155
  • Rotyoka
    Hú de troll topic lesz ez.

Windows os zombik ontják a marhaságukat, de a linux fanatikusok is.

De a legszebb az, hogy bármit is mond egy wines olyan stabil és biztonságos rendszere sosem lesz mint egy linuxosnak.
  • Kheller
    "Lehet én értelmezem rosszúl, de itt nincs 17-23% "

Idézném magamat: "A szerverek két kis részhalmazában (szuperszámitógépek és webszerverek) nem vezet egyedül, leginkább license-elési okokból."

A webszerverek (hátmég mail meg dns szerverek) elhanyagolhatóan pici részét teszik ki a teljes szerverpiacnak. A szerverpiac legnagyobb részét a vállalati szerverek adják. (AD, fileszerverek, csoportmunka szerverek, exchange, sql server és társai)

Egyébként te is beidézted a lényeget: "however it only includes servers publicly accessible on Internet."

Na a szerverpiac nem ennyiből áll, ez csak pici részhalmaza.
  • asgh
    A Linuxot sohasem szánták a Windows alternatívájának. A linux egy hobbi project, ami a windows alternatívájává VÁLT, mert ez volt az egyetlen olyan fejlesztési modell, amivel szemben az MS a piaci erőfölényével sem igazán tudott mit kezdeni. A linuxból azért lett az ami, mert igény volt rá.
  • MacropusRufus
    Server market share can be measured with statistical surveys of publicly accessible servers, such as web servers, mail servers[46] or DNS servers on the Internet: the operating system powering such servers is found by inspecting raw response messages. This method gives a good insight into market share of operating systems actually installed on those servers, however it only includes servers publicly accessible on Internet.

Windows 36,10
    Linux > 60%

Lehet én értelmezem rosszúl, de itt nincs 17-23%

Viszont van olyan, hogy a szuper gépeken 91,2%-ban linux és 1,2%-ban windows fut. Atzért lehet ott ahhol kell a biztonság és a megbízhatoság nem nagyon szeretik a windows verziókat ;)
  • Kheller
    "WinXP hálózat kezelő rutinjainak jó részét az OpenBSD-ből lopta a kicsipuha..."

Urban legend, sokszor, sokhelyen megcáfolták már és egyébként a windows NT első változatáról volt szó, ott is a posix alrendszer bizonyos userland kiegészitő alkalmazásairól (pl. ftp.exe). Maga a stack-nek semmi köze nem volt sohasem a BSD-hez. (hol volt akkor még openbsd...)

"a Microsoft vezérigazgatója elismerte, hogy a szerverek 60%-a Linuxot futtat szemben a Windows Server 40%-ával"

Én inkább a piackutatóknak hiszek, 48-67% közé teszik a windowst a szerverpiacon és 17-23% közé a linuxot, a maradék unix...

http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems#Servers

Vagy egy két hónappal ezelőtti felmérés eredménye:
    "A legtöbb szervert még mindig Windowszal értékesítik, ... a windowsos gépek adták a teljes piac 71 százalékát ... a leszállított gépeknek ötödét adták a linuxos kiszolgálók. "

http://www.hwsw.hu/hirek/47238/hp-ibm-oracle-fujitsu-dell-szerver-piac-idc.html
  • MacropusRufus
    szerintem senki nem állította, hogy Torval piacra szánta volna a cuccát.
    Ő ezt eleve magának írta, egy amolyan hobbi rendszernek.
    Ez látszik rajta tény. Az, hogy most mi lett belőle az már egy másik kérdés.
  • MacropusRufus
    pedig de. A szerver piacon a linux a nyerő, SŐT a windows szerverek komponenseinek jelentős része a lunuxból van átvéve... (megjegyzem: a WinXP hálózat kezelő rutinjainak jó részét az OpenBSD-ből lopta a kicsipuha...)

"2008 szeptemberében Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója elismerte, hogy a szerverek 60%-a Linuxot futtat szemben a Windows Server 40%-ával.[92]"
    nos ez 4 éves adatt, azóta nem hiszem, hogy olyan jelentősen változott volna ez a leosztás. (forrás: wikipedia)

• Alfa Of NS
    Azért lassan csak lehull a lepel a Linux-mítoszról. A legjobb megfogalmazás, amit ezzel kapcsolatban olvastam, szabadon felhasználva kb annyi, hogy a Linux-szal az a probléma, hogy a fejlesztői saját maguknak csináltak operációs rendszert. Na hát ez látszik meg az egészen. Az egyetlen valóban jó Linux-alapú megoldás, az Android, pont azzal lett az ami, hogy szakítottak ezzel a Linuxos felfogással. Kár érte, mert ha már az elején normálisan állnak hozzá, esély lett volna a valódi elterjedésére.
  • Kheller
    "a csoportmunka rendszere jelentősen bonyolultabb, mint a Windows AD-ja"

Te valamit nagyon összekeversz. Az AD nem csoportmunka rendszer.

"Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy ezen kívül szinte minden más jelentősen gyorsabb, jobb Linuxos szerveren. "

Ezt hirtelen mondjuk fileszerverrel cáfolnám, mint vállalati környezetben az egyik legtöbbet használt funkció, érdemes utánanézni a samba-val kapcsolatos hajtépéseket szerte a világon, borzasztó bugos, lassú, sokéves lemaradásban van a protokoll aktuális verziójának támogatásával. Nálunk volt tesztrendszerben, smb v2-t támogató kliensek esetén több mint 2x volt gyorsabb a filekezelés windowsos szerverrel mint linuxos szerverrel...

Vállalati levelezést is emlithetjük, nem véletlen egyeduralkodó az exchange komolyabb környezetekben, linux ott sem nagyon rúg labdába.
  • Kheller
    "vagy domináns szereplő (szerverek"

Tévedés, az általános szerverek piacán messze a windows vezet és folyamatosan nő a részesedése. A szerverek két kis részhalmazában (szuperszámitógépek és webszerverek) nem vezet egyedül, leginkább license-elési okokból.

"A Windows meg pont a PC piacról nem tud kitörni."

Oh dehogynem tud. Kitört a szerverpiacra és átvette a vezetést a unix alapú szerverektől, a pda mánia idején lesöpörte a linuxot és egyeduralkodó lett (pna-k piacán a mai napig az), xbox-al szépen visszaszoritotta a sony-t stb-stb. Ez mind olyan terület, ahol a sok "okos" csak röhögött, hogy mit akar a MS, aztán szépen elsöpörték vagy visszaszoritották a konkurenciát.
  • orbano
    Szerintem nem kéne egyből legyűrniük a windozt. Mostanában egyre több embernek kell egyszerű netezős gép, alap funkciókkal (netbook, tablet, stb). Egy ezekre specializált linux disztri kéne. Itt nem kiélezett a dolog a megszokott felületekre, ha cserébe gyors és egyszerűen használható lenne. Csak egy tisztességes guira lenne szükség. Egyedül a Google-nak sikerült valami hasonlót elérnie az Androiddal, ami szépen lassan azért terjed és szivárog át a "nagy" gépekbe (teló->tablet). Szépen lassan akár egy általánosabb mobil-OS is válhat belőle, aztán meg akár desktop rendszer. A kritikus mennyiségű felhasználói tábora már meg van. És nem egy bonyolult gondolat, amikor kijöttek a netbookok végig ezt pofáztam, hogy kéne egy tisztességes linux disztri, nem csak az a hulladék, amit pl. az első EEE pc-re tákoltak. Úgy látszik a google-n kívül senki nem használta az eszét.
    Amúgy nem vagyok linuxos, sőt, amennyit eddig dolgom volt vele rühellem.
  • lordsithlord
    Rendszergazdaként én azt tudom mondani, hogy a Linux nagyon sok dologban messze veri a Windowst. Sokkal gyorsabb, stabilabb, viszonylag könnyen kezelhető.

Ugyanakkor sajnos, ahogy a cikkben is szerepel, nehézkesebb a hardvertámogatása, illetve ami nem szerepel, az az, hogy jelentősen kevesebb alkalmazás készül el rájuk (gondolok itt leginkább a játékprogramokra). Léteznek ugyan alternatív megoldások, pl. virtuális környezet, hogy Windows-os termékek fussanak Linuxon, de tagadhatatlan, hogy jelenleg még egyikkel sem lehet tökéletesen leutánozni egy vason működő Windowst, mindegyiknek vannak gyengéi (pl. a hardvertámogatási gondokból adódóan sokszor nem lehet a gép hardvereszközeit rendesen használni alattuk, emiatt nem futnak rajtuk a játékok).

Szerverként a Linux sajnos sok dologban elmarad a Windows-tó, pl. a csoportmunka rendszere jelentősen bonyolultabb, mint a Windows AD-ja. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy ezen kívül szinte minden más jelentősen gyorsabb, jobb Linuxos szerveren. Ami még hibának számít sokak számára, az a szervereknél a grafikus felület hiánya. Windows alatt a legtöbb dolog varázslókkal működik, emiatt jóval gyorsabban megoldható, mint Linuxban a szövegszerkesztőzés meg parancsbeütés. Tény, hogy a legtöbb Linux szerverre is rá lehet erőltetni grafikus felületet, de ez messze nem old meg minden problémát, sőt, sok esetben inkább bonyolítja azokat.

