155
  • dyra
    Megint csak példának az Androidot tudom felhozni. Egyszerű kezelni öröm használni. Hódít az okos telefonokon és hódítani fog a táblákon is. Lehet csinálni nagyon is felhasználóbarát Linux alapú OS-t. Nem kell szakítani semmilyen hagyománnyal. A Debian, Gentoo, Arch és társaik megmaradnak. De mellete elférne az asztali gépeknél is egy valóban cefet egyszerű jól támogatott Linux disztribúció ezzel mindenki csak nyerne. Remélem valaki meg is csinálja.
  • sh0x
    és szerinted egy átlagfelhasználó így fogja beállítani a háttérképet? csak az olyan kockafejű faszok csinálják úgy mint te. Én valamennyire értek a számtechhez, de ezt a elmaradott felfogást sosem fogom megérteni.
  • Mardel
    Általában ezt azok kérik, akik restek megtanulni egy új rendszert, új logikával.
    Nekik a már begyakorolt mozdulatok kellenek de mégis valami miatt váltani szeretnének windowsról.
    Aztán időről időre kipróbálják az újabb kiadásokat valamelyik terjesztésből, és időről időre megy vissza a windows.
    De őket én már csak mazochistáknak hívóm, a windows se jó nekik teljesen, de a linux se.
  • senki687
    Nem. Csak átvitt értelemben. A Windows felhasználókat akarják megynerni a Linux-osok. Térjen le arról az útról a Linux, amiben jó, csak hogy megnyerjen olyan felhasználókat, akiknek semmi bajuk a Windows-al? Miért?
  • dyra
    Ja! Tehát egyszerűen könnyen kezelhető OS = Windows? Én ezt nem egészen így látom.
  • senki687
    Na jó, de minek a Linux-ból Windows-t csinálni, ha egyszer arra már ott van a Windows?
  • Tron
    Lehetne vitázni, hogy melyik jobb rendszer a Linux vagy a Windows, bonyolultság id vagy oda. Egyik sem... vagy mindkettő. Szóval a Windowst is be lehet konfigolni (egyszer!) baromi stabilra és biztonságosra és nem utolsó sorban gyorsra, úgy hogy a Linux-ot simán kenterbe veri. DE, lehet a Linuxra is pl. olyan GUI-t tenni (egyszer!), ami a Windowst simán kenterbe veri... Most akkor? Kinek ez, kinek az. Nekem a Winfos jó, userként is, developerként is. A Linux a maga kis sajátosságaival nem tetszik, sem userként, sem developerként. Ez olyan, mint a Southpark... haver mondja, hogy nézzem meg mert qrvajó, oké megnéztem... na, és? Nem tetszik. De nézzél még belőle még pár epizódot. De, nem jön be. Miért, mert nem érted? Bzmeg, azért mert nem jön át ez a stílus, hiába a kifigurázó, humoros, abszurd vicces téma, nem köt le. Kb. ez van a Linux-al is.
  • dyra
    na és persze legyenek rá jó szoftverek :) Az Androidnak sikerült. Lehet a Google fog az asztali Linuxoknál is elindítani valamit. Nem bánnám.
  • dyra
    Nagyon is jó lenne ha kitörne az 1%-ból. Ehhez csak annyi kellene, hogy nagyon egyszerűen kezelhető és konfigurálható legyen. Legalábbis azokat a minimális beállításokat amiket el kell követni egy OS-nél pöc röff meg lehessen csinálni. Nem annyira jó az 90% MS WINDOWS. Ezért egyértelmű, hogy miért kellene kitörnie. Az 1% meg megmaradna hiszen meg se lehet számolni mennyi disztribúció van. Az 1% mindig megtalálja benne a számítását.
  • gothmog
    Magyarázd ezt meg a microsoft-önkénteseknek, akik idejönnek terjeszteni az igét.
  • senki687
    Miért kellene a Linux-nak "kitörnie" az 1%-ból? Az az 1% sok felhasználót takar. Azért használják, mert ez az ő választásuk, nekik ez megfelelő. A Windows-t azok használják, akik a Windows-t választották. Nincs itt teendő, ez így jól van.

