Csillaghajó és hidegfúzió
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Gazdasági, társadalomtudományi szöveg fordul meg nálam. By the way, in a purely english conversation i could take you on any time, even in my current, sleep deprived state! 😛
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Tudod mennyi mindent jelent a "Who's your daddy?" attól függõen, hogy hol és kinek mondod? Próbáld ki, aztán számolj be a tapasztalataidról. 😊
Mentségedre legyen, hogy ez egy egyszerû fórum, de remélem a VendingOutlet Kft-nek, ami gondolom pénzt is ad érte, kicsit nagyobb utánajárással fordítasz.
Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Egy atommal tényleg nagyon sok mindent meg lehet csinálni, de itt az atommagról van szó.
"Pl le lehet szedni róla az elektronjait. Vagy még többet ráerõszakolni. Plazmásítani, vagy éppenséggel rácsba szervezni."
Meg lehet csinálni, de ezzel semmit nem érsz el. A probléma az, hogy az atommag sokkal, kb négy nagyságrenddel, "kisebb" mint az elektron! Pontosabban fogalmazva az elektron atommag átlagos távolság a legkisebb energiájú állapotban is kb négy nagyságrenddel nagyobb mint az a távolság aminél a vonzó magerõk legyõzik a Coulomb taszítást, tehát ami a fúzióhoz szükséges. Ebbõl adódik, hogy az elektron semmiféle árnyékoló hatást nem tud kifejteni.
"Másfajta leptonokat és nukleonokat beletenni proton és elektron helyett."
Az elektront valami nagyobb tömegû, negatív töltésû részecskével helyettesítve az árnyékoló hatás megnõ, viszont a természetben ilyen részecskével nem találkozol, mert ezek rövid idõn belül elbomlanak. Ettõl függetlenül állítanak elõ ilyen egzotikus atomokat, de ez sokkal problematikusabb mint a sima "meleg" fúzió.
"Másfajta atomokat használni katalizátornak (hoppá, kémia, katalizátor, aktiválási energia, stb. Itt is el lehet képzelni valami hasonlót, a szitu kb ugyanaz)."
A katalizátorok a kémiában ugye egy alternatív reakcióutat jelentenek. Ez elvileg mûködhet a magreakcióknál is (gyakorlatilag bármely vasnál nehezebb atommaggal meg lehetne oldani). De ez csak elvileg mûködik, mivel minden más reakcióhoz nagyobb aktiválási energia kell. Tehát más atommagokkal nem létezik alacsonyabb energiájú alternatív reakcióút.
"A lehetõségek tárháza körülbelül végtelen, ráadásul egyre több spéci cuccunk van, amikkel egyre alacsonyabb szinten tudjuk manipulálni az atomokat."
Igen, az atomokat. Viszont az atommagokat még mindig csak ütköztetni tudjuk, más manipuláció még nincs.
Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!
Azért ez a jelentése, mert itt a könnyûség az egyenletek könnyû kezelhetõségét jelenti. A nehezen kezelhetõ egyenletek pedig azok amiket nem tudunk megoldani. Tehát itt a könnyûség a gyakorlatban való használhatósággal ekvivalens. És mivel a tudományban a gyakorlatban való használhatóság alapján válogatják a módszereket, a legmegfelelõbb az amit tudunk használni és a lehetõ legpontosabb eredményeket adja. A standard modell pedig a tapasztalatok szerint pontos eredményeket ad. A jelenlegi kutatás pont arra megy, hogy olyan eseteket találjunk ahol a standard modell biztosan rossz eredményt ad.
"Ennek a jelentése távolról sem az amit te ki akartál hozni belõle, hogy a tudósok lustaságból a legegyszerûbb modellt használják függetlenül attól, hogy az mennyire jó."
Szóval ha fellapozol BÁRMILYEN angol szótárt, a convenient az nem kényelmes! Értem! 😄
Nem muszáj átesni a ló túloldalára, hogy bebizonyítsd mennyire igazad van! 😛
Mellesleg, szövegkörnyezetrõl hallottál? Az ott mindenképpen kényelmest, maximum(!!!) kézenfekvõt, de SEMMIKÉPPEN sem megfelelõt jelentett!
Amúgy az angol nyelvtudásomról csak ennyit:
http://www.cambridgeesol.org/exams/cpe/index.html
Szóval rohadtul nem érzem igényét annak, hogy ezsgén bizonygassam bármilyen nyelvtudásomat, legyen az angol, német vagy bármi más! Nem egyszer fordítottam már professzoroknak, publikációkban szerepel a nevem, ahol fordítóként vagyok megjelölve (Manfred Wieninger az egyik ilyen professzor neve, google a barátod, talán a publikációit is megtalálod), folytathatnám.
