• philcsy
    #151
    "Ez hülyeség. Nem csak erővel lehet. Sok mindent lehet ám csinálni egy atommal."
    Egy atommal tényleg nagyon sok mindent meg lehet csinálni, de itt az atommagról van szó.

    "Pl le lehet szedni róla az elektronjait. Vagy még többet ráerőszakolni. Plazmásítani, vagy éppenséggel rácsba szervezni."
    Meg lehet csinálni, de ezzel semmit nem érsz el. A probléma az, hogy az atommag sokkal, kb négy nagyságrenddel, "kisebb" mint az elektron! Pontosabban fogalmazva az elektron atommag átlagos távolság a legkisebb energiájú állapotban is kb négy nagyságrenddel nagyobb mint az a távolság aminél a vonzó magerők legyőzik a Coulomb taszítást, tehát ami a fúzióhoz szükséges. Ebből adódik, hogy az elektron semmiféle árnyékoló hatást nem tud kifejteni.

    "Másfajta leptonokat és nukleonokat beletenni proton és elektron helyett."
    Az elektront valami nagyobb tömegű, negatív töltésű részecskével helyettesítve az árnyékoló hatás megnő, viszont a természetben ilyen részecskével nem találkozol, mert ezek rövid időn belül elbomlanak. Ettől függetlenül állítanak elő ilyen egzotikus atomokat, de ez sokkal problematikusabb mint a sima "meleg" fúzió.

    "Másfajta atomokat használni katalizátornak (hoppá, kémia, katalizátor, aktiválási energia, stb. Itt is el lehet képzelni valami hasonlót, a szitu kb ugyanaz)."
    A katalizátorok a kémiában ugye egy alternatív reakcióutat jelentenek. Ez elvileg működhet a magreakcióknál is (gyakorlatilag bármely vasnál nehezebb atommaggal meg lehetne oldani). De ez csak elvileg működik, mivel minden más reakcióhoz nagyobb aktiválási energia kell. Tehát más atommagokkal nem létezik alacsonyabb energiájú alternatív reakcióút.

    "A lehetőségek tárháza körülbelül végtelen, ráadásul egyre több spéci cuccunk van, amikkel egyre alacsonyabb szinten tudjuk manipulálni az atomokat."
    Igen, az atomokat. Viszont az atommagokat még mindig csak ütköztetni tudjuk, más manipuláció még nincs.