4237
mea.jpg
  • mike01010101
    Elég drágán vettem a játékot, nagyon akartam szeretni, de abbahagytam, letöröltem, mert egyszerűen nem kötött le. Lehet hogy én változtam, biztos öregszem, de emlékszem a ME2-t mikor végigjátszottam, rögtön újrakezdtem. Az ME3-at is többször végigjátszottam az évek alatt, szeretem ezt a világot.
  • MerlinW
    "Witcher 3. A döntéseid és viszonyod Cirihez befolyásolja, hogy túléli-e és mi lesz vele a játék után."
    Ja a játék utolsó órájában 5 párbeszéd alapján:)

Egyébként miért ragad le mindenki minden játéknak a végén? Az út a lényeg, nem a vége:)

Ugyanez a helyzet a legtöbb embernél az életben is. Nem élik az életüket, aztán sírnak mikor a végéhez közelednek.
  • lwb
    Mások nevében nem beszélhetek, de nekem egy ilyen, ME2-szerű befejezés a trilógia végén, ami figyelelmbe veszi az előző részekből importált vagy szimulált döntéseimet és az utolsó részben hozott döntéseimet is, az teljesen jó lett volna. Akkor is, ha Shepard meghal. Nem Shepard halála a bajom. A DAO-t mindig úgy vittem végig, hogy a Warden meghalt (egész a kiegig, amikor muszáj volt változtatnom a folytatás miatt).
  • PiszkosFred
    Akkor lenyegeben az lett volna a legjobb megoldas, ha a ME2-hoz nyulnak vissza, es a ME3 vege olyan lenne? Arra gondolok, hogy ott az elso vegigjatszas soran (fontos, hogy elsonek, ismeretek nelkul) ha nem csinaltal meg loyality kveszteket vagy nem jol allitottad ossze a csapatot, akkor az ongyilkos misszio nagyon kurta es furcsa veget ert. Vagyis a dontes mar korabban megszuletett a jatekban, csak te nem ismerted a kovetkezmenyeket mindaddig, amig nem kezdodott el az adott misszio. Aztan meg neztel, hogy hullottak az emberek :D

Akkor a ME3 vegevel kvazi az a baj, hogy akarmit is dontottel a triologiaban, a vegso ultimate valasztasnal ebbol semmi sem szamitott, csak az odaig vezeto ut lett megfuszerezve?
  • lwb
    Nem erre gondolunk, de mondok példát. DAO: más a vége, ha megkeményíted Alistairt, más ha megkíméled Loghaint, más a vége ha Morrigannel lefekszel, más a vége attól függően, hogy ki végzi ki az archdemont. És ezen kívül még van egy rakás más döntés a játék közben, ami befolyásolja a játék végét és ezek nem kozmetikai döntések, hanem konkrétan élet és halálról döntenek. Szó szerint.

Másik példa: Witcher 3. A döntéseid és viszonyod Cirihez befolyásolja, hogy túléli-e és mi lesz vele a játék után. A főgonoszt (Eredint) persze így is-úgy is megölöd, de Ciri története (ami nem Geralt története) arttól függően záródik, hogy te hogyan döntesz a játék során. Ez sem zsákbamacska: konkrétan a játék közepén (még a döntések előtt) a képedbe mondja egy elf varázslónő.
    Utoljára szerkesztette: lwb, 2017.08.10. 10:57:03
  • lwb
    A gond csak az, hogy Shepard tettei nem számítanak, mert mindig ugyanaz a választása lesz. Ha elég sok a war asset (ami multiból is összejön), akkor elég végigrohanni a fővonalon és ugyanazt kapod, mintha 60 órán át szöszmötöltél volna a játékkal a 100%-os kijátszásért. Nem oké. Illetve oké lehet, de nagyon lusta, igénytelen megoldás. A Biotól ennél sokkal többet vár az ember, főleg, hogy a korábbi játékaik többet is adtak (pl. DAO, KOTOR vagy JE, de még a BG is).

" De ugye, olyan világot élünk, hogy nehogy már Pistikének, mind a három részt végig kelljen játszania újra, ha egy másik befejezésre kíváncsi..."