130-at keresnék nettóban, ha ebben a kurva elmaradott országban hajlandó lenne fordítóiroda mozgáskorlátozottat állandó jelleggel foglalkoztatni, így csak alkalmi munkáim vannak, de azok is rendszerint olyanok, hogy a drágalátos TIT fordítóiroda dobta vissza, hogy ezt nem tudják lefordítani az adott határidõre!
Most már pedig elég az offolásból, faszom már erõsen ki van azzal a divattal itt, hogy nem tényekrõl vitatkoznak a fórumozók, hanem egymásba kötnek bele, hogy kinek nagyobb az internetpénisze!
Hülye! 😄
"suitable or agreeable to the needs" = "a céljainknak vagy igényinknek megfelelõ"
"well-suited with respect to facility or ease in use" = "tulajdonságára vagy könnyû használhatóságára tekintettel az igényinknek megfelelõ"
De még ha ezeket nem is érted ott a harmadik rész:
"3. Obsolete. fitting; suitable." = A régi jelentése: "fitting", "suitable"
Kicsit lentebb a szinonimák:
adapted, serviceable, useful, helpful, advantageous, handy
De itt egy másik egynyelvû szótár:
Cambridge Dictionary
"suitable for your purposes and needs and causing the least difficulty" = Céljaidnak és igényeidnek megfelelõ és a legkevesebb problémával jár.
Ennek a jelentése távolról sem az amit te ki akartál hozni belõle, hogy a tudósok lustaságból a legegyszerûbb modellt használják függetlenül attól, hogy az mennyire jó.
Ionok, meg kósza hidrogénmolekulák ellen jó is az, de porszemek, kõzetdarabok ellen nem véd. Gondolj bele, mekkorát ütne egy homokszem fénysebesség közelében. Szerintem egy 85 mm-es páncélelhárító löveg alulmaradna tûzerõben egy fénysebességgel becsapódó homokszemnyi kõzet ellenében. A csillagközi ûr is tele lehet velük. Mindenféle õstökös teleszemetelte velük a galaxist, és ha abból indulna ki valaki, hogy csak csillagok közelében alakulhattak ki, és nem létezik olyan, hogy az anyag olyan helyeken is összecsomósodott, ahol nem alakulhattak ki csillagok, hát volt pármilliárd év arra, hogy szupernóvák sodorjanak ki a robbanásaikkal rengetek ilyen kõzetdarabkát a robbanásaikkal a csillagközi térbe. Még az is lehet, hogy két csillag között ezernyi exobolygó képzõdött, és csak azért nem lett belõlük csillag, mert nem volt annyi anyag. Mondjuk ekkor nem is kell keresni a sötét anyagot, mert ott van az mindenhol, csak nem látjuk, mert amit láthatunk, az a csillagok fénye.
Csillag nélküli "bolygók"...
Nem is olyan lehetetlen felvetés...
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
A hajó, ha tûzben vizet és levegõt veszít, vagy a biokertet, akkor pápá...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Viszont ha abba gondolunk bele, hogy letelepedéskor már más lenne a helyzet, akkor meg neked van igazad, de teljesen más berendezkedés szükségeltetik útközben, mint letelepedve.
Ha egy hajó akkora mondjuk mint egy 8 emeletes társasház, akkor annak kb biztosnsággal lerobbanhat a fele, mégsem lesz semmi. Lásd pl tengeralattjárók. Te értesz ezekhez, én kevésbé. De a tengeralattjárók elég rendesen modulokra vannak osztva, és normális légcseréjük van, tudnak oxigént fejleszteni, stbstb.
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
Vagy az anarchia még ami nagyon valószínû.
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
Tehát szerintem kellene minimum egy kisebb városnyi ember, meg vagy tízvárosnyi hajó.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ehhez eloszor jo lenne mondjuk a Marsra kuldeni egy par kolonistat, hogy tanuljunk az esetleges hibakbol. Egyebkent a megoldas az, hogy egyreszt onellatasra alkalmas urhajo kell, masreszt olyan cel, ahol a nyersanyagok elerhetoek. Tehat egy egesz urallomast, a fennmaradashoz szukseges minimalis letszammal (tobb ezer fo) kell kuldeni, gyakorlatilag ez a hajo kepes lenne a naprendszer szelen is megelni a Foldtol fuggetlenul. Egy ilyen jarmuvet kell eljuttatni a cel naprendszerbe, ami nem art ha tartlamaz mindent ami az allomasnak kell. Azutan tudnak a kivalasztott bolygo felszinere koncentralni, miutan mar kenyelmesen berendezkedtek az adott naprendszerben az urbeli eletre.