Ha a Linuxból Windowst csinálnak, hogy a 90% Windows-osnak jó legyen, akkor az a Linux már nem lesz jó annak az 1%-nak, akik most Linuxot használnak. Akkor a mostani Linux-osok majd BSD-zni fognak és meg akarják győzni a világot, hogy a Linux nem jó, használjon mindenki BSD-t és kezdődik az egész előről...

Azt kell felfogni, hogy az emberek különbözőek. Van, aki Linux-ot akar, van aki Windows-t és vannak akiket ez az egész nem érdekel.
  • DanielGray
    A legtöbb user valóban nem pöcsölt Linux rendszerrel,de ennek nem az az oka,hogy tudatlan,tanulatlan barom.Ilyen alapon a sebész haverom is röhöghetne egy sort,hogy egy átlagos body user képtelen arra,hogy kivegye a saját vakbelét.Ilyen hülyeséget csak az ír le,aki miután megbütykölte op. rendszerét lefekszik aludni és imádkozni kezd az egyetlen Istenhez,akiben még hisz.Jobb kéz behajlítva a kispárna alatt és mormogja a következőt:ó uram,aki jelen esetben az én testemben materializálódott,ismét jót cselekedtél,hiszen megmondtad a frankót mindazoknak az eltévelyedett fajankóknak,akik azt hiszik,hogy a windows jól kitalált op. rendszer.Nem az,mert a sok ostoba fajankó csak az életével foglalkozik és nem hisz abban,hogy az op. rendszer úgy jó,ha állandóan bütykölve van.Ámen.......
  • dyra
    Ha informatikus vagy pontosan értened kellene a problémát. Manapság ott tartunk, hogy egy mobilon vagy egy táblán elvan a USER. A Linux hivők meg azzal fárasztanak, hogy meg kell tanulni kezelni! Minek? A user csak böngészni akar zenét hallgatni vagy valamilyen célszoftvert futtatni esetleg játszani. Ezen funkciókhoz ugyan mi a fenének tanuljon kezelni egy operációs rendszert? Amikor egy sor cég szállítja a felhasználóknak a kész megoldásokat ahol nem kell megtanulni az OS használatát akkor majd gondolod a Linux ezzel a mentalitással valaha is kitör az 1%-ból? Szerintem az már régen rossz mikor egy operációs rendszert meg kell tanulni használni.
  • hurkaur
    asdrotflomg noob cocktard
  • naxa
    milyen "kedves, jóképű fiatalember" (ez idézet, nem irónia :). mondjuk annak elég rossz :P)
  • Buzzword
    Kedves WeAreMany kolléga, nem tudom milyen beosztásban tevékenykedsz, de mint a piacgazdaság résztvevőjének, figyelembe kellene venned, hogy az ún. hülye felhasználó a megbízód, avagy megrendelőd, és ez bizony azzal jár, hogy mindig igaza van. Tudod, az étteremben sem szokás füttyenteni a vendégnek, hogy "megcsináltam a kaját, másszá' be érte a konyhára oszt' vegyél magadnak". Szépen megterítünk, kivisszük neki, amit rendelt és fényesre nyaljuk a nemesebbik felét, mert
    a, Ő hozza a pénzt.
    b, Mint szolgáltató, erkölcsi kötelességünk így viselkedni

Persze, nálunk köcsög enterprise fejlesztőknél nincs Stallman kép az asztalon, így a véleményünk nem releváns. (Linux-ot ugyan használunk, de - skandallum! eretnekség - a Basht a PowerShellnél kényelmetlenebbnek tartjuk).
  • kvp
    Altalaban olyan dolgokhoz kell jogositvany amivel konnyu sok embert megolni. Ilyen peldaul a lofegyver, az auto vagy a gyorsvonat. Amivel nehezebb, lassabb vagy nagyon feltuno, azokhoz nem kell, de van ahol korlhatozhatjak a hasznalatukat, ilyen peldaul a kes, a lancfuresz vagy a bicikli. Amivel szinte semmiben es senkiben nem lehet komolyabb fizikai kart tenni, azok hasznalata tobbnyire korlatozas nelkul engedelyezett. Ilyen dolgok pl. a konyvek, a szemelyi szamitogepek es a felmosorongyok. Az eletre veszelyes szamitogepes rendszereket (pl. atomeromu vezerlopultja) persze tovabbra is csak megfelelo jogositvannyal lehet kezelni.