Nem is kell,, elég csak az utolsót. Ezt megoldották már más játékokban: pl. DAI vagy Witcher, hogy szimulálod a korábbi döntéseidet, ha nem importálod a mentésfájlt. Eddig még nem találkoztam olyannal, aki szerint ez baj lenne és azt sem hiszem, hogy Pistikének kéne írni egy RPG-szériát. Pistike Overwatchozik meg PUBG-zik és kész.
  • Dante73
    Az szerintem is butaság lenne, hogyha meghal Liara, Miranda, Wrex, és Garrus, akkor X a végkifejlet, Ha valamelyik életben maradt, akkor Y. Azt nem tudom, hogy renegáttal milyen végkifejletek voltak elérhetők, de gyanítom, ha nem lett volna elérhető "jó" befejezés vele, lett volna nem kis hiszti! Pláne, ha mondjuk egy renegát karakter el sem juthat a választásig. (Pedig, lássuk be, egy renegát aligha juthatna el...)
    Én, azért reméltem mondjuk, hogy nagyobb szerepe lesz, ha mondjuk életben hagyod a Rekni királynőt, vagy a hasonló cselekedeteknek. (reprogátló, miegymás) Én, személy szerint, a választást bele sem raktam volna. De ugye, olyan világot élünk, hogy nehogy már Pistikének, mind a három részt végig kelljen játszania újra, ha egy másik befejezésre kíváncsi....
  • ratgab
    Én pont úgy látom a dolgot, hogy Shephard tettei miatt van egyáltalán választási lehetősége. Amit közösen elért a segítőivel, amin keresztülmentek az eredményezi azt, hogy kvázi győzelmet aratott főhősünk és így választás elé állítják. Ez a rögös út, amit a 3 részen keresztül végigjárt a legénységével igenis fontos a végjáték szempontjából. Igaz nem apró részleteiben, hanem, egészében.

Az áldozatok nem számítanak ilyen szempontból, az, hogy kit segítettél nem számít ilyen szempontból. Az számít ami a történtek hatására kialakult (direkt nem spoilerezek). Igazság szerint maga Shephard vívta ki azt a fajta tiszteletet, ami miatt egyáltalán joga volt választani és ehhez végig kellett küzdenie a 3. rész harcait, megélni a megpróbáltatásait, elszenvedni a veszteséget. Számomra ezt az üzenetet hordozza a 3. rész befejezése és nem azt, hogy van 3 szín, amiből lehet választani. Egyáltalán, hogy a főgonoszok leállnak egy egyszerű emberrel egyezkedni már az nagy dolog. Minden ide vezetett. És ez már önmagában győzelem.

Szerintem.
  • cateran
    "Az a vérlázító, szándékos sarkítást, hogy "a végén választasz színt és jön a slideshow", még a szóra sem érdemes."

Bocs, de kurvara igy van..teljesen mindegy milyen donteseket hoztal a tortenet soran, tokmindegy kik elnek, kik haltak meg, kiket segitettel, kiket nem....A befejezes szempontjabol irrelevans az egesz...ott es akkor a teljes ME story ment a kukaba...
  • Although
    Tényleg meddő vita. Amiket írtok, teljesen törvényszerű. Egy nulla értéket képviselő kiadó és egy egykor nagybetűs cég románca pontosan azt hozta amit leírva látni azoktól akik többet, előrelépést várnak még mindig. A házasság ahol az értéket képviselő pár meghasonul, elfelejti ki volt kik alkották. A lelkééből már rég elmentek azok akik megalkották őt mint egyént.
    Nem lesz semmilyen megújulás nem lesz új szuper sztori nem lesz semmi új trilógia. Eltűnés lesz és már meg is történt. A legutóbbi hírek pont ezt mutatják szépen becsomagolva díszpapírba. Tök mindegy mibe csomagolják. Temető ez a cég temető minden értéket képviselő cég számára. Nem tud felmutatni semmit a DICE vagy mi az zászlóshajó is vagy mi is egy nagy semmi. Mára egy másodhegedűs mint a Beth utcahosszal vezet. És a nívó, hogy még létezik bár az se az igazi az AA szinten az a CD Projektnek köszönhető.

