187
-
#27 Akkor mondjon a sok ellenző VALÓS alternatívát és ne sötétzöld handabandát...
A világ egyik legerősebb földrendgése után is minimális számú halott és környezeti kár volt a világ egyik legsűrűbben lakott országában úgy, hogy az epicentrum gyakorlatilag a "sarkon" volt és a cunami is percek alatt odaért.
A kitelepítések főleg biztonsági célokat szolgálnak. No offense, de egy súlyosabb finomítótűz esetén is ekkora területet telepítenek ki. Azok ellen mégesem tiltakozik senki, pedig egy finomítóban elég decens mennyiségű toxikus / nagynyomású anyag van.
Pl. a battai cseppfolyós anyagot tároló gömbtartályok elszállása esetén a szabadban 800-900 méteren belül senki sem élné túl, ha elszállna. Elég rendesen tarolna.
Vissza a rengéshez. Így is csak a legregébbi reaktorokkal volt probléma és "csak" 2 vagy 3 db erőűvel. Az atom ellenzése során olyan, minta azzal érvelnél a balesetveszélyes autáznál, hogy a Ford T modell túlélhetőségi statisztikáját bányásznád elő úgy, hogy egy tank megy neki. Nem túl releváns példa.
Ezek az erőművek avíttak már. A forralóvizes raktor kis túlzással kőkorszaki koncepció nagyon sok szempontból. A Paki nyomottvizes újabb konstrukció, pedig az is a '80-as évektől épült, tehát a '70-es évek végi technológia... -
#26 Azért sem sem fedi a valóságot.
Lásd itt. -
#25 Csernobilnál nem a robban volt a gond. Az volt a gond, hogy sok grafit volt benne, ami "kicsit" radioaktív volt. Viszont a grafit az szén, megvan az a szar szokása, hogy ég. Az meg szépen teríti az anyagot. A japán reaktorok terében tudtommal nincs grafit... -
Szefmester #24 Én szívesen mennék segíteni, de nem hiszem hogy az én tudásszintem miatt bármi fontos feladatot rám lehetne bízni, ahogy az idegennyelv tudásom (elsősorban a japán) erősen hiányos. A kiutazásom költségei is számomra horribilisek, szóval marad a fotelban szörnyülködés és pofázás. Max adakozni tudok a vöröskeresztnek. -
Ahoy #23 Na emberek, akkor lehet menni az erőműben segíteni. Tüzet oltani, sérülteket menteni, kárfelmérni.
Itthon könnyű pofázni meg ugatni a fotelból!
Na ki vállalja? Kíváncsi volnék, az ugatók közül hányan mennének örömmel a reaktorok közelébe most...
Valakinek pedig el kell rendezni a dolgokat. -
Amergin #22 Minmeghalunk!!! -
#21 szerintem az amerika fanok számát meg sem közelíti a japán fanok száma (de ez most nagyon off)... -
#20 Az, hogy felrobban egy tartály, vagy berobban a hűtővíz az nem ugyanaz mint egy nukleáris robbanás! -
Cyrrus #19 "Mindenekelőtt nincs esély nukleáris robbanásra"
nekem úgy rémlik, illetve én úgy hallottam, hogy tegnap még eme harmadik robbanás esélyét is minimálisra vették, majdnemcsak elvetették..
-
#18 :) Ennyi. Gepelesi hiba.. pf. -
Papichulo #17 "Csernobilnál is u.e. volt, csak ott magas kapacitással üzemelt"
Nem. Kis kapacitassal uzemelt az eromu:
[URL=http://en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_disaster]"The experimental procedure was intended to run as follows:
* the reactor was to be running at a low power level, between >700 MW & 800 MW"[/URL]
Ebbol is lett a baj, hogy nagyon leesett a teljesitmeny. -
#16 Atomrobbanas, mint a cikkben is reaktormag es reaktortatraly kene, hogy legyen, persze ekezettel. ;)
-
Grodt #15 http://hu.wikipedia.org/wiki/Csernobili_atomkatasztr%C3%B3fa
És akkor most össze lehet hasonlítani a 2-t -
Deus Ex #14 Emellett ott elrepült a reaktor teteje is, és sok tonnányi moderátorként használt grafit több, mint egy hétig égett, szállítva a légkör felsőbb részeibe a radioaktív anyagokat.