A szemelyi szamitogep es az okostelefon mara olyan lett mint egy atlag konyv, szinte mindenkinek van legalabb 1 es akkor hasznalja amikor akarja. Persze ez nem jelenti azt, hogy valaki egy konyv tartalamat erti is vagy akar tud-e olvasni. Ugyanez van a szamitogepekkel, ott sem mindenki erti hogyan mukodik es az sem biztos hogy akar csak egy kicsit is tudja hasznalni. De egy sakk keszletet is birtokolhat olyan ember aki nem tud sakkozni.

Egyebkent is a mai szoftverek joreszt olyan egyszeruek, hogy barki tudja hasznalni oket, a digitalis bennszulottek (1990 utan szuletettek) pedig tobbnyire keszseg szinten, tehat kiskoruktol. Anno szinte minden kisgyerek tudta hogyan kell befogni egy lovat a szeker ele, ma szinte minden kisgyerek tudja hogyan kell bekonfiguralni egy tetszoleges szamitogepet vagy okostelefont. Persze ahogy anno sem tudtak sokan hogyan mukodik belul a lo, ma sem tudjak sokan hogyan mukodik belul egy operacios rendszer. En vagyon olyan kivancsi, hogy csak olyan dolgokat hasznalok amiket ismerek, de az emberek tobbsegenek eleg ha mukodik valami.

Torvalds gondja az, hogy nemsokara olyan bonyolult rendszerek lesznek amiket senki nem kepes egymaga atlatni, es onnantol egy rendszer tudasa ugyan tartalamazza tobb szaz vagy tobb ezer ember tudasat, de senki nem latja at es ez veszelyes, mivel senki nem tudja egymaga megmondani hogyan fog reagalni egy valtozasra. Eddig minden olyan probalkozas ahol az emberek kozos tudasara alapoztak a biztonsagot katasztrofahoz vezetett. Ezt hivja Douglas Adams a galaxis utikalauzban valaki mas problemajanak...
  • Balumann
    "Persze, hiszen én tudom kinek mi jó, mert értek a winhez is, meg a linuxhoz is, és igazam szokott lenni. Laptopokat meg azért is kerülöm mert drágák de legalább szarok is. Apropó mi is a bajod a linuxxal? Hogy nem tudsz bánni vele és nem akarsz szopni vele? Akkor én miért nem mondhatom a laptopra hogy leszarom nem fogok foglalkozni vele? :D"

Hát a leírtak alapján nem igazán látszik, hogy tudnád kinek mi a jó. Én telepítettem másnak linuxot is (több szopással ez tény, de én nem mondtam ilyet, hogy leszarom, nem foglalkozok vele...), amikor úgy ítéltem meg, hogy jobban megfelel neki.
    De hogy a laptopokkal mi bajod, nem értelek.

"Linuxon legalább nyitok egy paranccsort, és megvan a hiba, winen meg összevissza kapcsolgatok mindent, mert a semmitmondó hibaüzenet miatt nem lehet tudni mi a baja, és csak próba szerencse alapon derül ki a probléma :D"

Ez az egy amivel részben egyet tudok érteni, Linux alatt használhatóbbak a hibajelzések, ettől függetlenül Windows alatt hamarabb találtam mindig megoldást a problémákra (pl. Linux alatt "Disabling IRQ #16" beletelt jópár keresésbe, mire megtaláltam, hogy mit kell csinálnom, hogy random időnként ne faggyon szét a rendszer az asztalimon, viszont érdekes, hogy ezzel csak a saját gépemen találkoztam ,sehol máshol nem).