Edit: Aki szuper dolgokat vár az a kickstarteren keresgéljen olyanokat mint Tyranny az szuper lett! Ne itt reménykedjen.
    Utoljára szerkesztette: Although, 2017.08.06. 20:28:06
  • lwb
    Ebben persze igazad van (mármint, hogy cipelte a vállán az előd súlyát), de ennek a hátránya mellett óriási előnye a nagyobb eladott példányszám. Valamit valamiért. Ha Coca Cola néven adok ki egy italt, akkor az emberek Coca Colát várnak, nem Dr Peppert, még akkor is, ha a Dr Pepper önmagában teljesen rendben van.

"Biztos vagyok benne (ne legyen persze igazam), hogy sose lesz meg egy olyan jatek a ME szeriaban, mint a triologia, se erzelmi, se mas alapon, amely felerne egy volt jatekos szamara abba a magassagba, ahova Shep es bandaja kerult."

Remélem nincs igazad.
  • lwb
    vita =/= kinyilatkoztatás

Egyébként meg részemről is zárva.
  • PiszkosFred
    Es ezzel pontosan le is irtad, miert is meddo vita ez az egesz. A kettos merce sosem jo dolog. Onmagaban, onallo sci-fi jatekkent teljesen mas neven teljesen mas fogadtatasban reszesult volna (leszamitva az animacios bakit, azt mas nev sem mentett volna meg). Urambocsa' meg tetszett is volna a tobbsegnek. De Shep kalandja es dugasai utan, a Triologiat koveto "uj reszkent" olyan terhet kapott a vallara a jatek, amely alatt osszeroppant es nem teljesitett jol.

Biztos vagyok benne (ne legyen persze igazam), hogy sose lesz meg egy olyan jatek a ME szeriaban, mint a triologia, se erzelmi, se mas alapon, amely felerne egy volt jatekos szamara abba a magassagba, ahova Shep es bandaja kerult.
  • Dante73
    Két dolog.
    1; A trilógia jó volt? Jó. Voltak hibái? Naná.
    2; Androméda jó? Nem mondanám. Vannak jó részei? Biztos, én olyat nem láttam, ami a trilógia nyomába érne, akárcsak említés szintjén is.

Lehet elemezgetni, de felesleges. Így nem elemzés szintjén, csak megemlítem azt, ami NEKEM hiányzott.
    Csapattagok taktikai irányítása. Imádtam, mikor 3 biotikus "cafatokra tépte" az ellenfelet...
    Paragon, renegát rendszer. Azért, voltak jó pillanatai, annak is.
    Társak; Se egy Liara, Garrus, Wrex, uram bocsá' egy Miranda, sehol sem...
    Új fajok hiánya. (Ameddig jutottam, van vagy 2... Ráadásul, az egyik szerintem a protián faj lesz. Egyrészt hasonlítanak, másrészt már az elején valami kütyüvel a "tárgyakba zárt emlékek"-et nézik. Ha ez kiderült esetleg a játék folyamán, akkor elnézést kérek, 4-5 óránál eddig nem tudtam magam többre rávenni, ráadásul, most a scriptek is "lefagytak" áll az ellen egy helyben, ajtókon a zárak nem jelennek meg, és ilyenek.)
    Tök idegen helyeken, ahol most jár első alkalommal a mi galaxisunkból élőlény, ott vannak 50 méterenként a lőszeres ládák, és az életenergia visszatöltők... Medigél? Az első részből ismert "lehűlős" fegyverek? Én olyanokat vinnék magammal egy ilyen útra...
    Nekem ezek szúrtak szemet, így első blikkre. Lehet, egyeseknek ez egy jó játék. Én nem tartom a trilógia akárcsak kicsit is méltó utódjának.

(azért, az új hajónk tetszett. ugyanis, ha a nevében a Tem-et Budá-ra cseréled...)
  • Pares
    #4141 #4140

Magamat ismételgető meddő vitához egyáltalán nincs kedvem, leírtam amit akartam, szóval itt le is zárhatjuk.
  • TokraFan
    A zenénél hallottam már jobbat, de a klip nagyon ütős!
  • lwb
    "Mass Effect sokkal közelebb áll a Star Trekhez, mint a Star Warshoz"

