307
NASA új bejelentésre készül a földönkívüli életről
  • Dzsini
    Ez is felmerült, hogy az arzént - mivel nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre - esetleg táptalajként használják a mostani foszforos táptalajok helyett. Majd kiderül, ők ilyen szempontból alapkutatást végeznek.
  • kwili
    szerintem a legfontosabb kérdés, hogy azt már láttuk hogy egy földi baktérium képes alkalmazkodni ilyen körülményekhez, de ugye eredetileg mikor kifejlődött ez a baktérium ott volt a foszfor. az lenne érdekes, hogy egy olyan környezetben ahol eleve nincs foszfor csak az arzén ott képes e spontán nukleinsavakból élet kifejlődni. mert amit ezzel jelenleg bizonyítottak az, hogy a mi általunk ismert élet széles skálán alkalmazkodik a környezetéhez.
  • Dzsini
    én úgy értettem, hogy ők sem találtak "vadon" ilyen életformát, hanem onnan hozott baktériumokat tettek ki ilyen környezetnek, és azok probléma nélkül befogadták az arzént. A kevert környezetről szóló cikkje pedig kész van, de a megjelenésig arról nem fog beszélni a kutató.

(X-aktákat nem néztem)
  • Molnibalage
    X-aktákban volt. :)

Nekem egyébként az ugrott be, hogy a történelem hajnalán lehet, hogy a mostani DNS-sel bíró lények ezzel konkuráltak, de ez alulmaradt és egy sokmilliárd éves valamit látunk? Mármint evolúciós szemponból.
  • joebacsi
    áhh nem érek rá, épp agyalok hogyan lehetne ebből a cuccból víztisztítással és új bioenergiával bizniszt csinálni :)
  • Dzsini
    Most beszél a perspektívákról:
    Nem fog a Földön kívüli életről beszélni, ez nem arról szólt.
    Ez arról szól, hogy a Földön kialakult élet lehetőségeit, lehetőségeit vizsgálgatják.
    Ez - egy biológus számára - olyan, mint amikor egy sci-fiben találtak egy szilícium alapú életformát (ahol a szenet helyettesítették vele). Ők most arzénnal helyettesítették a foszfort, ami legalább ekkora dolog, csak a sci-fikben erről nem beszéltek :)
    Esetleg arra jó, hogy bővítik a kutatási kört, és nem kötik a keresést a foszfor jelenlétéhez.

A kísérlet egyébként úgy folyt, hogy a baktériumokat kivették ebből a tóból, ellátták cukorral (táplálékkal), viszont a környezetéből eltüntették a foszfort, és csak arzénhoz jutott hozzá - és így is nyugiban tovább szaporodott, tehát az új baktériumokban a foszfornak egy részét arzénnal kellett helyettesítenie. Az arzén viszont jóval kevésbé stabil, mint a foszfor, és ezért is mérgezőnek tartják a mostani földi szervezetek számára - beépül a foszfor helyére, viszont szét is esik, ezzel elpusztítva a DNS-t, és a sejtet. Itt viszont nem ez történt, hanem a helyettesítés után is életképes maradt a baktérium.
  • joebacsi
    navégre, usa tudéj bekérdez egy bulvárosat :)
  • Molnibalage
    Az elvvel semmi baj. Az időzítéssel és erőltetésesl nem értek egyet. Kb. olyan, mintha a kőkorszaki ember azon elmélkedne, hogy hogyan lépje át a hangsebességet. Ennyire nincs meg a szükséges technika ehhez. Én nem azért, mert nincs pénz. Maga a technolgóia nincs meg, amivel a legminiálisabb része is megvalósíható lenne bármiféle elképzelés.

értem, ebben az esetben viszont a(z) jelenkortól/időtől való elvonatkoztatás okozza az eltérő véleményeket.

Amikor eljön a pillanat, hogy gazdaságilag megéri, mert a technológia ott tart, akkor lesz vállakozó szellem, hogy menjen a dolog. Én arról beszélek, hogy az ökörség, hogy MOST erre koncentráljuk. Semmi értelme. Erőforráspazarlás.

Lényegében arról is alig van fogalmnuk, hogy a szomszédos Hold felszíne alatt és egyes helyen a felszínen mi van... Először szondákkal kellene feltérképzeni, hogy mi van a Naprendszerben. Ez eltarthat évezredekig is a jelenlegi tempóval. Statiszikailag elég mintát kell összeszedni és rengeteg mérést elvégezni.