"míg winen csomó mindent csak guiból lehet elérni), ja felhasználóbarát a linux mert guiból és paranccsorból is használható ;) míg winen x dolog csak guiból érhető el, y meg csak parancssorból"

Maradjunk annyiban, hogy Windows alatt szinte mindenre lehet találni jó GUI-t, akár külső alkalmazásként, ott mindig ez volt az irányelv, grafikus felületről lehessen elérni mindent, jól átlátható módon, hogy mindenki tudja használni.
    Linuxnál ez inkább fordítva van, rengeteg minden csak parancssorból, konfig fájlokból érhető el, és nagyon sok mindenhez csináltak már grafikus felületet, de ez mindig ilyen másodlagos dolog. Valóban vannak dolgok, amihez a Windows regisztrijében kell turkálni, de még azért ahhoz sem kell túl nagy rendszergazda tudás, abban is szépen rendszerezve vannak a dolgok, nem konfig fájlok teli kommentezve, meg parancssoros izék, és leírások alapján bárki be tudja írni amit akar (de azért tegyük hozzá, hogy azért annyira túl sok minden nincs, amiért ezért kell turkálni, én az elmúlt évek alatt a CD kulcsot írtam át legtöbbször regisztriben tört játéknál XD ).

"(bár nyilvánvaló hogy a legtöbb itt win mellett kardoskodó életében nem látott linuxot csak a neten olvasta hogy paranccsorozni kell, és fú de gáz :D )"

Irogass még ilyen hülyeségeket légyszi :D

• WoodrowWilson
    Le vagy maradva két évtizeddel. A számítógép ma már mindenki életének része kell, hogy legyen. Vagy te a mikrosütőhöz meg a telefonhoz is külön iskolát végeztél?
  • Mardel
    Hm, megjegyezhetőség szempontjából nálam lxde győzött. :D
  • WeAreMany
    Most nem fogok verzió szerint keresgetni még 25 félét de már a gnomeos példából látható, hogy sajnos az ostobák mondják meg mi a jó és mi nem.
  • WeAreMany
    KDE:
    dcop kdesktop KBackgroundIface setWallpaper /utvonal/a/kephez 5

xfce:
    xfconf-query -c xfce4-desktop -p /backdrop/screen0/monitor0/image-path -s <image-file>

lxde:
    pcmanfm --set-wallpaper /point-to-new-wallpaper #kell egy logout-login h változzon
  • Mardel
    Persze ehhez az is kell, hogy gnome felületet használjon az illető, de még van gnomeon kívűl, kde, xfce, lxde. Csakhogy a népszerűbbeket említsem.
  • WeAreMany
    Nem teljesen értem a problémát.
    Informatikus vagyok. Ahhoz, hogy vezethessek közúton, tanulnom kell és lesz jogosítvány, ahhoz hogy dolgozhassak a gazdaságban, tanulnom kell és lesz róla papír, ahhoz hogy fegyverem legyen amit használhatok hivatalosan, tanulnom kell és lesz engedélyem. Szal k*rvára húzás tanulni hogy használhassátok a számítógépet! Nem alanyi jogon jár, ha nem értesz hozzá ne használd emberek között!!
    Ha a láncfűrésszel levágod a 2 lábad nem a láncfűrész a hülye mert túl bonyolult, hanem te vagy végtelenül ostoba.

Kedves sh0x kollégának és esetleg másnak aki kíváncsi volt a háttérkép váltásra jöjjön gnome alá az 1000 soros script:

#!/bin/bash
    gconftool-2 --type=string --set /desktop/gnome/background/picture_filename utvonal/az/uj/hatterkephez
    echo "Ostoba sh0x"
    echo "Ostoba sh0x"
    ...x995
    echo "Ostoba sh0x"
  • DjDano
    A linux soha nem volt egyszerű, többek között ezért sem terjed(t) el széles körben...
  • sanyicks
    Ja és az átlaguser winen sem súgózik, hanem nyomogat összevissza/ felhívja a "számítógépmágus" ismerőst hogy megkérdezze most nextet nyomjon-e a fless telepítőjénél vagy cancelt, mert angolul sem tud :)
  • sanyicks
    "Egyszerű felhasználás user szempontból egyenlő 0 az az nulla parancssor Windowsnál és Linuxnál is." jó meglátás

"Ebben egyenlőre a Windows áll jobban." hogy áll jobban ha mind2 ugyanolyan? ahogy írtad?