Mivel a cégeknél az idő elég jelentősen számít, éppen ezért a legtöbben vegyes rendszereket használnak: AD-t és levelezést Windows alatt, DHCP-t és webszervert Linux alatt futtatnak.
    Céges használatnál még hátrány az említett bonyolultság is: Windows-nál, ha baki van, kihívnak egy Microsoft szakértőt, ugyanakkor ez Linuxnál már kicsit bonyolultabb, mivel bár vannak szakértők, de sokszor ők maguk is gondban vannak, mi is a hiba oka, mivel a rendszer bonyolultsága, összetettsége miatt eyg-egy hibajelenségnek többféle oka is lehet, ezeket az okokat pedig jelentősen nehézkesebb lehet felderíteni.
  • bvalek
    Azért halkan tegyük hozzá, hogy a legtöbb kategóriában a Linux vagy egyeduralkodó (hálózati kütyük, szuperszámítógépek), vagy domináns szereplő (szerverek, okostelefonok, az Android is Linux!). Egyszerűen ez a fejlesztési modell, ezzel az üzleti modellel, ilyen versenytárs mellett (Windows) a PC-n nem jött be. Mindenhol máshol viszont igen. A Windows meg pont a PC piacról nem tud kitörni.
  • kvp
    "Ezért sikeres az Apple is. Hazaviszed, bekapcsolod és minden működik."

Meg ezert sikeres az android is. Ugyan linux van benne, de kiveszed a dobozbol, bekapcsolod es ugyancsak minden mukodik, meg az is ami apple rendszerek alatt nem. Egyebkent egy elotelepitett linux van olyan jo mint egy windows vagy egy macosx (foleg mivel az utobbnal a legtobb komponens megegyezik). Pl. debian alatt mar akkor volt appstore/market amikor meg iphone sem volt, csak annyi a kulonbseg, hogy elvi alapon minden alkalmazas ingyenes.
  • hypno
    Nem is értem igazán, hogy miről beszéltek.
    Szerintem ez a kulcsmondat a cikkben.

"...A felhasználók többsége egyszerűen egy kész rendszert akar..."

Ezért sikeres az Apple is. Hazaviszed, bekapcsolod és minden működik.

• Almacsuti
    A Linux maga a Skynet , csak még 0.001 alfa verzióban SINCSEN , majd úgy 2500 környékén egy Modern Sapiens megírja az egymásbaiteráltan önfejlesztő és önmagából béta mutáns replikációkat létrehozó kódot ami láncreakciót fog elindítani és létrejön a BORG alias Skynet ami érdekességképpen meg fogja tartani az emberiséget és kitenyészti más bolygókon is, mivel létrejön az Én tudata , ezáltal rá akar jönni az örök kérdésre: miért ?

Miért és ki hozta létre Őt ?
  • kvp
    "Neked biztosan sikerülne 1000 soros shellcommanddal, de én maradok a 3 egérkattintásnál"

Parancssorbol pedig eleg 1 sor is. Egyik munkahelyi gepemen van egy olyan kis script, ami lehuzza weget-tel egy webkamera kepet, atkonvertalja bitmap-be es kirakja hatterkepnek. Aztan sleep 60 es ujra. Igy percenkent frissiti a hatterkepet egy 2 megapixeles webkamera kepevel. Azert nem gyakrabban, mert nem akarom masok elol elvenni a saveszelesseget. Hasonlot viszonylag konnyu volt irni windows meg os/2 alatt is, szoval nem latok tul nagy kulonbsegeket a mostani rendszerek kozott. Mindenhol lehet egereszni, mindenhol lehet potyogni is, kinek mi tetszik jobban, de csak az api-k ternek el, a mukodesi elv mindenutt hasonlo.
  • Almacsuti
    ...1000 soros shellcommand... ezen fetrengtem a röhögéstől

Cikkhez:
    "Túl bonyolult lett a Linux"

Miért, volt valaha is a Linux egyszerű ?