Továbbmegyek, a Föld bioszféra is ismertelen számunkra. A mélytengerek és egyéb szélsőséges helyekről is korlátozottak az ismeretek.

Pl. hogyan akarjuk terraformálni a Marsot, ha földi összefüggések is zavarosak klimatológiai szinten...? Az is elég nagy difi, hogy a Marsnak nincs akkora holdja, mint a Földnek.

Nemere István de eredetileg egyáltalán nem erről volt szó. volt egy konferencia, felvetődött egy lehetőség. most arra vagyunk kiváncsiak, hogy mivel vitt ez minket előrébb: tehát keressünk ilyen típusú életet a Titánon, vagy bárhol ahol hasonlóak a körülmények?

Lásd fent. Más is érdemesnek tűnik keresni. Egyáltaln első körben azt kell megfigyelni, hogy ez az izé hogy él.
  • Dzsini
    Amit most mondanak (hiszen még megy a konferencia) az az, hogy az arzénos foszfor-helyettesítés (bár nem biztosak benne, hogy teljes-e, vagy csak részleges) után is életképes maradt az életforma. Nem arról szól, hogy akárhol lehet/vagy érdemes-e most jobban keresni, hanem arról, hogy az eddigi gondolatok, miszerint a foszfor kizárólagosan szükséges a DNS(szerű örökítőanyag felépítéséhez) tévesek.
    És már készülőben van a következő cikkje, amelyben azokat a kísérleteket írja le, hogy arzénes és foszforos környezet együttes jelenléte melyiknek a fejlődését segíti elő.
    Ez nem űrkutatási esemény, ez mikrobiológiai - talán maximum arra jó, hogy nem kötik a Földi jellegű élet megjelenését foszforhoz.
  • edios
    értem, ebben az esetben viszont a(z) jelenkortól/időtől való elvonatkoztatás okozza az eltérő véleményeket.
  • kwili
    szerintem meg te se a témáról beszélsz. beszólogattok egymásnak és nagyon elbeszéltek a témától. össze vissza filozofálgattok mint valami Nemere István de eredetileg egyáltalán nem erről volt szó. volt egy konferencia, felvetődött egy lehetőség. most arra vagyunk kiváncsiak, hogy mivel vitt ez minket előrébb: tehát keressünk ilyen típusú életet a Titánon, vagy bárhol ahol hasonlóak a körülmények?
  • Dzsini
    olvasd el Stanis³aw Lem: Visszatérés c. regényét - pont ezen gondolkodik el, hogy érdemes-e / van-e értelme a felfedezősdinek.
  • Molnibalage
    Nem azt írtam, hogy soha. Talán olvass figyelmesen. Hawking azt írtha, hogy nagyon hamar. Én ezzel nem értek egyet. Leírtam a problémákat. Ha mindez meg van oldva, akkor mehet.

Kérlek vázold fel a megoldást. A világ tudományos közösségének együttes munkája sem volt elég ennek töredékére sem.

Nekem ne hangzatos ideákkal gyertek...
  • Dzsini
    Az öreg magyarázta, hogy az arzént miért tartották idáig esélytelennek arra, hogy képes stabil helyettesítő lenni a foszfor helyett, és most ez dőlt meg, hiszen stabilan egyben tud maradni élő szervezetként.
  • kwili
    na végül mégis földi eredetű baktérium volt, de legalább az arzén a DNS-ben bejött a jóslatból :)
    igazából ez még nem bizonyít semmit, mert az hogy egy életforma képes alkalmazkodni az arzénhoz a vizsgált körülmények között, nem jelenti azt, hogy a kialakulásához is megfelelő kötést jelent a DNS-ben az arzén. szóval vajon spontán jöhettek e létre a Titánon olyan nukleinsavak, amikből továbbfejlődve arzén alapú DNS-el akár prokarioták fejlődtek ki... szerintem kár innen erről filozni, kell egy új leszállóegység, mintát venni egy tóból a Titánon és hajrá. szerintetek?
  • edios
    elnézést, de az első mondatod után nem voltam hajlandó elolvasni a többit.

ezt írta: "Ha abban gondolkodunk, hogy az emberisegnek legyen jovoje, akkor egyertelmuen terjeszkedni kell a naprendszerben.. "

erre te:

"Ezt illene valamivel alátámasztani. Jelenleg ez rohadtul nem igazolható."

ennek már úgy a sötét középkor óta egyetemesen egyértelműnek kellene lennie minden gondolkodásra képes ember fejében. ez egy olyan megkérdőjelezhetetlen alapigazság, mint az "élet jobb, vagy a halál? hát az élet!".

kénytelen voltam beírni, mert láttam hogy több üzenetet is írtál a topikba, így nagy az esélye többszörös hibás következtetésnek.