Persze ha van egy lakhato (Mars szeru) bolygo, akkor kapasbol le is szallhatnak, mert a felszinen is biztosan megtalalhato minden. Ekkor az urhajo jo reszebol felszini kolonia lesz, a maradekabol urallomas. Mivel a hajo a Fold nelkul is alkalmas volt a civilizacio fenntartasara, ezert ha egy bolygon leszallnak vele, akkor alkalmas lesz az uj civilizacio fenntartasara. Fontos, hogy kepes legyen az uj kozosseg (ha nem is teszik) onerobol hasonlo hajokat epiteni, ez biztositja, hogy ne csokkenjen a technikai szinvonal a foldihez kepest. Nagy vallalkozas de minden tudasunk megvan hozza, bar a politikai es a penzugyi akarat kevesbe.
A Mars egyebkent ehhez kepest konnyu, a nasa is ezen dolgozik, a legutobb inditott robot pl. nem eletet keres es nem is geologus mint a ket elodje, hanem egy allando bazis letrehozasanak felteteleit vizsgalja. A jelenlegi legjobb megoldas a klasszikus island hopping technikara epulhet. Eloszor kell egy urallomas Fold koruli palyan megfelelo legkori repulesre alkalmas szallito jarmuvekkel, kell egy urhajo ami el tud menni a celbolygoig (Marsig) es visza. Aztan kell egy allando allomas a celbolygo korul, majd johet egy felszini bazis, megfelelo helyi szallito jarmuvekkel.
A Hold meg konnyebb, ott a melyuri komp (ami a Fold koruli allomasrol indul) kozvetlenul le/fel tud szallni egy magneses palyaval, mert nincs legkor. Igy egy lepessel kevesebbel elerheto a holdi bazis es onnan nyersanyagot visszahozni is olcsobb.
Ha megvan az allando marsi bazis, akkor pedig lehetoseg van az onellatasra berendezkedni, mert a Holddal ellentetben a Marson erre minden feltetel adott.
Jelentkezo lenne, anno a Google aprilisi trefajara rengetegen jelentkeztek, tehat ok hajlandoak lennenek az eletuket is kockaztatni egy ilyen kolonia letrehozasaert.
http://motionpicture42.freeblog.hu/
A "civilizált" világ fiataljainak 99,99%-át sanszosan ez nem is érdekli. Most komolyan, amkor az sg-n az egyik legnépszerûbb topik a való világ topik...
A természettudományos matematikai modellek amiket használ is az ember, azok nem SEJTÉSEN és olyan hipotézikseken alapulnak, amiket semmilyen úton nem lehet bizonyítani.
Szóvel lehet mindenféle bozon és húrelméletet gyártani, de amíg a matekkal szembemegy, addig erõlködés az egész.
http://motionpicture42.freeblog.hu/
Ezt hivjak ionizalt allapotnak. Masneven plazmanak. Mivel energiat kell befektetni, hogy ez letrejojjon, ezert ez eleg nagy energiaszintet jelent, az meg nem eppen 'hideg'. Fuzio utan pedig ho es feny keletkezik, meg forrobb lesz az egesz. A kemia es az atomfizika kozott pont ott a kulonbseg, hogy a kemiai folyamatokkal nem lehet az atommagokat modositani, csak az elektronokat es az elektron alapu koteseket pakolgatni.
A hajo vedelmevel kapcsolatban pedig mar parszor leirtam a Bussard ramjet-et. Ennek az elejen a Bussard kollektor nem csak az uzemanyagszerzesre szolgal, hanem ez vedi a hajot a szembejovo reszecskektol, megpedig azzal, hogy osszegyujti es betomi oket a hajtomube. Meg a startrek-ben is neven nevezik, egyebkent ez hozza letre azt amit navigacios pajzsnak hivnak. Ilyen pajzsot egyebkent akkor is erdemes hasznalni, ha csak a Holdig megyunk kemiai raketakkal es nem is akarjuk felhasznalni a begyujtott reszecskeket. Csak igy a sugarzas nem jon be a hajoba es olcsobb mint a vastag burkolat.
