155
  • dyra
    Én már idejét se tudom mikor használtam CD-t utoljára telepítéshez. Minden USB meghajtóról vagy hálózatról. Windows support nagyon unalmas lehet Next next next Finish. Ellenben Linux "nyiss egy parancssort" és nem is folytatom mert itt a userek nagy többsége közli, hogy anyád.
  • sanyicks
    én is így vagyok csak fordítva, nem telepítek vindózt mert unalmas az állandó support :)
    laptop driverekkel meg ne röhögtess, amikor legutoljára nyúltam ilyen szarhoz, még wint sem lehetett újratelepíteni mert még a cdromhoz is valami speciális driver kellett hozzá. Azóta kerülöm a laptopokat, de sajnos még ma is ez van szép olvasni ahogy szenvednek a laptop videokártyákkal, hogy elvileg szabványos geforce vagy radeon, de mégsem jó rá a szabványdriver csak a laptopgyártó szarja.
  • dyra
    Épp a minap telepítettem egy HP notit előtte kipróbáltam SUSE linux-al is. Illetve gyárilag azzal szállították. Nem voltam rest megmértem a fogyasztását. 28W - 25W ugyanaz a laptop Win7 15W. Ne. Ja és ha nézek egy vidót nem jön be a képernyőkimélő. Itthon elsősorban Ubuntu használok, én elvagyok vele. De mezei usernek nem ajánlom és nem is telepítem már jó ideje mert csak magamat cumiztatnám az állandó suporttal.
  • sanyicks
    Aha jól van :D
  • dyra
    Ha már így megemlítetted. NEM!!
  • sanyicks
    mer ilyen hibáktól nem hemzseg a vindóz ugye :DDD
  • dyra
    Hülye hibák tömkelegével van tele. egy példa valamelyik videómegosztón elkezdek nézni valamit majd pár percenként szencségelek mert a képernyőkímélő állandóan bejön (Simán VLC-vel is megcsinálja alapból). Ki kellet kapcsolni a képernyőkímélőt. És mennyi ilyen nevetséges hibája van te jó ég! Ebben a formában nem, hogy 2% nem lesz sose de még az 1% is nehéz lesz megtartani. Évek óta használom küzdök vele, de nem látom a fejlődést. Nem , hogy egyszerűbb lenne mint ahogy a nagy főnök mondja még keményen bonyolódik is.
  • Mardel
    Ugye azt te is nagyon jól tudod, hogy amit írsz az csak félmogáldos, angolul workaround. Tehát a probléma nem kivitelezhetetlen csak microsofték nem kalkuláltak ilyesmivel és nemlehet regedit igénybevétele nélkül beállítani.

És most nem a linuxról volt szó, egy betűt nem írtam a linuxról. Csak azt írtam le, hogy winen ugyanúgy szopás pár dolog és ugyanúgy config fájlokban kell turkálni (regedit), ha máshogy nem megy...
  • Balumann
    Pinyó, ez nem hit kérdése akármennyire is szeretnéd! Rengetgszer nyitottam már meg régebbi dokumentumokat, prezentációkat, 2007 -es officeal (bár sztem már 2010-essel is, de azt nem használom olyan rég óta). Mástól se hallottam, hogy ilyesmi problémák lennének, csak sanyickstól, meg tőled. XD

És igen, a szalagos felület kényelmesebben és gyorsabban használható, mint a hagyományos vékonyeszköztáras+menüs.
  • Szemjuel
    ember... szerinted a felhasználót érdekli, hogy miért nincs megoldva? legyen megoldva, működjön és kész... az, hogy a hardver gyártók nem törődnek egy kb 1%-s oprendszerrel.. hát megértem őket!

A háborgásodat inkább írjad papírra..

A DVD-s problémához: Ha egy optikai lemezt be tud tenni abba a kibaszott meghajtóba, akkor miért okoz gondot megnyomni a gombot majd 1 másodperc múlva visszalökni?? NEM okoz gondot! De ha az linux annyival jobb, és amúgy is csak net meg filmnézés a fontos, miért nem raksz neki valami vinre hasonlító disztrót amiben mivel nagy spíler vagy terminálból megoldod bekötött szemmel!
  • sanyicks
    * nagy munka lenne
  • Pinyó
    -Microsoft Office (normális kompatibilitás minden neten fellelhető dokumentummal, prezentációval, és könnyebben használható, megszokott felület) és ezt te elhiszed :) néha saját régebbi formátumával nem kompatibilis. itt max. a megszokott felület az igaz.

