Túl bonyolult lett a Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha a Linuxból Windowst csinálnak, hogy a 90% Windows-osnak jó legyen, akkor az a Linux már nem lesz jó annak az 1%-nak, akik most Linuxot használnak. Akkor a mostani Linux-osok majd BSD-zni fognak és meg akarják gyõzni a világot, hogy a Linux nem jó, használjon mindenki BSD-t és kezdõdik az egész elõrõl...
Azt kell felfogni, hogy az emberek különbözõek. Van, aki Linux-ot akar, van aki Windows-t és vannak akiket ez az egész nem érdekel.
killall imagent
a, Õ hozza a pénzt.
b, Mint szolgáltató, erkölcsi kötelességünk így viselkedni
Persze, nálunk köcsög enterprise fejlesztõknél nincs Stallman kép az asztalon, így a véleményünk nem releváns. (Linux-ot ugyan használunk, de - skandallum! eretnekség - a Basht a PowerShellnél kényelmetlenebbnek tartjuk).
A szemelyi szamitogep es az okostelefon mara olyan lett mint egy atlag konyv, szinte mindenkinek van legalabb 1 es akkor hasznalja amikor akarja. Persze ez nem jelenti azt, hogy valaki egy konyv tartalamat erti is vagy akar tud-e olvasni. Ugyanez van a szamitogepekkel, ott sem mindenki erti hogyan mukodik es az sem biztos hogy akar csak egy kicsit is tudja hasznalni. De egy sakk keszletet is birtokolhat olyan ember aki nem tud sakkozni.
Egyebkent is a mai szoftverek joreszt olyan egyszeruek, hogy barki tudja hasznalni oket, a digitalis bennszulottek (1990 utan szuletettek) pedig tobbnyire keszseg szinten, tehat kiskoruktol. Anno szinte minden kisgyerek tudta hogyan kell befogni egy lovat a szeker ele, ma szinte minden kisgyerek tudja hogyan kell bekonfiguralni egy tetszoleges szamitogepet vagy okostelefont. Persze ahogy anno sem tudtak sokan hogyan mukodik belul a lo, ma sem tudjak sokan hogyan mukodik belul egy operacios rendszer. En vagyon olyan kivancsi, hogy csak olyan dolgokat hasznalok amiket ismerek, de az emberek tobbsegenek eleg ha mukodik valami.
Torvalds gondja az, hogy nemsokara olyan bonyolult rendszerek lesznek amiket senki nem kepes egymaga atlatni, es onnantol egy rendszer tudasa ugyan tartalamazza tobb szaz vagy tobb ezer ember tudasat, de senki nem latja at es ez veszelyes, mivel senki nem tudja egymaga megmondani hogyan fog reagalni egy valtozasra. Eddig minden olyan probalkozas ahol az emberek kozos tudasara alapoztak a biztonsagot katasztrofahoz vezetett. Ezt hivja Douglas Adams a galaxis utikalauzban valaki mas problemajanak...
Hát a leírtak alapján nem igazán látszik, hogy tudnád kinek mi a jó. Én telepítettem másnak linuxot is (több szopással ez tény, de én nem mondtam ilyet, hogy leszarom, nem foglalkozok vele...), amikor úgy ítéltem meg, hogy jobban megfelel neki.
De hogy a laptopokkal mi bajod, nem értelek.
"Linuxon legalább nyitok egy paranccsort, és megvan a hiba, winen meg összevissza kapcsolgatok mindent, mert a semmitmondó hibaüzenet miatt nem lehet tudni mi a baja, és csak próba szerencse alapon derül ki a probléma 😄"
Ez az egy amivel részben egyet tudok érteni, Linux alatt használhatóbbak a hibajelzések, ettõl függetlenül Windows alatt hamarabb találtam mindig megoldást a problémákra (pl. Linux alatt "Disabling IRQ #16" beletelt jópár keresésbe, mire megtaláltam, hogy mit kell csinálnom, hogy random idõnként ne faggyon szét a rendszer az asztalimon, viszont érdekes, hogy ezzel csak a saját gépemen találkoztam ,sehol máshol nem).
"míg winen csomó mindent csak guiból lehet elérni), ja felhasználóbarát a linux mert guiból és paranccsorból is használható 😉 míg winen x dolog csak guiból érhetõ el, y meg csak parancssorból"
Maradjunk annyiban, hogy Windows alatt szinte mindenre lehet találni jó GUI-t, akár külsõ alkalmazásként, ott mindig ez volt az irányelv, grafikus felületrõl lehessen elérni mindent, jól átlátható módon, hogy mindenki tudja használni.