Ahol konkrétan repülő, halálsugarakat dobáló és varázspajzsokat felvonó biotikus űrvarázslók vannak, az nekem space fantasy. Az Expanse sorozat, az sci-fi. A Star Trekben is legfeljebb az idegen lények képesek ilyesmire vagy a felére se. De itt bárki, sőt, szinte minden második npc. És a tudományos megmagyarázás megvolt a SW-ban is: medikloriánok vagy mik. Attól még nem lett sci-fi.
  • lwb
    Az első rész? Mármint a ME1? Mert akkor tévedsz, ugyanis akkor még 1) ők sem tudták a végét, 2) a dark energy ott volt az asztalon vastagon. Valamikor a 2. rész felé lett kukázva ez az ötlet véglegesen. Nem azt mondom, hogy tuti jobb lett volna, de rosszabb talán nem, mint amivel mentek végül.

" Az a vérlázító, szándékos sarkítást, hogy "a végén választasz színt és jön a slideshow", még a szóra sem érdemes."

Mindegy, mire érdemes szerinted, attól még igaz. Ha volt elég war asset-ed, akkor mindegyik szín megnyílt a végén. Lehettél akármilyen paragon, simán mehettél a controllal és fordítva, nem volt semmi befolyása annak, hogy ki és mi voltál a végén. A war asset - readiness meg a multiból vidáman összejött. A végső befejezés még extended cut-tal is 80%-ban ugyanaz átszínezve mindháromnál (destroy, control, synthesis). De akkor vitatkozzál azzal, hogy ha szerinted csak a fanyalgók járatják a szájukat mindig, akkor miért nem volt hiszti pl a Witcher 3 végén? Vagy a DA:O végén, ahol pedig simán meghalhat a főszereplő és az teljesen oké. Vagy a Baldur's Gate végén. Nem azt mondom, hogy ott nem volt kisebbségi nyikorgás, mert mindig van valaki, akinek nem jó semmi sem, de ekkora felzúdulás egyiknél sem volt. Örülök, ha neked tetszik, more power to you. Szerintem elbaszták a végét, elkapkodták, az addig vezető út nagyon jó a játékban, de a befejezés igénytelen lett. Ez van. Ettől még jó a játék és a trilógia is.
  • Grifid71
    Bocs hogy belekotty, de erről az Andromédáról már a megjelenése előtt meg volt a magam véleménye amiből kifolyólag meg sem vettem.
    Számomra a Mass Effect véget ért a 3. résszel aminek a befejezése szerintem nagyon is ott volt a toppon. Megpróbálta rávezetni a sok isten szindrómást arra, hogy akármekkora sztár vagy akármekkora harcos vagy mindig van egy nálad jobb, erősebb aki lenyom. Erre a talán a legjobb bemutató az első rész zenéjének a hivatalos Klippje Peace :D
  • FartingSquirrel
    +1
  • Pares
    "Az még munkaverzió volt, ez igaz, de talán jobbat sikerült volna kihozni belőle, mint a 80-as évek Terminatora óta unalomig ellőtt gépek vs emberek klisét."

A rossz alapötletből semmi jó nem sült volna ki. És lehet, hogy már nem emlékszel rá, de az első rész teljesen a gépek vs. organikusok témára volt kiépítve. Ennek természetes következménye volt az a történet, ami végül kibontakozott. A biotikus történet 90 fokos kanyar lett volna ahhoz képest, ahonnan kiindultak.

"Úgy hívják space fantasy, mint a star wars. És a Mass Effect bizony elég sokat merít a SW-ból. A biotikus képességek amúgy eleve eltolták a space fantasy felé a ME-t, sötét energiától függetlenül."

Ha hasonlítanom kéne valamihez, akkor a Mass Effect sokkal közelebb áll a Star Trekhez, mint a Star Warshoz, szinte minden tekintetben (írom ezt SW rajongóként). A felfedezés témája, az idegen fajok, a temérdek mennyiségű technoblabla, ami részben létező fizikai jelenségekből és technológiákból extrapolál, a valós történelmi háttér (a jövőben játszódik), és még sorolhatnám. A biotikus képességek semmi komoly szerepet nem töltöttek be a történetben, de a Star Wars-al ellentétben ehhez is megpróbáltak technoblabla, földhöz ragadt magyarázatot kitalálni.

