19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• simon7108
    a 92-es HSZ-ben ott van egy link a konyvekhez ha neked megfelel az e-book is.
  • mascarun
    Nekem tetszett ez a rész. Könyvet nem olvastam úgy hogy nem találtam benne semmi hibát. A sisakokon sem fogok fenakadni mert ilyen apróságon kár vitázni...
    Megelőlegezem neki a jó sorozat címet. Egyszer majd el is olvasom.
    A könyvnek azonos a címe vagy más néven keressem?
  • simon7108
    az valóban igaz,hogy az elején csak ugy mindent rádöntenek de a konyvben is így van.én most kezdtem el olvasni a konyvet miután megnéztem az 1. részt.szerintem nagyon jó.
  • mindero
    HBO angol ismertető a szereplőkről, helyszínekről.
    Főleg annak akit lehengerel a sok információ, és érdekli hogy kik-kicsoda (előbb-utóbb persze úgyis kiderül).
  • Shiwo
    dicsúr=ficsúr..
  • Shiwo
    szerintem 2-3 részt még adj neki, valóban könyvből készült, s bármilyen jó is a könyv, tényleg olyan, mint a sorozat...a legeleje kicsit unalmas, vontatott és annyi szereplővel ismerteti meg már a legelején az olvasót, hogy az valami felfoghatatlan elsőre..de idővel szépen letisztul, hogy ki kicsoda, és pörgősebbé, fordulatosabbá válik..

ami kimaradt a sorozat első részéből, de tán később lesz róla szó, hogy a Fal-on (ahonnan a csávó is dezertált) nagyon sok bűnöző szolgál...gyakorlatilag a halálbüntetés egyik "kiváltása" lehet az, ha valaki önként vállalja, hogy beáll az éjjeli őrségbe (van aki szerint az is a halálbüntetés egy formája, csak lassabb...)
    leginkább ezért is van a törvény, hogy a dezertőröket kérdés nélkül kivégezhetik...persze nem csak bűnözők szolgálnak ott, senkinek sem kellő fattyak, nemesi születésű sokadik fiúgyermekek, kiknek esélye nincs az öröklésre (ilyen volt a négyképű, öntelt dicsúr, akit az elején lecsapnak), és s pár "őrült", akik úgy gondolják, hogy a fal őrzése fontosabb, mint holmi udvari intrika vagy a lovagi tornákon való részvétel...és mindenki, aki beáll az őrségbe, az esküvel fogadja, hogy az életét a fal védelmére áldozza, nem lehet családja, gyereke, satöbbi...eljönni onnan csak különleges esetben lehet, engedéllyel és leginkább csak a tiszteknek...

én a 2. könyv felénél tartok, egyelőre ennyi jött le a fallal kapcsolatban...
  • mindero
    Adj neki 2-3 részt, és utána mondj ítéletet. Mivel rengeteg a szereplő nagyon oda kell figyelni ki kicsoda (pl: akit te királynak hívsz az nem király, hanem a észak ura, a király barátja).
    Jól látod, amúgy tényleg könyv alapján készült, eddig szinte teljesen könyvhű és ezért elkerülhetetlen hogy kicsit vontatott legyen.

Sajnos az van, hogy ha az eredetihez hű egy sorozat, akkor lassan indul be (mert alapoz), ha meg pörgősebbre veszik a figurát akkor a szereplők nevein kívül semmi se marad az eredetiből (mint pl a Seeker esetén). Tehát vagy az "átlag" tv-zőkkel szúrnak ki vagy a rajongókkal.
    Nehéz kérdés hogy mi a jó megoldás...
  • Hoz_Hun
    Na én tegnap néztem meg… ööö… illetve néztem meg az első 20 percet a sorozatból, aztán az alvást fontosabbnak ítéltem. Nem akarom leszólni, de valami rohadt vontatott az eleje, főleg ezzel az unalmas havasi tájjal. A király meg kb egy falun uralkodik. A másik, amit utálok, hogy ez tuti valami feldolgozás, könyvé vagy játéké vagy valami filmé, mert rögtön az elején az arcunkba vágnak 63 karaktert… nesze… én meg rohadtul el vagyok veszve hogy ki-kicsoda. Szóval tuti többen is ismerik már a szereplőket.
    Azt meg hogy a királynak 5 fia (vagy gyereke) van, meg csak onnan tudtam meg, hogy 5 db kutyakölyköt osztogatnak. +1-et valakinek, aki nem a család tagja, de ott van és lövésem nincs, hogy ki is az, de biztos fontos karakter az is. A környezet is elég tré, de hát ez egy sorozat nincs túl nagy igényem. Szerencsére komolyabbnak tűnik, mint a Herkules meg ezek. De azért örültem volna egy Róma kaliberű díszletnek, főleg, hogy ilyen Gyűrűk Urához hasonlítgatják. A katonák sisakja borzalom. Ja oké tudom 1200 években ilyenek a brit sisakok, de akkor is halál ronda. Kölcsönkérték a Rettenthetetlen kellékeseitől.
    Nem igazán tetszet, hogy a "bölcs" király kapásból lefejezte azt a szerencsétlent. Amúgy meg ha ő az egyetlen túlélő, akkor miért automatikusan dezertőr? Vagy itt több idő is eltelt? Oké, bevallotta az istenbarma, de ez akkor se tetszett.
    Eddigi legszimpatikusabb karakter az a jól lövő kislány. De ő is csak azért mert remélem hamar felnő és kapunk egy jó csajt a sorozatba, aki frankón íjászkodik.
    Egy kicsit többet írtam mint akartam,… főleg arról a 20 percről, na mindegy.