Linuxnál ez inkább fordítva van, rengeteg minden csak parancssorból, konfig fájlokból érhetõ el, és nagyon sok mindenhez csináltak már grafikus felületet, de ez mindig ilyen másodlagos dolog. Valóban vannak dolgok, amihez a Windows regisztrijében kell turkálni, de még azért ahhoz sem kell túl nagy rendszergazda tudás, abban is szépen rendszerezve vannak a dolgok, nem konfig fájlok teli kommentezve, meg parancssoros izék, és leírások alapján bárki be tudja írni amit akar (de azért tegyük hozzá, hogy azért annyira túl sok minden nincs, amiért ezért kell turkálni, én az elmúlt évek alatt a CD kulcsot írtam át legtöbbször regisztriben tört játéknál XD ).
"(bár nyilvánvaló hogy a legtöbb itt win mellett kardoskodó életében nem látott linuxot csak a neten olvasta hogy paranccsorozni kell, és fú de gáz 😄 )"
Irogass még ilyen hülyeségeket légyszi 😄
dcop kdesktop KBackgroundIface setWallpaper /utvonal/a/kephez 5
xfce:
xfconf-query -c xfce4-desktop -p /backdrop/screen0/monitor0/image-path -s <image-file>
lxde:
pcmanfm --set-wallpaper /point-to-new-wallpaper #kell egy logout-login h változzon
"Timeo Danaos et dona ferentes."
Informatikus vagyok. Ahhoz, hogy vezethessek közúton, tanulnom kell és lesz jogosítvány, ahhoz hogy dolgozhassak a gazdaságban, tanulnom kell és lesz róla papír, ahhoz hogy fegyverem legyen amit használhatok hivatalosan, tanulnom kell és lesz engedélyem. Szal k*rvára húzás tanulni hogy használhassátok a számítógépet! Nem alanyi jogon jár, ha nem értesz hozzá ne használd emberek között!!
Ha a láncfûrésszel levágod a 2 lábad nem a láncfûrész a hülye mert túl bonyolult, hanem te vagy végtelenül ostoba.
Kedves sh0x kollégának és esetleg másnak aki kíváncsi volt a háttérkép váltásra jöjjön gnome alá az 1000 soros script:
#!/bin/bash
gconftool-2 --type=string --set /desktop/gnome/background/picture_filename utvonal/az/uj/hatterkephez
echo "Ostoba sh0x"
echo "Ostoba sh0x"
...x995
echo "Ostoba sh0x"
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
"Ebben egyenlõre a Windows áll jobban." hogy áll jobban ha mind2 ugyanolyan? ahogy írtad?
"A tanulatlan usernek hangyányit könnyebb az anyanyelvén arról olvasni a Windows sugóban, hogy mi miért és hova kell a pipa, hogy jó legyen (vagy épp egy felugró ablakban). Mint bármelyik Linuxban elsõnek megtanulni, hogy mi is az a MAN."
Nyilván ugyanis Man-t paranccsorból szokták használni nem egybites userek, egybitesek szépen gugliznak az ubuntu wikire vagy mikre... Egyébként a windows súgó általában semmi értelmes infot nem tartalmaz, a legjobb eltávolítani, mert csak a gugli segít 😉
Nem baromság hogy könnyebb használni, hanem a valóság, még ha nem is tetszik egyes hívõknek. Látom is hogy olyanok is használják megelégedéssel akik alig értenek a számítógéphez.
Egyébként mant nem használom én sem mert nem tetszik az a minden blokkoló felület, inkább guglizom vagy max -h ha paranccsorban nyomom. A man tele van rizsával mint ahogy a win súgó.
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
A linux nyert..igaz nem az asztali gépen, hanem a Mobilokon.
Hogyne használnék guit linuxon? Pont arra használom mint winen, bár paranccsort lehet kicsit többet mint winen mert normális programok vannak hozzá, és gyorsan elérhetõ minden ha valaki tudja mit kell és lusta vagyok a guin végigkattintgatni, míg winen csomó mindent csak guiból lehet elérni), ja felhasználóbarát a linux mert guiból és paranccsorból is használható 😉 míg winen x dolog csak guiból érhetõ el, y meg csak parancssorból.
A faszlámák leülnek linux elé hogy õk most rendszergazdizni akarnak, mivel fingjuk sincs róla, és alapvetõ logikai képességeik sincsenek, a végeredmény szar a linux.