"A befejezés összecsapott, aminek csak egy (kisebb ) eleme ez a fantáziátlan gépek vs emberek dolog, nagyobb része a kivitelezés, hogy lószart se számít a döntéseink, a paragon-renegade fokozatunk stb. A végén választasz egy színt és kész, aztán jön a slideshow."

Kisebb eleme? Most ugye viccelsz? Már az első rész is ezzel a "fantáziátlan gépek vs emberek dologgal" kezdődött, és azzal is folytatódott. Szóval lehet, hogy már akkor búcsút kellett volna mondanod a Mass Effectnek ahelyett, hogy a saját elképzeléseidet akarod ráerőltetni. Az, hogy lószart sem számítanak a döntéseid, csak az elégedetlenekdők által előszeretettel emlegetett orbitális marhaság. A döntéseid rengeteg dolgot befolyásoltak a trilógia során, ahogy a végén is van 4 különböző végkimenetelű döntésed. Az a vérlázító, szándékos sarkítást, hogy "a végén választasz színt és jön a slideshow", még a szóra sem érdemes.

"És nem, nincs mindig így."

De, mindig így van. Semmi sem lett volna "méltó" befejezés egyeseknek, ez teljesen nyilvánvaló.

"Volt eleje, közepe és rendes vége a történetnek."

Egyetértek.
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.08.04. 12:24:47
  • lwb
    Nem olvastam, sőt, te sem olvastad, miután meg sem írták. Csak a kezdeti ötletelés ment belőle, amit be is linkeltél. Az még munkaverzió volt, ez igaz, de talán jobbat sikerült volna kihozni belőle, mint a 80-as évek Terminatora óta unalomig ellőtt gépek vs emberek klisét. Az is lehet, hogy nem. Rosszabbat mondjuk nem tudok elképzelni. De a "válassz három színből" befejezésre nincs bocsánat akkor sem. Az a lustaság csúcsa.

"Sötét Energiás, biotikus hókuszpókusz már inkább fantasy, mintsem sci-fi"

Úgy hívják space fantasy, mint a star wars. És a Mass Effect bizony elég sokat merít a SW-ból. A biotikus képességek amúgy eleve eltolták a space fantasy felé a ME-t, sötét energiától függetlenül.

"Mindíg sírás a vége. Ha minden jó, akkor az a baj, hogy nem úgy történt valami/minden, ahogy azt egyesek elképzelték. Így megy ez. Murphy-tövényének mutálódott változata, ha valamibe bele lehet rúgni, abba mindig lesz valaki, aki belerúg. Ilyen végtelenül lesarkított módon akár melyik történetet le lehet írni úgy, mintha hulladék lenne."

A ME trilógia története nem hulladék. Klisés, de rendben van. A befejezés összecsapott, aminek csak egy (kisebb ) eleme ez a fantáziátlan gépek vs emberek dolog, nagyobb része a kivitelezés, hogy lószart se számít a döntéseink, a paragon-renegade fokozatunk stb. A végén választasz egy színt és kész, aztán jön a slideshow. Ennél a 6 éves játéksorozat, a sokszáz óra, temérdek könyv, GOTY címek stb többet, méltóbb véget érdemelt volna.

És nem, nincs mindig így. Ha nem kúrják le, akkor nincs így. Egy szavam nem volt a Witcher 3 végén, az Uncharted 4 végén vagy mondjuk régen a Throne of Bhaal végén. De rendesen lezárták még a lövölde Gears of War-t is a 3-mal (a 4 mondjuk már nem kellett, de az amúgy is inkább spinoff, mint folytatás). Volt eleje, közepe és rendes vége a történetnek.
  • TokraFan
    +1
  • Pares
    Ez az egész Univerzum megmentős, Sötét Energiás, biotikus hókuszpókusz már inkább fantasy, mintsem sci-fi, nem tudom elképzelni, hogy az első részben felépített világnak ez lett volna a folytatása, de szerencsére ők sem. Már eleve az, hogy a minimum több száz milliárd galaxis közül az egyikben egy/néhány élőlény bármiféle veszélyt jelenthet az Univerzumra nézve, nevetséges. Nagyon rossz ötlet lett volna a történetet a galaxison kívülre is kiterjeszteni.
    Abból, hogy a Reaperek gyakorlatilag egy kontrollált rezervátumot csináltak a galaxisból az organikus élet fennmaradása érdekében, szerintem sokkal érdekesebb történet lett, mint bármi, amit ebből a Sötét Energiás katyvaszból ki tudtak volna hozni.
  • Renegade
    nem tartom kizártnak, hogy így is tetszett volna. :)