"A tanulatlan usernek hangyányit könnyebb az anyanyelvén arról olvasni a Windows sugóban, hogy mi miért és hova kell a pipa, hogy jó legyen (vagy épp egy felugró ablakban). Mint bármelyik Linuxban elsőnek megtanulni, hogy mi is az a MAN."
    Nyilván ugyanis Man-t paranccsorból szokták használni nem egybites userek, egybitesek szépen gugliznak az ubuntu wikire vagy mikre... Egyébként a windows súgó általában semmi értelmes infot nem tartalmaz, a legjobb eltávolítani, mert csak a gugli segít ;)
    Nem baromság hogy könnyebb használni, hanem a valóság, még ha nem is tetszik egyes hívőknek. Látom is hogy olyanok is használják megelégedéssel akik alig értenek a számítógéphez.

Egyébként mant nem használom én sem mert nem tetszik az a minden blokkoló felület, inkább guglizom vagy max -h ha paranccsorban nyomom. A man tele van rizsával mint ahogy a win súgó.
  • kev
    Nem értem a cikket.
    A linux nyert..igaz nem az asztali gépen, hanem a Mobilokon.
  • dyra
    Egyszerű felhasználás user szempontból egyenlő 0 az az nulla parancssor Windowsnál és Linuxnál is. Ebben egyenlőre a Windows áll jobban. A tanulatlan usernek hangyányit könnyebb az anyanyelvén arról olvasni a Windows sugóban, hogy mi miért és hova kell a pipa, hogy jó legyen (vagy épp egy felugró ablakban). Mint bármelyik Linuxban elsőnek megtanulni, hogy mi is az a MAN. Ahol persze rögtön szembesül vele, hogy kockák írták kockáknak és kb annyira is értelmezhető. De mind1. Aki szereti használja de ne akarj már azt a nyilvánvaló baromságot itt osztani, hogy könyebb használni mint a Windowst.
  • sanyicks
    Miért csesződik el? Ja igen mert használom :D nem nem szoktam paranccsorhoz meg registryhez nyúlni amíg annak nem lesz oka (probléma).

Hogyne használnék guit linuxon? Pont arra használom mint winen, bár paranccsort lehet kicsit többet mint winen mert normális programok vannak hozzá, és gyorsan elérhető minden ha valaki tudja mit kell és lusta vagyok a guin végigkattintgatni, míg winen csomó mindent csak guiból lehet elérni), ja felhasználóbarát a linux mert guiból és paranccsorból is használható ;) míg winen x dolog csak guiból érhető el, y meg csak parancssorból.
  • dyra
    Neked szerintem ezért csesződik el. Azt gondolod vágod a témát és jól elcseszed a parancssorban meg a registryben. A Linuxod is ki tudja mióta rossz csak nem veszed észre mert nem használsz GUI-t. Hisz a Linux parancssorában minden szép és jó! Na és persze maximálisan felhasználóbarát.
  • sanyicks
    Szóval a lényeg a kettős mérce.
    A faszlámák leülnek linux elé hogy ők most rendszergazdizni akarnak, mivel fingjuk sincs róla, és alapvető logikai képességeik sincsenek, a végeredmény szar a linux.
    Ugyan ezek a faszlámák leülnek vindóz mellé, de ott már nem akarnak rendszergizdázni, így nem is szembesülnek semmi komolyabb problémával, és akkor a vindóz fúdejó.
    Ugyan olyan célra kéne használni és akkor talán a valóságot is észrevennétek.
    (bár nyilvánvaló hogy a legtöbb itt win mellett kardoskodó életében nem látott linuxot csak a neten olvasta hogy paranccsorozni kell, és fú de gáz :D )
  • sanyicks
    Aha bőven elvannak a passziánsszal meg a nemmegy valami akkor full reinstallal. Valahogy nekem hardcoreabb felhasználóként mindig a cmd és a registryben matatás a vége.
    Persze androidhoz nem kell paranccsor amíg olyasmikre használják amire a desktopnál sem kell :D
  • DanielGray
    Teljesen felesleges vitázni erről a témáról,mert az átlagos pc. tulaj nem "fabrikálni" szeretné az op. rendszerét,hanem egyszerűen használni.Bármilyen meglepő is ez.:-) Teszem azt mondok egy példát.Hazaérek este nyolcra,'hót fáradtan,nem az op. rendszert fogom bütykölni(nem is értek hozzá),hanem elolvasom a leveleimet,esetleg játszom fél órát a Tropico-val,majd lefekvés előtt beteszek egy filmet és nagyjából ennyi volt az aznapi "pécés" történet.Ezt Balumann tökéletesen érti.Linux mellett valószínű,hogy úgy telne az estém,"hogyaz.stenbasznámeg" már megint hova tetted Balu telefonszámát kicsim?!Köszönöm,de maradok a winfosnál.:-) Akinek nem a kedvenc időtöltése az op. rendszer állandó bütykölése,annak marad a win.
  • dyra
    ja ja annyit nyomtam már a next next next finish gombokat, hogy nem tudom mi az a command és registry. A Windows felhasználóknak ezeket nem kell ismernie. Enélkül is bőven elvannak. Főleg a Win7 lett nagyon jó és biztonságos os.
    A leghasználhatóbb Linux az Android. Tehát lehet felhasználóbarát Linuxot készíteni ahol egyáltalán nem kell a parancssor. Arra kellene tovább menni.
  • sanyicks
    "Windows support nagyon unalmas lehet Next next next Finish."