(maximum a "naprendszer" részbe lehet belekötni, hiszen ez csak egy leszűkítése az univerzumnak.)
  • Montanosz
    ja köszi csak ne frissitettem))olvasom
  • Csirke4
    Most magyarázza a faszii, hogy nálunk normál 30 celsius fokon az arzén kb szartsemér mert nagyon gyenge ezért könnyen szétesik, de pl a Titánon sokkal hidegebb van és ott sokkal erősebb lenne.
  • Bala10
    téged várnak a bf play4free topik házigazdaságán. :D
  • Montanosz
    na most valami láncot mutogat a csávó, csak nem találtak egy láncot)))
  • Bala10
  • circa
    Itt leírják
  • Csirke4
    Új DNS fajtát találtak ahol a foszfor helyén arzén van.
    Érdekes azmár biztos. :o
    (Persze nem annyira mintha földönkívüli életet találtakvolna de a hétköznapi győzikevettegyújzoknit híreknél biztosjobb.)
  • Montanosz
    na kiderült már valami a bejelentésben?
    valaki aki tud angolul lécci írja már párszóban miről van szó, köszi
  • joebacsi
    Sárga bogyók helyett zöld a díenéjben, ómájgád! :)
  • Bala10
    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :(
  • Csirke4
    jah, a földi letforma amit találtak
  • Wlanseraf
    Te az az ember vagy aki par szaz evvel ezelott utotte az asztalt hogy marpedig repulni nem lehet:)
  • Csirke4
    APAKEZDŐDIK!!!!!!!!!
  • ldavid
    sajna nem a Titánon cnn

"The bacterium -- strain GFAJ-1 of the Halomonadaceae family of Gammaproteobacteria -- was scooped from sediment in California's Mono Lake, an area rife with naturally high levels of arsenic"
  • Bala10
    persze
  • Csirke4
    Most akkor vannak halaki a Titánon vagy sem? (Csak, hogy vigyek-e pecabotot...)
  • kwili
    látom kicsit messze kerültünk a témától, amit ki akartam hozni ebből. sajnálattal láttam hogy a kommentek nagyrésze (tisztelet a kivételnek) elég butaság és totál nem idevág... mivel már csak egy óra van hátra a bejelentésig... két dologról lehet szó valószínűleg olyan baktériumokról amik képesek a foszfort arzénnel helyettesíteni ami nagy előrelépés lenne azzal kapcsolatban hogy hol alakulhat ki élet és milyen feltételekkel. ami nem mindegy, hogy most a Titánon találtak ilyen szervezeteket, vagy egy földi minta alapján állítják. én nagyon remélem, hogy a Titánon találtak valamit de elképzelhető, hogy megint csak valami anaerob baktérium alapján állítják a nagy áttörést és akkor nagyobb a füstje mint a lángja
  • ZilogR
    Mindig izgatott ez a dolog. Egy időben még programot is akartam írni a C-evolúciójára, aztán vége lett a középsulinak... Már várom, hátha nem is ezt fogják bejelenteni - de az aláírásomat le is frissítettem, hála a nagy hájpolásnak.
  • Bala10
    h vírus
  • ktomi22
    nem értem a nagy hercehurcát.. egy foldonkivuli azer foldonkivuli mer mas faj.. még jo hogy nem egyforma a dns meg minden..
  • pxxl
    biztos ők hozták be a Holdról, és most megszökött :D
  • Hamed
    Sztem lesz valami csavar meg benne, ha csak valami nagyon egzotikus foldi letformat talatak egy toban akkor miert a NASA jelenti be?
  • FSpofon
    Gondolom vmi olajfolt mutáns lesz amit találtak, legalább lesz bizonyíték hogy káros, mert földönkívülivé tesz :)
  • Molnibalage
    Igen, de azok a váratlan talált életek is beleilettek az eddigi képbe. Ez az új dolog nem.