Hjjj, amivel engem megint meg tudna venni a Bio (szerintem akkor sem játszanék a MEA-val, ha ingyen adnák) az Garrus, tök mindegy, hogy ME előtt, vagy után, már szaladnék is kicsengetni a csillió Eurót a preorderre. :)
  • Pares
    Itt elolvashatod, hogy kb. miről szólt volna. Megismétlem magam, iszonyatosan nagy marhaságnak hangzik az egész.

Röviden:

A Sötét Energia valami olyan dolog lett volna, amit csak az organikusok tudnak használni, és ennek használata rossz hatással lett volna a "tér-idő kontinuumra". A Reaperek azért írtották ki folyamatosan az organikusokat, mert azok evolúciója mindig a biotikus képesség kifejlődése és a Sötét Energia használatához vezetett, ami valahogy meggyorsította az Univerzum végének eljövetelét. Mivel a Reaperek halhatatlanok, ezért ez nyilván nem tetszik nekik.
    De aztán csavartak még egyet a történeten, és hogy a Big Bang ellentétjét, a Big Crunchot megakadályozzák, biotikusokra van szükségük, vagy mi, de mivel ők nem tudják használni, ezért újra és újra "tenyésztik" az olyan fajokat, amik tökéletesek erre a célra. A Protheánok és az Asarik már majdnem jók voltak, de nem tökéletesek.
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.08.02. 14:07:14
  • Renegade
    ezt hol lehet megtalálni?

természetesen nálunk is nagy vita volt a társaságban az ME3 vége kapcsán. Én voltam az egyedüli akinek tetszett 100%-ban a vége (ez azt hiszem, kb megegyezett az általános hangulattal). Sajnos a többiek nem tudtak túllépni a személyes preferenciájukon és átment személyeskedésbe a beszélgetés, mindezt úgy, hogy nem ismerték a "mi lett volna ha" sztorit. Csak a szokásos: ennél jobb lett volna. :(
  • Renegade
    szerintem ez kódolva van bennünk, főleg fiatalon, amíg azt hiszi az ember, hogy ő találta fel a spanyol viaszt (egyesek sajnos nem növik ki)

amikor én voltam fiatal, akkor az intel/amd, nvidia/radeon (úgy hallottam ezek igen nagy klasszikusok és időről időre újra fellángolnak) volt az élet/halál kérdése.
  • ratgab
    Pedig nagyon igaza van, mert pont minden topikban a sírás megy ilyen olyan formában hol a sztori hol más miatt. Utóbbi 5 évben mindenkiből marhanagy szakértő lett. És ezzel most 1 percig sem az Andromédát védem csak úgy általánosságban megfigyeltem.
  • Evoluti0N
    Ott bukik meg, amit leírtál, h ez alapján minden játék topicjában sírás menne a sztori/befejezés miatt.
  • Pares
    Olvastad is az eredeti Sötét Energiás történetet? Elég nagy marhaság és katyvasz az egész, hála a jó égnek, hogy végül nem azt választották. De ha azt választották volna, akkor meg azért sírnátok. Mindíg sírás a vége. Ha minden jó, akkor az a baj, hogy nem úgy történt valami/minden, ahogy azt egyesek elképzelték. Így megy ez. Murphy-tövényének mutálódott változata, ha valamibe bele lehet rúgni, abba mindig lesz valaki, aki belerúg. Ilyen végtelenül lesarkított módon akár melyik történetet le lehet írni úgy, mintha hulladék lenne.
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.08.01. 22:55:54
  • lwb
    Nem Shepard halála volt a gáz (egyébként a destroy + magas war assets esetén még csak meg sem halt), hanem az egész vége, a történet lezárása. Az első rész írói az egész Reaper konfliktust a dark energy-re akarták kihegyezni, nem a synthetic - organic ellentétre. Ezért csalódás volt ez a klisé, mint a reaperek fő mozgatórugója, nagyon látszott, hogy utolsó pillanatban jöttek ezzel elő. Szintén gáz volt, hogy a starchild arról beszél, hogy elkerülhetetlen, hogy a syntheticek és az organicok egymást öljék - mondja ezt pont azután, hogy kibékítjük a getheket a quarianokkal... Magyarán előtte fél órával cáfoljuk meg a nagy világírtó AI-t ... A döntéseink pont semmit nem befolyásoltak a végén: ha volt elég war asset meg readiness (toltad szorgalmasan a multit vagy csináltál mellékküldiket), akkor tökmindegy volt, a végén válaszhattál három szín közül, oszt' viszlát.

