• kvp
    #124
    "Ez hülyeség. Nem csak erővel lehet. Sok mindent lehet ám csinálni egy atommal. Pl le lehet szedni róla az elektronjait."

    Ezt hivjak ionizalt allapotnak. Masneven plazmanak. Mivel energiat kell befektetni, hogy ez letrejojjon, ezert ez eleg nagy energiaszintet jelent, az meg nem eppen 'hideg'. Fuzio utan pedig ho es feny keletkezik, meg forrobb lesz az egesz. A kemia es az atomfizika kozott pont ott a kulonbseg, hogy a kemiai folyamatokkal nem lehet az atommagokat modositani, csak az elektronokat es az elektron alapu koteseket pakolgatni.

    A hajo vedelmevel kapcsolatban pedig mar parszor leirtam a Bussard ramjet-et. Ennek az elejen a Bussard kollektor nem csak az uzemanyagszerzesre szolgal, hanem ez vedi a hajot a szembejovo reszecskektol, megpedig azzal, hogy osszegyujti es betomi oket a hajtomube. Meg a startrek-ben is neven nevezik, egyebkent ez hozza letre azt amit navigacios pajzsnak hivnak. Ilyen pajzsot egyebkent akkor is erdemes hasznalni, ha csak a Holdig megyunk kemiai raketakkal es nem is akarjuk felhasznalni a begyujtott reszecskeket. Csak igy a sugarzas nem jon be a hajoba es olcsobb mint a vastag burkolat.

    Rengeteg mu foglalkozik a kolonizacioval es a tarsadalmi hatasaival. A vegeredmeny az, hogy barmilyen tarsadalmi es gazdasagi rend elkepzelheto, mert azt csak es kizarolag a kolonia tagjai dontik el, hogy akarnak elni. Ezt csak kis mertekben befolyasolja, hogy indulaskor milyen sturkturaban voltak. Ha nagyon messzire mennek, akkor idoben is tavol lesznek amire odaernek, ezert fuggetlen civilizaciokent kell tekintenunk rajuk. Ha realis idon belul (par foldi ev) megoldhato az oda vissza utazas, akkor pedig a koloniak szabalyai es fejlodesi lehetosegei ervenyesek rajuk, last egyesult allamok.