Az Ubuntu célja szerintem egyértelműen az, hogy minél jobb alternatívát nyújtson a Windows mellett, ingyenesen(!), szabad szoftverként, és e téren rengeteget fejlődött az elmúlt pár évben. Már részben elszakadtak a gnu/linux "mentalitástól", szoftverközpontba betették a fizetős szoftverek vásárlását (zárt forráskód és nem ingyenes szoftverek támogatása, ami azért már jobban megéri a fejlesztőknek, ráadásul így olcsóbban is közzétehetők!), és azért a grafikus felületek is fejlődnek erőteljesen.
Egyébként vannak Linux által nagyon jól támogatott (ajánlott) konfigok, amiken gyakorlatilag tényleg nem is kellenek extrák, hogy jól használható legyen minden.
Olyan felhasználó egyébknét nincs, akinek semmi baja nincs az oprendszerével. A Windowsal elkerülhetetlen, hogy idő után újra kelljen telepíteni, instabillá válik, teli szemeteli magát, míg Linux alatt semmi lassulást nem tapasztaltam. Rokonomnak egy bazirégi asztali gépére raktam fel Debiant, amit rendszeresen használnak netezésre, alapvető dolgokra (hozzáteszem, hogy van egy laptopjuk is amin Win7 van, csak többen vannak, és így mindkettő kell), 1 éve raktam fel és tökéletesen ugyan olyan stabil, mint első alkalommal (XP meg tudjuk mennyire szeret működni 256 MB memóriával, nem is használták addig a gépet).
Nagyon jó lenne, ha az Ubuntu (de akár másik linux) tökéletes alternatívát nyújtana a Windows helyett, erre meg van minden lehetősége, mert nagyon jó alaprendszer, sok szempontból jobb is mint a Windows (ha valaki ért hozzá, akkor stabilitás, megbízhatóság, biztonság egyértelműen, de simán meg lehetne oldani, hogy ne kelljen annyira érteni hozzá, szóval értitek... :D ). De a legfontosabb, hogy ingyenes.