Az Extended cut se sokat segített. Az indoctrination theory annyira passzolt volna, nem értem minek kellett a faék egyszerűségű befejezést erőltetni. Egyébként az sem happy end, sőt, az még jobban nyitva hagyta volna a sorozat végét. De nem, a bio nem élt ezzel a lehetőséggel, inkább ráerősített, hogy ők igenis ilyen középszerű történetlezárást akartak. Erről szólt az extended cut. Nem lett tőle a játék szar, de elrontotta az addig amúgy 10/10 játékélményt.
  • Pares
    Ez.
  • PiszkosFred

Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2017.08.01. 15:18:38
  • TokraFan
    Nekem a végével sincs bajom, nem tudom miért nem lehetett megemészteni, hogy nem minden Happy End?
    Különösen a vonatkozó DLC óta teljesen rendben van, mert három féle módon tehetünk pontot a történet végére, és bár a kifogásolt ponton mindegyik azonos, mégis teljesen más módon közelítik meg. Nem volt azzal semmi baj, csak a Hollywood-i szarságokon szocializálódott amerikai hülyegyerekek nem voltak képesek feldolgozni, hogy kedvenc kis plüss macijuk végleg elment...
  • lwb
    Egyetértek. Amióta a biodokik elmentek kaotikusan működik az egész cég. Nincs vízió, óriási a fluktuáció. A régi húzónevek sorban jöttek-mentek, vezetőcserék a projektekben stb. A Bionak igazából nagyon kellene pár jó writer. A FNV óta tudjuk, hogy a legbugosabb játékot is meg tudja menteni egy jól összerakott világ, érdekes karakterek és történetszál(ak). Fordítva viszont nem megy ilyen RPG-knél. Ez nem a GTA, a Saints Row vagy a Skyrim ahol open world dilizéssel el lehet adni a játékot.
  • lwb
    SP DLC kizárt, hogy lesz, de ezzel a döntéssel most már a MP DLC-k sorsa is kérdéses lett. Azt hiszem peccseken kívül legfeljebb az várható, amit még a régi stúdió csinált meg előre. Ha van ilyen egyáltalán. Valahogy nem hiszem, hogy az Edmonton vagy az Austin félredobná az Anthemet meg az új Dragon Age-t, hogy az Andromedán dolgozzanak ...
  • lwb
    A ME3 99%-ban egy jó játék volt. A végét elb.szták, van ez így. De az odáig vezető út teljesen rendben volt. A MEA-nak a végével van a legkevesebb baj, az egész unalmas és színtelen végig.
  • BryceHUN
    Nem tisztem védeni az EA-t, de az már a Kotaku-s cikknél is kiderült, hogy - érdekes módon - de vajmi csekély közük volt a projekt érdemi részéhez. Ők előálltak azzal, hogy jöhetne egy új Mass Effect, és erre adtak 5 évet, és X mennyiségű pénzt a BioWare csoportnak. Ennyi. Az ottani felelős vezetők kiadták a Montreali srácoknak, valószínűleg azért, mert az Edmontoni stúdió - érthető módon - le volt foglalva az Inquisition támogatásával, és az Anthem fejlesztésével.

Nem az EA-nek voltak lehetetlen elvárásai, hanem egyszerűen a BioWare fő vezetősége bízott (vagy szimplán csak naivak voltak) a Montreali csapatban. Felvettek oda sok embert, és útnak indították a fejlesztést, ami végül több zsákutcába is belefutott. Nem az EA miatt, hanem a felelősprogramozók, tervezők, és projekt vezetők miatt.
  • NiGhTM4R3
    Hetek óta tudjuk, hogy nem jön SP dlc.