307
NASA új bejelentésre készül a földönkívüli életről
  • Molnibalage
    Nyugodt vagyok. A fórumtrollokból viszont elgem van.
  • stationx
    melegen ajánlom.

• Molnibalage
    Mi abban a vélemény, hogy ennyibe került az ISS, 10 évig készült és függ tőlünk? Ezek tények. Kemény tények. Az is tény, hogy marsi atmoszféra nem belélegezhető és kisebb a gravitáció.

Szóval? Bocs, de +40 létedre elég gáz, hogy tények és vélemények elkülönítése nem megy...

Mellesleg a tudámnyos világban az állításokat bitonyítani szokás, nem cáfolni. Bizonyítsd, hogy a közeljövőben lehetséges az alábbiakat megvalósítani.

1. Elmenni a Marsra legalább olyan miniális számú kolonistával, hogy később a belterjesség ne legyen gond. (Mondjuk sperma vagy petesejt donorokkal ez részben orvosolható, de elég meredek elképzelés a genetikai diverzitás fenntartása így.)

2. Humán reprodukcióra alkalmas környezet létrehozása.

3. Tartós jelenlét a Marson kizárólag saját erőforrásokra támaszkodva.

Nosza, mutasd be nagyságrendileg az ISS költségét és a közeljövő technikai lehetőséget figyelembevéve, hogy hogyan csinálnád. Alig várom annak kifejtését, hogy a marsi gravitácó mitől fog megváltozni...

Egyk kurva sor érvelést sem látok most sem, ami költségekkel, műszaki vagy természettudományos érvekkel jönne, se tőled sem más kolonizációs hívőktől.

Nem igaz, hogy egy tudományos fórumon ilyen szintű folyamtos trollkodás mehet. Megáll az eszem. Nagy mázlitok van, hogy nem vagyok modi. Most az egyszer már hajlamos lennék visszélni vele, mert nonszesz amit itt elődatok.
  • stationx
    az nem bizonyítás, csak a saját véleményed próbálod a többiekbe sulykolni s egy igazságként feltüntetni. akármekkora tábornok/pilóta/mérnök/endless-nek képzeled magad a véleményed nem egyenlő a valósággal.
  • Molnibalage
    Olvass vissze légszíves.

Meddig ciomázzam még? Vagy álljnak neki már csillagközi pálya számításának meg előzetes költségvetés felvázolásába.

Eddig csak én érveltem...
  • stationx
    bizonyítsd, hogy a feltételek nem adottak. érvelj ne csak ellenkezz.
  • Molnibalage
    Nem. Nem adottak. Melyik részét nem érted, hogy ha világ összes országa semmin nem dolgozna csak ezen, akkor sem lenne fenntarható az ember számára az élet a Földön kívül a Föld erőforrásai nélkül?

Ha máshogy látod, akkor bioznyítsd be. Nem igaz, hogy nem tudok érvelni csak ellenkezni.

Es 50-100-150 ev mulva?

Én nem mondtam évszámot. Azt mondtam, ha adottak a feltételek. Most és a közeljövőben biztosan nem lesznek.
  • Wlanseraf
    Es 50-100-150 ev mulva? nagyon konnyu ramondani barmire hogy lehetetlen, aztan egyszer csak megvalltozik:D

Sajna a fo akadaj ugye mi sajat magunk vagyunk:) inkabb lehetseges egy multicegek alltal iranyitott fold, mint ossze fogas valamiert:)
  • Petka
    A feltételek adottak lennének, csak pénz kérdése az egész.
  • Dzsini
    olvasd el Lem Visszatérés c. regényét.
  • Molnibalage
    Még mindig nem értitek. A lenti példával érve. Lehet repülni, ha megéri és megvan hozzá a feltétel. Ennyi.

Megvan a feltétel a kolonizáláshoz? Nincs.

Kicsit vicces, hogy egy repülőbuzi áramlástani mérnökkel vitáztok pont erről. Epic fail...
  • Molnibalage
    Na, az volt egy beteg könyv. :)
  • Montanosz
    most ugye csak vicceltek vagy tényleg nem tudtátok hogy az amcsik működőképes időgépet csináltak? azért ennyire nem lehetünk elmaradva))

már az sg-n is kitárgyaltuk meg meg van filmesítve a sztori))
    ne legyerek már restek a gugliban rákeresni

időgép sztori 1

Ronald Mallett amerikai fizikusnak hogy sikerült olyan időgépet készítenie, amelynek segítségével egy kis anyagi részecske visszatérhet a jövőből.

időgép sztori 2

Ronald Mallett
  • immovable
    Ott a pont! :D
  • Dzsini
  • ZilogR
    Vonnegut Titán szirénjei???
  • COOLancs
    dehisz a villamos is aluszik...
  • HM
    Túl sokszor néztétek meg az avatart...
  • TommyC
    amúgy egyetértek abban, hogy akár a Föld, mint entitás, létezhet olyan összefüggésekben, amelyek túl vannak a közvetett és közvetlen érzékelhetőség határain, vagy akár egyáltalán nem is létezik, oly módon létezik ami felfoghatatlan vagy a létezés-nem létezés különös formáját valósítja meg.