Azért majd megnézem, de a sok hájp után kicsit csalódott lettem.
  • mindero
    Lehet hogy az lesz a sorozat halálának oka, hogy viszonylag lassan indul be (mint a könyv), de később aztán aláz mindent. Remélem megéri a 3. évadot.
  • Suffering
    elmehet az HBO a jo kurva anyjába... átverés volt az egész, egyik szolgáltatonál se volt kodolatlan... legalábbis a digi, t-home, upc, mindignél nem volt ez biztos, de ahogy hallom a többinél. igy hülyének nézni az embereket...
  • mascarun
    Végül szinkronos volt? Vagy nem érdemes az HBO s verzióra nyugodtan töltsem le felirattal?
  • Victor1103
    Nos megnéztem én is. A könyvet nem olvastam viszont a sorozat eléggé felkeltette az érdeklődésem az elmúlt napokban a sok reklámnak köszönhetően, így hát bepróbáltam.

Tetszeni tetszett viszont remélem a történet ennél jóval izgalmasabb lesz. Idáig nekem eléggé lassúnak tűnik ami nem lenne baj csak legyen sokkal érdekfeszítőbb. Ez a rész arra jó volt, hogy bemutassa a tájakat, szereplőket bár néhol eléggé elveszettem a fonalat, hogy ki-kivel-mi-mikor-hol-hogy.

Ami nagy pozitívum, hogy nagyon szép tájakon játszódott a rész,jó volt a rendezés és a jelmezek is. Látni lehetett(1 kivételével) hogy semmit nem próbáltak meg CGI-vel helyettesíteni.

Kíváncsian várom a kövi részt.
  • Shiwo
    nem tom, hogy itt miért volt rá lehetőség, én is csak a sorozatplanet-en olvastam, s abból tudom, hogy 2 részt is láthattak...

"...ott lehettünk a Game of Thrones premier előtti vetítésén az HBO jóvoltából..."

"....a gördülékenység hiánya fájó lesz. Az HBO ugyanis nem kettő, hanem egy részt ad csak le vasárnap este (itthon hétfőn este)..."
  • shaba23 #100
    Ettől függetlenül a film jó, csak a könyvhöz képest kissé híg, de kevés olyan kivétel van, mikor ennek a fordítottja igaz.
  • shaba23 #99
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Megnéztem közben, nem volt szarvas :) Csak kekeckedés részemről, de azért az, hogy csak a farkas pusztult el, rosszabb ómen, mint ha mind2. Így kevésbé volt baljóslatú :)
  • mindero

