunk 10 orat, aki vicces, badass, szeretheto lett volna (mondjuk egy Shep 2.0, ha mar annak szantak abban a fel oraban), ergo megkedveled, majd a 10 ora vegen puff, kinyirjak ugy, hogy nem tudsz mit tenni, akkor benned is lett volna egy fajta motivacio, ha mas nem, akkro a bosszu (az egyik legelemibb a sok kozul). Ekkor johetett volna a kepbe a Ryder ikrek kozul az egyik, aki felett atvetted volna az iranyitast es... Csakhogy nekik is kellett volna egy iv, a ketbalkezes, csak a tarsak profizmusanak koszonhetoen teljesito tejfelesszajutol kezdve fejlodott volna ki a galaxist megmento verbeli pathfinderre.
Nem ez tortent, 2-3 ora alatt fel lett dobalva minden a tablara aztan hajra. Naná, hogy sokan beleuntak es semmi kedvuk nem maradt arra, hogy folytassak. Na persze aki folytatta, az kellemesen csalodott, de itt ilyet nem szabad leirni, mert abbol megint hiszti lesz 😄
Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2017.07.21. 14:22:49
Az ME1 önmagában, a saját lábán is kerek. Az MEA nem. Főleg mert lényegében mást sem csinált, mint az előzőket másolta, főként az első részt. Ahelyett, hogy valami eredetit tettek volna le az asztalra. Egy vadiúj galaxis ezer új lehetőséget kínált volna. Ehelyett kaptunk Prothean 2.0 Remnantokat, geth 2.0 ketteket, indoktrináció helyett ugye más hasonlót (spoiler), Saren helyett Archont (mindkettőről kiderül a játék végére, hogy nem ők a főgonoszak valójában), Conduit helyett Meridiant, Ilos üzenet helyett (spoiler), Citadel helyett Nexust, még saját Councilt is kapunk, akik pont olyan követelőző idegesítő idióták, mint a citadel council volt.
Jobb is, ha jegelik, ha csak ennyire telik ötletekből.
Utoljára szerkesztette: lwb, 2017.07.21. 14:17:12
Az Andromeda eseteben erre szantak 3 oranyi jatekidot, mert kvazi a 3 epizodos ME triologiat kellett volna felulmulniuk 1 resszel, mivel mindig is mondtak, hogy nem gondolkoztak triologiaban, csak a draga gamer kozosseg gondolta, hogy akkor ez is az lesz.
Mar mindegy, a szerianak egyelore reszeltek, majd egyszer talan tanulva a dolgokbol rebootoljak. Vagy jon egy remaster, mert miert ne 😄
Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2017.07.21. 14:12:42
Nem teljes eredetiséget vártam tőlük, de legalább ne az előző három részt másolják, ha már mindenből tök újat akartak. Új hőst, új galaxist, új mindent. Mert ezért kár volt Shepardot Ryderre cserélni, a Tejutat meg Andromédára. Minden ugyanaz.
Utoljára szerkesztette: lwb, 2017.07.21. 14:03:40
De mellesleg apuci is hülye, volt hogy hogy gyakorlott Pathfinder, felfedező ,Sephard 2,0 -ként nem jutott az eszébe az a egyszerű búvár életmentő megoldás, hogy pl 30 másodpercenként cserélgeti a sisakot közte és Ryder között. Máris nem kellett volna semmi önfeláldozás.
Amúgy a törött sisakot meg Ryder kb fél órával előtte lazán beforrasztotta az Omni tooljával.
Ennél még az "elé ugrok a golyónak" típusú önfeláldozásnak is több értelme lett volna.
Utoljára szerkesztette: Prof William, 2017.07.21. 13:57:56
Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2017.07.21. 13:53:27