Ugyan ezek a faszlámák leülnek vindóz mellé, de ott már nem akarnak rendszergizdázni, így nem is szembesülnek semmi komolyabb problémával, és akkor a vindóz fúdejó.
Ugyan olyan célra kéne használni és akkor talán a valóságot is észrevennétek.
(bár nyilvánvaló hogy a legtöbb itt win mellett kardoskodó életében nem látott linuxot csak a neten olvasta hogy paranccsorozni kell, és fú de gáz 😄 )
Persze androidhoz nem kell paranccsor amíg olyasmikre használják amire a desktopnál sem kell 😄
A leghasználhatóbb Linux az Android. Tehát lehet felhasználóbarát Linuxot készíteni ahol egyáltalán nem kell a parancssor. Arra kellene tovább menni.
Azért látszik hogy fingod sincs az egészrõl. next next finishre nem kell support, inkább az Error: -3123121212121212, vagy a "nem lehet betölteni" hibákhoz.
Linuxon legalább nyitok egy paranccsort, és megvan a hiba, winen meg összevissza kapcsolgatok mindent, mert a semmitmondó hibaüzenet miatt nem lehet tudni mi a baja, és csak próba szerencse alapon derül ki a probléma 😄
Next next finishel megoldható minden apróság winen, pont ahogy linuxon is 😄 aztán meg jön a cmd/terminál, regedit/config
itt egy kis wines gyûjtemény ha érdekel nagy részének a megoldására is emléxem és hát elég elborultak
kár hogy a behalt win guikról nem tudok screenshotot készíteni pedig az a legidegesítõbb 😊
Fõleg hogy Ubuntu következõ LTS-e 5 évig lesz támogatott desktopon is, 3 helyett, mezei usernak tökéletes. Felrakod, és nem kell 6 havonta frissítgetni, csak security update.
Nekem laptopokkal nem volt problémám sosem. Asztali géppel mondjuk volt már, hogy meggyûlt a bajom (AHCI mód miatt, amit nem lehetett kikapcsolni, xp telepítõ meg nem volt hajlandó felismerni, hiába töltöttem be floppyról a driverét).
Én több embernek állítottam már be Windowst is, általában kérdeztek 1-2 apróságot, de hogy nagyon supportolnom kellett volna nem emlékszem rá. Újratelepítés másfél 2 év után, utána megint nyugi egy darabig.
laptop driverekkel meg ne röhögtess, amikor legutoljára nyúltam ilyen szarhoz, még wint sem lehetett újratelepíteni mert még a cdromhoz is valami speciális driver kellett hozzá. Azóta kerülöm a laptopokat, de sajnos még ma is ez van szép olvasni ahogy szenvednek a laptop videokártyákkal, hogy elvileg szabványos geforce vagy radeon, de mégsem jó rá a szabványdriver csak a laptopgyártó szarja.
És most nem a linuxról volt szó, egy betût nem írtam a linuxról. Csak azt írtam le, hogy winen ugyanúgy szopás pár dolog és ugyanúgy config fájlokban kell turkálni (regedit), ha máshogy nem megy...
És igen, a szalagos felület kényelmesebben és gyorsabban használható, mint a hagyományos vékonyeszköztáras+menüs.
A háborgásodat inkább írjad papírra..
A DVD-s problémához: Ha egy optikai lemezt be tud tenni abba a kibaszott meghajtóba, akkor miért okoz gondot megnyomni a gombot majd 1 másodperc múlva visszalökni?? NEM okoz gondot! De ha az linux annyival jobb, és amúgy is csak net meg filmnézés a fontos, miért nem raksz neki valami vinre hasonlító disztrót amiben mivel nagy spíler vagy terminálból megoldod bekötött szemmel!<#mf1>#mf1>
Remélem, hogy LibreOffice-nál is kitalálnak valami hasonló vagy akár jobb megoldást, mert nagyon messze van még a M Officetól ilyen téren, pedig azért nem egy nagy cucc az sem. :-(
Csak aztán át ne kelljen állni a régi felületrõl a ribbonra, mert akkor aztán lesz ám csodálkozás.
Tehát õ egyszerûen szeretne DVDt nézni ha beteszi automatikusan lejátsza, ha már benne vana dvd pár napja akkor kettõt kattintva szintén lejátsza, onnan ahonnan le lett állítva.
És ha jól értelmezema szöveget ez csak automatikus lejátszásra vonatkozik, de ha már bent van egy dvd, amit nem most raktál be és kettõt kattintasz a meghajtón, akkor is a win media playerben nyitja meg...
Legjobb példa: Sound Blaster Audigy