Az volt a lényeg hogy a szarvas agancsa ölte meg a rémfarkast. Ez ki is derült a filmből is. Hogy találtak-e halott szarvast vagy nem, az részletkérdés szerintem. De meg tudom nézni ha nagyon érdekel ;)
  • shaba23 #97
    Rosszul emlékszem, hogy a könyvben nem volt elpusztult szarvas, csak rémfarkas? És pont ez volt a lényege, rossz előjel volt, hogy a királyi címerállat megölte az ő címerállatukat
  • G_ArchAngel #96
    Lehet bena vagyok, de londoni mozikban nem latom:/
  • Shiwo
    ügyebár egyes szerencsés egyéneknek volt lehetősége moziban megnézni...és a moziban a második részt is leadták
  • mindero
    Hát ez BAROMI JÓ volt!
    Mivel most olvastam a könyvet nagyon a fejembe van, és kb semmit se írtak át. Jött bele egy-két plussz jelenet hogy rögtön képbe legyünk ki kicsoda, de ezek is teljesen rendben voltak. A látvány, a díszletek, a jelmezek, a színészek minden teljesen oké.
  • G_ArchAngel #93
    Milyen ket resz?
    Van a 15 perces S01E00 es most a S01E01 - en nem latok masodik reszt
  • Montanosz
    ha valaki olvasni is akarja őket:
    ebook
  • Montanosz
    szerintem is nagyon jó, megvagyok elégedve, beszippantot a sorozat)))
    egyedül az intronál amikor fejetetejére ált a világ, szédültem meg kissé, és érzetem a sültcsirkét a gyomromban,az nem kellet volna oda.
    a könyveket nem olvastam csak az előzményeket két regényben,azt nem tudom nálunk azok megjelentek e - kóbor lovag meg a folytatása -
  • Thibi
    "Ennyi mindent átírni" ???
    Én pénteken láttam az első két részt, szerintem lényegében hű a könyvhöz, a díszletek,kosztüm is megfelelő volt. Maradtak ki részletek,került be plusz jelenet, nem teljesen úgy néz ki minden szereplő,ahogy a könyvben le van írva,de ez a történet szempontjából lényegtelen. Ha minden jelenet benne lenne,plusz a narráció,ami tovább lassítaná a történetet,akkor ez a két rész 6 részbe fért volna bele.
    Aki tízszer olvasta a könyvet,és bármely apró eltérés idegesíti,az ne nézze a sorozatot. Én csak kétszer olvastam: 99-ben angolul és 2003-ban magyarul, így a részleteknél az eltéréseket sok helyen észre sem veszem ,de ahol feltűnik a dolog,ott sem zavar.
  • Ariakus
    Na megnéztem az első részt és tetszett. Én nem olvastam a regényeket, így nem tudom mennyit változtattak a sorozatban de egyelőre nem is érdekel. Amit el tudok a sorozatról mondani az az, hogy így kell látványban kinéznie egy fantasy jellegű sorozatnak. Itt nincsenek ótvar díszletek, tarkabarka vérgagyi jelmezek és lépten nyomon előforduló olcsó CG hátterek illetve effektek (tudom, hogy ebben is van CG mint minden más sorozatban meg filmben, de itt nem üt el a szereplőktől és egészen igényesen van megcsinálva). Színészek teljesítményével sem volt gond. Az is nagy pozitívum, hogy vannak valódi helyszínek szép tájakkal, mint annak idején a Gyűrűk Urában.

Hát igen, körülbelül így kell kinéznie egy igényes fantasy sorozatnak és remélem, hogy történetben és fordulatokban gazdag további részeket kapunk majd.
  • Shiwo
    este még nem lesz szinkron, felirattal adják...majd pár hónap késéssel jön a szinkronos verzió
  • Hamed
    Beleolvastam az elso par sorba, jonak tunik a felirat, legalabbis azokat az elnevezeseket hasznaljak ami a regenyben van (Deres, Ejjeli Orseg, Vadak, stb)
    Amugy ismeros a fordito mas sorozatokbol, sztem nem lesz gond a minoseggel.
  • Tyler1
    kíváncsi leszek a kódolatlan hbo adásra, addig nem szedem le :) de tuti, h itt nem lesz elérhető...
  • gulyasandras
    Ennyi mindent átírni ...

A realizmus helyett pedig színházi díszleteket, kosztümöket kaptunk. Plusz egyetlen színész sem felelt meg az elképzeléseimnek.

Na, mindegy, este még belenézek a szinkron miatt, aztán el is köszönök a sorozattól. (Csak a tévében, hiszen az új könyvet már régen előrendeltem.)

Aki kitart, annak jó szórakozást és további évadokat kívánok.
  • Montanosz
    köszi a feliratot!
  • G_ArchAngel #83
    Nem tudom, mert nem nezek felirattal filmet, csak angolul. Illetve dokumentumfilmeknel bekapcsolom a subtitlest, mert azt en sem igazan ertem mindig.
  • Shiwo
    azt tudom, de ami kikerült, az nem hivatalos, érdekelne, hogy az mennyire követi a regényt..bár ha nincsenek benne nagy félrefordítások, akkor nem gond :)
  • G_ArchAngel #81
    A hivatalos felirat allitolag igen, a HBO megszerezte a magyar forditas felhasznalasanak jogat.
  • Shiwo
    a regényhez hű a magyar felirat ?
  • mindero
    Van felirat, jó filmezést!
    Köszönjük a fordítónak!
  • mindero
    Nekem ez az intro egyáltalán nem tetszik. Mintha valami steampunk cuccnak lenne az eleje.
  • Shiwo
    esetleg akit érdekel az intro(csak a főcím, más spoiler nincs benne :)
  • G_ArchAngel #76
    eleg lassan csorog a HD:(
  • Shiwo
    majd felirattal
  • mindero
    Kijött a film, emberek nem nézi senki?