• sanyicks
    Megint nagy baromságot sikerült mondani. A linux egy kernel, az amit ő alkotott meg (nem feltalálta). Kernelt átlaguser szokott tákolni?
  • Mardel
    Jó, de neki nincs egere és amit pc-nek hív az is egy c64 amit winchesternek az meg egy kazetta.
  • sanyicks
    Neked biztosan sikerülne 1000 soros shellcommanddal, de én maradok a 3 egérkattintásnál ;)
  • sh0x
    hát kurvajó az hha háttérképet 1000 soros shellcommand beírása után tudsz cserélnI! igazi poweruserA:SD:sad
  • kvp
    Vicces az, hogy a hivatalos gnu-s disztribuciot, a debian-t pont az az ember nem hasznalja aki kitalalta az egeszet. Amire o gondol az a rendszer egyszerusitese lenne, tehat pl. a szep nagy monolitikus kernel feldarabolasa kisebb reszekre, amiket konnyebb atlatni, viszont a gondja az, hogy a linux pont erre a monolitikus filozofiara epul es anno szembement mind a modularizalt, mind a mikrokerneles szemlelettel. Ezert is van az, hogy a google bizonyos patch-eit nem fogjadjak el, mivel az android miatt a google szepen szetszedte a rendszert, a kulso binaris driver-ek tamogatasaval egyutt. Szoval a Torvalds altal felvazolt linux 3.x sorozat kb. olyan lenne mint a google fele android-os linux. Van ra nemi esely, hogy meg is csinalja, persze nem a google fele modon, hanem a sajat elkepzelesei szerint, de hasonlo iranyelvek alapjan.

ps: Asztali android mar van, az android 4-es sorozat mar ilyen. Meg rendes ablakozorendszer is van benne, bar ez nem meglepo, mert a 2-es sorozatban is megvolt a helye, csak mobilon alapbol minden program mindig teljes kepernyon fut. Egyebkent meg android alatt lehet x-et is futtatni, kb. ugy mint win8 alatt a regi gdi-s gui-t, tehat ilyenkor bejon a normal linux desktop.
  • gothmog
    Melyek lennének ezek a programok?
  • gothmog
    Amiről beszélsz, azokra a dolgokra más kontextusban azt szokták mondani, hogy a múlt, halott ügy, nem érdekel senkit.
    -Az előtelepített rendszer után ne kelljen faragni - Ha személyre lehet szabni -és elvárás is, hogy állítd be magadnak- az a baj, ha nem lehet hozzányúlni vagy bonyolult, az a baj.
    -Legyen olyan ember a környéken -ha annyira süti hozzá, akkor vagy nem kezd a linuxsszal, ha mégis linuxa van, azt valamelyik ismerőse telepítette, aki -remélhetőleg- tudta, mit csinál, és meg is faragta neki a cuccost. Ha magától vágott bele, akkor érdekli annyira, hogy utánajárjon. Akit nem érdekel, és amúgy is előtelepített windowsal kapta a laptopját, esetleg fogalma se lesz róla, hogy van olyan hogy linux.
    Ha hallja a barátjától, anyjától, szomszédjától, hogy az X-Ipszilon-CettjuWé nevü program a legjobb, fel tudja telepíteni Ha lépten nyomon bárkire hallgatva telepítget fogalom nélkül, akkor oprendszertől függetlenül szopás lesz az élete.
    letöltött 3D játék A PC-s játékipar egyre szűkebb, az új másolásvédelmek mellett egyre nagyobb szopás a warez crackokkal kínlódni. Ha jót akar magának, vesz konzolt. A PC-n (ami egyre inkább notebook meg netbook) fészbúk van, meg flashjátékok. Meg évente egy-két jó cím, ami esetleg megéri az árát.
  • Omega
    A linuxal csak egy igazán nagy baj van, az, hogy, Windowsra (meg esetleg Mac-re) jön ki minden komolyabb program, amelyekért az ember 99%-a számítógépet használ. Amíg ez így marad, addig a win is marad a gépek 99%-án.
  • Dluinet
    Igazából ez a gond:
    "Ők gyakorlatilag mindent egyedül csinálnak és azt mondják a gyártóknak: mindent támogatunk és megírjuk a szoftvereket nektek. De ha a gyártók nem adnak nekik információkat a termékeikről, akkor először ki kell találniuk, hogy valami miként működik és csak azután írhatják meg a meghajtóprogramokat. Így viszont akár egy teljes év is eltelhet addig, mire megjelenik egy eszköz Linuxhoz készített meghajtóprogramja."

Amíg ez nem változik, addig kevesen fogják használni.
  • coolbboy83
    Egy jó GUI-val jó rendszer tud lenni...
  • Ferrer
    Hiába a nyílt forráskód, pont emiatt túlságosan felhígult, decentralizált a fejleszés, aminek az lesz az eredménye, hogy nincs egységes kiadás, nem fejleszt rá senki komolyabb programot, ráadásul az end user is sok problémával találja szembe magát. Emiatt lesznek aztán az olyan anomáliák, hogy C programot 2 egyszerű lépés után már futtatni lehet, de ahhoz, hogy egy asztali témát már sehogy sem enged lecserélni, mert az a része meg bugos.
  • Hungarikum
    A Linux jó rendszer, nálam stabilan müködött. [igen jelenleg Win7-et használok].