• sanyicks
    a windóz olyan mint az x86, szar, de már beleégett (mind2) a pckbe, a váltás vagy munka lenne rövidtávon (hosszú távban pedig az ember nem gondolkozik).
  • Balumann
    Szerintem nagyon hamar át lehet szokni rá. Tapasztalat szerint addig szidják, amíg nem tudják meg, hogy be lehet csukni a szalagot két kattintással (és akkor ha lenyitják, beállítanak valamit és vissza is csúkódik), újra két kattintás után meg ottmarad. Ráadásul jól vannak csoportosítva az eszközök, sokkal gyorsabban el lehet érni a szükséges dolgokat.

Remélem, hogy LibreOffice-nál is kitalálnak valami hasonló vagy akár jobb megoldást, mert nagyon messze van még a M Officetól ilyen téren, pedig azért nem egy nagy cucc az sem. :-(
  • gothmog
    „-Microsoft Office (normális kompatibilitás minden neten fellelhető dokumentummal, prezentációval, és könnyebben használható, megszokott felület)”

Csak aztán át ne kelljen állni a régi felületről a ribbonra, mert akkor aztán lesz ám csodálkozás.
  • Balumann
    Hm, ez tényleg szar nálam is. Én amúgy az egyik idős rokonomnak felraktam egy XBMC -t, azt nagyon egyszerű kezelni (DVD-t, zenéket lejátszani), youtube pluginje is van amivel lehet jól keresgélni, tv tunert is támogatja ha van. Sőt még azthiszem böngésző is van benne, bár azt nem néztem még így.
  • Mardel
    Kiegészítem azzal hogy automatikus lejátszásban a PowerDVD volt benne, nem a win media player. PErsze az is majd letöltésre kerül mert bloatware.
  • Mardel
    Jah meg jobb klikk egy 60+ éves ember még azt se tudja hogy az most mi.
    Tehát ő egyszerűen szeretne DVDt nézni ha beteszi automatikusan lejátsza, ha már benne vana dvd pár napja akkor kettőt kattintva szintén lejátsza, onnan ahonnan le lett állítva.
  • Mardel
    Próbáltam, nem működött.
    És ha jól értelmezema szöveget ez csak automatikus lejátszásra vonatkozik, de ha már bent van egy dvd, amit nem most raktál be és kettőt kattintasz a meghajtón, akkor is a win media playerben nyitja meg...
  • Rotyoka
    Nincs megoldva, de ez nem a linux hibája ez még mindig a gyártóké. Pontosan ugyan az mint a Creative. Kiad egy fasza hangkártyát de drivert már képtelen írni normálisat a saját szarjára win alá.

Legjobb példa: Sound Blaster Audigy
  • Balumann
    És így meg van oldva a probléma, hogy már "tudom", hogy kinek a hibája? Nemmintha eddig nem tudtam volna. Gondolkozz már mielőtt írsz te lökött :D
  • Balumann
    He? DVD lemez berak, jobbklikk rá a meghajtóra, "Automatikus lejátszás megnyitása", ott kiválasztod azt a programot amivel le szeretnéd játszani a DVD-t, és bepipálod, hogy "DVD-filmek esetén mindig az alábbi művelet végrehajtása:". Nálam ez így tökéletesen működik, Jetaudioval nyitja meg, és megkérdezi, hogy film folytatása vagy előlről (ez azthiszme beállítható automaitkusra is).
  • Rotyoka
    De azt mikor érted meg, hogy nem a májkroszóft írja a drivereket / szoftvereket hanem a gyártók.
    Gyártóknak pontosan ugyan olyan feladat lenne megírni egy szoftvert linuxra mint windowsra
  • MutenRoshi
    jav *** A kernel csupán a felhasználói részt kapcsolja össze a hardwar-el.
  • Balumann
    Azért ez már durva, ennyire Linux fanatikusnak lenni :D

Én is nagyon sokat használok Linuxot is, és nem egy embernek telepítettem már (Windows mellé is, meg önállóan is), van aki szinte "fanatikus" is lett, de többségben sajnos mindig volt valami akadálya, hogy azt használják. Továbbá messze nem olyan stabil, jól kezelhető minden körülmények között, mint ahogy beállítjátok, és ennél jóval több eset van, amikor egyszerűen nem felel meg a Linux az illetőnek.