Azért látszik hogy fingod sincs az egészről. next next finishre nem kell support, inkább az Error: -3123121212121212, vagy a "nem lehet betölteni" hibákhoz.

Linuxon legalább nyitok egy paranccsort, és megvan a hiba, winen meg összevissza kapcsolgatok mindent, mert a semmitmondó hibaüzenet miatt nem lehet tudni mi a baja, és csak próba szerencse alapon derül ki a probléma :D
    Next next finishel megoldható minden apróság winen, pont ahogy linuxon is :D aztán meg jön a cmd/terminál, regedit/config

itt egy kis wines gyűjtemény ha érdekel nagy részének a megoldására is emléxem és hát elég elborultak

kár hogy a behalt win guikról nem tudok screenshotot készíteni pedig az a legidegesítőbb :)
  • sanyicks
    Persze, hiszen én tudom kinek mi jó, mert értek a winhez is, meg a linuxhoz is, és igazam szokott lenni. Laptopokat meg azért is kerülöm mert drágák de legalább szarok is. Apropó mi is a bajod a linuxxal? Hogy nem tudsz bánni vele és nem akarsz szopni vele? Akkor én miért nem mondhatom a laptopra hogy leszarom nem fogok foglalkozni vele? :D Bizony vannak olyanok amiket meg tudnék oldani de nem akarok időt tölteni vele, de szerencsére nem ez a munkaköröm.
  • Mardel
    Ubuntuval semmi baj nincs, amíg az LTS vonalat használod a többi kiadás meg Bugbuntu (ez van ha bleeding edgre építesz).
    Főleg hogy Ubuntu következő LTS-e 5 évig lesz támogatott desktopon is, 3 helyett, mezei usernak tökéletes. Felrakod, és nem kell 6 havonta frissítgetni, csak security update.
  • Balumann
    Kurvajó informatikus lehetsz ilyen hozzáállással, akármi kell te csak linuxot telepítesz mert az mindenkinek tökéletes, kerülöd a laptopokat mert nem tudtad rendesen föltelepíteni... XD

Nekem laptopokkal nem volt problémám sosem. Asztali géppel mondjuk volt már, hogy meggyűlt a bajom (AHCI mód miatt, amit nem lehetett kikapcsolni, xp telepítő meg nem volt hajlandó felismerni, hiába töltöttem be floppyról a driverét).

Én több embernek állítottam már be Windowst is, általában kérdeztek 1-2 apróságot, de hogy nagyon supportolnom kellett volna nem emlékszem rá. Újratelepítés másfél 2 év után, utána megint nyugi egy darabig.
  • dyra
    de, hogy lásd nem a levegőbe beszélek itt van az ominozus noti. Még írtam is róla a blogomba.