Ha a katasztrófa fizikai következményei lokalizáltak is maradnak - ami épp elég nagy baj Japán és a térség számára - az atomenergia felhasználását ellenzők tábora meg fog erősödni - bármennyire is a nukleáris energia pártján állok, hozzá kell tennem - joggal. Ez a végéhez közelítő olajtartalékokkal együtt nem kívánatos világgazdasági folyamatokat indíthat el.
Mindemellett, talán az események pozitív hozadékaként felgyorsul a fúziós erőművek létrehozására irányuló kutatás-fejlesztés, lévén azok számtalan előnye mellett ott ilyen jellegű problémával sem kell szembenézni, noha valamilyen mértékű radioaktivitás nyilván ott is jelen van. -
Inquisitor #13 Csernobil nem nyomottvizes reaktor volt, hanem egy már 1955-ben elavult grafitos vacak. -
menetrend #12 Csernobilnál is a gőz pukkantott. Egy atomrobbanásnál fele ennyi radioaktív cucc sem keletkezik. Pl Hiroshima már régóta lakott terület újra. Ellenben Csernobil még mindíg egy sugárzó katyvasz. -
#11 Japán fan vagyok szerintem, mégis kb. hasonló véleményen vagyok mint ti... :\ Illetve elég sok nem japán fantól láttam említett kommenteket. -
#10 Csernobilnál is u.e. volt, csak ott magas kapacitással üzemelt az erőmű és a leolvadás baromi gyorsan történt. -
#9 Gombafelhős klasszikus atomrobbanás soha nincs atomerőművekben. -
Inquisitor #8 No igen, mire bárki megírja, hogy japánban X terület kiürítését elrendelték, addigra már rég meg is történt. Nem úgy mint máshol. Emlékszik még valaki New Orleansra? -
Inquisitor #7 Persze azt sehol nem írják, mert nem hír, hogy a három erőműből kettőt stabilizáltak, csak a Fukushima I-ben van gond. Meg hát a jóarcok ott vannak 24 órában is csinálják amit tudnak. Bezzeg Csernobilnál napokig azt se tudtuk történt e valami ... -
franko2 #6 Ha jól tudom Csernobilnál sem atom robbanás volt, hanem a hütőviz nyomása okozta a robbanást, és soka radioaktív anyag kikerült a légkörbe azért volt olyan súlyos, nem vagyok túl jártas a témában de ha ennyi robbanás van előbb utóbb megsérül valami kritikus része és akkor itt is bekövetkezhet hogy a légkörbe kerüljön nagy mennyiségü radioaktív anyag. -
#5 A dráma tagozatot a médiára értem természetesen.
Amúgy több, mint egy évtizede végzett vegyészként némi fogalmam van róla, még akkor is, ha nem a szakmámban tevékenykedek egy ideje ;-) -
FoodLFG #4 Ehhez nem tudok hozzászólni, de főleg Mo-n divat szeretni Japánt, ezért ez a "dráma tagozat" kifejezés egész találó általánosságban véve is.
Amikor az index megírja, hogy már 10 000-szeres a sugárzás valahol-valamikor, a japán fan már rögtön twittereli is, hogy húbaz mileszmost! o.o
Közben fingja nincs, hogy mi van, meg hogy hogy.
Linkek:
http://www.ustream.tv/channel/nhk-world-tv
http://www.theatlantic.com/infocus/2011/03/japan-earthquake-rescue-recovery-and-reaction/100024/ -
#3 Hagyják már ezt a nukleáris robbanástsosem fog atomrobbanás történni egy sima leolvadás miatt.Az üzemanyag átlagban három százalékos u235 tartalmú pasztillákból áll.Most biztos jön majd valaki aki kioktat hogy a bolygók együttállása miatt meg mégvalami megazufók és minden főrobbanik. -
Zolivok #2 persze ha igazán nagy szar lenne nem így lenne tálalva -
#1 Na arra befizetek, amikor 0.2%-os üzemnél, max 1-2 centinél jobban megsérül az acéltartály, ami min. 10 centi vastag. Sem a nyomás nagysága, sem a radioaktivitás mértéke nem elegendő ehhez.
Dráma tagozat.