Csak hogy ne csak levegőbe beszéljek, példa:
    -játékok (amik csak Windowsra vannak, nem aknakeresőre gondolok...)
    -Microsoft Office (normális kompatibilitás minden neten fellelhető dokumentummal, prezentációval, és könnyebben használható, megszokott felület)
    -flashplayer (kivesézve szerintem)
    -hardverek, interfészek kompatibilitás problémák, szoftveres hiányosságok (pl. Nokia E51-emet nem tudtam összehozni Linuxal, nincs Nokia Ovi Suite, a hangot sem tudom úgy belőni mint Win alatt a Realtek HD audio managerrel), laptopokon a wifivel és energiagazdálkodással van sokszor gond, Windows alatt tovább bírja aksival, stb. )
    -munkaeszköz, sokkal több eset van ennél mint amiket felsoroltál

Linux többnyire lassabb gépeken válik be (mondjuk akik nem fejlesztik, azok általában nem is használják túl sok dologra ^^), azokon tényleg jó.
  • MutenRoshi
    Korábban már valaki megírta, hogy a Linux az csak a kernel. Ez valóban így van. Ha a felhasználói programokról beszéltek az GNU. Torvalds-nak semmi köze sincs sem a Sambához, sem az Apache-hoz vagy felhasználói felülethez. A flashez pedig végképp nincs. Ő csak a kernelt fejleszti. A kernel csupán a felhasználói részt kapcsolja össze a felhasználói résszel. Ami jelen esetben a GNU, vagy máshol esetlen a UNIX.

Ahhoz képest, hogy a kernel fejlesztéséhez a hardware gyártóktól nem sok segítséget kapnak elég szép munkát végeznek. Windowsra pedig maga a gyártó szokta megírni a drivert és nem a Microsoft, vagy ha esetleg igen, akkor is kapnak támogatást a hardware gyártótól.

Ha magával a Linux-al a kernellel van problémátok, akkor próbáljátok ki a GNU/kFreeBSD-t vagy a GNU/Hurd-ot vagy magát a BSD-t.
  • Mardel
    Kedvencem a mai feladatom volt.
    Nagybátyám notebookján windows7-ben meg keleltt oldani, hogy ha betesz a meghajtóba egy dvd filmet akkor automatikusan játsza le, és ha megállítja, vagy kikapcsolja a gépet akkor jegyezze meg hogy hol tartott.
    Első körben felraktam a kmplayert ami kezel dvd-t is és beállítottam hogy jegyezze meg a fájlok pozicióját és onnan folytassa.
    Második körben beállítottam az automatikus lejátszásban hogy dvd videónál kmplayerben indítsa.

3. kör volt nehézkes, ugyanis ha "sajátgépben" a meghajtóra kattintok kettőt akkor még mindig windows media playerben nyitja meg és sehol nem lehet átállítani.
    Próbáltam a alapértelemezett programokban beállítani meg fájltípus társításnál is.

Következő lépésként kikapcsoltam vezérlőpultban a media centert (ehhez már újraindítás kellett), utána annyiban változott a dolog, hogy nem media playert nyitotta meg ha meghajtóra kattintottam, hanem az ImgBurnt, DVD íráshoz...

Neten böngészek, mivel ha winen gondunk akadt mint linuxon, megint a google az aki valamit tud segíteni.
    Rátaláltam egy hasonló problémára angolul, csak ott a srác úgy "oldotta meg" hogy ha beteszi a dvdt és automatikus lejátszásban elindul, de közben kilép és később folytatni szeretné, és ne kelljen neki lejátszót nyitogatva betallózni a meghajtót, mindig kinyitja a dvd tálcát, majd visszanyomja és automatikus lejátszás miatt elindul neki a media player.

Szóval végén már regedithez nyúltam, mert kedves mikrosux olyannyira out of the box, hogy nem lehet beállítani, hogy a sajátgépben ha rákattintok a meghajtóra melyik program nyissa meg videó/audió tartalmat.
  • Rotyoka
    De ezt magyarázd meg annak aki PS-el méretezi át a képet
  • gothmog
    Az egy százalékot az a csoport teszi ki, akinek munkaeszköz pl. a Photoshop, az ArciCad, Autocad vagy a Sony Vegas.
  • gothmog
    Természetesen az átlagfelhasználóknak szánt desktop-linuxokra és a hozzájuk ingyen elérhető szoftverek körére gondoltam, amikor azt írtam "a többinek elég lenne".
  • Rotyoka
    Még sok is lenne de ebbe ne menjünk most megint bele
  • gothmog
    Pistikéék szintjénél feljebb a felhasználók egy (1) százaléka van. A többinek elég lenne a linux is, de hát nem lehet, mert tele van minden az ellene történő hányással. Microsoft-önkéntesek, b+.
  • gothmog
    Ha belülről ismernéd az ubuntut, akkor tudnád, hogy a kiadások után mindig ez van. Egy hónapot szoktak javasolni a tapasztalatlanabb felhasználóknak, hogy kiadás után várják ki. Most eltelt ~2 hét. A sipákoló júzrek egy része meg temeti az ubuntut, mert a unity felület más mint amit megszoktak, a másik részének meg meg kellett volna várni a kiadás utáni első hónap végét.
  • Rotyoka
    Te miről beszélsz?

Én linuxot írtam nem ubuntut. Istenem...

Mellesleg nézz csak körbe, hogy mennyi mindeneden linux based rendszer van, attól hogy te nem fogod fel attól az van.
  • Balumann
    A 900HA netbookomon a legújabb ubuntuval végre a Wifim ki-be kapcsolgatása is működik normálisan, alig hittem el :D
  • Balumann
    Szeirntem a flashplayerrel szimplán az a probléma, hogy Windowsra megcsinálták normálisan, Linuxra nem (Adobe...). A legnagyobb gond a videómegosztókkal van, de szépen ki tud akadni a flashes oldalakon is. Asztalin Win7 alatt tökéletesen megy az 1080p -s videó is youtuberól, Debian alatt még a 720p-vel is szenved, időnként röccen (Ubuntu alatt még rosszabb volt nálam a helyzet, akármit csináltam vele).

Az Ubuntu viszont szerintem szépen fejlődik, egyre felhasználóbarátabb, és jobb a hardver támogatása is, szoftverközpontba bekerülnek a megvásárolható alkalmazások is, szerintem mostmár hamar el fog jutni arra a szintre, hogy tényleg komprumisszumok nélkül lehessen otthon is használni.
  • Kheller
    "olyan stabil és biztonságos rendszere sosem lesz mint egy linuxosnak. "

LOL, nézz körül az új, csoda ubuntu topikjaiban, tucatjával omlik össze a legegyszerűbb műveletektől is. Biztonságról meg nem is érdemes beszélni, átlagban többet kell patchelni a lyukas szarokat rajta, mint egy winen. Egy végletekig lebutitott cél-szerveren már lehet biztonságról és kevés patcheléni valóról beszélni linuxon, de winen is. (server core)

A "mindenhol a linux a nyertes" fantamagóriádba se éld bele magad annyira, a komolyabb routereken pl. bottal se piszkálnak linuxot, lásd cisco. Otthoni vackokon előfordul és van amelyik jól is működik, de láttam már elég linuxos routert, ami mögött, ha torrenteztél sok nyitott tcp kapcsolattal, akkor csak a reset segitett rajta. A ma eladott TV-k, lejátszók 99%-án semmilyen linuxot nem találsz...

Lényeg a lényeg, a pistikék szintjénél feljebb kicsit másképp működik a világ, mint ahogy te azt elképzeled...
  • Szemjuel
    évente 1-1 alkalommal rám jön az ubuntu láz... van egy 3éves notebook-m c2d-vel, 2 giga rammal.. míg a w7 alapjáraton nem fűti a szobát, ubuntu alatt folyamatosan meleg(! nem langyos) levegő jön a ventilátorból.. nekem senki ne magyarázza meg, hogy egy felhasználóbarát oprendszernek használhatatlanul kell települnie..

persze, arra tökéletes, hogy 1-1 hardverre optimalizálják.. de a nagy tömeg nem fogja megtenni, annyi linuxgeek meg nincs, hogy mindenkinek megcsinálják!
  • Mardekár
    Jajj már megint ez a hülyeség a flashplayerrel -.- A flashplayerrel annyi gond van, mint a C++-al. Ha létrehozol egy logikai igaz feltételű while ciklust, akkor persze, hogy kifekszik a gép. De egy jól megírt flash alkalmazás soha semmilyen problémát nem okoz egy mai, de talán még egy 10 éves gépnek sem.
    A sok hozzá nem értő fejlesztővel van a gond, akik azt hiszik, hogy mindent actionscripttel kell megcsinálni.
  • Rotyoka
    Viszont az asztali gépeken kívül mindenhol a linux a nyertes.

Modemek, routerek, mindenfajta hálózati szar, szerverek, telefonok (az android is linux csak sokan nem fogják fel), tv-k, lejátszók stb stb