De az is lehet, hogy a Föld és a világegyetem valójából az összes lehetséges eset szuperpozíciójában létezik, de mi ezt nem vagyunk képesek érzékelni, ezért számunkra csak egy lehetséges állapota érzékelhető és "összeomlik a hullámfüggvény"

h tetszik? :P
  • Trade
    na bumm találtak a FÖLDÖN egy nem szén alapú életformát,
    ettől a Wikileaks még Wikeleaks
  • HM
    FAILozófia
  • TommyC
    és miben merül ki az, ha a bolygó álmodik?

amúgy szerintem de, a Föld pont úgy tárgy ahogy azt képzelik, mert ez csak a "tárgy" definiálásának kérdése.
  • Trade
    FAIL
  • Line
    Hát igen, vannak dolgok amiket sosem tudunk bizonyítani.
    Ettől még elmélkedni lehet rajtuk. Ha pedig ezt az elmélkedést magas szinten csinálod az is tudomány. Úgy hívják Filozófia.
  • Molnibalage
    Én egy elvben tudományos fórumon szeretek a bizonyítható realitások talaján mozogni. :)
  • Line
    A bolygók, köztük a föld is egyáltalán nem úgy tárgy mint ahogy azt sokan képzelik. A bolygók "álmodnak" sőt minden anyag ha úgy tettszik "élő". Ahol adottak a feltételek az álom életre kel, és 3 dimenziós valósággá válik.
  • circa
    Az érdekes időgép lehet, kíváncsi vagyok hogy tesztelték, bekapcsolták, ha megjelent elmosolyodtak és utána visszaküldték
  • mosoporr
    azért a kacsáknak nem ülünk fel :D

nem igazán értem h ezt mért a nasa jelentette be vagy ez a reklám helye volt
  • Montanosz
    hát fura hogy tényleg hírzárlat meg minden, bezzeg amikor működő időgépet csináltak az szinte kimaradt a hírekből, pedig meg is filmesítették! (az időgép bekapcsolásáig tudnak vissza vinni egy molekulát vagy mit)
    ..ja meg a kínaiak már kilométerekre tudnak teleportálni, szerintem ez is izgalmasabb dolog mint egy baci))

• Dzsini
    Mondogatni már amióta csak a DNS-t felfedezték mondogatják a más felépítéseket és helyettesítéseket - Sci-Fi írók el is játszottak vele, és a mostani cikk publikálója is hivatkozott egy 1980-as évekbeli kísérletsorozatra, amelyben foszfor-arzén cserével foglalkoztak. Viszont most történt meg először, hogy túlnyomóan arzénos környezetben szaporodásképes élőlény alakult ki úgy, hogy a DNS-ének a foszfortartalma jelentős mértékben lecserélődött arzénra. Tehát igazolták azt az évtizedes álmot, hogy az alapvető összetevők (szén, hidrogén, oxigén, nitrogén, foszfor) legalább egyike helyettesíthető úgy, hogy abból továbbra is életképes szervezet marad.
    ő lenne az a baktérium
  • Dzsini
    látom, mert a HD-t továbbítja valaki - de ettől még nem újdonság a NasaTV létezése :)
  • Looooser
    sajnos nem láttam híreket és a NASA-s cuccot sem láttam, viszont kicsit böngésztem stb, Foszfor helyett arzén, több helyen is pedzegetik hogy akkor ilyen úton módon esetleg a szén is felváltható más anyagra, elég mérvadó lehet az élet kutatásában, mivel ha belegondolunk egyszerű alap kémiai tudással, az anyagok bármilyen atom ról is legyen szó minden körülményben másképp viselkednek legyenek az hőmérsékleti, vagy nyomás közti változások . ha belegondolunk sok variáció lehetséges, mivel ha csak a naprendszerünkben nézzük a bolygókat, igen csak változatosak, más nyomások eltérő hőmérsékletek ilyen olyan alap össze tevő elemek. Jómagam is régóta mondogatom, hogy hülyék vagyunk ha csak szén alapon gondolkodunk, és szén alapon keressük a földönkívüli élet formákat. A mi bolygónk is igencsak változatos változatos életformákkal lásd most ez a baktérium. És ha most őszinték vagytok magatokhoz, ez nem elég bizonyíték arra hogy más atomi alapokon felépülő élet létezhet az univerzumunk bármely pontján? Sőt lehet sokkal komplexebb életformák is lehetnek mint mi....
    Két dolog még:
    -Nincs két teljesen egyforma ember, mint ahogy bolygó sincs...

-A világ egyetem hatalmas, kár elpazarolni, ilyen kevés emberre... (Kapcsolat c. film-és lehet támadni hogy filmből idézek, de szerintem nagyon is igaz)
  • MerlinW
    Upstream-en cseppet jobb minőségű az adás:)
  • Dzsini
    ...évek óta a sima Nasa TV oldalon
  • MerlinW
    éppen élő stream van az űrálommásról
  • 89
    Előbb itt a Földön kéne fenntartható fejlődést kialakítani, mindenki számára elfogadható életkörülményeket biztosítani. Utána jöhet más bolygók kolonizálása, idegenekkel való terefere stbstb...
  • Alexease
    Lehet, hogy ez mar tobb honapos felfedezes, tobb eves kutatas, csak most elohuztak kozponti figyelem elterelesnek, mondjuk a Wikileaks vagy egyeb mas kellemetlen dolog miatt;)
  • Dzsini
    Igen, ezen sírt egy normál újságos hapi is - erre mondták, hogy ez akkora dolog, mintha szilícium alapú életet tudtak volna összehozni, csak erről (ezek szerint az X-aktákon kívül) kevesen írtak Sci-Fit :)
    Kevés nagyobb dolgot jelentettek be az elmúlt években, talán a Marson talált "esetlegbaktériumnyomok" voltak ilyen horderejűek.
  • Dzsini
    Jó kérdés :) Szerintem ők se tudják, mert még foszforos őslevest se sikerült csinálni, ha jól rémlik... (bár volt róla pár cikk, de nem tudom sikerrel jártak-e)
  • Neoncsoves
    kicsit vicces, hogy ilyen "egyszerű" dolog körül ekkora a felhajtás, holott ennél érdekesebb dolgokat is jelentettek már be hírzárlat nélkül ...