Az igazi gond, sztem igazából abban keresendő, hogy szük réteg használja. Ergo, ha te mezei user vagy és nem tudsz megoldani dolgot, valószinüleg hamarabb fogsz találni, egy Windowshoz értő egyént, mint egy Linuxhoz. [22-es csapdája:]]

Noob Norbi nagyjából leszarja, hogy mi fut a gépén, csak dolog dolog érdekli.

- Ha lehet előtelepített oprendszer után, ne kelljen rajta semmit se faragni. (a master user esetleg újratelepíti, de csak ennyi)
    - Ha elakadna valahol, legyen egy olyan ember a környéken aki át tud ugrani megcsinálni. (nyilván ott a fórum, de nem mindenki bujja a linuxforumokat, hibák legtöbbjét amugy is látni kell)
    - Ha hallja a barátjától, anyjától, szomszédjától, hogy az X-Ipszilon-CettjuWé nevü program a legjobb, fel tudja telepíteni linuxra, s ne kelljen komprumiszumokat kötnie.
    - Ha fiatal Bármely letöltött 3D-s játék fusson rajta, Ha idősebb lehetöleg a munkában már megszokott programokat tudja futattni. (szintén kompr. nélkül)

Sorolhatnék még egy pár gondolatot.

Tudom legtöbbjéről, nem a linux tehet (megszokás ellen nincs orvosság), de sose fog 2%ról Desk PC-n feljebb menni, ha nem lesz felhasználóbarátabb.

Talán 1x a Google megunja és összeránt vmi jó Asztali Androidot a Windows ellen.
  • mousee
    De, egy 1024*768as kijelzőn 1080p videót szoktam nézni nap mint nap.
    360p szépen megy rajta, nekem laptopon többre nincs szükség. Ha nagyot akarok, akkor ott a nagy gép a fullHD monitorral.
  • Molnibalage
    1080-as videó lejátszása is? No, azt megnézném.
  • gkalcso
    Más rendszert is kockák tákolják/csinálják, csak nem mutatják meg, hogy mit csináltak és többet is kérnek érte. A flashplayer például nem verné agyon a gépet vagy legalábbis az egyik magját, ha belenézne még jópár szem és adná az ötleteket, megoldásokat az optimalizálásra.
    Most, hogy a válság a nyakunkon, meg lehetne spórolni elég sokat, hogy nem kell annyit programra, meg gépújításokra költeni, bár kiadási ösztönzőerőnek még mindig megmarad az energiatakarékosság és a mobilitás növelése. Most úgyis ennek van itt az ideje.
  • mousee
    Tévedés, azt ismerte be, hogy ő szereti tákolni a rendszert.

Az MS támogatja őket szerverfronton, hálózati kütyükön olyan szintű az elterjedtsége mint desktopon a windowsnak.

Asztalin pedig szép lassú megfontolt csiga tempóval araszol fölfele. Lehet itt jönni a jó öreg 1%-os statisztikákkal, de igazából a retket nem érdekli. Én rengeteg embert "térítettem meg", amiben a térítés abból állt, hogy ránéztek a laptopomra, megtetszett nekik, kipróbálták, és ez maradt. Persze nem mindenki, de 10ből 8an kb.
    Nálunk a család szinte teljesen pingvin orientált, nagyszülők (családi gép), apám(üzletember), anyám(ingatlanok területe), párom(kommunikáció szakos bölcsész) linuxot használnak teljes megelégedettséggel.

Én szeretek szöszmötölni a gépekkel, ez a hobbim, a munkám is részben.

Ettől függetlenül nem tartom magam hatalmas linux fannak, egyszerűen szeretem használni, bütykölni, és meglepni az embereket azzal, hogy egy p3 700mhz-es gépen 256 rammal (jelenlegi laptopom, nekem bőven elég, openttd, office, jútúb minitúbbal, zene, videó teljesen hibátlanul megy rajta) mi mindent lehet csinálni.

Üzemeltetek kisebb irodákat is linux alapon (szerver és desktop egyaránt), és teljesen elégedettek a felhasználók vele.

A linux tök jó, és ha bonyolult, hát, na bumm, bonyolult :)
    man kernel :)
  • Ferrer
    A Linux feltalálója is elismerte, hogy a rendszer csak ultrakockáknak való tákolni, röhögnöm kell :D