Rengeteg mu foglalkozik a kolonizacioval es a tarsadalmi hatasaival. A vegeredmeny az, hogy barmilyen tarsadalmi es gazdasagi rend elkepzelheto, mert azt csak es kizarolag a kolonia tagjai dontik el, hogy akarnak elni. Ezt csak kis mertekben befolyasolja, hogy indulaskor milyen sturkturaban voltak. Ha nagyon messzire mennek, akkor idoben is tavol lesznek amire odaernek, ezert fuggetlen civilizaciokent kell tekintenunk rajuk. Ha realis idon belul (par foldi ev) megoldhato az oda vissza utazas, akkor pedig a koloniak szabalyai es fejlodesi lehetosegei ervenyesek rajuk, last egyesult allamok.
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
Ez hülyeség. Nem csak erõvel lehet. Sok mindent lehet ám csinálni egy atommal. Pl le lehet szedni róla az elektronjait. Vagy még többet ráerõszakolni. Plazmásítani, vagy éppenséggel rácsba szervezni. Másfajta leptonokat és nukleonokat beletenni proton és elektron helyett. Másfajta atomokat használni katalizátornak (hoppá, kémia, katalizátor, aktiválási energia, stb. Itt is el lehet képzelni valami hasonlót, a szitu kb ugyanaz). A lehetõségek tárháza körülbelül végtelen, ráadásul egyre több spéci cuccunk van, amikkel egyre alacsonyabb szinten tudjuk manipulálni az atomokat.
Viszont szerintem nem a 7 millió évet fizetnék ki bérben, hanem csak a tíz évet, azt viszont elosztanák 84 millió havi részletre. :-)
Persze ez csak elmélet, mert ilyen szerkezetet megépíteni lehetetlennek tûnik a mai tudásunk szerint. Egy nap múlva meggondolnád magad, hogy menjünk vissza a fogkeféért, visszafordulsz, és neked csak két nap volt, de már 40 ezer év telt el, mire visszaérsz.
Kicsit durva. Ha mondjuk a fénysebességnek csak a 10%-val haladnál, akkor ilyen nem lenne, csak ezredmásodperces eltérések. A 113-as hsz-ben ott a képlet, kiszámíthatod.
Valójában igen, az autoversenyzõ versenyzés közben lasabban öregszik. De mondjuk csak egy nanosecundummal.
A képlet, amivel kiszámítható, miként tellik másként az idõ:
1/gyök(1-(v·2/c·2))
A nyugalmi szemlélõ szempontjából.
Tehát, ha a fénysebesség 99%-val haladsz, akkor
1/gyök(1-0,99·2), ami 1/gyök(1-0,981) ami 1/gyök(0,199) ami 1/0,14 ami 7,09.
Ez annyit jelent, hogy a fénysebesség 99%-val haladva hétszer lasabban tellik az idõ az úrhajóban, mint itt a Földön. Pontosabban nem is a földön, hanem az ûrben egyhelyben állva (na de mihez képest). Mert a Földnek is van egy sebessége.
Ha a fénysebesség 99,9%val haladnál, akkor az idõdiletáció sokkal nagyobb lesz.
1/gyök(1-0,999·2) ami 1/gyök(1-0,998001) ami 1/gyök(0,001999) ami 1/0,044710177812216314199613423002048 ami közel 22.
99,999%-nál, nem vezetem le, de 223.
Tehát, ha 223 évig utazna a fénysebesség 99,999 %-val, akkor csak egy évet öregedne.
Tíz tizedesjegynél már hétszázezerszeres az idõ lassulása, ha jól számoltam. Tíz nap egy másodpercnek tûnne.
csak amit emlitettel problemak vannak az utkozesekkel, kellene egy pajzs is,na ez az ami nem megy meg
Mi van, bamba paraszt, még most sem buzog föl benned Árpád vére?” (McSzéchenyi)
Mert ugye tök mindegy hogy beléd csapódik valami fény sebességgel és abba halsz bele vagy te mész neki fénysebességgel és úgy halsz meg.
Az idõ változása nekem is magas de az biztos ha az ember valaha képes lesz a fénysebesség elérésére akkor sem lesznek több 100 éves emberek mert a belsõ biológiai órád soha nem fog változni. Számodra akkor is csak kb 100 év áll rendelkezésdere ha esetleg körülötted másképpen alakul az idõ
286/20Mhz; 1Mb; WD Paradise 512Kb; 40Mb; Mono VGA; ...Wolfeinsten 3D priman fut rajta 1.2 rendszerfloppyrol :>
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy